Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere zam çalışmasının kısa sürede sonuçlanacağını belirtti. Erdoğan, emeklilerin enflasyona ezdirilmemesi için çaba gösterdiklerini ve emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirici adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışından emeklilerin de pay alacağını söyledi.
21 Eylül 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, temmuz ayında yapılacak asgari ücret zammının 500 dolar (9 bin 750 TL) civarında olmasını beklediğini ifade etti. Ocak ayında yapılan düzenlemeyle asgari ücretin dolar bazında 455 doların üzerine çıktığını belirten Bilgin, temmuz ayında da reel alım gücünü koruyacak bir düzenleme yapacaklarını söyledi. Ayrıca emekli maaşlarına kademeli zam yapılacağını ve 7 bin ile 10 bin TL arasındaki maaşların belli bir oranda artırılacağını duyurdu.
8 Mayıs 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirlemek üzere toplandı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetin asgari ücret teklifini henüz görmediklerini ve teklifi makul bulmazlarsa toplantıya katılmayacaklarını ifade etti. Geçen yıl Türk-İş, teklif edilen asgari ücreti yetersiz bulmuş ve müzakerelere katılmamıştı. Şu anki asgari ücret 8 bin 500 TL olarak belirlenmiş durumda.
13 Haziran 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, yaptıkları çalışmalar ve ilgili kuruluşlarla görüşmeler sonucunda asgari ücretin en az 15 bin TL olması gerektiğini belirtti. Uyar, bu öneriyi yüksek enflasyon ve artan yoksulluk sınırı karşısında emekçileri korumak amacıyla sunduklarını ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ikinci toplantısında henüz bir sonuç çıkmamışken, asgari ücretin TL cinsinden konuşulacağı kesinleşmişti. Şu anki asgari ücret miktarı 8 bin 506 TL'dir.
20 Haziran 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, düzenlediği basın toplantısında, asgari ücretin 23 bin lira seviyesine çıkarılması gerektiğini ifade etti. Erbakan, mevcut asgari ücretin bir ailenin gıda ihtiyacını bile karşılayamadığını ve yoksulluk sınırının altında kalmamaları için asgari ücretin bu seviyeye yükseltilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, en düşük emekli aylığının da asgari ücret düzeyine çıkarılması gerektiğini vurguladı.
11 Aralık 2023

Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini belirtmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu fikre karşı çıkarak Türk Lirası ile konuşulması gerektiğini ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Yılmaz, asgari ücret görüşmelerinin bayramdan önce sonuçlanmasını beklemediğini ve uzlaşma umduğunu belirtti. Ayrıca, en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını ve bu düzenlemenin Meclis'e sunulacağını söyledi.
16 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücretin belirlenmesi için müzakerelerin başlayacağını ve ekonomik gelişmelerin, özellikle enflasyonun değerlendirileceğini belirtti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak. Geçen yıl Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin lira teklifi kabul edilmezse masadan kalkacaklarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret görüşmelerinin Atalay olmadan devam edeceğini duyurmuştu. Şu anki asgari ücret 8 bin 500 TL olarak belirlenmiş durumda.
10 Haziran 2023

Türkiye'de asgari ücret, yeni yapılan zamla 482 dolar seviyesine çıktı. Ocak ayında yapılan zammın ardından kurdaki artış nedeniyle asgari ücretin dolar karşılığı 359 dolara kadar düşmüştü. Dolar/TL kuru bir haftadır 23,60 seviyesinde seyrediyor. Ekonomistler, mevcut durumun geçici olduğunu ve dolar kurunun yükseleceğini öngörüyor. Türk-İş'in verilerine göre, Türkiye'de çalışanların büyük bir kısmı asgari ücretle çalışmakta ve yoksulluk sınırı ile açlık sınırı belirlenen rakamların oldukça üzerinde.
20 Haziran 2023

Türkiye'de net asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 lira olarak belirlenmesinin ardından, ekonomistler ve bazı yorumcular, ülkede çalışanların büyük bir kısmının asgari ücretli olduğuna dikkat çekiyor. Çalışma Bakanlığı özel sektörde çalışanların yüzde 37'sinin asgari ücretle çalıştığını belirtirken, işçi örgütleri bu oranın yüzde 60'a yaklaştığını iddia ediyor. Ekonomistler, asgari ücretin yoksulluk sınırının oldukça altında kaldığını ve Türkiye'nin düşük ücretli bir ekonomi yapısına sahip olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Türkiye'nin asgari ücretli çalışan oranı bakımından dünya genelinde ilk sıralarda yer aldığı ve bu oranın Avrupa Birliği ülkelerine göre çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.
20 Haziran 2023

