Türk üniversitelerinden akademisyenlerin oluşturduğu bir grup tarafından yapılan araştırmada, İstanbul'da yaşayanların ömrünün yaklaşık 3,5 yılını trafikte harcadığı belirlendi. Araştırma, 5 bin 84 kilometrelik yol ağı üzerindeki trafik akışlarını dokuz yıl boyunca GPS verileriyle analiz etti. İstanbulluların günlük yaşamının %5,5'ini trafikte geçirdiği, trafik yoğunluğunun zirve yaptığı saatlerde her 100 dakikanın 64 dakikasının trafik sıkışıklığında kaybolduğu tespit edildi. Araştırma ayrıca trafik sorununun, deprem ve ekonomik sorunlardan sonra İstanbul'daki en büyük üçüncü şehir sorunu olduğunu ortaya koydu.
20 Aralık 2023

Güney Afrikalı denizci Kirsten Neuschafer, 1968'den bu yana düzenlenen ve teknoloji sınırlamalarıyla bilinen 'Altın Küre' tekne yarışını kazanarak tarihe geçti. Küçük bir fiberglas teknede 235 gün süren zorlu bir yolculuğun ardından en yakın rakibine bir gün fark atarak bitiş çizgisine ulaştı. Yarış, Fransa'nın Les Sables-d’Olonne şehrinden başlayıp aynı yerde sona erdi ve 15 katılımcıdan sadece 3'ü yarışı tamamlayabildi.
28 Nisan 2023

Britanya'da ismi açıklanmayan bir sürücü adayı, teorik sınavı 60. denemesinde geçerek dikkat çekti. Aday, Redditch'teki bir test merkezinde sınavı geçebilmek için toplamda 1380 sterlin harcayıp yaklaşık 60 saatini ayırdı. Bu durum, daha önce 57, 55 ve 53 kez sınavda başarısız olan adayları geride bırakarak bir rekor olarak kaydedildi. Britanya'da sürücü adaylarının direksiyon sınavına girebilmek için önce teorik sınavı geçmeleri gerekiyor.
4 Aralık 2023

Sırbistan'da düzenlenen 2023 Dünya Güreş Şampiyonası'nda milli sporcu Rıza Kayaalp, grekoromen stil 130 kiloda finale çıktı. Kariyerinde beş dünya, 12 Avrupa şampiyonluğu bulunan Kayaalp, çeyrek finalde Estonyalı Heiki Nabi'yi, yarı finalde ise Çinli Lingzhe Meng'i yenerek finale yükseldi. Bu sonuçla 2024 Paris Olimpiyatları'na kota alan Rıza, finalde İranlı Amin Mirzazadeh ile karşılaşacak.
21 Eylül 2023

Milli dağcı Tunç Fındık, dünyada yalnızca 45 kişinin tamamlayabildiği ve 'olimpiyat şampiyonluğu' olarak nitelendirilen 14x8000 projesini başarıyla bitiren ilk Türk sporcu oldu. Projenin son ayağı olan Pakistan'daki Nanga Parbat tırmanışını tamamlayan Fındık, bu başarıyı Türk dağcılık sporuna kazandırdığı için Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından tebrik edildi. Fındık, 2006 yılında başladığı bu proje kapsamında, dünyanın en yüksek 14 zirvesine tırmanmayı başardı.
26 Haziran 2023

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin yayımladığı bir araştırmaya göre, çocukların ve gençlerin uzun süre hareketsiz kalmasının ilerleyen yaşlarda kalp hasarlarına neden olabileceği belirlendi. Araştırmada 766 çocuğun 11, 15 ve 24 yaşlarındaki hareketsiz kalma süreleri ve kalp ölçümleri karşılaştırıldı. Araştırmacılar, 11 ila 24 yaşları arasında hareketsiz geçirilen her dakikanın, kalp ağırlığında artışa neden olduğunu tespit etti. Araştırma yazarlarından Dr. Andrew Agbaje, gençlerin ekran başında geçirdikleri sürenin daha ağır bir kalbe yol açtığını ve bu durumun kalp krizi ve inme ihtimalini artırdığını belirtti.
23 Ağustos 2023

