Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA), 2023'te yüzde 8,2 azalarak 526,8 milyar dolara gerileyen küresel çip satışlarının, 2024'te yüzde 13,1 artışla toparlanacağını öngörüyor. 2023'te Avrupa, yıllık bazda büyüme kaydeden tek pazar olarak öne çıkarken, diğer tüm bölgesel pazarlarda satışlar düşüş gösterdi. Çin, Asya-Pasifik, Amerika ve Japonya'da satışlar sırasıyla yüzde 14, yüzde 10,1, yüzde 5,2 ve yüzde 3,1 oranında azaldı.
5 Şubat 2024

Alphabet, toplam işgücünün yüzde 6'sını oluşturan 12 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. CEO'nun çalışanlara gönderdiği notta işten çıkarmaların global olarak gerçekleşeceği belirtildi. Bu gelişme, teknoloji sektöründe pandemi sırasında artan çalışan sayılarına karşılık mali belirsizlikler nedeniyle yaşanan işten çıkarma dalgasının bir parçası. Microsoft, Meta ve Amazon gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı.
20 Ocak 2023

Tesla, Model 3 ve Model Y modellerinde ABD'de %6 ile %20, Almanya'da ise %17'ye varan oranlarda fiyat indirimleri gerçekleştirdi. En çok satılan Model 3'ün fiyatı 43 bin 990 dolara, Model Y'nin fiyatı ise 52 bin 990 dolara düşürüldü. Bu indirimler sonrasında Tesla'nın hisse değerleri yaklaşık %4 oranında düşüş yaşadı. Elon Musk, artan faiz oranları ve resesyon beklentisi nedeniyle hacim artışını sürdürmek adına fiyat indirimlerine gidilebileceğini ifade etmişti. Ayrıca, Tesla'nın Çin'de yaptığı fiyat indirimleri sonrası daha önce araç satın alan müşterilerden tepkiler gelmişti.
14 Ocak 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, şirket çalışanlarına hisse senedi teklifinde bulundu. Bu teklif, uzmanlar tarafından yapılan hesaplamalara göre Twitter'ın toplam değerinin 20 milyar dolar olduğunu gösteriyor. Bu değer, Musk'ın Twitter'ı satın aldığı 44 milyar dolarlık bedelin yarısından da az. Musk, reklam verenlerin çekilmesi ve gelir kaybı nedeniyle maliyetleri düşürmek ve gelirleri artırmak için çeşitli önlemler almıştı.
27 Mart 2023

ABD'nin Colorado eyaleti, şirketlerin insanların beyin dalgalarını satmasını engelleyen bir yasa çıkartarak büyük bir adım attı. Bu durum, Apple, Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin bu tür verileri kullanmasını engelleyebilecek mi sorusunu gündeme getiriyor. Elon Musk'ın Neuralink şirketi insan beynine çip yerleştirme çalışmaları yaparken, diğer teknoloji geliştiricileri de ameliyat gerektirmeyen nöroteknolojiler üzerinde çalışıyor. ABD'de benzer yasaların diğer eyaletlerde de kabul edilmesi bekleniyor.
20 Nisan 2024

Hindistanlı iş insanı Gautam Adani, şirketlerinin borç seviyesi, kara para aklama ve vergi kaçırma iddiaları nedeniyle dört günde 84 milyar dolar servet kaybına uğradı. Bu durum, Adani'nin Asya'nın en zengin kişisi unvanını kaybetmesine ve Forbes sıralamasında yedinci sıraya gerilemesine neden oldu. Bloomberg ve Reuters'ın raporlarına göre, Adani'nin şirket değerlerindeki düşüş devam ediyor ve bu durum onun dünya genelindeki zenginler sıralamasında da gerilemesine sebep oluyor.
1 Şubat 2023

