Rekabet Kurulu, BP Petrolleri AŞ ve BP Turkey Refining Limited Şirketi'nin tüm hisselerinin Petrol Ofisi AŞ tarafından devralınmasına koşullu izin verdi. Bu izin kapsamında Petrol Ofisi, 115 akaryakıt istasyonunu elden çıkaracak ve belirli depolama kapasitelerini aşmayacak. Kurul, devralmanın rekabetçi endişeler yaratabileceği 61 coğrafi alan belirledi ve bu alanlarda çeşitli taahhütler sunulmasını şart koştu. Petrol Ofisi, bu taahhütlerin uygulanmasını düzenli olarak raporlayacak.
19 Eylül 2024

Ticaret Bakanlığı, Togg ile ilgili manipülatif ve aldatıcı girişimler konusunda hukuki müeyyidelerin kararlılıkla uygulanacağını ve caydırıcı tedbirler alınacağını duyurdu. Bakanlık, otomotiv sektörüne yönelik aldığı karar ve tedbirlerle kanunlara aykırı şekilde bazı ilanlar verildiğini ve bu konuda şikayetler aldığını belirtti. Togg ile ilgili birinci ve ikinci el araç fiyatlarındaki sorunlar ve teslimatların yavaş olması nedeniyle ikinci el Togg'ların daha pahalı satıldığına dikkat çekildi.
23 Ağustos 2023

Otomerkezi yöneticisi Ali Karakaş, Türkiye'de her 30 kişiden birinin ikinci el otomobil alım satımı yaptığını ve bu durumun piyasada arz talep dengesini bozduğunu ifade etti. Ekonomik göstergelerin bozulması nedeniyle iktidarın otomobil piyasasında sık sık düzenlemeler yaptığı, son düzenlemeyle araç satışını zorlaştıran bayilerin yetki belgelerinin iptal edileceği ve ifşa edileceği belirtildi. Karakaş, ayrıca tedarik problemleri ve Çin otomobillerine getirilen ek vergi nedeniyle yatırımcıların vazgeçtiğini ve seçimler öncesinde kurdaki artış beklentisiyle ikinci el otomobile olan talebin arttığını dile getirdi.
8 Mayıs 2023

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin verilerine göre, 2024 Nisan ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,3 azalarak 75 bin 919 adet olarak gerçekleşti. Bu düşüşte, yüksek kredi faizleri, yüksek mevduat faizi, ihtiyaçların ertelenmesi ve yüksek enflasyon nedeniyle artan geçim sıkıntısı etkili oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun mayıs ayında yüzde 75-76 seviyesine ulaşacağını ve yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 36'dan 38'e çıkarıldığını belirtti.
12 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler zirvesinde iklim krizi konuşulurken, Türkiye'nin hava kirliliğine katkıda bulunduğu ve bu durumu liyakatsiz personele yetki belgesi vererek gerçekleştirdiği belirtildi. Sayıştay'ın 2022 denetim raporuna göre, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, eğitimsiz personele egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmış. Ayrıca, egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri tespit edilmesine rağmen, tutanak düzenlenmemiş ve idari para cezası uygulanmamış.
22 Eylül 2023

Ticaret Bakanlığı, glütensiz ürünlerin kolay erişilebilirliğini sağlamak amacıyla bir tebliğ yayımladı. Bu tebliğe göre, şube sayısı 200’den fazla olan ve 250 metrekareden büyük satış alanına sahip zincir marketler, glütensiz un, tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar gibi ürünleri bulundurmak zorunda. 400 metrekareden büyük şubelerde ise glütensiz ekmek, un, makarna gibi ürünlerin sürekli ve yeterli miktarda bulundurulması gerekiyor. Düzenleme, glüten intoleransı olan bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor ve bazı hükümleri 1 Haziran, bazıları ise 1 Eylül 2024'te yürürlüğe girecek.
5 Mart 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik, doğal gaz ve petrol piyasalarında faaliyet gösteren 18 şirkete lisans verdi. Karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. Elektrik piyasasında üç şirkete tedarik, üç şirkete üretim lisansı verilirken, üç şirketin üretim lisansı iptal edildi. Doğal gaz piyasasında üç şirkete gaz dağıtım lisansı verildi ve üç şirketin lisansı sonlandırıldı. Petrol piyasasında ise dört şirkete ihrakiye teslimi, bir şirkete depolama ve iki şirkete madeni yağ lisansı verildi.
6 Haziran 2024

2020 yılından beri yürürlükte olan ve adet başına birim gümrük kıymeti 200 doların altında olan akıllı telefonlar için uygulanan gözetim uygulaması, yeni düzenlemeyle 350 dolar olarak güncellendi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ değişikliği ile birim gümrük kıymeti 350 doların altında olan akıllı telefonların ithalatı için Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenecek gözetim belgesi gerekecek. Bu yeni düzenleme 28 Mart'tan itibaren geçerli olacak.
28 Şubat 2023

Türkiye'de yatırımcılar, enflasyondan korunma amacıyla borsaya yönelmişken, borsanın dalgalı seyri nedeniyle otomobil ve hafif ticari araçlara olan ilgi arttı. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci ve EBS Danışmanlık verilerine göre, Mart ayında otomotiv satışlarında rekor bekleniyordu. ODMD'nin verilerine göre, Şubat 2023'te satışlar yüzde 63,4 artarak 81 bin 148 adet olmuş ve en yüksek Şubat satışlarına ulaşılmıştı. Mart ayında ise satışlar 110 bin adedi aştı. Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, seçim öncesi tedarikin erkene çekildiğini ve otomobilin yatırım aracı olarak tercih edildiğini belirtti.
3 Nisan 2023

