Fransa Ulusal Bilişim ve Özgürlükler Komisyonu (CNIL), TikTok'un kullanıcıların çerezleri reddetme işlemlerini zorlaştırdığı gerekçesiyle 5 milyon avro para cezasına çarptırdı. TikTok, karara itiraz ederse dört ay içinde temyize başvurabilecek. CNIL daha önce de Microsoft'un Bing arama motoruna benzer bir gerekçeyle 60 milyon avro ceza vermişti.
13 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, popüler sosyal medya platformu TikTok'ta bir hesap açtığını duyurdu. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı duyuruda, gençlere 14 Mayıs sonrası için vaatlerini anlatmak üzere TikTok'ta içerik üreteceğini belirtti ve takipçileriyle yorumlar aracılığıyla etkileşimde bulunacağını ifade etti.
4 Nisan 2023

Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram'da sansürlenen Haniye mesajı için itirazda bulundu ve bu itiraz sonucunda paylaşım geri yüklendi. Akdeniz, Meta'nın sansür kararlarının keyfi olduğunu ve daha fazla başvuru yapılması gerektiğini belirtti. Türkiye'de Instagram'a erişim, BTK tarafından toplumsal hassasiyetler gerekçesiyle engellenmişti, ancak daha sonra platform yeniden açıldı. Meta'nın sansür kararları ve Türkiye'deki sosyal medya düzenlemeleri üzerine tartışmalar devam ediyor.
14 Ekim 2024

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, TikTok uygulamasının federal düzeyde kamu çalışanlarının kurumsal cep telefonlarında kullanımının yasaklandığını açıkladı. Bu karar, içişleri bakanlığı bünyesinde oluşturulan uzman heyetin şubat ayından bu yana yaptığı incelemeler sonucunda alındı. Karner, kamu görevlilerinin kişisel cihazlarında TikTok kullanmaya devam edebileceklerini belirtti, ancak resmi cihazlarda yasağın bilgi ve veri güvenliği kaygıları nedeniyle getirildiğini ifade etti. ABD ve Avrupa'da birçok ülke benzer yasakları uygulamıştı.
11 Mayıs 2023

Meta, Türkiye'nin Instagram'ı erişime yeniden açmasından memnun olduğunu ve politikalarını ihlal eden içerik ve hesaplar hakkında Türkiye ile görüşmeye devam ettiğini açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti. Bakan Uraloğlu, toplumsal hassasiyetler sebebiyle müdahale ettiklerini ve Instagram'ın kapatılma gerekçesi olarak katalog suçlar çerçevesine uyulmamasını göstermişti. Sekiz gün kapalı kalan Instagram, cumartesi akşamı yeniden açıldı.
13 Ağustos 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yeni dijital hizmetler düzenlemesi nedeniyle platformu Avrupa Birliği'nden çekmeyi düşünüyor. Bu, Avrupa Birliği'nin Twitter'da şiddet içerikli ve dezenformasyon içeren yasa dışı içeriklerin kaldırılması için Musk'a verdiği 24 saatlik sürenin ardından geldi. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlarla ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını belirtti. Ancak, AB bu açıklamayı yeterli bulmayarak Twitter hakkında bir soruşturma başlattı.
19 Ekim 2023

Twitter, Türkiye'de mahkeme kararlarına uymak ve platformun seçim süresince kullanılabilir olmasını sağlamak amacıyla dört hesap ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıkladı. Engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Twitter, mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceğini belirtirken, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın daha itaatkar ve hükümet dostu bir tutum sergilediğini ve ifade özgürlüğü için kötü bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye'nin Instagram'a erişimi engellemesini eleştirerek, bu kararın milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkını ihlal ettiğini belirtti. HRW ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu yasağın küçük işletme sahiplerini de olumsuz etkilediğini vurguladı. Erişim engelinin, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Meta'ya yönelik eleştirilerinin ardından geldiği belirtildi. Türkiye daha önce de çeşitli sosyal medya platformlarına erişimi engellemişti.
9 Ağustos 2024

Sosyal medya platformu Twitter, Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattığını duyurdu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, İsrail-Hamas çatışması sırasında platformun Avrupa Birliği'nin dijital kurallarına uyup uymadığına yanıt verdi ve sahte ve manipüle edilmiş içerikleri değerlendirdiklerini belirtti. Yaccarino, çatışmanın başlamasından bu yana Hamas'a bağlı yüzlerce hesabın tespit edildiğini ve platformdan kaldırıldığını ifade etti. Avrupa Birliği, son günlerde Twitter'da şiddet içerikli ve yasa dışı içeriklerin yayıldığını ve bu tür içeriklerin kaldırılması için şirketin sahibi Elon Musk'a 24 saat süre verildiğini bildirmişti.
12 Ekim 2023

Kripto para piyasasında şeffaflığı artırmak ve yatırımcıyı korumak amacıyla hazırlanan yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuluyor. Düzenleme, platformlara sermaye şartı getirerek yatırımcıların korunmasını ve hizmet veren firmalara yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor. Ayrıca, kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin alınması gerekecek. Piyasa dolandırıcılığı ve piyasa bozucu eylemlerle ilgili cezalar da yeniden belirlenecek.
20 Haziran 2024