Amazon, OpenAI, Microsoft ve Google gibi şirketlerin ardından yapay zeka destekli sohbet robotu Amazon Q'yu piyasaya sürdü. Amazon Q, kurumsal müşterilere özel olarak tasarlanmış ve şirketlerin kendi sistemlerindeki verileri kullanarak sorulara yanıt verebilen bir asistan olarak hizmet verecek. Robot, acil sorulara hızlı ve alakalı yanıtlar verme, sorunları çözme ve içerik oluşturma gibi işlevlere sahip olacak. Amazon Q'nun kullanım ücreti yıllık 20 dolar olarak belirlendi.
28 Kasım 2023

ABD merkezli çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, toplam iş gücünün yüzde 7'sine denk gelen 2 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. CEO Dan Schulman, zorlu makroekonomik ortamda şirketi güçlendirme ve yeniden şekillendirme çabalarına rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu ve bu kararın zorlukları ele almanın bir parçası olduğunu belirtti. Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların arttığı bir dönemde PayPal'ın bu adımı, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in de benzer işten çıkarmalar yaptığını duyurmasının ardından geldi.
1 Şubat 2023

ABD'li teknoloji devi Microsoft, gelecek iki yıl içinde Almanya'ya, çoğunluğu yapay zeka alanında olmak üzere, 3,2 milyar avroluk bir yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Microsoft Başkanı Brad Smith, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmenin ardından bu bilgiyi paylaştı. Bu yatırım, Microsoft'un son 40 yılda Almanya'ya yaptığı en büyük yatırım olarak kaydedildi. Şirket, bu yatırımla Almanya'daki yapay zeka ve veri merkezi altyapısını iki katına çıkarmayı ve eğitim programlarını genişletmeyi hedefliyor.
15 Şubat 2024

Facebook, Instagram, Threads ve WhatsApp'ın sahibi Meta'nın geliri, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde 34,1 milyar dolara, bilişim teknolojisi şirketi IBM'nin geliri ise 14,8 milyar dolara çıktı. Meta'nın net karı bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 164 artışla 11,6 milyar dolara yükseldi. IBM'nin üçüncü çeyrekte elde ettiği gelir geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,6 artışla 14,8 milyar dolara yükseldi ve şirketin net karı yılın üçüncü çeyreğinde 1,7 milyar dolara çıktı.
26 Ekim 2023

Silikon Vadisi start-up'ı Cerebras, yapay zeka ürünlerini desteklemek için tasarlanmış 1,8 metre boyundaki süper bilgisayarını tanıttı. Bilgisayar, şirketin özel çipleriyle çalışıyor ve bu çipler, yapay zeka için yaygın olarak kullanılan bir çipten 56 kat daha büyük. Şirketin CEO'su Andrew Feldman, bu süper bilgisayarın start-up'lar tarafından daha hızlı ve daha düşük maliyetle tasarlanabileceğini göstermek istediklerini belirtti. Yapay zeka ürünlerinin yüksek seviyede işlem gücü ve özel çip gerektirdiği, bu nedenle çip tedarikinde sorunlar yaşandığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

Bitcoin, 36 bin 800 dolarlık değeriyle Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ekim ayına 28 bin doların altında başlayan ve ayı 34 bin 500 dolar seviyesinde tamamlayan Bitcoin, Kasım ayının ilk günlerinde de benzer bir seviyede işlem gördü. Ancak, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının ardından değer kazanmaya başladı. 2021 Kasım'ında 64 bin 400 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gören Bitcoin, bu zirveden sonra düşüşe geçmiş ve Kasım 2022'de 16 bin doların altına düşmüştü.
9 Kasım 2023

Bitcoin ve Ether, son dönemde yaşadıkları yükselişlerle dikkat çekti. Bitcoin, 10 ay sonra ilk kez 30 bin doları aşarken, Ether de son yedi ayın en yüksek değerine ulaştı. Kripto para piyasaları, FTX'in batması, Binance'ın düzenleme ihlalleri ve bazı bankaların iflası gibi olaylar nedeniyle güven kaybı yaşamıştı. Ancak, faiz artırma döngüsünün sona ermesi ve bankacılık krizinin etkisiyle yatırımcıların yeniden kriptoya yönelmesi mümkün görünüyor. Nasdaq'ın dijital varlıklar için saklama hizmetleri sunmaya başlaması gibi gelişmeler de piyasaya olumlu etki yapabilir.
17 Nisan 2023

