Hollanda hükümeti, Türkiye'ye yönelik silah sevkiyatı kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu. Bu karar, 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon nedeniyle uygulanan silah ambargosunun sona ermesi anlamına geliyor. Hollanda'nın bu adımı, 'Fransız-Alman Silah Anlaşması'na katılmak üzere atıldı. Ayrıca, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından alındığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Kuzey Kore ile Kore Yarımadası'nın nükleer silahsızlandırılması konusunda ön koşulsuz görüşmeye hazır olduğunu belirtti. Kirby, Kuzey Kore'nin bu teklife olumlu yanıt vermediğini, ancak teklifin hala geçerli olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgesel güvenliği sağlamak adına daha önce gerçekleştirilen faaliyetlerin gerekli görülmesi halinde tekrarlanabileceğini vurguladı.
18 Ağustos 2023

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023

ABD, Ukrayna-Rusya savaşıyla bağlantılı olarak yaklaşık 150 hedefle ilgili yaptırım kararı aldı. Bu hedefler arasında beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı da bulunuyor. Türk şirketleri, Rusya'nın savunma bakanlığına bağlı gemileri onarma ve 'çift kullanımlı malların' transferine yardımcı olmakla suçlanıyor. Türkiye, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'yla, Batı'nın ağır yaptırımlarına karşın ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
14 Eylül 2023

Microsoft, 2022 Ocak ayında Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın alma planını duyurmuştu. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), bu satın almanın pazardaki rekabeti bozacağı endişesiyle geçen ay mahkemeye geçici yasaklama emri ve ihtiyati tedbir kararı için başvuruda bulunmuş, ancak ABD mahkemesi satın alma işlemine izin vermişti. Reuters'ın haberine göre, FTC mahkemenin bu kararına itiraz edeceğini açıkladı.
13 Temmuz 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevkidaşı Hakan Fidan'la görüşmek üzere Ankara'ya geldi. Blinken'ı, Esenboğa Havalimanı'nda, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika'dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ve çok sayıda yetkili karşıladı. Blinken ve Fidan'ın görüşmesinde Gazze'deki durum, bölgesel meseleler ve ikili ilişkilerin ele alınması bekleniyor.
6 Kasım 2023

ABD Hazine Bakanlığı, İran'ın drone ve silah programlarını desteklediği gerekçesiyle İran ve Türkiye'deki dört kurum ve üç kişiye yaptırım kararı aldığını duyurdu. Bu tedarik ağının İran Savunma ve Silahlı Kuvvetleri yararına çalıştığı belirtiliyor. Yaptırımlar arasında Türk vatandaşı Murat Bukey de bulunuyor, Bukey'in kimyasal ve biyolojik tanıma sistemleri temin ettiği iddia ediliyor. İspanya Yüksek Mahkemesi, Bukey'in ABD'den ithal ettiği malzemeleri İran'a sattığı şüphesiyle geçen yıl ABD'ye iadesine karar vermişti.
21 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden, '21. Yüzyıl Ticaretinde ABD-Tayvan Girişimi' müzakereleri kapsamındaki ilk uygulama anlaşmasını imzaladı. Anlaşma, gümrük idaresi ve ticaretin kolaylaştırılması, iyi düzenleyici uygulamalar, yolsuzlukla mücadele ve küçük ve orta ölçekli işletmeler gibi konuları kapsıyor. Bu anlaşma ile ABD'li işletmelerin Tayvan'a ve Tayvanlı müşterilere daha fazla ürün sağlama ve her iki pazarda da yatırım ve ekonomik fırsatları kolaylaştırma imkanı doğacak.
8 Ağustos 2023

Gazeteci İsmail Saymaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın savaş pilotlarına güvenmediğini ve koruma uçuşları için sadece 25-30 pilotun seçildiğini yazdı. Erdoğan'ın indiği askeri hava meydanlarında güvenlik için askerlerin kimlikleri soruşturuluyor, mermiler toplatılıyor ve silahlardaki iğneler söktürülüyor. Koruma amaçlı uçan F-16 ve jandarma helikopter pilotları da cumhurbaşkanlığı tarafından onaylananlar arasından seçiliyor ve her uçuş öncesi tekrar soruşturmaya tabii tutuluyorlar. Akıncı 4'üncü Ana Jet Üssü'ndeki altı F-16 savaş uçağı cumhurbaşkanlığının savunması için kullanılıyor.
5 Mayıs 2023

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. Bu ziyaret, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından eleştirildi ve Erdoğan, büyükelçinin bundan sonra kendisinden randevu talep edemeyeceğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı ise büyükelçilerin görev yaptıkları ülkelerdeki çeşitli taraflarla görüşmelerinin rutin bir parçası olduğunu açıkladı.
4 Nisan 2023

