Meta'nın yeni sosyal medya platformu Threads, Twitter'ın içerik kısıtlamalarına tepki olarak ilgi gördü ve kullanıcı sayısı 30 milyona ulaştı. Twitter'ın avukatı, Meta'nın Twitter'ın ticari sırlarını ve fikri mülkiyetini yasa dışı bir şekilde kullandığını iddia ederek Mark Zuckerberg'e mektup gönderdi. Mektupta, Meta'nın eski Twitter çalışanlarını Threads uygulamasını geliştirmek için kasıtlı olarak işe aldığı belirtildi. Twitter, fikri mülkiyetinin korunması için hukuki yollara başvurma hakkını saklı tuttuğunu açıkladı.
6 Temmuz 2023

Avrupa Komisyonu, dezenformasyon ve nefret söylemindeki artış nedeniyle Twitter'a reklam vermeme kararı aldığını açıkladı. Komisyon Sözcüsü Johannes Bahrke, bu kararın sıkça güncellenen iç yönergeler çerçevesinde alındığını belirtti. Ayrıca, bu tedbirin yalnızca reklamlarla sınırlı olduğunu ve AB hesaplarının Twitter'ı terk ettiği anlamına gelmediğini ifade etti. Geçen ay Avrupa Birliği, Twitter'ın çevrim içi kurallara uyumunu sorgulayan bir soruşturma başlatmıştı.
18 Kasım 2023

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türk yetkililerin Instagram'a erişimi engellemesinin milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkını ihlal ettiğini belirtti. HRW ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu kararın küçük işletme sahiplerini de olumsuz etkilediğini vurguladı. Erişim engelinin, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Meta'ya yönelik eleştirilerinden sonra getirildiği iddia edildi. Türkiye'de daha önce de çeşitli sosyal medya platformlarına erişim engelleri uygulanmıştı.
9 Ağustos 2024

Türkiye ve Meta arasında yapılan anlaşmanın ardından Instagram'a getirilen erişim engeli kaldırıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın kapatılma gerekçesi olarak katalog suçlar çerçevesine uyulmamasını göstermişti. Türkiye'nin Meta'nın kabul ettiğini öne sürdüğü şartlar arasında, katalog suçlar arasında yer alan içeriklerin kaldırılması ve Türk kullanıcıların haklarının güvenceye alınması gibi maddeler bulunuyor.
10 Ağustos 2024

İstanbul'da 13 yaşındaki bir çocuk, TikTok üzerinden katıldığı bir WhatsApp grubunda 'cumhurbaşkanına hakaret' ettiği iddiasıyla yargılandı. İstanbul Barosu'nun mahkemeye katılma talebi reddedildi. Avukat Kardelen Ateşci, çocuk adalet sisteminin uygulamada sorunlar barındırdığını ve çocukların yargı önüne çıkarılmadan önce koruyucu tedbirlerin uygulanması gerektiğini belirtti. Çocuğun cezai sorumluluğu konusunda Adli Tıp'tan rapor alındı ve çocuğun fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayabilme yeteneğine sahip olduğu kaydedildi.
19 Mayıs 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Twitter arama kurtarma ve yardım faaliyetlerinde önemli bir rol oynarken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kısıtlama getirilmişti. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, BTK'ya bilgi edinme hakkı kapsamında sorular sormuş ancak cevap alamamıştı. Akdeniz'in açtığı dava sonucunda, Ankara 15'inci İdare Mahkemesi BTK'nın işleminin iptaline karar verdi. Mahkeme, BTK'nın davranışını hukuka aykırı buldu.
20 Mart 2024

Canlı yayın platformu Twitch, 'yasa dışı bahis ve terörün finansmanına katkı sunduğu' gerekçesiyle 22 Şubat'ta Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de erişime engellenmişti. Twitch'in, kumar içerikli yayınları Türkiye'ye kapatma kararı alması üzerine, bu erişim engeli 1 Mart 2024 tarihinde kaldırıldı. Free Web Türkiye'nin aktardığı bilgilere göre, bu karar platformun aldığı önlemler sonucunda gerçekleşti.
1 Mart 2024

