8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde, her yıl düzenlenen ve bu yıl da yasaklanan Feminist Gece Yürüyüşü için binlerce kadın ve LGBTİ+ birey Taksim'de toplandı. Beyoğlu kaymakamlığı, yürüyüşün toplumsal barış ve huzuru bozabileceği gerekçesiyle yasakladı. Yürüyüşçüler 'Jin Jiyan Azadi' sloganları attı ve deprem sonrası 'Hükümet istifa' çağrıları yükseldi. Polis, yürümek isteyenlere biber gazıyla müdahale etti ve bazı kişileri gözaltına aldı.
8 Mart 2023

İstanbul'da Taksim Meydanı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde olası izinsiz gösteriler nedeniyle bariyerlerle çevrilerek kapatıldı. Metro İstanbul, Taksim istasyonuna seferlerin 'ikinci bir duyuruya kadar' durdurulduğunu duyurdu. Meydanın kapatılması, saat 12.00'den itibaren başladı ve bu durum sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarla da belgelendi.
25 Kasım 2023

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusu sonucunda Antakya künefesi, Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret olarak tescil edildi. Bu tescil, Hatay'ın deprem sonrası yaralarını sarmasına ve tarihi ile kültürel mirasının korunmasına katkı sağlayacak. Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakcı, Antakya künefesinin AB'de tescil edilen dokuzuncu Türk ürünü olduğunu belirtti. AB'de coğrafi işaret almak için başvurulan ve inceleme süreci devam eden 45 Türk ürünü daha bulunmaktadır.
13 Mart 2023

Avustralya merkezli insan hakları derneği Walk Free'nin 2023 Küresel Kölelik Endeksi'ne göre Türkiye, her bin kişiden 15,6'sının 'modern köle' olarak tanımlandığı bir oranla Avrupa ve Orta Asya'da en yüksek modern köle oranına sahip ülke oldu. Türkiye bu oranla dünya genelinde 8'inci sırada yer alırken, Hindistan listenin ilk sırasında bulunuyor. Raporda Türkiye, modern kölelikle mücadele konusunda en az eylemde bulunan ülkelerden biri olarak gösterildi. Modern kölelik, insanların zorla çalıştırılması, borç esareti, soy temelli kölelik, zorla evlilik ve ev hizmetlerindeki kölelik gibi çeşitli sömürü yollarını içeriyor.
24 Mayıs 2023

Emek Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Halkevleri'nin İstanbul il örgütleri, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Taksim Meydanı'nda kutlama çağrısı yaptı. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için özel bir öneme sahip. Ancak, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamalarına göre, Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanması değil, kısıtlamalar söz konusu. Partiler ve örgütler, tüm İstanbullu emekçileri 1 Mayıs'ta Saraçhane'de toplanmaya ve Taksim'e yürümeye davet ediyor.
29 Nisan 2024

İstanbul Valiliği, Taksim ve İstiklal Caddesi'nde yapılması planlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nü yasakladığını duyurdu. Valilik, çeşitli illegal grupların sosyal medya üzerinden izinsiz protesto çağrıları yaptığını belirterek, bu organizasyonun engellenmesi amacıyla bir dizi tedbir kararı aldı. Bu kapsamda, Taksim Meydanı ve çevresindeki dokuz yol araç trafiğine kapatıldı ve yaya trafiği kontrollü şekilde sağlanacak. Alternatif güzergahlar belirlenerek, kapanan yolların trafiğe kapatılması kararlaştırıldı.
30 Haziran 2024

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı ve çevresine yürümek isteyen işçi ve sendika üyelerine polis müdahale etti. Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi başta olmak üzere şehrin birçok noktası abluka altına alındı. Çeşitli gruplardan toplamda 53 kişi gözaltına alındı. Polis, müdahalelerde plastik mermi ve biber gazı kullanımı da dahil olmak üzere sert önlemler aldı.
1 Mayıs 2024

İstanbul'da 22’nci Onur Yürüyüşü, Taksim ve İstiklal Caddesi'nde yasaklanmasının ardından Kadıköy'deki Bağdat Caddesi'nde düzenlendi. Yürüyüş, 32’nci Onur Haftası'nın son etkinliği olarak gerçekleştirildi. Etkinlikte, çeşitli toplumsal ve siyasi olaylara dikkat çekildi ve kaybedilen yol arkadaşları anıldı. Yürüyüş, yasaklara rağmen büyük bir katılımla gerçekleşti.
30 Haziran 2024

Şeref Oğuz, 1 Mayıs kutlamalarında Taksim Meydanı'nın emekçilere kapatılmasını eleştirerek, bu uygulamanın olumsuz sonuçlarını vurguladı. Oğuz, geçmişte yaşanan şiddet olaylarını anımsatarak, polisin sert müdahalelerine ve basına yönelik baskılara dikkat çekti. Ayrıca, Taksim'in sadece belirli gösterilere açık olmasının yanlışlığını ve bu yasağın tepki doğurduğunu belirtti. 2010-2012 yılları arasında meydanın 1 Mayıs kutlamalarına açık olduğu dönemlerde yaşanan coşkuya işaret ederek, özgürlüklerin kısıtlanmasının güvenlik sağlamadığını ifade etti.
2 Mayıs 2024