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almasının rekabeti bozacağı endişesiyle bu anlaşmayı engellemek için San Francisco'daki federal mahkemeye geçici yasaklama emri ve ihtiyati tedbir kararı için başvuruda bulundu. Microsoft Başkan Yardımcısı Brad Smith, mahkemede dava sürecini memnuniyetle karşıladıklarını ve sürecin hızlandırılmasının piyasaya daha fazla seçenek ve rekabet getireceğine inandıklarını belirtti. Daha önce Britanya anlaşmayı engellerken, AB rekabet incelemesinin ardından onay vermişti.
13 Haziran 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) 'potansiyel tehdit' olarak değerlendirdiği için düşürdüğünü duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüştü ve ABD'nin 'sadece IŞİD'i yenme harekatına destek amacıyla Suriye'de kalmaya devam ettiğini' teyit etti. Ayrıca, Austin, Türkiye'nin 'meşru güvenlik kaygılarını' kabul ettiğini ve 'ABD güçlerine yönelik herhangi bir riski önlemek için ABD ile Türkiye arasında yakın koordinasyonun önemini' vurguladı.
5 Ekim 2023

Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen operasyonda, çatışma bölgelerindeki IŞİD mensuplarıyla irtibatlı olduğu tespit edilen 17 yabancı uyruklu zanlıdan 14'ü gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler, 'yabancı terörist savaşçı' kategorisinde değerlendirilerek işlemleri tamamlandıktan sonra sınır dışı edilmek üzere Göç İdaresi Başkanlığı'na teslim edilecekler. ABD'nin Türkiye'de olası misilleme saldırılarına karşı güvenlik uyarısını güncellemesi ve İçişleri Bakanlığı'nın güvenlik tedbirlerini artırdığını açıklaması bu operasyonla aynı döneme denk gelmiştir.
31 Ocak 2023

ABD, Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve çeşitli silah sistemlerine ait mühimmat içeren yeni bir askeri yardım paketi duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu yardımın ABD ordusunun envanterinden sağlanacağını ve Patriot hava savunma sistemleri, Stingerler ve HIMARS için ek mühimmat içereceğini belirtti. Pentagon, paketin 300 milyon dolar değerinde olduğunu ve mayın temizleme ekipmanları ile çeşitli ebatlarda topçu mühimmatı da içerdiğini açıkladı.
31 Mayıs 2023

Tayvan, son 24 saat içinde adanın çevresinde Çin'e ait 26 askeri hava aracı ve 7 savaş gemisinin tespit edildiğini açıkladı. Bu gelişme, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun 8 Nisan'da başlattığı ve kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı müşterek askeri tatbikatın bir parçası. ABD, yaşanan bu askeri hareketlilik karşısında itidal çağrısında bulundu. Tayvan lideri Tsai'nin ABD'ye yaptığı ziyaretler ve bu ziyaretlerin ardından Çin'in ABD'ye ve Tsai'nin temaslarına aracılık eden kuruluşlara yaptırım uygulayacağını açıklaması, gerilimi artıran diğer faktörler arasında.
13 Nisan 2023

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine destek verdiğini açıkladı. Ancak bu desteğin karşılığında, Avrupa Birliği'nden (AB) Reform Eylem Grubu toplantılarının yeniden başlatılmasını, vize serbestisi ve AB'ye katılım müzakerelerinde bazı fasılların kapatılmasını beklediğini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin Batı'dan mali destek beklentisi olduğu ve ABD ile 'makul' bir ilişki geliştirmeyi arzuladığı, ancak Rusya ile ilişkilerin zarar görmeyeceği ifade edildi.
11 Temmuz 2023

ABD Kongresi'nde düzenlenen bir oturumda, hükümetin 'tanımlanamayan uçan cisim' (UFO) ve 'tanımlanamayan hava fenomeni' (UAP) hakkında yıllarca bilgi sakladığı iddia edildi. İstihbarat yetkilisi David Grusch, hükümetin tanımlanamayan ve insan kaynaklı olmayan araçların olduğunu ve bu konuda halktan bilgi sakladığını belirtti. Ayrıca, ABD Donanması'nda pilot olarak görev yapmış olan Ryan Graves ve eski donanma komutanı David Fravor da tanımlanamayan olgulara dair gözlemlerini anlattılar. Pentagon ve NASA'nın bu konuyu incelemek için özel birimler ve komisyonlar kurduğu biliniyor.
27 Temmuz 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Blinken, daha önce 12 Ekim'de İsrail'i ziyaret etmiş ve Başbakan Benyamin Netanyahu'nun savaş kabinesiyle yaklaşık sekiz saat süren bir toplantıya katılmıştı. Blinken'ın 5 Kasım'da Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor.
1 Kasım 2023

ABD'nin Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıkları, Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları delme riski taşıdığı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Batılı ülkelerin Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bazı ülkeler katılmazken, ABD bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Açıklamada, yaptırımların sıkı şekilde uygulanmasına çalışılmasına rağmen bazı kötü niyetli kişilerin ihracat denetimlerinden kaçınmak için paravan şirketler ve üçüncü aracıları kullandığı ifade edildi.
3 Mart 2023

ABD Kongresi'nden bir grup, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a Türkiye konulu bir mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'nin Hamas'ı resmen 'terör örgütü' ilan etmesi talep edildi. Ayrıca, Hamas'ın İstanbul'daki ofisinin kapatılması, Türkiye'deki tüm Hamas yetkililerinin Türk vatandaşlıklarının iptal edilmesi ve sınırdışı edilmesi, herhangi bir Türk bankasının Hamas'ın finansmanına karışıp karışmadığının araştırılması ve 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlenen saldırıda herhangi bir Türk yetkilinin yer alıp almadığının araştırılması talepleri de mektupta yer aldı.
25 Ekim 2023
İşaretlediklerim