TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi ve CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin ardından en az 603 kadının öldürüldüğünü ve 464 kadının şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini belirtti. Yüceer, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Türkiye'de en az 7.990 kadının öldürüldüğüne dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi'nin 20 Mart 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla feshedildiği ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun bu kararı hukuka uygun bulduğu bilgisi verildi.
8 Mart 2023

Kahramanmaraş depremlerinden etkilenenler için düzenlenen 'Bir Kira Bir Yuva' yardım programına Savaş Ateş adında bir kişi kızları adına 50 milyon liralık bağış yapınca, sosyal medyada bu kişinin suç örgütü lideri Sedat Peker olduğu iddia edildi. Sedat Peker'in eşi Özge Peker, Instagram üzerinden bu iddiaları yalanlayarak, eşinin yardım faaliyetlerine ismini kullanmadan devam ettiğini ve Birleşik Arap Emirlikleri makamlarından video çekme izni beklediğini belirtti. Ayrıca, bu tür yanlış haberlerin yardım organizasyonlarına zarar verebileceğini ifade etti.
23 Şubat 2023

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde bu yıl cumhuriyetin 100'üncü yılına özel verilen 'Sinemamızın Yüzü' ödülü Türkan Şoray ve Kadir İnanır'a takdim edilecek. Adana Büyükşehir Başkanı Zeydan Karalar başkanlığında düzenlenen festivalin Yürütme Kurulu, Türkiye sinemasına katkılarından dolayı iki usta isme ödül verme kararı aldı. Ödüller, 23 Eylül'de festivalin kapanış gecesinde takdim edilecek.
11 Eylül 2023

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Türk Dil Kurumu'nun 'müsait, kirli, esnaf ve serbest' kelimelerinin cinsiyetçi anlamlarını kaldırdığını duyurdu. Bu değişiklik, tepkiler ve bir imza kampanyası sonucunda gerçekleşti. Kadınlar, bu kelimelerin cinsiyetçi anlamlarının kaldırılması için yıllardır mücadele ediyordu.
22 Temmuz 2023

Sidney Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, eşcinsel erkekler şirketlerdeki üst düzey pozisyonlarda yer bulmakta zorlanıyor ve bu durum eşcinsel erkeklerin kendileri tarafından da destekleniyor. Araştırmada, katılımcılara erkeksi ve kadınsı tavırları olan eşcinsel erkek oyuncuların videoları izletildi ve hangi oyuncunun daha çok beğenileceği ve lider olarak düşünüleceği soruldu. Sonuçlar, katılımcıların, eşcinsel erkekler de dahil, erkeksi tavırlı oyuncuyu tercih ettiğini gösterdi. Araştırma, eşcinsel erkeklerin kadınsı tavırlı eşcinsel erkeklere karşı önyargılı olduğunu ve işyerinde 'cam tavan' engelinin varlığını ortaya koydu.
31 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi, Danıştay tarafından hukuka uygun bulundu. Bu karara karşı dava açan kadın örgütleri ve siyasi partilerin iptal istemi Danıştay 10. Dairesi tarafından reddedildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da temyiz başvurularını reddetti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kararı eleştirerek kadın mücadelesinin eşitlik ve özgürlük getireceğini belirtti.
3 Ocak 2023

HEDEP Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında 'örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla açılan dava, Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından durduruldu. Önder'in milletvekili seçilmesiyle kazandığı yasama dokunulmazlığı nedeniyle avukatı Serdar Çelebi yargılamanın durdurulmasını talep etmişti. Mahkeme, Meclis ve İl Seçim Kurulu'ndan gelen vekillik belgeleri üzerine yargılamayı durdurma kararı aldı.
7 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu'nun 'evlenen kadının kocasının soyadını alacağı' hükmünü eşitliğe aykırı bularak iptal etti ve Meclis'e bu konuda yeni bir düzenleme yapılması için dokuz ay süre verdi. Bu süre 28 Ocak 2024'te doluyor. İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu, yasal bir boşluk oluştuğunu ve Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası kadınların evlilikte kendi soyadlarıyla devam etme zorunluluğunun kalktığını belirtti. Yeni yargı paketi taslağında ise benzer bir düzenlemenin sinyali verildi, ancak kadınların tek başına bekarlık soyadını kullanamayacağı belirtildi.
26 Ocak 2024

İstanbul Modern, 'Hep Buradayız' adlı yeni sergiyle Türkiye'den 11 kadın sanatçının eserlerini sergiliyor. 2016 yılında kurulan İstanbul Modern Kadın Sanatçılar Fonu'nun desteklediği bu sergi, beden politikaları, bellek ve tarih yazımı gibi temaları içeren çalışmaları içeriyor. Resim, heykel, desen ve video gibi farklı ifade araçları kullanılarak üretilen eserler, Mehtap Baydu, Hera Büyüktaşcıyan, İnci Eviner ve diğer sanatçıların farklı dönemlerdeki işlerini kapsıyor. Sergi, aynı zamanda İstanbul Modern'in koleksiyon sergisinde de yer alıyor.
17 Temmuz 2023

İstanbul Modern Sinema, kadın sinemacılara daha fazla alan açmayı hedefleyen projesi kapsamında 'Düşten Maddeye' adlı yeni seçkisini duyurdu. Seçki, sinema endüstrisindeki kadınların eksikliğinin çokça hissedildiği yapım tasarımı ve sanat yönetimine odaklanıyor. 10 filmlik seçki, 26-29 Ekim tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema'da izleyiciyle buluşacak.
18 Ekim 2023

