ABD, Güney Kore'nin yaklaşık 3,5 milyar dolar değerinde Apache helikopteri ve ekipman siparişine onay verdi. Pentagon'a bağlı Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA), bu helikopterlerin Hint-Pasifik bölgesinin siyasi istikrarını ve güvenliğini artırma çabasına katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, DSCA Avustralya'ya yaklaşık 100 milyon dolarlık 350 Javeline füzesi satışının da onaylandığını duyurdu.
20 Ağustos 2024

Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen operasyonda, çatışma bölgelerindeki IŞİD mensuplarıyla irtibatlı olduğu tespit edilen 17 yabancı uyruklu zanlıdan 14'ü gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler, 'yabancı terörist savaşçı' kategorisinde değerlendirilerek işlemleri tamamlandıktan sonra sınır dışı edilmek üzere Göç İdaresi Başkanlığı'na teslim edilecekler. ABD'nin Türkiye'de olası misilleme saldırılarına karşı güvenlik uyarısını güncellemesi ve İçişleri Bakanlığı'nın güvenlik tedbirlerini artırdığını açıklaması bu operasyonla aynı döneme denk gelmiştir.
31 Ocak 2023

ABD, Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve çeşitli silah sistemlerine ait mühimmat içeren yeni bir askeri yardım paketi duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu yardımın ABD ordusunun envanterinden sağlanacağını ve Patriot hava savunma sistemleri, Stingerler ve HIMARS için ek mühimmat içereceğini belirtti. Pentagon, paketin 300 milyon dolar değerinde olduğunu ve mayın temizleme ekipmanları ile çeşitli ebatlarda topçu mühimmatı da içerdiğini açıkladı.
31 Mayıs 2023

Tayvan, son 24 saat içinde adanın çevresinde Çin'e ait 26 askeri hava aracı ve 7 savaş gemisinin tespit edildiğini açıkladı. Bu gelişme, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun 8 Nisan'da başlattığı ve kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı müşterek askeri tatbikatın bir parçası. ABD, yaşanan bu askeri hareketlilik karşısında itidal çağrısında bulundu. Tayvan lideri Tsai'nin ABD'ye yaptığı ziyaretler ve bu ziyaretlerin ardından Çin'in ABD'ye ve Tsai'nin temaslarına aracılık eden kuruluşlara yaptırım uygulayacağını açıklaması, gerilimi artıran diğer faktörler arasında.
13 Nisan 2023

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine destek verdiğini açıkladı. Ancak bu desteğin karşılığında, Avrupa Birliği'nden (AB) Reform Eylem Grubu toplantılarının yeniden başlatılmasını, vize serbestisi ve AB'ye katılım müzakerelerinde bazı fasılların kapatılmasını beklediğini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin Batı'dan mali destek beklentisi olduğu ve ABD ile 'makul' bir ilişki geliştirmeyi arzuladığı, ancak Rusya ile ilişkilerin zarar görmeyeceği ifade edildi.
11 Temmuz 2023

ABD Kongresi'nde düzenlenen bir oturumda, hükümetin 'tanımlanamayan uçan cisim' (UFO) ve 'tanımlanamayan hava fenomeni' (UAP) hakkında yıllarca bilgi sakladığı iddia edildi. İstihbarat yetkilisi David Grusch, hükümetin tanımlanamayan ve insan kaynaklı olmayan araçların olduğunu ve bu konuda halktan bilgi sakladığını belirtti. Ayrıca, ABD Donanması'nda pilot olarak görev yapmış olan Ryan Graves ve eski donanma komutanı David Fravor da tanımlanamayan olgulara dair gözlemlerini anlattılar. Pentagon ve NASA'nın bu konuyu incelemek için özel birimler ve komisyonlar kurduğu biliniyor.
27 Temmuz 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Blinken, daha önce 12 Ekim'de İsrail'i ziyaret etmiş ve Başbakan Benyamin Netanyahu'nun savaş kabinesiyle yaklaşık sekiz saat süren bir toplantıya katılmıştı. Blinken'ın 5 Kasım'da Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor.
1 Kasım 2023

ABD'nin Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıkları, Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları delme riski taşıdığı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Batılı ülkelerin Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bazı ülkeler katılmazken, ABD bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Açıklamada, yaptırımların sıkı şekilde uygulanmasına çalışılmasına rağmen bazı kötü niyetli kişilerin ihracat denetimlerinden kaçınmak için paravan şirketler ve üçüncü aracıları kullandığı ifade edildi.
3 Mart 2023

ABD Kongresi'nden bir grup, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a Türkiye konulu bir mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'nin Hamas'ı resmen 'terör örgütü' ilan etmesi talep edildi. Ayrıca, Hamas'ın İstanbul'daki ofisinin kapatılması, Türkiye'deki tüm Hamas yetkililerinin Türk vatandaşlıklarının iptal edilmesi ve sınırdışı edilmesi, herhangi bir Türk bankasının Hamas'ın finansmanına karışıp karışmadığının araştırılması ve 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlenen saldırıda herhangi bir Türk yetkilinin yer alıp almadığının araştırılması talepleri de mektupta yer aldı.
25 Ekim 2023

ASELSAN ile Roketsan arasında hava savunma füze alt sistemleri tedariki kapsamında 59,1 milyon avro artışlı bir sözleşme değişikliği imzalandı. Bu değişiklikle birlikte toplam bedel artışı 59 milyon 143 bin 396 avro oldu. Teslimatlar 2024-2028 yılları arasında gerçekleştirilecek. Açıklama, Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan alınan izinle yapıldı.
8 Temmuz 2024