Londra merkezli yetişkinlere yönelik içerik platformu OnlyFans, 'müstehcenlik' gerekçesiyle Türkiye'de erişime engellendi. Twitter üzerinde sitenin kapatılması için başlatılan bir çalışmanın ardından, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 7 Haziran 2023 tarihli ve 2023/3975 sayılı kararla erişim engeli kararı alındı. İfade Özgürlüğü Derneği, bu kararı Twitter hesabı 'Engelli Web' üzerinden duyurdu.
7 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Eğitim Teknolojileri AR-GE ve Kalite Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, teknolojinin ve dijitalleşmenin hayatımızın her alanına nüfuz ettiğini belirtti. Erdoğan, sosyal medya ve oyun platformlarının gençler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve ırkçılık gibi tehlikeleri körüklediğini vurguladı. Ayrıca, dijital dünyanın denetimsiz yapısının pek çok tehdidi beraberinde getirdiğini ve çocukların ruh ve beden sağlığının her türlü hesabın üzerinde olduğunu ifade etti. Erdoğan, çocukların çevrimiçi mahremiyetini korumak için gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirtti.
6 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter'a Türkiye'den erişilememesinin teknik sorunlardan kaynaklandığını belirtti. Ancak siber güvenlik ve internet gözlemevi NetBlocks, yaşanan problemin Twitter'a uygulanan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. 6 Şubat'taki depremler sonrası Twitter, bilgi alışverişi ve yardım organizasyonları için aktif olarak kullanılıyordu. Kullanıcılar, platforma yavaşlık yaşadıklarını ve bazılarının sadece VPN ile girebildiklerini ifade etti.
8 Şubat 2023

TikTok, Rus devlet televizyonu RT ve haber ajansı Sputnik’in ana kuruluşu TV-Novosti ve Rossiya Segodnya’nın hesaplarını, ABD seçmenini aldatıcı paylaşımlar nedeniyle kalıcı olarak kapattığını açıkladı. Bu hesaplar Avrupa Birliği ve İngiltere’de de kısıtlandı. Meta da benzer bir adım atarak aynı kuruluşları yasaklamıştı. Rusya, bu karara tepki göstererek kısıtlamaların temelsiz olduğunu belirtti.
24 Eylül 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk, mavi tikli kullanıcıların platformdan doğrudan video indirebileceğini açıkladı. Normalde Twitter'daki bir videoyu indirmek için harici platformların kullanılması gerekiyor. Ancak Musk, mavi tikli kullanıcıların artık buna gerek kalmadan video indirebileceğini belirtti. Videonun indirilebilmesi için videoyu paylaşan hesabın buna izin vermesi gerekiyor.
3 Ağustos 2023

Video paylaşım platformu TikTok, kullanıcılarına metin paylaşım imkanı sağlayan yeni bir özellik ekledi. Kullanıcılar artık gönderilere ses, konum ve düetlerle yanıt verebilecekler. TikTok, bu yeni özelliklerin metin gönderilerinin video veya fotoğraf gönderileri kadar etkileşim alacağını ve dinamik kalacağını belirtti. Bu ayın başında TikTok, Spotify ve Apple Music uygulamaları gibi müzik akışı hizmeti de başlatmıştı.
25 Temmuz 2023

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Joe Biden yönetimini pandemide belirli Covid-19 içeriklerini sansürlemesi için baskı yapmakla suçladı. Zuckerberg, Temsilciler Meclisi yargı komitesi başkanı Jim Jordan’a yazdığı mektupta, Biden ekibinin Meta’ya mizah ve hiciv de dahil olmak üzere bazı Covid-19 içeriklerini sansürlemesi için defalarca baskı yaptığını belirtti. Zuckerberg, hükümet baskısının yanlış olduğuna inandığını ve gelecekte böyle bir durumla karşılaşmaları halinde karşı koymaya hazır olduklarını ifade etti. Beyaz Saray henüz iddialarla ilgili yanıt vermedi.
27 Ağustos 2024