Los Angeles Lakers'ın yıldız oyuncusu LeBron James, NBA'de 39 bin sayıyı geçerek yeni bir rekorun sahibi oldu. Lakers, Utah Jazz'ı 131-99 mağlup ederken, James 17 sayı, yedi ribaunt ve dokuz asistlik performansıyla Vince Carter'ı geride bırakarak tüm zamanların en çok üçlük atan yedinci oyuncusu unvanını kazandı. Ayrıca, Indiana Pacers'ın Atlanta Hawks'ı 157-152 yendiği maç, son 32 yılın normal sezonda en yüksek skorlu maçı olarak kayıtlara geçti.
22 Kasım 2023

Cardiff Üniversitesi ve UK Dementia Research Institute tarafından yürütülen bir araştırma, akıllı saatlerin ve yapay zekanın Parkinson hastalığını ilk belirtiler ortaya çıkmadan yedi yıl öncesinden tespit edebileceğini gösterdi. Araştırmada 103 bin 712 kişinin akıllı saat verileri analiz edilmiş ve 2013-2016 arasında bir haftalık hareket hızı verileri kullanılarak Parkinson hastalığına yakalanacak kişiler başarıyla tahmin edilmiştir. Araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlanmış ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir.
4 Temmuz 2023

Yaklaşık yarım yüzyıl önce Japonya'da pazarlama amacıyla ortaya çıkan 'günde 10 bin adım' kuralının bilimsel geçerliliği sorgulanıyor. Yapılan yeni bir araştırma, dört kıtadan elde edilen verilerle günde 6 bin adımın optimal olduğunu öne sürüyor. 2021'de ABD'de yapılan bir çalışma, günde en az 7 bin adım atmanın erken ölüm riskini azalttığını bulmuştu. 2022'de yapılan meta-analizler ise, günde 6 ila 8 bin adımın 60 yaş ve üzeri yetişkinler için yeterli olduğunu gösteriyor. Araştırmalar, günde 8 ila 10 bin adımdan fazlasının ömrü uzatmadığını, ancak diğer sağlık yararları olabileceğini belirtiyor.
17 Ocak 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından başlattığı 'Adalet Yürüyüşü'nün altıncı yıl dönümünde bir mesaj yayınladı. Kılıçdaroğlu, yürüyüşün Türkiye'deki adalet ve demokrasi mücadelesinin bir parçası olduğunu ve bu yürüyüşün sadece bir başlangıç olduğunu ifade etti. Yürüyüş, 15 Haziran 2017'de Ankara'dan İstanbul'a doğru başlamıştı.
15 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, Kadıköy, Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu ve Fatih ilçelerinde yaya yoğunluğu nedeniyle elektrikli scooter'ların hızı saatte 12,5 kilometreye düşürüldü. Ayrıca, okul servis taşımacılığı tarifeleri üzerinde de duruldu ve ek hizmetler gerekçe gösterilerek belirlenen tarifenin üzerinde ücret talep edenlere karşı, UKOME standartlarına ve fiyat tarifesine uygun servis hizmeti verme zorunluluğu getirildi. Bu kurala uymayanlara ceza uygulanacağı belirtildi.
31 Ağustos 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, koşu yaparken düşerek yüzünde darbeye bağlı ezilme meydana geldi. Yaralanma nedeniyle Scholz, Hessen eyaletinde katılmayı planladığı Sosyal Demokrat Parti'nin eyalet meclisi seçim kampanyası için düzenlenecek etkinliklere gitmeyecek. Ancak hafta içinde katılacağı diğer etkinliklerin bu durumdan etkilenmeyeceği belirtildi.
3 Eylül 2023

Bilim insanları, ortalama 47 yaşındaki 6 bin 500'den fazla yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmaya dayanarak, vücudun yaşlanma sürecini altı yıl yavaşlatabilecek sekiz sağlık önlemi saptadı. Bu önlemler arasında sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite artışı, sigarayı bırakma, yeterli uyku, sağlıklı kilo, kolesterol kontrolü, kan şekeri ve kan basıncı yönetimi bulunuyor. Araştırmacılar, bu önlemleri 'Hayatın Sekiz Esası' olarak adlandırıyor ve kardiyovasküler sağlığı iyi olan kişilerin biyolojik olarak gerçek yaşlarından daha genç olduklarını belirtiyor.
6 Kasım 2023

