Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas'ın giriştiği 'katliam' nedeniyle İsrail halkına başsağlığı dilemiştir. Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşerek sağduyu ve sükunet çağrısında bulunmuştur. İsrail'in Ankara Büyükelçiliği, Erdoğan'ın bayram esnasında gerçekleşen katliam nedeniyle İsrail halkına başsağlığı dileklerini ilettiğini ve bölgede istikrarın ve barış ortamının sağlanması konusundaki çağrısını yinelediğini bildirmiştir.
9 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Doğu Kudüs'te meydana gelen saldırılara karşı hızlı ve güçlü bir yanıt vereceklerini ifade etti. Ayrıntı vermekten kaçınan Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'a da kendisine ilettiği başsağlığı mesajı için teşekkür etti. Önceki günlerde Cenin Mülteci Kampı'na yapılan baskında dokuz Filistinli öldürülmüş, ardından Doğu Kudüs'te iki ayrı silahlı saldırıda toplam sekiz kişi hayatını kaybetmişti.
29 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79'uncu Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye gitmeden önce yaptığı basın toplantısında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduklarını belirtti. Erdoğan, Suriye'deki gerilimin sona ermesi ve istikrarın sağlanması için Türkiye ve Suriye'nin birlikte adımlar atması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Lübnan'a yönelik siber saldırılarını eleştirerek, bu saldırıların devlet terörü olduğunu ifade etti. Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bu konuları gündeme getireceğini söyledi.
21 Eylül 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı sert bir şekilde eleştirerek, onu İran dini lideri Hamaney'in oyuncağı ve devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'e benzetti. Katz, Erdoğan'ın Hamas'a destek verdiğini ve Türkiye'de Instagram'a erişimi engellediğini belirtti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na destek vererek, 'Her şeyin güzel olacağı günler için umut edelim' dedi. İmamoğlu ise Katz'ın açıklamalarına sert bir yanıt vererek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bayrağına ve cumhurbaşkanına hakaret eden bu açıklamayı reddettiğini belirtti.
2 Ağustos 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a verecekleri yanıtın Ortadoğu'daki dengeleri değiştireceğini ifade etti. Netanyahu'nun bu mesajı, güney sınır kasabalarının belediye başkanlarıyla yapılan bir toplantıda verildi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. İsrail ise Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlamıştı.
9 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO liderler zirvesinde Gazze'deki Filistin halkına yönelik katliamları gündeme getireceğini belirtmişti. Ancak, açıklanan 38 maddelik sonuç bildirgesinde Filistin, İsrail veya Gazze'ye dair hiçbir ifade yer almadı. Erdoğan, zirve sonrasında yaptığı basın toplantısında İsrail'i Lahey Adalet Divanı'na şikayet ettiklerini söyledi, ancak bu şikayeti tek başına Güney Afrika yapmıştı ve Türkiye davaya sonradan müdahil olmuştu. NATO'nun ABD'nin kontrolünde olduğu ve Türkiye'nin etkisinin sınırlı olduğu vurgulandı.
13 Temmuz 2024

Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'nin bombalanması ve en az 500 kişinin ölümüne neden olması üzerine Türkiye'deki siyasilerden tepkiler geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hastanenin bombalanmasını 'İsrail'in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneği' olarak nitelendirdi ve 'bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye' çağırdı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da saldırıyı kınadı ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.
17 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze'deki hastane saldırısında ölenlerin sayısının 471 olduğunu belirten Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasının ardından bir paylaşımda bulundu. Erdoğan, paylaşımında Batılı ülkeleri suçlayarak, Gazze'ye yardım etme çabalarının, bölgeye uçak gemilerinin gönderilmesi ve Filistin halkına yönelik yardımların kesilmesi gibi adımlarla sekteye uğradığını ifade etti. Ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunu yerine getiremediğini ve uluslararası medyanın taraflı yayınlarıyla insan kıyımını aklama yarışına girdiğini belirtti.
18 Ekim 2023

İsrail gazetesi Haaretz, Filistinlilerle süren savaştan ve Hamas'ın 7 Ekim saldırılarından başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu. Gazete, Netanyahu'nun 'ilhak ve mülksüzleştirme hükümeti kurduğu', aşırı sağcıları hükümette kilit pozisyonlara atadığı ve Filistinlilerin varlığını ve haklarını görmezden gelen bir dış politika benimsediğini belirtti. Ayrıca, Netanyahu'nun suçu ordu, Mossad ve Shin Beth'in başkanlarına atmaya çalışacağı öne sürüldü. Gazete, Netanyahu'nun kendisini 'savaştan kaçınan bir lider' olarak pazarladığını, ancak son seçim zaferinden sonra bu ihtiyatını 'tam sağ hükümet'le ikame ettiğini belirtti.
9 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlediği ve 45 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı 'trajik hata' olarak nitelendirdi. Netanyahu, İsrail Meclisi'nde yaptığı konuşmada saldırıyı araştırdıklarını belirtti. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurmasına hükmetmişti, ancak İsrail bu karara uymayarak saldırıyı gerçekleştirmişti.
27 Mayıs 2024

