Türkiye'de 9. yargı paketi kapsamında, sosyal medya aracılığıyla yapılan ve Türkiye aleyhine olduğu düşünülen kara propaganda ve etki ajanlığı faaliyetlerine karşı yeni düzenlemeler getirilmesi planlanıyor. Bu düzenlemeler, sosyal medya yorumları aracılığıyla ekonomik, toplumsal ve kamu düzenini bozan faaliyetleri de içerecek şekilde genişletilmiş. Ancak, hangi faaliyetlerin bu suç kapsamına gireceği ve nasıl tanımlanacağı konusunda belirsizlikler mevcut. Bu durum, ifade özgürlüğüne müdahale endişelerini de beraberinde getiriyor.
11 Mayıs 2024

Faruk Bildirici, Sezgin Baran Korkmaz'ın CNN Türk canlı yayınına katılmasını eleştirdi. Bildirici, Korkmaz'ın kara para aklama ve dolandırıcılık suçlamalarıyla yargılandığını ve bu durumun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, CNN Türk'ün daha önce benzer durumlarda yayını kestiğini, ancak Korkmaz'a mikrofon uzatıldığını vurguladı. Bildirici, bu yayının Korkmaz'ın kendini aklamasına ve mesaj vermesine zemin hazırladığını ifade etti.
27 Mayıs 2024

Müge Anlı ile Tatlı Sert programının eski danışmanı Prof. Dr. Arif Verimli, programın toplumun gerçeğini yansıtmadığını belirterek eleştirdi. Prof. Verimli, iki yıl önce programdaki bir gerilim sonrası istifa etmiş ve o zamandan beri program hakkında yorum yapmamıştı. YouTube'daki Katarsis kanalına konuk olan Verimli, medyada bilgiyi yayma amacıyla yer aldığını ve programla ilgili pişman olmadığını, ancak toplumun gerçeklerini yansıtmadığını düşündüğünü ifade etti.
12 Ocak 2023

AKP'ye yakınlığıyla bilinen 'Büyük Türkiye' adlı Youtube kanalı, Millet İttifakı aleyhine içerikler yayınlamak için Facebook'ta reklam veriyor. Kanalın Facebook sayfası adına yapılan toplam reklam harcaması 500 bin TL'yi aşarken, bu harcamanın yarısı son yedi günde gerçekleşti. Reklamlar, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve PKK yöneticilerini ilişkilendiren manipülatif videolar içeriyor. En yüksek harcama yapılan reklam ise HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç'un bir videosu için yapıldı.
4 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuk olduğu TV100 programında SADAT reklamı yayınlandı. İlk açıklamada reklamın yayınlanmasının 'reklam departmanının siyaset bilgisizliği' sonucu olduğu belirtilirken, ikinci açıklamada kanalın 'mağdur' olduğu ifade edildi. SADAT CEO'su Melih Tanrıverdi, reklamın planlı olduğunu ima ederken, TV100 yönetimi reklam genel müdürü ve yayın sorumlusunu işten çıkardığını ve olayın tekrarlanmaması için önlemler alındığını duyurdu.
15 Ocak 2023

YouTuber Oğuzhan Uğur, BabalaTV YouTube kanalında yapmayı planladığı 'Seçim Özel' programını, kendisine ve ekibine yönelik tehditler nedeniyle iptal ettiğini açıkladı. Uğur, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, sokakta çıkabilecek kavgaların sorumluluğunun üzerlerine yıkılma ihtimaline dikkat çekti ve ekibindeki gençlerin güvenliğini riske atmak istemediğini belirtti. Ayrıca, gönüllülerini sandıklara yönlendirdiklerini ve herkesin oy kullanmasını umduğunu ifade etti.
12 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TV100 kanalında Uğur Dündar'ın sunduğu 'Haftanın Panoraması' programında, program sırasında en az beş kez yayınlanan Uluslararası Savunma Danışmanlık A.Ş. (SADAT) reklamlarına sert bir dille tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, daha önce SADAT'ı 'paramiliter kuruluş' olarak nitelendirmiş ve olası bir seçim güvenliği sorununda SADAT ve cumhurbaşkanlığını sorumlu tutmuştu. Programın sunucusu Uğur Dündar ise reklamın sadece bir kez yayınlandığını savunmuştu. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda SADAT'a yönelik sert ifadeler kullandı.
15 Ocak 2023