Türk milli yüzücü Merve Tuncel, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası'nda kadınlar 1500 metre serbest stil kategorisinde altın madalya kazandı. Tuncel, bu başarısıyla aynı mesafede üst üste üçüncü kez Avrupa şampiyonu olma unvanını elde etti. Finalde kaydettiği 16.18.53'lük derecesiyle zirveye çıktı.
6 Temmuz 2023

İstanbul Arnavutköy İskelesi sahil kesiminde, balıkçıların suda hareketsiz bir kişi fark etmesi üzerine polise haber verilmiş ve bölgeye polis, sağlık ve Sahil Güvenlik ekipleri sevk edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, cesedin üç ay önce kız arkadaşını kurtarmak için denize atlayan İran uyruklu Jaber Sabokbar'a ait olduğu tespit edilmiştir. Sabokbar'ın kız arkadaşı olay sırasında çevredeki vatandaşlar tarafından kurtarılmıştı.
18 Aralık 2023

Sydney Üniversitesi araştırmacıları, günlük 4,5 dakikalık yoğun fiziksel aktivitenin bazı kanser türlerine yakalanma riskini yüzde 32’ye varan oranda azaltabileceğini ortaya koyan bir araştırma yaptı. Araştırmada, 22 binden fazla kişi yedi yıl boyunca gözlemlendi ve fiziksel aktiviteyle ilintili 13 kanser türü incelendi. Araştırmada, yoğun ev işi, hızlı yürüyüş ve merdiven çıkma gibi kısa süreli aktivitelerin kanser riskini azalttığı belirlendi.
31 Temmuz 2023

Guinness rekorlarına göre dünyanın en yaşlı insanı olan 118 yaşındaki Fransız rahibe Lucile Randon'un ölümü üzerine, insan ömrünün üst sınırı konusu gündeme geldi. Şimdi en yaşlı insan unvanı 115 yaşındaki İspanyol Maria Branyas Morera'ya geçti. Bilim insanları, insan ömrünün doğal bir sınırının olduğunu ve bunun yaklaşık 115 yıl olduğunu düşünüyor. Ancak bazı araştırmalar, genetik manipülasyonlarla insan ömrünün 140-150 yıllara ulaşabileceğini öne sürüyor.
24 Ocak 2023

Sırbistan’da düzenlenen 2023 Dünya Güreş Şampiyonası’nda milli sporcu Rıza Kayaalp, grekoromen stil 130 kilo finalinde İranlı rakibi Amin Mirzazadeh’e kaybederek, gümüş madalya elde etti. Kariyerinde beş dünya, 12 Avrupa şampiyonluğu bulunan Kayaalp, maçın son anlarına kadar üstün bir oyun sergiledi. Ancak son saniyede Mirzazadeh, Kayaalp'i minderin dışına taşıyarak skoru 2-2 yaptı ve son sayıyı kazanan sporcu avantajıyla altın madalyaya ulaştı.
22 Eylül 2023

Trabzon'da dokuz yaşındaki Alperen Y., yürürken vücuduna isabet eden yorgun mermiyle yaralandı. Olayın ardından başlatılan soruşturma sonucunda, mermi atışının 1204 metre uzaklıktaki bir bölgeden geldiği belirlendi. Bölgede bulunan 16 kişiden alınan swap örnekleri sonucunda, atışın H.Ş. isimli bekçi tarafından yapıldığı tespit edildi. H.Ş., çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.
2 Ağustos 2023

Türk milli eskrimci Nisanur Erbil, Tunus'ta düzenlenen Kılıç Grand Prix'sinde ikinci olarak Türkiye'ye bu organizasyondaki ilk madalyasını kazandırmıştır. Yarı finalde Güney Koreli Choi Sebin'i mağlup eden Erbil, finalde İspanyol Lucia Martin-Portugues'e yenilerek gümüş madalya elde etmiştir. Bu başarı, Türk eskrim tarihinde bir ilktir. Turnuvada yarışan diğer Türk sporcular Enver Yıldırım 22'nci, Deniz Selin Ünlüdağ ise 60'ıncı sırayı almıştır.
14 Ocak 2024
İşaretlediklerim