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'deki sivillerin bölgeyi terk etmesi için çağrıda bulundu. Ayrıca, tüm askeri güçlerini kullanacaklarını belirtti. Bu durum, İsrail ve Gazze arasındaki gerilimin daha da artabileceğine işaret ediyor.
7 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından CHP'yi ziyaret edeceğini ve Türkiye'de siyasetin yumuşama sürecini başlatmak istediğini belirtti. Ayrıca, İsrail ile olan ticari ilişkilerin Filistin'de ateşkes sağlanana kadar durdurulduğunu ve bu kararın Türkiye-İsrail ilişkilerinde önemli bir adım olduğunu ifade etti. Erdoğan, İsrail'in Filistinlilere yönelik eylemlerini eleştirerek, Türkiye'nin bu duruma sessiz kalmayacağını vurguladı.
3 Mayıs 2024

ABD Kongresi'nde toplanan yüzlerce Yahudi aktivist, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu ve İsrail'in Gazze'deki saldırılarını protesto etti. Göstericiler, Gazze'de ateşkes talep eden pankartlar açarak 'Gazze yaşasın', 'özgür Filistin' ve 'soykırımı durdurun' şeklinde sloganlar attı. Kongre polisi bazı göstericileri gözaltına aldı. Netanyahu'nun yarın Kongre'nin ortak oturumuna hitap etmesi bekleniyor.
24 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Almanya'nın İsrail'e olan desteğini eleştirerek Türkiye'nin Holokost'tan geçmediğini ve İsrail'e borçlu olmadığını ifade etti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Hamas'ı kınayarak İsrail'in kendini savunma hakkını vurguladı. Erdoğan, Gazze'deki durumu eleştirirken, Almanya'nın Eurofighter savaş uçağı konusunda Türkiye'ye destek verip vermeyeceğini de gündeme getirdi.
17 Kasım 2023

Oktay Ekşi, Birinci Dünya Savaşı sonrası mağdur Almanya'nın Adolf Hitler gibi bir zalime ev sahipliği yapmasından, 2000 yıldan uzun süre devletsiz yaşayan Yahudilerin bir ferdi olan ve şu an İsrail Başbakanı olan Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki Filistinlilere yönelik saldırılarına kadar mazlum ve masum insanların nasıl zalimlere dönüşebileceğini ele alıyor. Hitler'in milyonlarca Yahudiyi öldürtmesinden Netanyahu'nun Gazze'deki sivil katliamlarına kadar tarihsel ve güncel örneklerle bu dönüşüm inceleniyor. Ayrıca, İsrail'in Gazze'de sivilleri ve siyasi liderlerin ailelerini hedef alan saldırıları detaylandırılıyor.
13 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu diploma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Filistin, Gazze ve Kudüs ile olan tarihsel ve duygusal bağlarını vurguladı. Erdoğan, Türkiye'nin coğrafi ve kültürel önemine dikkat çekerek, ülkenin bağımsızlığını ve güvenliğini korumanın zorluklarına değindi. Ayrıca, Türkiye'nin sınırlarını aşan bir vizyona sahip olması gerektiğini belirtti ve Filistin'deki duruma dikkat çekti.
30 Ağustos 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gazze'deki İsrail-Filistin çatışması hakkında bir açıklama yaptı. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirdi ve 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa Türkiye'nin devreye girmesi gerektiğini belirtti. Bahçeli, Türkiye'nin Gazze'yi koruma ve kollama misyonunu üstlenmesi gerektiğini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Gazze'yi huzur ve güven içinde yaşanabilecek bir İslam beldesi yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
21 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmede, Gazze'de ateşkes anlaşmasının en kısa sürede tamamlanması gerektiğini belirtti. Biden, esirlerin eve dönmesi ve Gazze'deki savaşın kalıcı olarak sona ermesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Filistinlilerin acil temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda tüm engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Biden, ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz taahhüdünü yineledi ve bölgesel tehditlere karşı işbirliği mesajı verdi.
26 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, orduya Gazze'nin güneyine saldırı düzenlenmesi ve bölgede sığınmış yaklaşık 1,4 milyon Filistinlinin yerinden edilmesi için plan hazırlama talimatı verdi. Netanyahu, Hamas'ın Gazze'nin güneyindeki dört taburunun yok edilmesinin savaşın hedeflerine ulaşılması için gerekli olduğunu belirtti. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 27 bin 947 Filistinliyi öldürdü, 67 bin 459 Filistinliyi yaraladı. İsrail, Hamas'ın sunduğu ateşkes ve rehine takası teklifini reddetti.
9 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'Dünya İnsan Hakları Günü İnsanlığın Yüzü Programı'nda yaptığı konuşmada, adil bir dünyanın Amerika Birleşik Devletleri ile mümkün olmadığını ifade etti. ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Gazze için ateşkes kararını veto etmesini eleştiren Erdoğan, bu durumun adaletsizliğe işaret ettiğini ve BM Güvenlik Konseyi'nin reforme edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği zulümleri ve Batılı ülkelerin İsrail'e verdiği desteği kınadı.
9 Aralık 2023
İşaretlediklerim