İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki ateşkes çağrısını reddetti ve 'şimdi savaş zamanı' dedi. Netanyahu, Gazze'ye kara harekatının zaman alacağını ve zorluklarla kayıplara yol açacağını belirtti. Ayrıca, Hamas'ın askeri ve otoriter yeteneklerini yok etme yönünde net bir hedef belirlediklerini ve bunu sistematik bir şekilde yaptıklarını ifade etti. Netanyahu, Gazze'de Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılması için de çabalarını sürdürdüklerini belirtti.
30 Ekim 2023

Mustafa Balbay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iptal isteminin arkasındaki nedenler olarak İsrail'in Gazze'deki saldırıları ve ABD'nin bu saldırılara destek vermesini işaret ediyor. Ayrıca, ABD'nin Hamas'ın Türkiye'de üs kurmasını kabul edilemez bulduğunu ve Erdoğan'ın Putin ile olan ilişkilerinin de iptal kararında etkili olduğunu belirtiyor. Putin'in Türkiye ziyaretinin sürekli ertelenmesi ve Rusya'nın Türkiye'ye olan doğalgaz borcunun ertelenmesi gibi konular da ele alınıyor.
25 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Likud Partisi'nin Knesset'teki haftalık toplantısında yaptığı konuşmada, 7 Ekim'den bu yana devam eden Gazze saldırılarının Hamas lider kadrosunu öldürme amacıyla aylarca sürebileceğini belirtti. Netanyahu, Hamas'ın lider kadrosu öldürülmeden savaşın bitmemesi gerektiğini ve Gazze'de tutulan İsrailli rehinelere ilişkin olarak da Hamas'ın kabul edilemez talepleri olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 478'e yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
5 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Netanyahu'nun Gazze'ye girme planını gündeme getirdiği ve Biden'ın bunu yapmaması konusunda Netanyahu'yu uyarmadığı belirtildi. Biden, Netanyahu'ya 'İsrail'in yaşadığını ABD'nin yaşaması halinde vereceği yanıtın ezici olacağını' söyledi.
10 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısına tepki olarak İsrail'e silah tedarikini durdurma tehdidinde bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu tehdide karşı çıkarak İsrail'in kendini koruma hakkını vurguladı ve yalnız kalmaları gerektiğini belirtti. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Biden'ın açıklamasının İran, Hamas ve Hizbullah'ı umutlandıracağını ve İsrail'in güvenlik hedeflerine ulaşmasının engelleneceğini ifade etti.
9 Mayıs 2024

İsrail ordusu, Gazze'de 'güvenli' olduğunu iddia ettiği bölgelerde bir günde düzenlediği saldırılarda 54 Filistinli hayatını kaybetti. Deyr el-Belah'taki bir okula düzenlenen saldırıda 15'i çocuk, sekizi kadın 31 kişi öldü ve onlarca kişi yaralandı. Han Yunus'ta ise 23 Filistinli hayatını kaybetti ve 89 kişi yaralandı. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi'nde Refah'ta sivil öldürülmediğini savundu.
27 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki El-Mevasi bölgesinde 90 Filistinlinin öldüğü saldırıyı savundu. Netanyahu, saldırının Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları lideri Muhammed Dayf ve yardımcısı Rafa’a Salameh'i hedef aldığını belirtti. ABD yönetimini saldırıdan önce bilgilendirmediklerini söyleyen Netanyahu, saldırının İran'a da caydırıcı bir mesaj gönderdiğini ifade etti. Hamas ise liderlerinin hedef alındığı iddiasını yalanladı.
14 Temmuz 2024

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsrail'in Hamas'ın saldırılarına karşı verdiği yanıtın orantılı olması gerektiğini ifade etti. Stoltenberg, İsrail'in kendini savunma hakkının olduğunu, ancak verilecek yanıtın masum sivillerin ölümünü önlemek için orantılı olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, İsrail'e düşman ülkelerin mevcut çatışma durumunu kullanmaması gerektiğini vurguladı ve ABD'nin bölgedeki askeri varlığını artırdığını hatırlattı.
11 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de savaş sonrası herhangi bir Filistin otoritesinin hükmetmesine karşı olduğunu belirtti. İsrail devlet televizyonu KAN'a göre Netanyahu, ABD'ye savaş sonrası planları hakkında bilgi verdi. ABD yönetimi ise Gazze'nin geleceği konusunda karışık sinyaller veriyor. Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, mevcut 'Filistin Yönetimi'nin Gazze'yi yönetecek güvenilirliğe sahip olmadığını ifade etti.
5 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail ile yaşanan ticaret tartışmalarının gölgesinde, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye ile İstanbul'daki Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Görüşme basına kapalı olarak 2,5 saat sürdü ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail saldırıları, insani yardım ve kalıcı barış konularının ele alındığı belirtildi. Ayrıca, Erdoğan'ın İsrail ile İran arasındaki gerilimlerin İsrail'e avantaj sağlamaması gerektiğini vurguladığı aktarıldı.
20 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan ve yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yapmayı planladığı saldırıyı engellemek amacıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu, Biden ile yaptığı görüşmede saldırı planından vazgeçmeyeceğini belirtti ve Hamas'ı askeri açıdan ortadan kaldırmanın önemini vurguladı. Biden, Netanyahu'dan bu konuyu daha detaylı tartışmak üzere bir heyeti Washington'a göndermesini istedi, Netanyahu heyet göndermeyi kabul etti ancak saldırı planından vazgeçmedi.
19 Mart 2024