Türkiye'de 2024 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilen binek otomobil ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7 oranında azalarak 2 milyar 578 milyon 961 bin dolara düştü. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin verilerine göre, otomotiv endüstrisinin toplam dış satışı 9 milyar 132 milyon 431 bin dolar olup, bunun yüzde 28,2'si binek otomobillerden sağlandı. En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Fransa, İtalya ve Britanya yer almakta ve bu üç ülkeye yapılan ihracat, toplam binek otomobil ihracatının yüzde 42,5'ini oluşturuyor.
26 Nisan 2024

Dünya genelinde elektrikli otomobil üretiminde öne çıkan Çinli firmalar, Türkiye pazarına girmeye başladı. Ancak, Türkiye'de uygulanan ek gümrük vergisi ve seçim belirsizliği nedeniyle, bu firmalar distribütörlük görüşmelerini durdurdu. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından 3-4 yeni Çinli markanın Türkiye pazarına girebileceğini, ancak ek vergi olmaması durumunda bu sayının en az 10 olabileceğini belirtti.
9 Mayıs 2023

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, yurt dışından ilaç teminine yönelik yeni bir yönetmelik yayımladı. Yeni düzenlemeye göre, yurt dışından ilaç tedarik eden firmaların Türkiye'de yerleşik bir temsilci bulundurması gerekecek. Toplu ilaç temini yalnızca hastaneler tarafından yapılacak ve yurt dışı ilaç tedarikçileri ile temsilcilere yönetmelik hükümlerine uymadıkları takdirde çeşitli yaptırımlar uygulanabilecek. Yönetmelikte kademeli geçiş süreci hazirana kadar devam edecek.
3 Şubat 2023

Ekim 2023'te otomobil ve hafif ticari araç satışları 100 bini aşarak tüm yılların 'ekim rekoru'nu kırdı. Özellikle ikinci el araç fiyatları, yükselen döviz kuru ve birinci el tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle artmıştı. Ekim 2023'te otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74,1 artarak 82 bin 611 adet, hafif ticari araç satışı yüzde 5,5 artarak 18 bin 756 adet oldu.
2 Kasım 2023

Britanya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın askeri teçhizatına erişimini engellemek amacıyla 25 şirket ve bireye yeni yaptırım uygulayacağını duyurdu. Bu şirketler arasında, Rus ordusu tarafından kullanılan mikroelektronik ürünler ihraç eden Türkiye merkezli iki şirket de bulunuyor. Yaptırımlar, Rusya'nın askeri teçhizatına erişimini kısıtlamayı ve Rusya'nın savunmasını zayıflatmayı hedefliyor. Yaptırım uygulanan şirketler arasında Türkiye merkezli Turkik Union ile Azu International da bulunuyor.
8 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2025 yılı başında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni devreye alacaklarını ve bu sistemle akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini açıkladı. Bu sistem, ticari taşıtlarda zorunlu, bireysel taşıtlarda ise isteğe bağlı olacak. Amaç, akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybını önlemek ve kayıt dışılığı azaltmak. Şimşek, genel vergi oranlarını artırmadan mali disiplini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
7 Temmuz 2024

İçişleri Bakanlığı, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde bir değişiklik yaparak B sınıfı ehliyet sahiplerinin, belirli koşullar altında 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilmesine olanak tanıdı. Bu koşullar arasında en az iki yıl B sınıfı ehliyet sahibi olmak, gerekli sağlık şartlarını karşılamak ve belirlenen direksiyon eğitimini tamamlayıp uygulama sınavından başarılı olmak yer alıyor. Yeni düzenleme yalnızca şahsi kullanım için geçerli olup, ticari amaçla kullanılan motosikletler bu kapsam dışında bırakıldı.
10 Şubat 2024

Ticaret Bakanlığı, cam liflerinden yapılan bazı ürünlerin ithalatında gözetim uygulaması yapılacağını duyurdu. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, belirli ürünlerin ithalatında kilogram başına 2 doların altındaki birim gümrük kıymetleri için gözetim belgesi gerekecek. Bu ürünler arasında kırpılmış iplikler, fitiller, şeritler ve keçeler bulunuyor. Tebliğin yürürlüğe giriş tarihi tebliğin yayımlandığı tarihten 30 gün sonrasıdır.
28 Ocak 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki artış nedeniyle otomobil fiyatları yükselmiş ve ikinci el piyasasında araçlar sıfır fiyatına yakın veya daha yüksek fiyatlara satılmaya başlamıştır. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte, ikinci el araçların sıfır araç fiyatından yüksek bir fiyata satılması yasaklanmıştır. Bu düzenleme, ikinci el araç piyasasını düzenlemeyi amaçlamaktadır.
6 Temmuz 2023

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), sanayide, elektrik üretim amaçlı ve küçük ile orta ölçekli işletmelerde kullanılan doğalgaza yüzde 20 zam geldiğini duyurdu. Ekim ayının başlangıcında paylaşılan toptan satış listesine göre konutlarda kullanılan doğalgaza zam yapılmadı. Açıklamada fiyatların 'en makul düzeyde' belirlendiği ve 'Avrupa’da Ukrayna’dan sonra en düşük doğalgaz fiyatlarının Türkiye’de olduğu' savunuldu. Ayrıca, sanayi abonelerinin elektrik tarifesine de yüzde 20 zam yapıldığı belirtildi.
1 Ekim 2023

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, haziran ayında otomotiv ihracatının yüzde 12 azalarak 2,6 milyar dolar olduğunu açıkladı. Otomotiv sektörü, yüzde 14,1'lik payla ülke ihracatında ilk sırada yer aldı. Tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar 50 milyon dolar, binek otomobil ihracatı 942 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 394 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 177 milyon dolar ve çekiciler ihracatı 30 milyon dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ülke 322 milyon dolarla Britanya oldu.
8 Temmuz 2024
İşaretlediklerim