Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı'nda, AR-GE faaliyetleri bakımından dünyanın en büyük ilk bin firmasının Türkiye'de kuracağı yeni merkezlerin personel giderinin yarısını beş yıl boyunca karşılayacaklarını açıkladı. Ayrıca, sanayinin verimlilik odaklı dönüşümüne rehberlik eden model fabrikaların sayısının artırılacağını ve elektrikli araç yatırımlarına yönelik teşvik paketlerinin devreye alınacağını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin teknoloji alanında büyük yatırımlar çekmeyi hedeflediğini ve enerji sektöründe de önemli teşvikler sunacaklarını ifade etti.
26 Temmuz 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Uluslararası Gemi Sicil Kanunu kapsamındaki gemi ve yatlardan alınan kayıt harcı ve yıllık harçlara muafiyet getirileceğini duyurdu. Meclis'e sunulacak kanun düzenlemesiyle, sicili tescil edilmiş gemiler ve turizm şirketi envanterlerinde kayıtlı ticari yatlar bu muafiyetten yararlanacak. Ayrıca, miras intikali devir işlemlerinden harçlar kaldırılacak ve elektrik gibi yeşil enerji ile çalışan gemilerden de kayıt harcı alınmayacak, yıllık harçlarda yüzde 50 indirim sağlanacak.
2 Temmuz 2024

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle toplamda 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde sahte yetkili servislerin tespit edilerek cezalandırıldığı açıklandı.
22 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, Kadıköy, Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu ve Fatih ilçelerinde yaya yoğunluğu nedeniyle elektrikli scooter'ların hızı saatte 12,5 kilometreye düşürüldü. Ayrıca, okul servis taşımacılığı tarifeleri üzerinde de duruldu ve ek hizmetler gerekçe gösterilerek belirlenen tarifenin üzerinde ücret talep edenlere karşı, UKOME standartlarına ve fiyat tarifesine uygun servis hizmeti verme zorunluluğu getirildi. Bu kurala uymayanlara ceza uygulanacağı belirtildi.
31 Ağustos 2023

Türkiye'nin haziran ayı ihracatı, takvim etkisiyle yüzde 10,6 gerileyerek 18,6 milyar dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçıların vergi muafiyeti taleplerini Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e ilettiklerini belirtti. 2024'ün ilk yarısında ihracat 125,4 milyar dolara, 12 aylık ihracat ise 257,8 milyar dolara ulaştı. En çok ihracat yapan sektörler otomotiv, kimya ve çelik oldu.
3 Temmuz 2024

Ticaret Bakanlığı'nın ithal cep telefonlarının birim gümrük kıymetini 200 dolardan 350 dolara çıkarmayı öngören düzenlemesi, tepkiler üzerine yürürlüğe girmeden iptal edildi. 28 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle 30 Mart itibariyle uygulanması planlanan bu artış, ithal cep telefonlarının fiyatlarında 2 bin 500 liraya kadar bir artışa yol açabilecekti. Ancak Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bir tebliğle bu düzenleme kaldırıldı.
29 Mart 2023

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Türkiye'de satılan 294 model arasından vergisi araç bedelini aşmayan sadece 10 modelin kaldığını belirtti. Kasım ayında yapılan matrah düzenlemesiyle bazı araçlar düşük ÖTV dilimlerine girmiş ve fiyatlarında belli oranda düşüş yaşanmıştı. Ancak uzmanlar, bu önlemlerin etkisinin en fazla üç ay süreceğini öngörmüşlerdi ve fiyat artışları devam etti. Özpeynirci, mevcut durumun geçici olduğunu ve fiyatların daha da artacağını ifade etti.
23 Ocak 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye pazarına online satışlarla giriş yaptı. İstanbul'daki Kanyon ve Akasya AVM'den mayıs ayında teslimatlar başlayacak. Tesla'nın Y modelinin üç farklı versiyonu satılacak ve fiyatlar 1 milyon 550 bin liradan başlıyor. İstanbul, Edirne, Bolu ve Ankara'da 30 super şarj istasyonu hizmete girdi. Tesla'nın diğer modellerinin Türkiye'ye gelip gelmeyeceği ekonomik koşullara ve ek vergilere bağlı olacak. Ayrıca, yerli elektrikli otomobil Togg ile Tesla'nın fiyat ve performans karşılaştırması yapıldı.
4 Nisan 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla bazı altın, mücevher ve kuyumculuk ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, bu durumun sektörü kayıt dışına iteceğini belirtti. Atayık, bu durumun üretimi ve satışları durduracağını, kuyumculuk sektörünün çalışamaz hale geleceğini ifade etti.
8 Ağustos 2023

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde toplamda 15 milyon lira ceza kesildiği açıklandı.
22 Mayıs 2024

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin raporuna göre, Mart 2024'te otomobil ve hafif ticari araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 5,7 artış gösterdi. Ancak, hafif ticari araç pazarı yüzde 7,9 daralma yaşadı. Buna karşın, 2024 yılının Ocak-Mart döneminde Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, bir önceki yıla göre yüzde 25,2 oranında artış göstererek 295 bin 519 adet satışa ulaştı. Bu artış, otomobil satışlarının yüzde 33,05 oranında artmasından kaynaklanırken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 2,6 artış gösterdi.
2 Nisan 2024