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, en düşük memur maaşının 22 bin TL'ye çıkarılmasını öngören kanun teklifinin bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulacağını duyurdu. Akbaşoğlu, enflasyon ve refah payını da içerecek düzenlemelerle verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti. Ayrıca, seçim beyannamesinde yer alan ev kadınlarının emeklilik hakkı ve evlilik primleri gibi taahhütlerin de bu süreçte kanun teklifi içinde yer alacağını ifade etti.
4 Temmuz 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, hayat pahalılığına dikkat çekerek emekli maaşlarına seyyanen zam yapılmasını önerdi. Bahçeli, emekliler için önerilen yüzde 25'lik maaş artışının yetersiz olduğunu belirtti ve gelir vergisi dilimleri ile kıdem tazminatı düzenlemelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, maaş artışlarının satın alma gücünü artıracağını söyledi.
11 Temmuz 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, 2023'ün ikinci yarısında geçerli olacak yeni asgari ücreti net 11 bin 402 lira olarak belirledi. Bu miktar, yüzde 34'lük bir artışı ifade ediyor ve geçen yılın ikinci yarısına göre yüzde 107'lik bir artışa denk geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretteki bu artışın enflasyonun hayli üzerinde olduğunu ve reel olarak yaklaşık yüzde 312'lik bir artış sağlandığını belirtti. Ayrıca, asgari ücret desteğinin de önümüzdeki altı ay boyunca ayda 500 lira olarak devam edeceği açıklandı.
20 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere 5 bin lira ödeme düzenlemesinin tamamlandığını açıkladı. Ancak bu düzenleme çalışan emeklileri kapsam dışında bıraktı. Bakan, bütçe kısıtlamaları nedeniyle bu kararı aldıklarını belirtti. Emekliler, artan enflasyona karşı maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek zam talebinde bulunuyorlardı.
11 Ekim 2023

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun aralık ayı verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 16 bin 483 lira, yoksulluk sınırı ise 46 bin 837 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, 11 bin 402 lira olan asgari ücretin oldukça üzerinde yer alıyor. Açlık sınırı yıl boyunca 7 bin 424 lira, yoksulluk sınırı ise 20 bin 713 lira artış gösterdi. Konfederasyon, yıllık gıda enflasyonunun yüzde 100 olduğunu belirtiyor.
25 Aralık 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, memurların maaşlarının asgari ücretle olan oranının düştüğünü belirterek, iktidara gelmeleri durumunda en düşük memur maaşını asgari ücretin 2,5 katına çıkaracaklarını söyledi. Ayrıca, polislerin çalışma saatlerinin düşürülmesi, 100 bin öğretmen ve güvenlik görevlisinin atanması ve öğretmenler arasındaki sözleşmeli, ücretli ve kadrolu ayrımının kaldırılması gibi vaatlerde bulundu.
5 Mayıs 2023

Emekli Sandığı'ndan maaş alan memur emeklileri ve harp ile vazife malullerinin ocak ayı maaş zam farkları 26 Ocak'ta ödenmeye başlanacak. SGK tarafından yapılan duyuruya göre, maaş farkları aylık, üçer aylık dönemlerde maaş alan gruplara göre farklı tutarlarda tahakkuk ettirilmiş. Toplamda 2 milyon 481 bin 769 kişiye ödenecek olan zam farkı tutarı 19.3 milyar lirayı bulacak.
23 Ocak 2024

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde hükümetin 700 bin kamu işçisi için sunduğu ilk altı aylık yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık teklifinin taleplerini karşılamadığını belirtti. Atalay, işçilerin razı olmadığı bir rakamı imzalamayacaklarını ifade etti.
13 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücret artışının yılda bir kez yapılacağını ve bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Erdoğan, enflasyona ezdirmediklerini ve ekonomi yönetiminin enflasyonu dizginleyici adımlar attığını belirtti. Ayrıca, asgari ücretle ilgili ilk toplantının 11 Aralık'ta yapılacağı bilgisi verildi.
2 Aralık 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, çalışmayan emeklilere verilen 5 bin liralık ikramiyenin çalışan emeklilere de verilmesi öngören bir önerge kabul edildi. Bu değişiklik, bir kanun teklifine yeni madde olarak eklendi. Eğer torba kanun Meclis'ten geçerse, çalışan emekliler de bu ikramiyeden yararlanabilecek. Daha önce sadece çalışmayan emeklilere verilen bu ödeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla enflasyon karşısında maaşların yetersizliği gerekçesiyle yapılmıştı.
29 Kasım 2023

Türkiye'de memur ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 30 zam, engelli bireylerin ve bakım aylığı alanların maddi durumunu iyileştirmeye yetmiyor. 2023 yılında en yüksek engelli aylığı 2 bin 392 TL, bakım aylığı ise 4 bin 336 TL olarak belirlendi. Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Başkanı Süleyman Akbulut, 731 bin engelli ve ailesinin açlık sınırının altında yaşadığını belirtiyor. Engelli bireyler ve aileleri, engellilikten kaynaklanan ekstra mali yükümlülükler nedeniyle daha fazla gelire ihtiyaç duyuyor. Ayrıca, engelli bakımını üstlenen aile yakınları, sosyal güvencesiz bir şekilde ve asgari ücretin yarısı kadar bir gelirle çalışmak zorunda kalıyor.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim