Maryland eyaletindeki milletvekilleri, özel şirketler ve devlet dairelerinde haftada dört gün çalışmayı mümkün kılacak yasal düzenlemeler üzerinde çalışıyorlar. Beş yıl sürecek olan pilot program, yasalaşması durumunda Maryland'i bu uygulamayı resmi olarak benimseyen ilk ABD eyaleti yapacak. Avrupa'da Belçika gibi bazı ülkeler bu uygulamayı yasalaştırmış ve İzlanda'da yapılan denemeler başarılı sonuçlar vermişti. Türkiye'de de Aksa isimli şirket, dört gün çalışma uygulamasını deneyeceğini duyurdu.
1 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 8-10 Eylül tarihlerinde Hindistan'da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'nde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile kısa bir sohbet gerçekleştirdi. Sohbette Erdoğan, Macron'a Türkiye'ye ziyaret sözünü hatırlattı ve Macron'un geleceğini ifade ettiği görüldü. Bu anlar, Macron tarafından sosyal medya hesabından paylaşıldı.
14 Eylül 2023

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine destek verdiğini açıkladı. Ancak bu desteğin karşılığında, Avrupa Birliği'nden (AB) Reform Eylem Grubu toplantılarının yeniden başlatılmasını, vize serbestisi ve AB'ye katılım müzakerelerinde bazı fasılların kapatılmasını beklediğini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin Batı'dan mali destek beklentisi olduğu ve ABD ile 'makul' bir ilişki geliştirmeyi arzuladığı, ancak Rusya ile ilişkilerin zarar görmeyeceği ifade edildi.
11 Temmuz 2023

Dünya genelindeki dördüncü 'Wizarding World' Harry Potter mağazası, 16 Aralık'ta İstanbul'da açılacak. Sihir Dükkanı tarafından işletilecek olan mağaza, Mall of İstanbul'da yer alacak ve 200 metrekarelik bir alanda Harry Potter ve Fantastik Canavarlar serilerine ait bin 500'e yakın ürün sunacak. Mağaza, ziyaretçilere 'Asa Seçimi', 'Seçmen Şapka ile Hogwards Binası'nı Bulma', 'Görünmezlik Pelerinini Deneme', '9 ¾ Peronunda Fotoğraf Çekme' gibi etkinliklerle özel bir deneyim vaat ediyor.
13 Aralık 2023

Hızlı teslimat hizmeti sağlayan Getir, operasyonel verimliliği artırmak amacıyla küresel iş gücünün yüzde 10'dan fazlasını azaltma kararı aldı. Bu karar çerçevesinde, Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'deki operasyonlarında yaklaşık 2 bin 500 çalışanın işine son verileceği belirtildi. Şirket, bu kararın uygulanmasında çalışanların haklarının korunacağını ve ülkelerin yasalarına tam uyum sağlanacağını ifade etti.
22 Ağustos 2023

Rekabet Kurumu, Nestle Türkiye'nin distribütörlerine yeniden satış fiyatı belirleme ve bölge ile müşteri kısıtlaması getirerek yasayı ihlal ettiği iddialarına yönelik ön araştırmayı tamamladı ve soruşturma açılmasına karar verdi. Aynı şekilde, Danone Tikveşli, Eti Gıda ve Horizon Hızlı Tüketim şirketlerinin de rekabete duyarlı bilgi değişimi yoluyla yasayı ihlal edip etmediklerinin tespiti için soruşturma açılmasına karar verildi. Kurul, elde edilen bulguları ciddi ve yeterli bulduğunu açıkladı.
5 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun evinin mutfağı, gençler arasında bilgisayar ekranlarının arka planı olarak popülerlik kazanmaya başladı. Akım, bir Twitter kullanıcısının Kılıçdaroğlu'nun mutfağını zoom arka planı yapma isteğiyle başladı ve bir dijital sanatçının Kılıçdaroğlu'nu kareden çıkararak mutfağın görüntüsünü paylaşmasıyla ivme kazandı. Kullanıcıların geri bildirimleriyle ikinci ve üçüncü versiyonlar da oluşturuldu.
22 Mart 2023

