İspanya'nın Madrid kentinden Uruguay'ın Montevideo kentine giden Air Europa'ya ait Boeing 787 model uçak, şiddetli türbülans nedeniyle Brezilya'daki Natal Uluslararası Havalimanı'na acil iniş yaptı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, bir yolcunun türbülans nedeniyle baş üstü bagajına girdiği görüldü. Havayolu şirketi, inişin normal şekilde gerçekleştiğini ve bazı yolcuların hafif yaralandığını açıkladı. Yaralı yolcular, kentteki bir hastaneye götürüldü.
2 Temmuz 2024

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde meydana gelen iki büyük deprem, çevre illeri de etkileyerek büyük bir yıkıma yol açtı. AFAD'ın 12'nci gün yaptığı açıklamaya göre, depremler sonucunda can kaybı 38 bin 44'e ulaştı. Yaralı sayısı ise 108 bin 68 olarak güncellendi.
17 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen deprem sonrasında yapılan hasar tespit çalışmalarında, 10 şehirde incelenen 481 bin 865 bina içerisinde 61 bin 722'sinin ağır hasarlı veya yıkık olduğu ve yıkılması gerektiği belirlendi. Ayrıca, 13 bin 917 binanın orta hasarlı, 121 bin 515 binanın az hasarlı olduğu ve 229 bin 23 binanın hasarsız olduğu tespit edildi. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şehir bazında hasar durumunu detaylandırdı.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. Bu depremler Türkiye'nin birçok ilinde hissedildi ve 17:59 itibariyle can kaybı sayısı 1498 olarak kaydedildi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nin paylaştığı haritaya göre, 19:04 itibariyle 4,5'ten büyük toplam 42 artçı sarsıntı meydana geldi. AFAD ise toplam artçı sayısının 120'den fazla olduğunu bildirdi.
6 Şubat 2023

Fas'ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre 296 kişi hayatını kaybetti, 153 kişi yaralandı. Depremin merkez üssü, ülkenin kuzeyindeki Marakeş’in El-Huz bölgesi olarak belirlendi. Deprem, Marakeş, Azilal, Agadir, Varzazat ve Chichaoua şehirlerinde ölümlere yol açtı. Kurtarma ekipleri, yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmaya çalışıyor.
9 Eylül 2023

Alman risk analiz merkezi Risklayer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybının 'en kötü ihtimalle' 90 bine ulaşabileceğini öngörüyor. Şu ana kadar 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, Risklayer ekibi bu tahmini 2008'de Çin'in Siçuan bölgesinde meydana gelen 7,9'luk depremle karşılaştırarak yapmıştır. Ayrıca, TÜRKONFED'in hesaplamalarına göre ölü sayısı 72 bin 663'e kadar çıkabilir ve deprem 84,1 milyar dolarlık hasara yol açabilir.
12 Şubat 2023

Kenya'nın güneyinde, haftalardır süren şiddetli yağışlar ve sel baskınları sonucunda Old Kijabe Barajı çöktü. Bu olay sonucunda 42 kişi yaşamını yitirdi. Hükümet Sözcüsü Isaac Maigua Mwaura, çökmenin evlere ve yollara zarar verdiğini belirtti. Ayrıca, ülkede mart ayından bu yana devam eden yağışlar nedeniyle toplamda 103 kişinin öldüğü ve 200 binden fazla kişinin sellerden etkilendiği açıklandı.
29 Nisan 2024

Brezilya'nın batı kesimindeki Amazon ormanlarına düşen küçük bir uçakta bulunan 12 kişi hayatını kaybetti. Kazada, 1 bebeğin de olduğu bilgisi paylaşıldı. Uçağın bağlı olduğu şirketten yapılan açıklamada, uçağın yere çakıldıktan hemen sonra alev aldığı bildirildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.
30 Ekim 2023

Türkiye, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Deprem, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis gibi çevre illeri de etkiledi ve binlerce binanın yıkılmasına neden oldu. 7,6 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı daha meydana geldi. Güncel verilere göre 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 kişi yaralandı. Arama kurtarma çalışmalarında eksiklikler ve koordinasyon sorunları yaşandığı, özellikle Hatay'da profesyonel ekiplerin geciktiği belirtiliyor. Bölgede yaklaşık 14 milyon insan yaşamakta ve 16 bin 400 kişilik arama kurtarma ekibi görev yapmaktadır.
7 Şubat 2023

Güney Kore'de etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle ölenlerin sayısı 27'ye yükseldi. Bu, 2018'den bu yana görülen en yüksek sayı. Sıcaklık 38 dereceye kadar çıktı ve aşırı sıcak nedeniyle hastaneye kaldırılanların sayısı 2 bin 58'e ulaştı. Hastaneye başvuranların yüzde 30,9'u 65 yaş ve üzerindeydi. Yetkililer, eylüle kadar sıcaklığa bağlı ölümlerin artmasını beklediklerini belirtti.
9 Ağustos 2023

