Karabük'te eski bir çöplük alanında yedi köpeğin cesedi bulundu. Vatandaşların ihbarı üzerine jandarma ve belediye ekipleri olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Ekipler, hayvanların yaklaşık 15 gün önce silahla vurularak ya da zehirlenerek öldürüldüğünü değerlendiriyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve köpekler belediye ekiplerince gömüldü.
1 Ocak 2023

İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan Birlik Sanayi Meslek Lisesi'nde bir edebiyat öğretmeni, sınıfta gürültü yaptığı iddiasıyla bir öğrenciyi kitapla dövdü. Olay, cep telefonu kamerasıyla kaydedilerek sosyal medyada paylaşıldı. Görüntülerin yayılmasının ardından öğrencinin yakınları okula gelerek öğretmene saldırdı ve öğretmen hastaneye kaldırıldı. Büyükçekmece başsavcılığı, öğretmen hakkında soruşturma başlattı.
8 Kasım 2023

Samsun'da düzenlenen Karadeniz 3'üncü Evcil Hayvan ve Doğa Festivali (Samsun Pet Fest 2023) kapsamında bir kedi ve köpek kostüm yarışması gerçekleştirildi. Festival, evcil hayvan sahiplerini, hayvanseverleri ve evcil hayvan sahibi olmayı planlayanları bir araya getirdi. Kostüm yarışmasında dereceye giren hayvanların sahiplerine mama ve aksesuar hediye edildi. Festival, kedi ve köpekler için düzenlenecek parkur yarışmalarıyla sona erecek.
16 Eylül 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe işkence ederek öldürdükleri görüntülerle gündeme gelen Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıkları davada tahliye edilmişti. Ancak, bu tahliye kararına savcılık tarafından itiraz edildi ve itirazın Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirileceği bildirildi.
5 Ocak 2023

Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi mezunu olan Boeing mühendisleri Dillon Ruble, Garrett Jensen ve Nathaniel Erickson, kağıt uçak tasarlayarak 88 metre uçuş mesafesiyle dünya rekorunu kırdılar. Yaklaşık 500 saatlik bir çalışma sonucunda 'Mach 5' adını verdikleri kağıt uçağı tasarladılar. Bu tasarım, hız ve sürtünmeyi en aza indirme odaklıydı ve hipersonik uçaklar ile ses hızını aşan araçlardan, özellikle NASA X-43A'dan ilham alındı. Ekip, bu rekorun uzun süre kırılamayacağını düşünüyor.
15 Nisan 2023

Kosta Rika'da bir hayvanat bahçesinde yaşayan 18 yaşındaki bir Amerikan timsahı, diğer timsahlardan izole bir şekilde yaşarken kendi kendine hamile kalarak bir fetüs üretti. Bu olay, timsahlarda ilk kez gözlemlenen bir 'bakire doğum' (partenojenez) vakası olarak kaydedildi. Yumurtanın içindeki fetüs tamamen şekillenmiş olmasına rağmen ölü doğdu. Araştırmacılar, bu fenomenin timsahlar ve hatta dinozorlar gibi soyu tükenmiş canlılarda daha yaygın olabileceğini belirtiyor.
7 Haziran 2023

Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 60 bin yaban hayvanı sağlığına kavuşturularak doğal yaşam alanına bırakıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, nesli tehlike altında olan türlerin korunması için çeşitli çalışmalar yürütüyor ve yaralı veya bakıma muhtaç yabani hayvanların bakım ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezleri kurdu. Türkiye'de 123 memeli, 141 sürüngen ve 386 kuş türü olmak üzere toplam 650 tür koruma altında. Nesli tehlike altında olan türlerin popülasyonunu artırmak için 24 adet üretme istasyonu kuruldu.
5 Ekim 2023

ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan Clayton ve Carrie Law çifti, köpekleri Cecil'in 4 bin dolarlık banknotları yemesi sonucu, paraları köpeğin dışkısından ayıklayarak kurtarmayı başardı. Çift, bahçıvana ödeme yapmak için çektikleri parayı mutfak tezgahına bırakmış, yedi yaşındaki köpekleri Cecil bu paraları yemiş. Çift, Cecil'in her kakasından sonra paraları temizleyerek toplamda 3 bin 550 doları geri kazanmış. Banka, seri numaraları görünür olan banknotları değiştireceğini belirtmiş.
5 Ocak 2024

Hollanda'nın Zeeland eyaletindeki Reimerswaal ilçesinde, sokaklardaki köpek dışkısıyla mücadele amacıyla DNA veri tabanı oluşturulacak. Dışkının hangi köpeğe ait olduğu DNA yoluyla belirlenecek ve köpeklerin sahiplerine 75 ile 100 avro civarında para cezası verilebilecek. DNA kaydı yaptırmayan kişilere de köpek başına 150 avro para cezası uygulanacak. Bu uygulama, belediye meclisinde çoğunluk oyuyla kabul edildi.
28 Eylül 2023

İstanbul Bahçelievler'de, yeni doğan bebeğini dördüncü kattan atarak ölümüne neden olduğu iddia edilen Özbekistan uyruklu temizlik görevlisi kadın tutuklandı. Bebek, bir binanın bahçesinde poşet içinde ölü olarak bulundu. Kadın, hamile olduğunu bilmediğini ve bebeğin ölü doğduğunu iddia ederek suçlamaları reddetti. Emniyetteki işlemlerinin ardından Bakırköy Adalet Sarayı'na sevk edilen kadın, nöbetçi hakimlik tarafından tutuklama kararı alındı.
2 Şubat 2023