ABD'nin eski başkanı Barack Obama, İsrail'in sivillere yönelik tehditleri göz ardı eden askeri stratejisinin geri tepebileceği konusunda uyarıda bulundu. Obama, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında binlerce Filistinlinin yaşamını yitirdiğine ve yüz binlercesinin evlerinden kaçmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Ayrıca, İsrail hükümetinin Gazze'deki sivil nüfusun gıdası, elektriği ve suyunu kesme kararının, insani krizi büyüttüğünü ve Filistinlilerin tutumlarını gelecek nesillerde daha da sertleştirebileceğini belirtti.
24 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin savaşı hakkında 'Ortadoğu'da uçurumun eşiğindeyiz' değerlendirmesinde bulundu. Guterres, Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma ve İsrail'e Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlama çağrısında bulundu. Ayrıca, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğini belirtti ve BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.
16 Ekim 2023

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Filistin'e yönelik provokasyonlarını eleştirerek, İsrail'in bölgedeki barış çabalarını sabote ettiğini belirtti. Fidan, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun barış istemediğini ve bölgeyi ateşe vermek istediğini ifade etti. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olmak için hazırlanan dosyanın Lahey'e sunulacağını açıkladı. Fidan, İsrail'in provokasyonlarının bölgeyi daha fazla zor durumda bırakacağını vurguladı.
5 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO-Ukrayna Konseyi Oturumu'nun ardından düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Biden'ın üç dört hafta içinde F-16 sorununu çözeceğini söylediğini belirtti. Erdoğan, İsrail'e askeri desteğin kabul edilemez olduğunu ve NATO ile ilişkilerinin sürdürülmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Filistin ve İsrail arasında barışın sağlanması için garantörlük yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Erdoğan, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek verdiklerini ve NATO'nun Ukrayna savaşında taraf olmaması gerektiğini belirtti.
12 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Kudüs'teki evinin önünde protesto düzenlendi. Protestocular, Gazze saldırılarını protesto ederek Netanyahu'nun derhal istifa etmesini talep etti. Ayrıca, ateşkes ilan edilmesi ve rehinelerin takas yoluyla kurtarılması çağrısında bulundular. Protesto sırasında polislerle protestocular arasında arbede yaşandı.
4 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin kenar mahallelerine ulaştığını ve acı kayıplar yaşadıklarını ifade etti. Netanyahu, ilerleme kaydettiklerini ve hiçbir şeyin kendilerini durduramayacağını belirtti. Ayrıca, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sivillere güneye göç etmeleri çağrısını yineledi ve Hamas'ı etkisiz hale getirmek için operasyonlarına ara vermeyeceklerini kaydetti.
2 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elindeki rehineler serbest bırakılmadıkça ateşkes olmayacağını ifade etti. Bu durumu hem düşmanlarına hem de dostlarına belirttiklerini söyledi. Netanyahu'nun bu açıklaması, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Tel Aviv'deki görüşmesinin ardından geldi. ABD Başkanı Joe Biden, önceki hafta bir duraklamanın esirleri dışarı çıkaracak zamanı sağlayabileceğini belirtmişti.
5 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, bir televizyon programında İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını ifade etti. Biden, İsrail'in Gazze'deki 'savaş kurallarına' uyacağına inandığını ve bu sayede Gazze halkının temel ihtiyaçlarına erişim sağlayabileceğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in aşırılıkçı grupları, özellikle Hamas'ı yok etmesi gerektiğini, ancak Filistin halkı için bir çözüm yolunun olması gerektiğini vurguladı. Biden, bu çözüm yolunun iki devletli çözüm olduğunu ve bu politikanın on yıllardır ABD'nin politikası olduğunu belirtti.
16 Ekim 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava bombardımanını eleştirerek, bebek öldürmeye son verilmesi ve ateşkes çağrısında bulundu. Macron, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısını terörist bir eylem olarak kınadı ve bombardımanın meşruiyeti olmadığını belirtti. Ayrıca, ABD ve Britanya gibi ülkelerin de ateşkes çağrısına katılmasını umduğunu ifade etti. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Macron'un açıklamalarına karşılık vererek, kınanması gerekenin Hamas olduğunu savundu ve Hamas'ın işlediği suçların global bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
11 Kasım 2023
İşaretlediklerim