Türkiye, 7 Temmuz'dan itibaren otomotiv sektöründe Avrupa Birliği güvenlik mevzuatını uygulamaya başlayacak. Yeni düzenlemeyle birlikte acil durum frenleme asistanı, sürücü yorgunluk algılama sistemi ve alkol kilidi hazırlığı gibi güvenlik donanımları sıfır araçlarda zorunlu hale gelecek. Eski tip araçların satışı sınırlandırılacak ve güvenlik şartlarını karşılamayan araçların satışı yapılamayacak. Bu durum, otomotiv pazarında daralmaya ve sıfır araç maliyetlerinde artışa yol açabilir.
28 Mayıs 2024

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kuru artışı nedeniyle yeni otomobillerin fiyatları yükselirken, ikinci el piyasasında da fiyatlar artmaya devam ediyor. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, ikinci el araçların sıfır fiyatından yüksek fiyata satılması yasaklandı ve bu kurala uymayanlara 1 Ocak 2024 tarihine kadar 300 bin TL'ye kadar para cezası uygulanabilecek. İlan platformları, ilan verilmesi aşamasında düzenlemeye aykırı ilanlar konusunda uyarı yapacak.
6 Temmuz 2023

Ticaret Bakanlığı, bisiklet ve motosikletlerde kullanılan bazı parçalar ile duvar kağıtlarının ithalatında gözetim uygulanacağını duyurdu. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğlere göre, belirli ürünlerin birim gümrük kıymetleri kilogram başına belirli fiyatlarla sınırlandırıldı. Bu ürünler, İthalat Genel Müdürlüğü'nün düzenleyeceği gözetim belgesiyle ithal edilebilecek. Tebliğler, 30 gün sonra yürürlüğe girecek.
28 Ağustos 2024

Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere getirilen yüzde 40 ek Gümrük Vergisi, benzinli ve hibrit otomobiller için de uygulanacak. 7 Temmuz 2024'te yürürlüğe girecek olan bu uygulama, Çinli otomobillerin fiyatlarını en az 500 bin TL artıracak. Yeni vergi düzenlemesi, motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları ile bunların aksam, parça ve aksesuarlarını kapsayacak.
9 Haziran 2024

Toyota, şarj edilebilir hibrit otomobil modeli C-HR'yi Türkiye'nin Sakarya şehrinde üreteceğini duyurdu. Bu model, Türkiye'de üretilen ilk şarj edilebilir hibrit otomobil olacak. Toyota'nın bu model için yaptığı yatırım 317 milyon avro olup, şirketin Türkiye'deki toplam yatırımını 2,3 milyar avroya çıkaracak. Ayrıca, Toyota Avrupa'nın ilk batarya üretim hattı da yıllık 75 bin adet kapasite ile Sakarya'da kurulacak.
30 Ocak 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları yüksek seviyelerde bulunuyor. İkinci el piyasasında fiyatlar artmaya devam ederken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini açıkladı. Online satış siteleri ile görüşmeler yapıldığını ve Temmuz-Ağustos aylarında fiyat dengelenmesi beklediklerini ifade etti. Ayrıca, sıfır otomobil alanların araçlarını ilk altı ay içinde veya altı bin kilometre dolmadan satamamaları kuralı 2024'e kadar uzatıldı ve bireysel satışlar da denetim altına alındı.
21 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında, İSPARK otoparklarına elektrikli araç şarj istasyonları kurulması kararı alındı. Bu karar, Türkiye'de yerli elektrikli araç üretimini desteklemek ve bu araçların şarj ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla alındı. 2023 yılında elektrik altyapısı hazır olan katlı otoparklara şarj üniteleri kurulacak, açık ve yol üstü otoparklar için ise fizibilite çalışmaları başlayacak. 2030 yılına kadar İSPARK otoparklarının %10 kapasitesinin elektrikli araçlara hizmet verecek şekilde dönüştürülmesi hedefleniyor.
30 Mart 2023