Yazar, Mevlana'nın ölüm yıldönümünde barış ve sevgi kavramlarının kimler tarafından dile getirilebileceğini sorguluyor ve toplumda artan şiddet olaylarına dikkat çekiyor. Tiyatrocuların kovulması, hakemlere şiddet, kadına şiddet gibi konulara değinerek toplumun saygı, edep ve etikten uzaklaştığını vurguluyor. Behçet Necatigil, Cemil Meriç ve Ali Kuşçu gibi kültür ve bilim insanlarının unutulduğunu, toplumun sanat, kültür ve bilimden uzaklaşarak kötülüğe meyilli hale geldiğini eleştiriyor.
17 Aralık 2023

CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal'ın kızı Prof. Dr. Aslı Baykal, CHP'den istifasının ardından partiyi eleştiren açıklamalar yapmaya devam ediyor. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi'ye konuşan Baykal, muhalefetin iktidara gelmesi halinde kadın haklarının geriye gideceğinden korktuğunu belirtti. Ayrıca, Aslı Baykal'ın AKP'ye milletvekili adayı olmak için haber gönderdiği ve babası Deniz Baykal'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede Aslı Baykal'ı aday gösterilmesini istediği iddiaları gündeme geldi. Aslı Baykal, CHP ile ilgili iddiayı yalanlarken, AKP ile ilgili iddiaya ise net bir yanıt vermedi.
6 Ocak 2023

2023 Nobel Barış Ödülü, İran'da kadınlara yönelik baskıya karşı ve insan hakları mücadelesi nedeniyle Narges Mohammadi'ye verildi. Mohammadi, 2016'da idam cezasının kaldırılması için mücadele eden bir insan hakları hareketi kurmaktan dolayı 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Nobel Ödülleri, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor ve insanlığa hizmette bulunanlara veriliyor.
6 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve eşi Selçuk Bayraktar, 10 milyon lira mal varlığı ile Kültür ve Medeniyet Vakfı'nı kurdu. Vakfın diğer kurucuları arasında 'Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar' başkanı Abdullah Eren ve T3 Vakfı mütevelli heyeti üyesi Mehmet Ali Nart da yer alıyor. Vakfın amacı, kadim değerlerle günümüz toplumsal sorunlarına çözümler üretmek olarak tanımlanmıştır.
7 Ocak 2024

Kızılay yönetim kurulu yedek üyesi ve Koza Holding CEO'su Mahmut Çelik, Saadet Partisi Avrupa Kadın Kolları Halkla İlişkiler Başkanı Merve Nalbant'ın, cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu için destek isteyen bir kadının fotoğrafını paylaşmasına, 'Allah seni ve senin gibileri helak etsin' şeklinde yorum yaptı. Nalbant, Çelik'e tepki gösterdi ve Çelik daha sonra yorumunu sildi. Çelik aynı zamanda Güreş Federasyonu yönetim kurulu üyeliği gibi görevler de üstleniyor.
21 Mayıs 2023

Türkiye İş Bankası, kadın girişimcilere ve kadınların istihdam ve yönetimde yer aldığı şirketlere finansman sağlamak, deprem bölgesindeki kadınların ekonomik zorlukları aşmasına yardımcı olmak ve kadınların iş hayatında daha aktif rol almasını desteklemek amacıyla beş yıllık bir plan dahilinde 100 milyar lira ayırmayı taahhüt etti. Banka, bu süreçte kadınların finansal hizmetlere erişimini artırmayı, finansal olmayan faaliyetlerle de desteklemeyi, pazarlama ve reklam faaliyetlerinde toplumsal cinsiyet ayrımcılığını önlemeyi ve insan kaynakları politikalarında kadınların ihtiyaçlarını gözetmeyi hedefliyor.
9 Mart 2023

TBMM'de, CHP tarafından verilen ve kadına yönelik şiddetin araştırılmasını talep eden önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, 2023 yılında şiddet nedeniyle hayatını kaybeden kadınların listesini ve şiddet istatistiklerini Genel Kurul'da paylaştı. Ersever, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında kadına şiddette ilk sırada olduğunu ve her 10 kadından 4'ünün erkek şiddetine maruz kaldığını belirtti. Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını eleştirdi.
28 Kasım 2023

Türk tiyatrosunun duayen isimlerinden Genco Erkal ve kurucusu olduğu Dostlar Tiyatrosu, 64 yıllık tiyatro serüvenleri nedeniyle Vehbi Koç Ödülü'ne layık görüldü. Ödül, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç tarafından takdim edildi. Ömer Koç, törende yaptığı konuşmada Genco Erkal'ın sanat ve demokrasi alanındaki katkılarını övdü. Genco Erkal ise teşekkür konuşmasında politik bir mesaj da vererek, ülkenin aydınlık bir geleceğe ulaşmasını diledi.
5 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa şampiyonu olan A Milli Kadın Voleybol Takımı'nı kutlamak için paylaştığı fotoğrafta Ebrar Karakurt yer almadı. Ebrar Karakurt, daha önce homofobik saldırıların hedefi olmuş ve siyasal İslamcıların eleştirilerine maruz kalmıştı. Şimşek'in bu tutumu Twitter'da eleştiri konusu oldu ve birçok kullanıcı durumu eleştiren mesajlar paylaştı.
4 Eylül 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu'nun eşi Dilek Kaya İmamoğlu, Twitter üzerinden kadınlara ve annelere yönelik bir mesaj yayınladı. Mesajında, kadınların ve çocukların geleceği için birlik olmaya ve seçimlerde kendi kararlarını vermeye çağırdı. Kendi hakları ve çocuklarını korumak adına farklı din, köken ve yaşam biçimlerine sahip kadınların bir araya gelmesinin önemini vurguladı.
16 Mayıs 2023
İşaretlediklerim