Togg, 16-27 Mart tarihleri arasında alınan ön siparişler sonucunda çekilişle belirlenen 20 bin kişiye araçlarını 30 Nisan'da teslim etmeye başlayacağını duyurdu. İlk teslimatların 16 Nisan'da yapılması planlanırken, daha sonra 24 Nisan'a ve son olarak ay sonuna ertelendi. Togg CEO'su Gürcan Karakaş, erteleme gerekçesi olarak 'fazla talep' ve 'yazılım' sorunlarını gösterdi. Şirketin 2023 hedefi 20 bin araç üretimi olmasına rağmen, yılın ilk dört ayında henüz bir araç teslim edilmemişti.
28 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, elektrikli scooter kullanımını düzenlemek amacıyla bir eylem planı açıkladı. Plan kapsamında İstanbul'un çeşitli yerlerine 1500 park alanı kurulacak ve kullanıcılar bu alanlara bıraktıkları scooterlar için açılış ücreti ödemeyecekler. Trafik akışının yoğun olduğu bölgelerde hız sınırlaması getirilecek ve hassas bölgelerde bu sınır saatte 12,5 km olacak. Kullanıcılar için eğitim şartı getirilecek ve operatörler düzenli olarak eğitim çalışmaları yapacak. İstanbulKart ile entegrasyon sağlanacak ve ilçelerde e-scooter komisyonları kurulacak.
3 Nisan 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kapsamında Audi A8 marka aracı iade ettiğini duyurdu. Ayrıca, hizmet içi eğitimlerin eğitim merkezlerinde ve çevrim içi olarak yapılması, zorunlu ihtiyaçlar dışında demirbaş eşya ve büro malzemesi alımlarının durdurulması gibi çeşitli tasarruf tedbirleri uygulanacak. Yurt dışı programları ve personel görevlendirmeleri de en asgari düzeyde tutulacak.
17 Mayıs 2024

Çinli elektrikli araç ve batarya üreticisi BYD, Türkiye'de elektrikli binek ve ticari araçlarının distribütörlüğü için ALJ Türkiye ile niyet mektubu imzaladı. ALJ Türkiye, daha önce Toyota ve Lexus markalarının distribütörlüğünü yapmış bir firma. BYD Avrupa Genel Müdürü Michael Shu ve ALJ Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye pazarına olan inançlarını ve Türk tüketicilerinin BYD modellerine ilgi göstereceğini ifade ettiler.
1 Mart 2023

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, Türkiye'de mayıs ayından itibaren Model Y teslimatlarına başladı ve üç ayda 2 bin adetten fazla araç satışıyla elektrikli araç satışlarında lider oldu. Ancak, Tesla'nın bu başarısı, şirketin Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'yle satış verilerini paylaşmaması nedeniyle resmi kayıtlara geçmedi. Tesla, şirket politikası gereği hiçbir ülkede otomotiv derneklerine üye olmadığı için satış verilerini sadece global çeyrek sonuçlar halinde açıklıyor.
4 Ağustos 2023

Türkiye'de 2024'ün ocak-mayıs döneminde otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 arttı. Otomobil satışları yüzde 10,25 artışla 375 bin 97 olurken, hafif ticari araç satışları yüzde 7,9 azalarak 96 bin 646'ya geriledi. Mayıs ayında ise otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,1 azalarak 100 bin 305 adet oldu. Uzmanlar, mayıstaki yüzde 10'luk azalışın baz etkisinden kaynaklandığını belirtiyor.
5 Haziran 2024

Ticaret Bakanlığı, ikinci el ürünlerin satışında tüketici mağduriyetlerini önlemek amacıyla yeni bir düzenleme getirdi. Bu düzenlemeye göre, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış ürünler bakanlığın bilgi sistemine kaydedilecek. Düzenleme, cep telefonu, tablet, akıllı saat, bilgisayar, oyun konsolu ve modem gibi ürünleri kapsıyor. Ayrıca, yenileme yetkisi verilen ticari işletmelerin bu yetkiyi devretmesi yasaklanarak, tüketicilerin güvenli bir şekilde ikinci el ürün alması hedefleniyor.
21 Ağustos 2024

Mayıs ayında Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışları, bir önceki yıla göre %70,9 artış göstererek 111 bin 356 adetle rekor bir satışa ulaştı. Bu artış, enflasyonun altında kalan faiz getirileri nedeniyle yurttaşların birikimlerini koruma amacıyla otomobil alımına yönelmeleriyle ilişkilendiriliyor. Otomobil satışları %68,5, hafif ticari araç satışları ise %79,9 artış gösterdi. Ocak-mayıs döneminde toplam 445 bin 6 adet araç satıldı.
2 Haziran 2023

Türkiye'de elektrikli araçlara uygulanan ÖTV oranlarına ek olarak, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara %40 ek gümrük vergisi getirildi. Bu durum, Türkiye pazarına girmeye hazırlanan Tesla'nın planlarını olumsuz etkileyebilir. Tesla, daha önce ABD-Türkiye arasındaki 'rahip krizi' nedeniyle Türkiye planlarını askıya almış, ancak sonrasında yatırım kararı almıştı. Yeni vergi düzenlemesi, Tesla'nın Türkiye'deki yatırım kararını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Ayrıca, bu durum sadece Tesla'yı değil, Çin'de üretim yapan diğer markaların da Türkiye pazarına olan ilgisini azaltabilir.
6 Mart 2023
İşaretlediklerim