Avrupa Birliği, elektrikli araç sahiplerinin hayatını kolaylaştırmak ve sera gazı salımını azaltmak amacıyla bölgede her 60 kilometrede bir hızlı şarj istasyonu kurulması kararı aldı. Elektrikli araçlar Avrupa'da hızla popülerlik kazanıyor ve Avrupa Birliği, 2035'e kadar tüm yeni otomobillerin sıfır emisyonlu olmasını hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için AB, yasal düzenlemeler için harekete geçmişti. Yeni düzenlemeyle Avrupa otoyollarındaki şarj altyapısının genişletilmesi hedefleniyor.
25 Temmuz 2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çinli elektrikli araç üreticileri BYD ve Chery'nin Türkiye'de yatırım yapmayı planladığını ve bu konuda ileri düzeyde görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Kacır, yatırımların kısa sürede tamamlanmasını arzu ettiklerini ve Türkiye'nin otomotiv endüstrisindeki altyapısının bu yatırımlar için önemli bir avantaj olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Gümrük Birliği üyeliğinin de Çinli markaların Avrupa pazarında büyüme hedeflerine katkı sağlayacağını vurguladı.
17 Mayıs 2024

1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak zamların etkisiyle elektrikli otomobil şarj istasyonlarında fiyatların ortalama yüzde 20 artması bekleniyor. Elektrikte yapılan bu zammın ardından akaryakıt fiyatlarının da artması gündemde. Türkiye, Avrupa'da Rusya ve Belarus haricinde en uygun akaryakıt fiyatlarına sahip olan ülke konumunda. 2012 yılında dünyanın en pahalı benzininin satıldığı Türkiye'de, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu alanda yeni bir başarıya imza atıp atamayacağı merak ediliyor.
29 Haziran 2024

Türkiye'de 2022 yılında 64 bin 387 adet hibrit ve 7 bin 733 adet elektrikli otomobil satıldı. Elektrikli otomobillerin fiyatları, Citroen'in 'Ami' modeli hariç, 876 bin TL'den başlayarak 8 milyon 975 bin TL'ye kadar çıkıyor. Audi, Porsche, BMW, Citroen, DFSK, Hyundai, Jaguar, KIA, Mercedes-Benz, MINI Cooper, Opel, Renault, Skywell, Subaru ve VOLVO gibi markaların Türkiye'deki elektrikli otomobil modelleri ve fiyatları detaylı olarak listelenmiştir.
17 Ocak 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye'de popülerliğini artırmak amacıyla bir dizi şehri ziyaret edecek bir test sürüşü turu düzenliyor. Geçen yıl Türkiye pazarına Model Y ile giriş yapan Tesla, bu turda Model Y'nin tanıtımını yapacak. Tur, Sinop, Konya, Samsun, Mersin, Ordu, Adana, Giresun, Trabzon ve Gaziantep olmak üzere dokuz şehri kapsayacak ve katılımcıların test sürüşü yapabilmeleri için randevu almaları gerekecek.
10 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziran ayında trafiğe 198 bin 581 araç kaydedildi ve 1889 aracın kaydı silindi. Böylece trafiğe kayıtlı araç sayısı 29 milyon 987 bin 701'e yükseldi. Haziranda trafiğe kaydedilen araçların yüzde 50,2'si motosiklet, yüzde 38,1'i otomobil, yüzde 6,7'si kamyonet, yüzde 3,1'i traktör, yüzde 1,2'si kamyon, yüzde 0,4'ü minibüs, yüzde 0,2'si otobüs ve yüzde 0,1'i özel amaçlı taşıtlardan oluştu.
19 Temmuz 2024