TV100 kanalında 'Taksim Meydanı' programında görev alan gazeteciler Barış Yarkadaş ve Gürkan Hacır, kanaldan kendi istekleriyle ayrıldıklarını duyurdular. Yarkadaş ve Hacır, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, kanal yönetimine verdikleri destek ve gösterdikleri güven için teşekkür ettiler. Bu ayrılık, SADAT'ın reklamının TV100'de yayınlanması ve bu durumun tartışma yaratması sonrasında gerçekleşti. SADAT reklamı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SADAT'ı eleştirdiği bir program sırasında yayınlanmış ve Kılıçdaroğlu tarafından bir tehdit olarak nitelendirilmişti.
24 Ocak 2023

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Youtuber Oğuzhan Uğur'un asılsız paylaşım yaptığı gerekçesiyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçundan soruşturma başlattı. Uğur, sanatçı Haluk Levent ile birlikte deprem bölgesinde yardım çalışmalarında aktif rol almıştı. Başsavcılık, Babala TV'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımların korku ve paniğe neden olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarını aksattığını iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından depremle ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle başka kişilere de soruşturma açıldığı ve gözaltılar yapıldığı belirtildi.
12 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, Exxen, Blu TV gibi dijital yayın platformlarının yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek uyarıda bulundu. RTÜK, içerik denetimlerine hız verdiğini ve gerekli hallerde en ağır yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, milli güvenlik, terör propagandası, çocuk ve gençlerin gelişimine zararlı içerikler ile Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine yapılan yayınlara izin verilmeyeceği vurgulandı. RTÜK, diyalog ve anlayış çerçevesinde sorunları çözmeyi tercih ettiğini, ancak gerekli görüldüğünde yaptırım gücünü kullanacağını belirtti.
3 Temmuz 2023

Google'ın yürüttüğü araştırma, Z kuşağının geleneksel haber kaynaklarından ziyade TikTok'taki etkili kişilerin paylaşımlarına ve yorumlarına güvendiğini ortaya koyuyor. Z kuşağı, haberlerin doğruluğunu kontrol etme konusunda bilgi sahibi olmasına rağmen, genellikle bu bilgileri umursamıyor ve influencer'ların yorumlarına daha çok önem veriyor. Ayrıca, gençler diyet ve sağlıklı yaşam gibi konularda kendi deneyimlerini yaşamayı tercih ediyor.
3 Temmuz 2024

Gazeteci Ali Çağatay'ın sosyal medya üzerinden Ciner Yayın Holding'e ait kanalların satışa çıkarıldığı iddiası, Habertürk tarafından yalanlandı. Çağatay, Habertürk, Show TV, Bloomberg HT ve diğer medya organlarının satışı için Turgay Ciner'in Mehmet Cengiz (Cengiz Holding) ve Fuat Tosyalı (Tosyalı Grubu) ile görüşmelere başladığını iddia etmişti. Habertürk, bu iddiaların asılsız ve gerçek dışı olduğunu açıkladı.
29 Mayıs 2023

CHP, TRT'nin Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Sana Söz Yine Baharlar Gelecek' isimli reklam filmini yayınlamaması ve muhalefetin sesini kısmaya çalıştığı gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, TRT'nin iktidarın açıklamalarına geniş yer verirken muhalefeti görmezden geldiğini ve bu durumun hukuksuz olduğunu belirtti. Özkan, TRT'nin milletin televizyonu olma özelliğini yitirdiğini ve bunun değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.
17 Nisan 2023