Ukrayna'da Rusya tarafından vurulan Nova Kakhovka Barajı'nın çökmesi sonucunda Dinyeper Nehri boyunca hem Ukrayna hem de Rusya kontrolündeki bölgelerde yaklaşık 42 bin kişi sel tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Birleşmiş Milletler Yardım Şefi Martin Griffiths, barajın çökmesinin ciddi ve geniş kapsamlı sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu. Herson şehrinde su seviyesi 3,5 metre yükseldi ve bölge sakinleri evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kazkova Dibrova hayvanat bahçesinde 300 hayvan sel nedeniyle hayatını kaybetti.
7 Haziran 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu 10 şehirde en az 41 bin 20 kişi hayatını kaybetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki yeni konutların zemin artı üç-dört katı geçmeyeceğini ve sağlam zeminlerde inşa edileceğini açıkladı. Bakanlık, 927 bin binanın incelemesini tamamladı ve 118 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, binaların hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
20 Şubat 2023

Nijerya'da 2022 yılında yaşanan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen seller, ülke ekonomisine 7 milyar dolar zarar verdi. Nijerya Devlet Başkanı Yardımcısı'nın Özel Danışmanı İbrahim Hassan, bu durumun iklim değişikliğinin ülkede en kötü etkisi olduğunu belirtti. Ayrıca, bu felaketlerin Nijerya'nın ekonomisini ciddi şekilde etkilediğini ve iklim değişikliğinin bugün insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sorun olduğunu ifade etti. Nijerya hükümeti, bu sellerde 600'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
10 Ağustos 2023

Fas İçişleri Bakanlığı, önceki gün akşam saatlerinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremle ilgili güncel bilgileri paylaştı. Bakanlık açıklamasında, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 122'ye, yaralıların sayısının ise 2 bin 421'e yükseldiği belirtildi. Depremin, başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerinde de hissedildiği bildirildi.
10 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler Türkiye'nin 10 şehrini etkiledi ve son güncellemelere göre 20 bin 213 kişinin hayatını kaybettiği, 80 bin 52 kişinin yaralandığı ve 6 bin 444 binanın yıkıldığı bildirildi. Depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay'da, birçok kişi hala enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Diken, yıkıma dönüşen Hatay sokaklarını görüntüledi.
11 Şubat 2023

Fransa'da etkili olan Ciaran fırtınası nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti, 47 kişi yaralandı. Fırtına, ülkede ciddi hasara yol açtı ve acil yardım ekipleri 11 binin üzerinde müdahalede bulundu. Elektrik hatlarından sorumlu kuruluş Enedis'in verilerine göre, 523 bin kişi elektrik kesintisi nedeniyle mağdur oldu. Beş vilayette, yağmur, şiddetli rüzgar ve sel riski nedeniyle alarm seviyesi turuncuda olmaya devam ediyor.
3 Kasım 2023

6 Şubat 2023'te Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen iki büyük depremin ardından ve 21 Şubat'ta Hatay'da gerçekleşen iki depremin sonucunda ölü sayısı artmaya devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 22 Nisan itibariyle paylaştığı verilere göre, ölü sayısı 50 bin 783'e yükseldi. Ayrıca, deprem bölgesindeki yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlı bina sayısının 301 bin olduğu belirtildi.
22 Nisan 2023

Adıyaman ve Şanlıurfa'da etkili olan şiddetli yağışlar sonucu sel meydana geldi ve bu selde toplam 14 kişi yaşamını yitirdi. Adıyaman'ın Tut ilçesinde ve Şanlıurfa'da sel sularına kapılanlar oldu. AFAD, bölgede yağışların devam edeceğini ve olası olumsuzluklara karşı uyarılarda bulundu. Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde de sağanak yağışlar nedeniyle depremzedelerin kaldığı çadırları su bastı. Şanlıurfa'da ise Hilvan-Bozova yolu sel sonrası çöktü.
15 Mart 2023

Şili'nin orta ve güney bölgelerinde devam eden şiddetli orman yangınları sonucunda ölü sayısı 13'e ulaştı. Tarım Bakanı Esteban Valenzuela, yangın söndürme çalışmaları sırasında bir helikopterin düştüğünü ve bu kazada 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ordu mensupları da yangın söndürme çabalarına destek veriyor. Ülkede yaşanan yoğun sıcak hava dalgası nedeniyle hava sıcaklıkları 40 derecelere kadar yükseldi. Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, tatilini iptal ederek yangın bölgelerine gitme kararı aldı.
4 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, Suriye'de de etkili oldu ve en az 6 bin kişinin ölümüne yol açtı. Depremin ardından Suriye'nin kuzeybatısında kolera salgını başladı ve 2 kişi yaşamını yitirdi. Sivil savunma grubu, su şebekeleri ve altyapı sistemlerindeki hasar nedeniyle 568 kolera vakasının tespit edildiğini bildirdi. Reuters'ın önce 22 ölüm bildirdiği haber, daha sonra 2 olarak düzeltilmiştir.
28 Şubat 2023
İşaretlediklerim