Apple, 2022'nin ekim-aralık dönemine ait mali bilançosunu açıkladı. Şirketin gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre %5 azalarak 117,2 milyar dolara düştü ve piyasa beklentileri olan 121,1 milyar doların altında kaldı. Net kar %13 azalarak 30 milyar dolara geriledi. iPhone ve Mac satışları azalırken, iPad satışları arttı. Apple CEO'su Tim Cook, şirketin finansal sonuçlarının güçlü dolar, Çin'deki Covid-19 kısıtlamaları ve genel makroekonomik ortamdan etkilendiğini ifade etti.
3 Şubat 2023

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın 2021 yılının ikinci çeyreğinde geliri yıllık bazda yüzde 47 artarak 24,9 milyar dolara, net karı ise yüzde 20 artışla 2,7 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde şirketin araç üretimi yüzde 86, teslim ettiği araç sayısı ise yüzde 83 arttı. Tesla, bu dönemi 'rekor' bir çeyrek olarak nitelendirdi.
20 Temmuz 2023

Elon Musk, 2022'de 44 milyar dolara satın aldığı Twitter'ın değerini bir yılda 19 milyar dolara düşürdü. Musk, platformun adını X olarak değiştirdi ve bir dizi kutuplaştırıcı karar aldı. Bu kararlar sonrasında platformun reklam gelirleri %60 düştü ve nefret söylemi, ırkçılık ve tacizde artış yaşandı. Musk, Twitter'ı 'süper uygulama' haline getirme hedefiyle, Çin merkezli dev platform WeChat'i örnek alıyor.
31 Ekim 2023

Microsoft, arama motoru Bing'in yapay zeka özelliklerindeki güvenlik açıklarını bulanlara 15 bin dolara kadar ödül verecek. Program, Bing Chat, Bing Image Creator, Microsoft Edge ve Microsoft Start uygulaması ve Skype'taki Bing entegrasyonları dahil olmak üzere Bing'deki yapay zeka destekli özellikleri kapsayacak. Başvurular, açığın önemi ve bildirimin kalitesine göre değerlendirilecek. Ödüller, orta dereceli bir güvenlik açığı için 2 bin dolar, önemli açıklar içinse 15 bin dolara kadar çıkabilecek.
17 Ekim 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'ya federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettikleri iddiasıyla dava açtı. Bu haberin ardından kripto para birimleri değer kaybetti. Bitcoin yüzde 5 civarında bir düşüş yaşayarak 25 bin 785 dolara geriledi, Ether ise yüzde 3,5 oranında değer kaybederek 1800 dolar seviyesine düştü.
6 Haziran 2023

ABD'li teknoloji devi Microsoft, İspanya'ya iki yıl içinde 1 milyar 950 milyon avro değerinde yapay zeka altyapısı yatırımı yapmayı planladığını açıkladı. Bu açıklama, Microsoft Başkanı Brad Smith'in İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Madrid'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından geldi. Yatırımın amacı, dijital inovasyonu ve yapay zeka kullanımını teşvik etmek üzere altyapı hizmetlerini geliştirmek olarak belirtildi. Microsoft, Madrid'de bir bulut tabanlı veri merkezi ve Aragon bölgesinde bir veri merkezi kampüsü açmayı planlıyor.
20 Şubat 2024

Microsoft, yıllar süren çalışmaların ardından iki özel çip ve bir entegre sistem geliştirdiğini duyurdu. 'Microsoft Azure Maia AI Hızlandırıcı' adı verilen çip, yapay zeka görevleri için optimize edilmişken, 'Arm-Microsoft Azure Cobalt CPU' ise genel amaçlı programlama işlemleri için tasarlanmış bir Arm tabanlı işlemci olarak tanıtıldı. Bu çipler, gelecek yılın başlarında Microsoft'un veri merkezlerine dağıtılacak ve şirketin hizmetlerine güç katacak.
15 Kasım 2023
İşaretlediklerim