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yaptıkları yorumlar nedeniyle gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında soruşturma açtı. Yanardağ'a kurtarma çalışmaları sırasında tekbir getirilmesiyle ilgili sözleri, Aysever'e ise YouTube kanalında deprembilimci Ahmet Ercan ile yaptığı yayın nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlaması yöneltildi. Aysever ve Ercan'ın yayını, iktidara yakın Sabah ve Yenişafak gazeteleri tarafından hedef gösterilmişti.
7 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, komedi programı Güldür Güldür'ün sunucusu Ali Sunal'ın hükümetin deprem yönetimine yönelik eleştirilerini Twitter üzerinden alıntılayarak destek verdi. Akşener, hükümetin beceriksizlik, bilgisizlik ve liyakatsizlik gibi olumsuz davranışlarını 'normalmiş' gibi göstermeye çalıştığını ve bu düzenin artık sona ermesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, aklın, bilimin ve hakkaniyetin öne çıkması gerektiğini ve bu normale dönülmesi gerektiğini ifade etti.
12 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Diken yazarı Levent Gültekin'in Youtube kanalında paylaştığı iddiaları reddetti ve Gültekin'in üç videosunu mahkemeye verdiğini söyledi. Gültekin, Akşener'in Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş hakkında eleştirel yorumlar yaptığını iddia etmişti. Akşener, Gültekin'in iddialarını yalanladı ve Gültekin'in kendisine hakaretvari sözler sarf ettiğini belirtti.
22 Eylül 2023

Google, arama hizmetinin kalitesini artırmak amacıyla algoritmasında önemli bir değişikliğe gitti. Bu değişiklikle, yapay zekanın ürettiği kopya içerikler ve düşük kaliteli içerikler filtrelenerek daha alt sıralara gönderilecek. Yeni algoritma, gerçek ve kullanıcı faydası gözeten içeriklerin ön planda gösterilmesini amaçlıyor. Google, bu değişiklikle yapay zeka üretimi içeriklerin ilk sıralarda gösterilmesini yüzde 40 azaltmayı ve kalitesiz içeriklerin spam filtrelerine takılmasını sağlamayı hedefliyor.
6 Mart 2024

Karadenizli şarkıcı Volkan Konak, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla gençleri oy kullanmaya teşvik etti. Başkanlık sistemini eleştiren Konak, sistemi futbol terimleriyle açıkladı ve bu sistemi kabul edenleri ya dünyadan habersiz ya da menfaatçi olarak nitelendirdi. Gençlere 'utanç duvarını yıkma' ve özgürlükleri için oy kullanma çağrısında bulundu.
5 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın çadır satışı yapması eleştirilirken, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın sosyal medyada kendisini eleştirenlere ve özellikle komedyen Şahan Gökbakar ile girdiği polemikler gündem oldu. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Kınık'ın sosyal medya üslubunu eleştirerek, işine odaklanması gerektiğini belirtti ve Kınık'ın avukatı veya basın danışmanının açıklama yapması gerektiğini ifade etti.
2 Nisan 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim dönemi yayınlarındaki ihlaller gerekçesiyle Fox TV ve Halk TV'ye reklam gelirlerinin yüzde 5'i, Flash Haber ve Tele 1'e ise yüzde 3'ü oranında para cezası kesti. RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşçı, Twitter üzerinden cezaların gerekçelerini paylaştı. Fox TV'nin, Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi, Halk TV'nin Ümit Özdağ'ın Suriyeli seçmenlere yönelik eleştirileri, Tele 1'in oy pusulalarına ilişkin iddiaları ve Flash Haber'in Cemal Enginyurt'un Sinan Oğan hakkındaki eleştirileri nedeniyle cezalandırıldığı belirtildi. Taşçı, RTÜK'ün basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına karşı engellemelerde bulunduğunu iddia etti.
7 Haziran 2023
İşaretlediklerim