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları, polisin yoğun biber gazı kullanımıyla engellendi ve kutlamalar Saraçhane'de erken sonlandırıldı. Tertip Komitesi ve bazı siyasi liderler, kutlamaların Taksim Meydanı'nda yapılmasını sağlayamadı. Özgür Özel, emekçileri Taksim'e çıkaramayınca AKP Genel Merkezi'ne giderek parti lideri ile görüştü. Türkiye Komünist Partisi (TKP), yaşananlar karşısında diğer kurumları eleştirerek, bu tür 1 Mayıs kutlamalarına katılmayacağını açıkladı.
3 Mayıs 2024

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla İstanbul'da Saraçhane'den Taksim'e yürüyüş planlanıyor. Ancak Taksim Meydanı'na giden Unkapanı kemerleri, çevik kuvvet ekipleri tarafından panzerlerle kapatıldı. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için özel bir önem taşıyor, fakat Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen meydan yıllardır kutlamalara kapalı. Sendikalar ve vatandaşlar yürüyüşe kararlılık gösteriyor.
1 Mayıs 2024

64 tanınmış sanatçı ve yazar, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Taksim Meydanı'nda kutlanmasını destekleyen bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Taksim Meydanı'nın işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününde önemli bir simge olduğu ve yasakların bu gerçeği değiştiremeyeceği vurgulandı. Sanatçılar, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına rağmen devam eden yasaklara son verilmesi gerektiğini belirtti. İmzacılar arasında Orhan Pamuk, Zülfü Livaneli gibi ünlü isimler yer aldı.
25 Nisan 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları kapsamında Taksim Meydanı'na yürüyüş düzenleyeceğini açıkladı. Taksim Meydanı, yıllardır 1 Mayıs kutlamaları için yasaklı alanlar arasında yer alıyor. Anayasa Mahkemesi'nin daha önceki ihlal kararlarına rağmen, meydan bu sene de kutlamalar için yasaklanmıştı.
29 Nisan 2024

İstanbul Valisi Davut Gül, Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına kapalı olduğunu duyurdu ve alternatif bir alanın kullanılacağını belirtti. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için büyük bir simgesel anlam taşımakta. Ancak, 2012 yılından bu yana burada kutlamalar yapılmamaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Taksim'de kutlama yapma isteğinin 1 Mayıs'ın dayanışma ruhuna zarar verdiğini ifade etti.
23 Nisan 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işçi sendikalarının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim Meydanı'nda kutlama isteğini eleştirdi. Bakan Işıkhan, bu ısrarın 1 Mayıs'ın dayanışma ruhuna zarar verdiğini belirtti. Taksim Meydanı, 1977'de yaşanan ve 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için sembolik bir öneme sahip. Anayasa Mahkemesi, Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını bir hak ihlali olarak değerlendirmişti.
22 Nisan 2024

1 Mayıs Tertip Komitesi, İstanbul Saraçhane'de düzenlenen eylemi öğlen saatlerinde sonlandırdığını açıkladı. Eylem, DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB tarafından organize edilmiş ve işçiler Taksim'e yürümek üzere Saraçhane'ye çağrılmıştı. Polis, eylem sırasında plastik mermi ve biber gazı kullanarak müdahalede bulundu. Eylemin sona ermesiyle birlikte işçilerin büyük bir kısmı alandan ayrıldı, ancak Unkapanı kemerindeki polis ablukası devam ediyor.
1 Mayıs 2024

Erkekleri Koruma Derneği üyeleri, Ankara'da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde bir eylem düzenledi. Ellerinde 'Erkeklerin de kalbi var, çığlıklarını duyun' ve 'Nafaka yükü köleliktir. Erkekler de özgürlük ister' yazılı dövizler taşıyan grup, erkeklerin iftiraya uğradığını ve uzaklaştırma kararlarının keyfi alındığını savundu. Dernek başkanı Bahri İnceler, erkek haklarının da önemli olduğunu ve ömür boyu nafaka vermek istemediklerini belirtti. Eylem sırasında grup üyelerinden oluşan bando çeşitli müzikler çaldı.
20 Eylül 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmadığını, ancak kısıtlandığını açıkladı. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için önemli bir simgesel mekan olarak kabul ediliyor. Anayasa Mahkemesi, bu kısıtlamaların Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtmiş olmasına rağmen, İstanbul Valiliği bu yıl da kutlamaların yapılmayacağını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sınırlı sayıda kişinin çelenk bırakmasına izin verileceğini ifade etti.
23 Nisan 2024

14 Mart Tıp Haftası kapsamında, İstanbul Tabip Odası'nın organizasyonuyla farklı illerden gelen hekimler, İstanbul'da bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sırasında sağlık sektöründeki sorunlara dikkat çekmek ve İsrail ordusunun Gazze'deki sivillere yönelik saldırılarını kınamak amacıyla çeşitli sloganlar atıldı. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlara ve hekimlerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti. İstanbul Tabip Odası Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri de hekimlerin acil taleplerini içeren bir liste sundu.
16 Mart 2024

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, bahar şenliğinin Devrim Stadyumu'nda yapılmasını talep ederek, rektörlük önünde çadırlar kurarak 10 gündür direnişte bulunuyorlar. Rektörlük, şenliği üç gün sürecek şekilde planladığını duyurmuş ancak etkinliğin Devrim Stadyumu'nda yapılmasına karşı çıkmıştır. Öğrenciler ve mezunlar, rektörlüğün baskıcı tutumlarına karşı çıkarak, kampüs içindeki yaşam haklarını savunuyorlar. Rektörlük ise, şenliğin küresel sorunları göz ardı etmeyecek bir şekilde yapılacağını belirtmiş ve protesto gösterilerinin rektörlük önünde yapılmasını yasaklamıştır.
4 Mayıs 2024
İşaretlediklerim