Meta, Instagram ve Facebook kullanıcılarının aylık bir ücret karşılığında onaylı hesap sahibi olmalarını sağlayacak 'paralı mavi tik' uygulamasını hayata geçirdi. Kullanıcılar, 18 yaş ve üzeri olmaları şartıyla Meta'nın belirlediği bir süreçten geçerek ve belirli bir ücret ödeyerek mavi tik alabilecekler. Türkiye'de Facebook için mavi tikin aylık fiyatı 279,99 TL olarak belirlenmişken, Instagram ve telefon uygulaması için fiyat henüz açıklanmadı. Mavi tik, kullanıcılara proaktif koruma, destek hizmetleri ve sosyal medya platformlarında görünürlük artışı gibi avantajlar sağlayacak.
6 Temmuz 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engellemişti. Bu kararın ardından Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) resmi sitesinde basın ve ifade özgürlüğüne müdahale edilemeyeceğine dair bir karar yayınlanmış ve siteye erişim durmuştu. AYM, siteye internet yoğunluğu nedeniyle girilemediğini savunmuştu. Şimdi ise Anayasa Mahkemesi’nin resmi internet sitesine yeniden erişim sağlanabiliyor.
2 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesini ziyareti sırasında olumsuz tepkilerin kamuoyuna yansımaması için Twitter'a erişim kısıtlaması getirildiğini iddia etti. İmamoğlu, sosyal medya ve internet iletişiminin kısıtlanmasını 'gerçeklerden korkmak ve zayıflık' olarak nitelendirdi ve Türkiye Cumhuriyeti'ni yönetenlerin özgüveni yüksek kişilerden oluşması gerektiğini belirtti. NetBlocks, Twitter'a erişimdeki sıkıntının kısıtlamadan kaynaklandığını bildirdi.
8 Şubat 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk istismarı gerekçesiyle Roblox platformunu yasakladıktan sonra, platformda bulunan 'Erdoğan oyunu' kaldırıldı ve oyunun yaratıcısının hesabı askıya alındı. 'Vergiden Kaçış (RTE)' adlı oyun, politikacılar hakkında içerik bulundurması ve vergi kaçakçılığına teşvik etmesi nedeniyle Roblox tarafından kaldırıldı. Türkiye, Roblox'u en çok oynayan dördüncü ülke konumundaydı ve yasak sonrası oyuncular sosyal medyada oyunun tekrar erişime açılması için çağrıda bulundu.
19 Ağustos 2024

CHP milletvekilleri Tuncay Özkan ve Ahmet Akın, Twitter'a getirilen erişim kısıtlaması hakkında bilgi almak üzere Bilgi Teknolojileri Kurulu'na (BTK) gittiler. Ancak, Özkan'ın Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlara göre, BTK'da bilgi verebilecek bir yetkili bulunamadı ve orada bulunan idari işlerden sorumlu daire başkanı da konu hakkında bilgi veremedi. Bu durum, 6 Şubat'ta meydana gelen ve büyük yıkıma yol açan depremler sonrasında Twitter'ın bilgi paylaşımı ve yardım organizasyonu için aktif olarak kullanıldığı bir dönemde gerçekleşti.
8 Şubat 2023

Rekabet Kurulu, Elon Musk tarafından yapılan Twitter'ın kontrolünün devralınması işlemine onay verdi. İşlemin kanunen izne tabi olduğu ve etkin rekabetin önemli ölçüde azaltılmadığı belirlendi. Ancak, bu işlem için önceden izin alınmadığı tespit edildiği için Musk'a, Türkiye'deki 2022 yılı gelirinin binde biri oranında idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
6 Mart 2023
İşaretlediklerim