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu, uluslararası tedarik zinciri aksaklıkları ve yüksek vergi yükü nedeniyle devam ediyor. Sıfır araç bulamayan tüketicilerin talebiyle ikinci el piyasası hareketlenirken, araç bulmak zorlaştı ve bu durum ikinci el araç fiyatlarının ortalama yüzde 6 artmasına neden oldu. Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, sıfır araç arzındaki düşüklük ve takas ile filo kanallarından piyasaya araç girişinin azlığına dikkat çekti. Ayrıca, tüketiciler araçları enflasyondan korunacak bir yatırım aracı olarak görmeye başladı ve finansman zorlukları nedeniyle talep artışı yaşanıyor.
23 Ocak 2023

Bakanlık, ikinci el araç ve gayrimenkul satışı için aracılık yapan ilan sitelerine ilişkin yeni kurallar belirledi. Bu kurallara göre, kişinin ilan sitelerinde kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilana çıkması engellenecek. Kişiler, kendi, eşi veya bir ve ikinci dereceden akrabalarına ait olmayan ikinci el araç ve gayrimenkul için sadece yetki belgesi alarak ilan açabilecek. İlan siteleri, bu kurala uygun ilan denetimleri yapmakla yükümlü olacak. Kurala aykırı her ilan için 10 bin ile 100 bin TL arasında ceza uygulanacak.
31 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla hazırlanan yeni 'kamuda tasarruf' paketini açıkladı. Paket, kamuda yabancı menşeili araç kullanımını sonlandırma, yeni araç ve bina alımını üç yıl süreyle durdurma gibi önlemleri içeriyor. Ayrıca, kamu harcamalarında genel bir kesinti yapılacak ve enerji verimliliği artırılacak. Bu önlemler, sürdürülebilir büyüme ve düşük enflasyon hedeflerine ulaşmak için tasarlanmıştır.
13 Mayıs 2024

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Tesla'nın Türkiye'deki araç teslimatlarının bürokratik engeller nedeniyle yapılamadığını bildirdi. Gümrükte sistemsel sorunlar ve ÖTV ödemelerindeki onay sorunları nedeniyle yaklaşık 500 müşteri bayram öncesi mağdur oldu. Diğer markalarda bu tür bir sorun yaşanmazken, Tesla'nın teslimatları bayram tatili nedeniyle en erken temmuz ayında gerçekleşebilecek.
22 Haziran 2023

Deniz Zeyrek, Mersin-Osmaniye-Gaziantep ve Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hatları ihalelerinde yüklenici firmaların Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na sağladığı araç ve gereçleri ele alıyor. Rönesans İnşaat ve Kalyon İnşaat'ın sözleşmelerinde, bakanlığa çok sayıda bilgisayar, tablet, yazıcı, ofis mobilyası ve toplamda 10 makam aracı tahsis edildiği belirtiliyor. Bu tür sözleşmelerin, belirli firmalara özel kolaylıklar sağladığı ve kamu kaynaklarının etkin kullanılmadığı eleştiriliyor.
12 Haziran 2024

EBS Danışmanlık verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk altı ayında satılan sıfır otomobil sayısı 430 bin 372 adet oldu. Bu rakam, nüfusa oranlandığında her 1000 kişiden sadece beşinin yeni otomobil satın alabildiğini gösteriyor. Avrupa Birliği ortalamasının 1000 kişi başına 10,7 araç olduğu dikkate alındığında, Türkiye Avrupa'da 32 ülke arasında 30. sırada yer alıyor. Otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyon nedeniyle zor bir dönemden geçiyor ve bu durum vatandaşların alım gücünü olumsuz etkiliyor.
19 Temmuz 2023

İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında eski yönetmelik yürürlükten kaldırılarak yerine yeni bir yönetmelik getirildi. Yeni yönetmeliğe göre, bir takvim yılı içinde 3’ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı ticari faaliyet olarak kabul edilecek. Ayrıca, 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı ile bu araçların sıfır güncel satış fiyatı üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması 1 Ocak 2025 tarihine kadar yasaklandı. Ticaret il müdürlüğü tarafından verilen yetki belgesi olmadan ticari faaliyet kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı pazarlama veya satışı yapılamayacak.
31 Ağustos 2024
İşaretlediklerim