İzmir'in Seferihisar ilçesinde bir köpeğin kulübesini yakarak ölümüne neden olan sanık, iyi hal indirimi uygulanarak bir yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanık, 'bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürmek' ve 'mala zarar vermek' suçlarından yargılandı. Köpeğin sahibinin avukatı, hayvana eziyetin suç olarak kabul edilmesinin önemine vurgu yaptı. Sanık, daha önce tutuklanmış ve ikinci duruşmada tahliye edilmişti.
19 Ocak 2023

Tunceli'de yer alan Munzur Vadisi Milli Parkı'nda koruma altında olan yaban keçileri, parkın sarp kayalıklarında beslenirken fotoğraflandı. Yaklaşık 42 bin hektarlık bir alana sahip olan milli park, dağlık ve ormanlık alanlarla kaplı olup, avlanması yasak yaban keçilerine ev sahipliği yapıyor. İlkbaharın gelmesiyle birlikte yeşeren otlarla beslenen keçiler, insanları fark edince zirvelere tırmanarak gözden kayboldu.
22 Mart 2023

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) açıklamasına göre, Ekim ayında karşılıksız çek tutarı 8,1 milyar liraya yükselerek rekor bir artış gösterdi. Bu artışla birlikte, bankalara ibraz edilen toplam çek tutarına oranla karşılıksız çek oranı %1,39'a ulaştı, bu oran 2021 Haziran'dan bu yana görülen en yüksek seviye. Ayrıca, bankalara ibraz edilen toplam çek tutarı da 583,3 milyar lira ile tarihi bir zirveye ulaştı.
20 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 22 yıldır faaliyet gösteren hayvan barınağı BUPaws, Cumhurbaşkanlığı talimatı gerekçe gösterilerek tahliye edilmeye çalışıldı. Barınağın İstanbul'un fethinde hayatını kaybeden askerlerin şehitliğine yakınlığı nedeniyle bir yıldır boşaltılması gündemdeydi. Üniversite yönetimi, hayvanların daha elverişli bir yere taşınacağını açıklasa da, gönüllüler bu durumun istişare içinde olmadığını ve mevcut yerin uygun olmadığını belirtti. Tahliye işlemlerine 'diğer alanın hazır olmaması' gerekçesiyle ara verildi.
16 Mart 2023

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki bir polis uygulama noktasında, polisler bitkin halde bir balaban buldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, yaralı kuşu teslim aldı ve ilk müdahalesini yaptı. Kuş, tedavisi için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine gönderilecek.
16 Eylül 2023

Animal Save Türkiye, 6 Şubat'taki depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları yaparak 286 kedi, köpek, kuş, tavşan ve horozu kurtardı. İletişim Sorumlusu Doğa Giray, kurtarma çalışmalarının çoğunlukla siviller ve gönüllüler tarafından yürütüldüğünü belirtti. Grup, ayrıca Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile koordineli çalışarak kurtarılan hayvanları tedavi ettiriyor ve güvenli şehirlere naklediyor. TVHB'nin deprem bölgesinde bir hayvan hastanesi kurma amacı olduğu ve bu süreçte desteklenmeleri gerektiği vurgulandı.
20 Mart 2023

İstanbul Küçükçekmece'de bir sitenin girişinde kedilere şiddet uyguladığı görüntülerin ortaya çıkmasının ardından tutuklanan Aytuğ Koyuncu, mahkeme tarafından tahliye edildi. Koyuncu, ilk olarak serbest bırakılmış, ancak kamuoyundan gelen tepkiler üzerine yeniden gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Duruşmada pişman olduğunu belirten Koyuncu, kediye tekme atmadığını savundu. Mahkeme, Koyuncu'nun cezai ehliyetinin belirlenmesi için rapor düzenlenmesine karar vererek tahliyesine hükmetti.
30 Mart 2023

Tunceli'nin Pülümür ilçesi yakınlarında, nesli tükenme tehlikesi altında olan bir yaban keçisi avcılar tarafından vurularak öldürüldü. Olay, doğa fotoğrafçısı Muzaffer Akyüz'ün ihbarı üzerine ortaya çıktı. Milli parklar ekipleri ve jandarma, olayla ilgili inceleme başlattı. Yaban keçisinin öldürülmesi durumunda uygulanacak olan 250 bin TL para cezası bulunmaktadır.
25 Ocak 2023

Tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen, Selda Bağcan'ın İsveç ve Danimarka'da Kuran'ın yakılmasını eleştiren ve 'Siz hiç İncil yakan veya yırtan bir Müslüman gördünüz mü?' diyen açıklamalarını eleştirenlere karşı çıktı. Gezen, Cumhuriyet gazetesine yazdığı yazıda Bağcan'ı savunarak, onun dünya çapında bir sanatçı olduğunu ve yurtdışında Türkiye'yi temsil ettiğini belirtti. Ayrıca, Bağcan'ın eleştirilmesinin müzikten anlamayanlar ve kıskançlar tarafından yapıldığını ifade etti.
30 Ocak 2023

Amerikalı pop şarkıcısı Taylor Swift'in 'Eras Tour' konser filminin gişe hasılatı, Michael Jackson'ın 'This Is It' filmini geçerek 261,6 milyon dolarla tüm zamanların en çok hasılat elde eden konser filmi oldu. Film, Çin'de gösterime girmesiyle elde ettiği 8,7 milyon dolarlık ek hasılatla bu rekoru kırdı. Swift, daha önce de '1989 – Taylor’s Version' albümüyle Elvis Presley'nin 'en uzun süre birinci sırada kalan şarkıcı' rekorunu geçmişti.
9 Ocak 2024
İşaretlediklerim