Discord platformunda çocuklara yönelik tehdit, şantaj ve cinsel istismar iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada, 18 yaşındaki T.D. tutuklandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medyada paylaşılan videonun kurgu olduğunu belirtti. T.D., yanıltıcı bilgi yaymak ve kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek gibi suçlamalarla tutuklandı. Discord'a Türkiye'den erişim, çocukların cinsel istismarı suçlamasıyla engellendi.
9 Ekim 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Abu Dabi'de düzenlenen WeProtect Küresel Zirvesi'nde, dijital çağda çocukları korumanın giderek zorlaştığını belirtti. Tunç, çocuk istismarıyla mücadelede uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yaparak, internet platformlarının yasal yükümlülüklere uyması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, zararlı içeriklerin yapay zeka teknolojileri kullanılarak önlenmesi gerektiğini savundu. Türkiye'nin bu alanda kararlı çalışmalar yürüttüğünü ve hukukun üstünlüğü konusunda daha iyi bir konumda olması gerektiğini dile getirdi.
4 Aralık 2024

Twitter, mavi tiki olmayan hesaplara getirilen tweet görüntüleme kısıtlamasının kullanıcıların tepkisine neden olduktan sonra, bu uygulamanın spam ve botları engellemek amacıyla geçici olarak alınan sert bir önlem olduğunu belirtti. Açıklamada, bu kısıtlamanın platformdaki kötü niyetli aktörleri tespit etmek ve yapay zeka modelleri oluşturarak veri toplamalarını ve manipülasyon yapmalarını önlemek için yapıldığı ifade edildi. Kısıtlamaların reklam gelirlerine minimum düzeyde etki ettiği ve platformu daha iyi bir yer haline getirme taahhüdü vurgulandı.
5 Temmuz 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'a reklam verilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak Twitter'ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği belirtildi. 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a dayanarak alınan karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. Karara göre, Türkiye'de yerleşik vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler, Twitter'a yeni reklam veremeyecek.
21 Temmuz 2023

Apple, hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad’in Türkiye’den indirilmesini engelledi. Bu karar, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği’nin Wattpad’e erişimi kapatma kararına dayanıyor. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Türkiye'nin Wattpad'i erişime engelleyen ilk ülke olduğunu belirtti ve bu engelin gerekçesinin 'çocukları zararlı içeriklerden korumak' mı yoksa 'kamu düzenini korumak' mı olduğunun belirsiz olduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2024

Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrası, vatandaşlar ve depremzedeler Twitter üzerinden yardım çağrıları yaparken ve bilgi paylaşımında bulunurken, Twitter'a erişimde yavaşlama ve kısıtlamalar meydana geldi. NetBlocks, Twitter'ın Türkiye'de kısıtlandığını doğruladı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda hükümetin bu eylemini sert bir dille eleştirdi ve kısıtlamanın derhal kaldırılmasını talep etti.
8 Şubat 2023

Türkiye'de 9. yargı paketi kapsamında, sosyal medya aracılığıyla yapılan ve Türkiye aleyhine olduğu düşünülen kara propaganda ve etki ajanlığı faaliyetlerine karşı yeni düzenlemeler getirilmesi planlanıyor. Bu düzenlemeler, sosyal medya yorumları aracılığıyla ekonomik, toplumsal ve kamu düzenini bozan faaliyetleri de içerecek şekilde genişletilmiş. Ancak, hangi faaliyetlerin bu suç kapsamına gireceği ve nasıl tanımlanacağı konusunda belirsizlikler mevcut. Bu durum, ifade özgürlüğüne müdahale endişelerini de beraberinde getiriyor.
11 Mayıs 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocukların sosyal medya kullanımının 16 yaş itibarıyla sınırlandırılması gerektiğini belirtti. Göktaş, dijital dünyanın çocuklar için hem fırsatlar hem de tehlikeler barındırdığını ifade ederek, çocukların zararlı içeriklerden korunması gerektiğini vurguladı. Avustralya'nın 16 yaş altındaki çocuklara sosyal medya yasağı getirdiğini hatırlatan Göktaş, Türkiye'de de benzer bir düzenleme için çalışmalar yapıldığını söyledi.
6 Aralık 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Discord ve Telegram platformlarında çocukların tehdit ve istismara maruz kaldığı iddiaları üzerine iki çocuğun muhafaza altına alındığını ve ifadelerinin psikolog eşliğinde alınacağını açıkladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Discord'a erişim engeli getirilmesi konusunu değerlendirdiklerini belirtti. Rusya'da da Discord'un yasal gereklilikleri yerine getirmediği gerekçesiyle erişim engeli getirildiği bildirildi.
8 Ekim 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Discord ve Telegram platformlarında çocukların tehdit, şantaj ve istismara maruz kaldığı iddiaları üzerine iki çocuğun muhafaza altına alındığını ve ifadelerinin psikolog eşliğinde alınacağını açıkladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Discord'a erişim engeli getirilmesi konusunu değerlendirdiklerini belirtti. Rusya'da da Discord'un yasal gereklilikleri yerine getirmediği gerekçesiyle erişim engeli getirildiği bildirildi.
8 Ekim 2024
İşaretlediklerim