Maliye Hazinesi, TEDAŞ ve TEİAŞ adına kayıtlı olan ve 12 farklı ilde bulunan toplam 73 taşınmazın özelleştirilmesine Cumhurbaşkanı Kararı ile karar verildi. Bu taşınmazlar, satış, kiralama, gelir ortaklığı modeli gibi çeşitli yöntemlerle özelleştirilecek. İstanbul ve İzmir'de en fazla taşınmazın özelleştirileceği iller arasında yer alıyor. Özelleştirme işlemlerinin 31 Aralık 2027 tarihine kadar tamamlanması planlanıyor.
24 Ocak 2024

Netflix, hissedarlara gönderdiği mektupta en ucuz paketi olan 'temel planı' kaldırmayı planladığını duyurdu. Bu plan geçtiğimiz yaz ABD'de sonlandırılmış ve sadece mevcut üyeler tarafından kullanılmaya devam edilmişti. Kanada ve Britanya'da bahar aylarında kaldırılması planlanan bu seçenek, daha sonra diğer ülkelerde de uygulanacak. Reklamsız platform kullanımı için 'standart plan' ve 'premium plan' seçenekleri kalacak. Ayrıca, Netflix'in reklamlı üyelik planı da popülerlik kazanıyor ve yeni üyelerin %40'ı bu planı tercih ediyor.
25 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Meclis'i feshederek seçim kararı almasının ardından, AKP kurmayları milletvekili listelerinde büyük bir yenilenme olacağını ifade etti. Seçmenin değişim beklentisi nedeniyle listelerdeki mevcut isimlerin en az yüzde 50'sinin değişebileceği belirtildi. Ayrıca, MHP ile ortak liste konusunda henüz kesin bir karar verilmemiş olsa da, anlaşmanın çok hızlı gerçekleşebileceği vurgulandı.
12 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un fiyat sabitleme çağrısının ardından BİM, ocak ayı boyunca 500 ürünün fiyatını sabitleyeceğini açıkladı. Bu gelişme, zincir marketlerin fiyat politikaları ve hükümetin bu konudaki tutumu bağlamında yaşanan tartışmaların bir parçası. Daha önce ŞOK ve Migros da benzer sabit fiyat ve indirim uygulamalarını duyurmuştu. A101 ise ocak sonuna kadar '2023' ürünün fiyatını sabitleyeceğini bildirmişti.
7 Ocak 2023

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, resmi Instagram hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye pazarına gireceğine dair işaretler verdi. Paylaşımda 'Model Y' ve 'Türkiye 4/4' ifadeleri yer aldı, ancak bu tarihin ne anlama geldiği henüz net değil. Tesla'nın Türkiye'de ilk olarak Model 3 ve Model Y araçlarını satışa sunması bekleniyor. Ayrıca, Tesla'ya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından şarj ağı işletmeci lisansı verildiği ve şirketin Türkiye'de kuracağı şarj istasyonlarında tüm elektrikli araç modellerine hizmet vereceği belirtildi.
28 Mart 2023

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

ABD merkezli çip üreticisi Intel, Almanya'da kurmayı planladığı çip fabrikası için Alman hükümeti ile 10 milyar avroluk sübvansiyon konusunda anlaşmaya vardı. 'Magdeburg Projesi' olarak adlandırılan bu yatırımın maliyeti başlangıçta 17 milyar avro olarak hesaplanmışken, sonradan 30 milyar avroya çıktı. Intel, Avrupa'da zaten İrlanda ve Fransa'da tesislere sahipken, Polonya'da da yeni bir çip fabrikası kuracağını duyurdu.
19 Haziran 2023

Apple, yeni nesil dizüstü bilgisayar işlemcisi 'M3 Max' çipini test etmeye başladı. Bu çip, 16 ana işlemci çekirdeği ve 40 grafik çekirdeği içeriyor. Ayrıca, video düzenleme gibi zorlu işlemleri gerçekleştirebilen 12 yüksek performanslı çekirdek ve internette gezinme gibi daha az yoğun uygulamalar için dört verimlilik çekirdeği bulunuyor. Apple, önümüzdeki yıl bu çipi kullanarak 'şimdiye kadarki en güçlü' MacBook Pro'yu piyasaya sürmeyi hedefliyor.
8 Ağustos 2023

Japonya hükümeti, yarı iletken çip üretim malzemelerinin Çin'e ihracatında uygulanan kontrolleri sıkılaştıracağını duyurdu. Bu kapsamda, 23 ürün daha ihracat kontrollerine tabi tutulacak. Bu adım, şirketlerin Çin'e ihracatını daha zor hale getirecek. Japonya, askeri kullanıma yönlendirilebilecek ekipman dahil sivil malların ihracatını 'Döviz ve Dış Ticaret Kontrol Yasası' uyarınca kontrol ediyor.
31 Mart 2023

Apple, 12 Eylül'de düzenleyeceği etkinlikte iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max ve Apple Watch 9 Serisini tanıtacak. Etkinlikte ayrıca Apple'ın ilk 3 nanometrelik çipi olan Bionic A17'nin tanıtılması bekleniyor. Bu çiplerin, mevcut çiplerden daha fazla enerji verimli olması ve bunun da pil ömründe önemli kazanımlar sağlaması bekleniyor. Ayrıca, iPhone 15 serisi ile Apple'ın Type-C şarj standardına geçiş yapması bekleniyor.
30 Ağustos 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, gıda perakendecileriyle toplantılar yaptıklarını ve yanlış buldukları uygulamalarla ilgili denetimlerin artırıldığını belirtti. Ayrıca, Cumhuriyetin 100'üncü yılında marketlerden büyük bir indirim kampanyası beklediklerini ifade etti. Bolat, emlak sektöründeki satış fiyatlarında 'köpüğün' ortadan kalktığını ve bu konuda da piyasayı denetlediklerini dile getirdi.
6 Ekim 2023