BloombergHT'nin haberine göre, 19 proteinli süt yemi fiyatları son 40 gün içinde beş defa zamlandı. Bu zamlar sonucunda fiyatlar ortalama yüzde 18,4 artış gösterdi. Fiyat artışları sırasıyla 9 Kasım'da 8,14 lira iken, 18 Aralık'ta 9,64 liraya yükseldi. 19 proteinli süt yemi, süt sığırlarının beslenmesinde kullanılan ve süt verimini artıran bir yem türüdür.
18 Aralık 2023

Meta'ya bağlı popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcıların gönderdikleri mesajları 15 dakika içinde düzenleyebilmelerine imkan tanıyacak bir güncelleme yapacağını duyurdu. Düzenlenen mesajlar 'düzenlendi' ifadesiyle işaretlenecek, ancak alıcılar düzenleme geçmişini göremeyecekler. Bu özellik, uçtan uca şifreleme ile korunacak ve önümüzdeki haftalarda iki milyar kullanıcıya sunulacak.
23 Mayıs 2023

Türkiye, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. ABD medyası, seçim sonuçlarını ve adayların durumunu yakından izliyor. Washington Post, Kemal Kılıçdaroğlu'nun geniş bir koalisyon kurarak Erdoğan'ı zor durumda bıraktığını belirtiyor. The New York Times ve CNN, Erdoğan için seçimlerin zorlu geçeceğini öne sürerken, CNBC ve ABC News, Erdoğan'ın kötüleşen ekonomik koşullar ve deprem müdahalesi nedeniyle halkın öfkesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. AP ise, ifade ve toplanma özgürlüğünün bastırılmasına rağmen yüksek seçmen katılımının demokrasiye olan inancı gösterdiğini yazıyor.
14 Mayıs 2023

ABD'nin Alaska eyaletinde, askeri üsteki bir mağazaya teslimat için duran minibüse iki ayı girdi ve donutları yedi. Mağaza Müdürü Shelly Deano, ayıların 20 dakika boyunca donut ve diğer hamur işlerini yediğini, ardından mağaza ve civardaki benzin istasyonunda dolaştıktan sonra ormana döndüğünü belirtti. Deano, askeri üste ve mağaza çevresinde ayı görmenin alışıldık bir durum olduğunu, ancak daha önce böyle bir olayın yaşanmadığını ifade etti.
19 Eylül 2023

Arjantinli futbol yıldızı Lionel Messi'nin 2022 FIFA Dünya Kupası'nda giydiği altı forma, Sotheby müzayede şirketi tarafından açık artırmaya çıkarılacak. Messi'nin bu formalarının 8 milyon sterlin (yaklaşık 288 milyon lira) üzerinde bir bedelle satılması öngörülüyor. Daha önce Diego Maradona'nın 'Tanrının Eli' olarak bilinen forması 7,1 milyon sterline satılarak bir rekor kırmıştı.
21 Kasım 2023

Hollandalı bira üreticisi Heineken, Rusya'daki faaliyetlerini sonlandırdı. Şirket, 1 avroluk satış anlaşması için gerekli tüm onayların alındığını ve bu durumun muhtemelen 300 milyon avroluk olağan dışı faaliyet zararıyla sonuçlanacağını bildirdi. Heineken'ın Rusya'daki faaliyetlerini devralan Arnest Group, kutu ambalaj üretimi yapıyor ve Rusya'nın en büyük aerosol üreticisi olarak biliniyor.
25 Ağustos 2023