ABD'de deniz piyadelerine ait bir F-35 uçağı düştü ve pilot sağ kurtuldu. Kazanın ardından uçağın enkazı, Güney Carolina eyaletinde bir kırsal alanda bulundu. Kazanın nedeni hala araştırılıyor ve bu süreçte ek bilgi sağlanamıyor. Kazanın ardından ABD içinde ve dışındaki tüm havacılık birimlerinde iki gün süreyle tüm uçuşlara ara verildi.
19 Eylül 2023

Norveç Başbakanı Jonas Gahr, Ukrayna'ya F-16 tipi savaş uçakları hibe edeceklerini açıkladı. Hollanda ve Danimarka'nın ardından bu kararı alan Norveç, Ukrayna'ya 5 ila 10 arasında F-16 hibe etmeyi planlıyor. Ayrıca, Norveç Ukrayna'ya Iris-T tipi uçaksavar sistemleriyle mayın temizleme araçları hibe etmeye ve kış aylarında doğal gaz ve elektrik ihtiyacının karşılanması için yaklaşık 130 milyon euro çapında bir yardım paketi sunmayı planlıyor.
24 Ağustos 2023

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile 'tam üyelik' müzakerelerinin yerine 'stratejik ortaklık' benzeri bir çerçeve çizilmesini öneren yıllık raporu onayladı. Rapor, Türkiye'nin 2005'ten bu yana devam eden, ancak son siyasi gelişmelerle tümüyle dondurulan üyelik müzakerelerinin ciddi bir tıkanıklık içinde olduğunu belirtiyor. Rapor, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin 'gerçekler ışığında' yeniden düşünülmesi gerektiğini ve 'stratejik ortaklığa' ilerleyen bir yol haritasının çizilmesi gerektiğini öneriyor.
13 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin Türkiye'ye ait bir SİHA'yı düşürmesiyle ilgili olarak, NATO'da beraber olduklarını hatırlatarak, bu durumu sorguladı. ABD'nin bu eylemi 'tehdit' olarak nitelendirdiği belirtildi. Erdoğan, bu durumun milli hafızaya kaydedildiğini ve gerekenin yapılacağını ifade etti. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu belirttiği aktarıldı.
13 Ekim 2023

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar ele alındı. Blinken, Gazze ihtilafının bölgeye yayılmasını önlemek, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve insani yardımı seferber etmek yönündeki çabaları görüştüklerini belirtti. Ayrıca İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanması da görüşme gündemlerindeydi. Fidan ise Gazze'deki halkın ayrım yapılmaksızın topyekun hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
29 Ekim 2023

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önlemek amacıyla geçici bütçe tasarısını 336'ya karşı 95 oyla kabul etti. Tasarı, çeşitli bakanlıklara 19 Ocak'a, Pentagon dahil hükümetin geri kalanına ise 2 Şubat'a kadar finansman sağlıyor. Tasarının kabulü, yeni Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson için bir başarı olarak görülüyor. Tasarı, şimdi ABD Senatosu'nun onayına sunulacak ve ardından yasalaşması için Başkan Joe Biden'ın imzası gerekecek.
15 Kasım 2023

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD ordusuna ait olduğu iddia edilen ve çeşitli hassas konuları içeren sızdırılan belgelerin bazılarının içeriğinin değiştirilmiş olabileceğini belirtti. Sızıntılar, Twitter ve Rus Telegram kanalları üzerinden yayılmış ve önem derecesi WikiLeaks ve Snowden vakalarıyla karşılaştırılmıştır. Kirby, adalet bakanlığının konuyla ilgili adli soruşturma başlattığını ve sızdırılan belgelerin doğruluğu hakkında yorum yapmayacağını ifade etti.
10 Nisan 2023

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, enerji ve su tedariki gibi kritik altyapı konularında ve dezenformasyon, dış müdahaleler ve iklim değişikliğinin güvenlik politikalarına etkileri gibi alanlarda işbirliğini artırmayı hedefleyen yeni bir bildiri yayımlayacak. Bildiri, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından imzalanacak. Ancak Türkiye'nin Kıbrıs meselesi nedeniyle bu işbirliğine engel olabileceği endişeleri bulunuyor. Türkiye daha önce AB ile gizli bilgilerin paylaşımını içeren anlaşmaların uygulanmasını engellemiş ve AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımadığını gerekçe göstermişti.
10 Ocak 2023

Avrupa Parlamentosu, 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi' olarak bilinen İstanbul Sözleşmesi'ne Avrupa Birliği'nin katılımını onayladı. Bu onayla birlikte, altı yıllık bir sürecin ardından AB'nin sözleşmeye katılımı tamamlanmış oldu. Sözleşme, AB Konseyi tarafından onaylandıktan sonra AB müktesebatına dahil edilecek ve sözleşmeyi onaylamayan üye ülkeler için de bağlayıcı olacak. Türkiye ise İstanbul Sözleşmesi'nden 20 Mart 2021'de çekilmiş ve bu karar Danıştay tarafından onaylanmıştı.
10 Mayıs 2023

ABD Kongre saldırısına ilişkin hazırlanan rapor, istihbaratın saldırı öncesinde şiddet olasılığını doğru analiz edemediğini belirtiyor. Rapor, FBI dışında İç Güvenlik Bakanlığı’nın İstihbarat ve Analiz Ofisi’nin saldırı öncesinde şiddet olasılığını hafife aldığını ve bu nedenle hükümetin başkent Washington için gereken güvenlik önlemlerini hazırlayamadığını ifade ediyor. Ayrıca, FBI'ın sosyal medyayı izlemek için sözleşmeli olduğu şirketin değiştiği ve bu nedenle sosyal medyadaki tehditleri izleme kabiliyetinin olumsuz etkilendiği belirtiliyor.
28 Haziran 2023
İşaretlediklerim