Türkiye Basketbol Federasyonu ile e-ticaret platformu Hepsiburada arasında yapılan anlaşma sonucunda Hepsiburada, Türkiye Basketbol Milli Takımlarının önümüzdeki iki yıl boyunca ana sponsoru olacak. TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu ve Hepsiburada CEO'su Nilhan Onal Gökçetekin, iş birliğinin Türk basketboluna katkı sağlayacağını ve bu sponsorluğun özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında milli takımların başarısına katkı sunacağını umduklarını ifade ettiler.
8 Haziran 2023

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantıda faizi 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkarmasını bekliyor. Bu beklenti, MB'nin sözlü yönlendirmesi ve enflasyon görünümüne bağlı olarak şekillenmiş. Türkiye'de Mayıs 2023 seçimlerinden bu yana faiz artışları devam ediyor ve son artış Kasım ayında 500 baz puan ile yüzde 40'a ulaşmıştı. Türkiye ekonomisi döviz ihtiyacı nedeniyle Körfez ve Batı yatırımlarını çekmeye çalışıyor ve bu kapsamda Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek gibi isimler yatırımcılarla görüşmeler yapmıştır.
15 Aralık 2023

Türkiye'de yeni ekonomi yönetimi ile döviz kurları serbest bırakıldı ve Merkez Bankası faizi yüzde 15'e çıkardı. Ancak bu artış doların yükselmesine engel olamadı ve dolar/TL kuru 25,46 seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi yönetiminin çeşitli ülkelerle anlaşmalar yaparak Türkiye'ye döviz girişi sağlamaya çalışacağını yazdı. Bu çerçevede, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan ziyaret ve İngiltere ile artan yatırım potansiyeli öne çıkan detaylar arasında.
23 Haziran 2023

Türkiye'nin uluslararası arenada 'Turkey' yerine 'Türkiye' isminin kullanılması talebi birçok ülkede karşılık bulmadı. Bu talep, NATO, Avrupa Birliği, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Dünya Ticaret Örgütü gibi uluslararası kuruluşlar tarafından kabul edildi. Ancak ABD, Britanya, Katar ve Rusya gibi ülkeler bu talebe tam olarak olumlu yanıt vermedi ve 'Turkey' ismini kullanmaya devam etti.
25 Haziran 2023

Her hafta bir kredi kartı büyüklüğünde plastik tükettiğimiz belirtiliyor. İçtiğimiz sudan, yediğimiz balığa ve hatta yemeklerimize koyduğumuz tuza kadar pek çok yiyecek ciddi anlamda mikro plastik içeriyor. Plastiğin insan sağlığı üzerindeki etkileri henüz net bilinmiyor. Ancak erken çalışmalar, plastiğin metabolik rahatsızlıklar ve sinir sistemi üzerinde toksik ve kanserojen etkiler için potansiyel risk taşıdığını gösteriyor. Tek kullanımlık plastik ürünlerin hayatımızdan çıkarılması öneriliyor.
10 Ekim 2023

Bloomberg HT tarafından kariyer.net verilerine dayanarak yapılan bir araştırmaya göre, yeni bir işe başlayan kişilerin %41'i ilk ay içinde başka işlere başvuruyor. Bir yıl içinde bu oran %62'ye çıkıyor. Küresel ve Türkiye'deki katılımcıların sırasıyla %42 ve %53'ü aktif olarak iş aradıklarını, ayrıca iyi bir iş teklifi alırlarsa değerlendireceklerini belirtenlerin oranı küreselde %41, Türkiye'de %38. İş değişikliğine yönlendiren sebepler arasında daha iyi pozisyon veya kıdem, terfi imkanının olmaması, maaş ve sosyal haklardan memnuniyetsizlik ve farklı bir meslek keşfetme isteği bulunuyor.
7 Kasım 2023

İstanbul Valiliği, kentteki park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içme yasağını getirdi. Valilik, kararın yeni olmadığını ve mevcut yasaları hatırlattıklarını belirtti. Ancak, bu karar birçok hukukçu tarafından Anayasa'ya aykırı bulundu ve sosyal medyada tepkiler çekti. Türkiye İşçi Partisi ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, karara tepki gösteren muhalefet temsilcileri oldu.
30 Ağustos 2023

Türkiye'nin EURO 2024 Futbol Şampiyonası'ndaki rakipleri, Almanya'nın Hamburg şehrinde gerçekleştirilen grup kura çekimiyle belirlendi. A Milli Takım, F Grubu'nda Portekiz, C yolu play-off galibi (Gürcistan, Yunanistan, Kazakistan, Lüksemburg) ve Çekya ile eşleşti. Turnuva, 14 Haziran-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında düzenlenecek ve şampiyon, Berlin Olimpiyat Stadı'nda oynanacak final maçıyla belirlenecek.
2 Aralık 2023

Apple, 2022'nin ekim-aralık dönemine ait mali bilançosunu açıkladı. Şirketin gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre %5 azalarak 117,2 milyar dolara düştü ve piyasa beklentileri olan 121,1 milyar doların altında kaldı. Net kar %13 azalarak 30 milyar dolara geriledi. iPhone ve Mac satışları azalırken, iPad satışları arttı. Apple CEO'su Tim Cook, şirketin finansal sonuçlarının güçlü dolar, Çin'deki Covid-19 kısıtlamaları ve genel makroekonomik ortamdan etkilendiğini ifade etti.
3 Şubat 2023
İşaretlediklerim