İsveç'teki Aftonbladet gazetesi, H&M mağazalarında geri dönüşüm kutularına atılan giysilerin geri dönüşüme girmediğini, üçüncü dünya ülkelerine atılarak çevre felaketine yol açıldığını ortaya çıkardı. Araştırmada, giysilerin dünyanın dört bir yanına, tekstil ürünlerinin yakıldığı yerlere gönderildiği belirlendi. H&M her yıl müşterilerinden milyonlarca ikinci el giysi topluyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü ve Yeşil Gazete Yazarı Prof. Dr. Levent Kurnaz, H&M’in yürüttüğü kampanyanın yeşil badananın (yeşil aklama/greenwashing) da ötesinde dolandırıcılık olarak niteledi.
23 Haziran 2023

Ticaret Bakanlığı, lokanta, restoran, kafe ve pastane gibi işletmeler için fiyat listelerini görünür ve okunabilir bir şekilde giriş ve hizmet verilen masalara asmalarını zorunlu kıldı. Bu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazandı ve uygulamanın 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren başlayacağı belirtildi.
19 Aralık 2023

Türkiye'de hanehalkı gelirlerinin yüzde 70'e yakını gıda, konut ve ulaşım giderlerine ayrılıyor. Resmi verilere göre geçen sene enflasyon yüzde 85'in üzerine çıktı ve bağımsız sosyal bilimciler bu oranın daha yüksek olduğunu belirtiyor. TÜİK'in üç yıl sonra açıkladığı verilere göre, hanelerin gelirlerinden en çok pay ayırdığı harcamalar sırasıyla gıda, kira ve konut harcamaları, ulaştırma oldu. Eğitim, sağlık ve eğlence ve kültür harcamaları ise en düşük paya sahip.
9 Haziran 2023

Türkiye'de seçimlerin ardından ekonomik durumun nasıl iyileştirileceği tartışılmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ekonomi yönetimine getirmeyi düşünüyor. Uzmanlar, Türkiye'nin ekonomik politikalarının risk taşıdığını ve zorlu önlemler gerektirebileceğini belirtiyor. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri negatif bölgeye düşmüş durumda. Analistler, faiz oranlarını yükseltmek veya Türk Lirası'nın değer kaybına izin vermek arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, Şubat ayındaki depremlerin ekonomi üzerindeki etkisi ve hükümetin faiz oranlarını yükseltme zorunluluğu da gündemde.
31 Mayıs 2023

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, yurt dışından ilaç teminine yönelik yeni bir yönetmelik yayımladı. Yeni düzenlemeye göre, yurt dışından ilaç tedarik eden firmaların Türkiye'de yerleşik bir temsilci bulundurması gerekecek. Toplu ilaç temini yalnızca hastaneler tarafından yapılacak ve yurt dışı ilaç tedarikçileri ile temsilcilere yönetmelik hükümlerine uymadıkları takdirde çeşitli yaptırımlar uygulanabilecek. Yönetmelikte kademeli geçiş süreci hazirana kadar devam edecek.
3 Şubat 2023

Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi, Türkiye'deki seçkisine İzmir ve Bodrum'u da ekliyor. İzmir ve Bodrum için ilk kez seçilecek restoranlar, rehberin İstanbul’daki ikinci seçkisiyle birlikte 9 Kasım’da düzenlenecek özel bir törenle duyurulacak. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul’un ardından İzmir ve Bodrum’un da gastro şehir olarak öne çıkmasından mutluluk duyduklarını belirtti. Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec ise İstanbul’un ardından yol haritalarına İzmir ve Bodrum’u eklemekten memnun olduklarını ifade etti.
20 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası rezerv birikimini artırmak ve yatırımları çekmek için rasyonel politikalar uyguladığını ifade etti. Yaklaşık iki yıl süren 'yeni ekonomi modeli' sonrasında enflasyon ve cari açık artış gösterdi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasıyla rasyonel politikalara dönüş sinyali verildi, ancak piyasalar ve yabancı yatırımcılar henüz güven kazanmış değil. Erdoğan, Körfez ülkelerinden yatırım beklediğini ve bu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konularında da olumlu bir kanaat olduğunu belirtti.
13 Temmuz 2023
İşaretlediklerim