Yusuf Karadaş, Erdoğan iktidarının Irak ziyaretinin, İsrail ve İran arasındaki artan gerilimler ışığında daha da önem kazandığını belirtiyor. Türkiye'nin, NATO ile iş birliği yaparak Ortadoğu'da İran'ı dengeleme ve bölgesel rejimlerle ilişkilerini güçlendirme çabaları üzerinde duruluyor. Ayrıca, Rusya ve Çin gibi diğer bölgesel güçlerin bu dengeleme çabalarını boşa çıkarabileceği ve PKK'nin bölgedeki etkisinin göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Erdoğan'ın yaklaşan ABD ziyareti ve NATO zirvesi, bu politikaların geleceği açısından belirleyici olacak.
22 Nisan 2024

ABD'nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşerek Rusya-Ukrayna Savaşı'nda gerginliğin azaltılması çağrısında bulundu. Trump, Washington'ın Avrupa'da önemli bir askeri mevcudiyeti olduğunu belirtti ve Ukrayna yönetimi de bu görüşme hakkında bilgilendirildi. Trump, seçim kampanyası sırasında savaşı hemen bitirebileceğini iddia etmişti, ancak bu konuda detay vermemişti. Görüşmede, Trump'ın Rusya'nın ele geçirdiği toprakların bir kısmını elinde tutacağı bir anlaşmayı destekleyeceği sinyalini verdiği belirtildi.
11 Kasım 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeniden seçildikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini Çin'e yapıyor. Bu ziyaret, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in de ilk yurtdışı ziyaretini Rusya'ya yapmasıyla karşılıklı olarak gerçekleşiyor. İki lider, çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etme çabalarını sürdürüyor ve bu bağlamda dış politika koordinasyonunu güçlendirmeye çalışıyorlar. Ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret hacmi son beş yılda iki katına çıkarak 228 milyar dolara ulaşmış durumda.
16 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bir davet yapabileceklerini belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'ye dostluk elini uzattığını ve bölgede bir terör devleti kurulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, Suriye'de barışın sağlanmasının milyonlarca insanın ülkelerine geri dönmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
5 Temmuz 2024

Erdoğan, NATO zirvesi öncesinde ŞİÖ toplantısına katılmayı ve Putin ile yaptığı görüşmeyi ABD-NATO ile pazarlıklarda bir koz olarak kullanmak istiyor. NATO, Karadeniz ve Ortadoğu'daki varlığını artırmak için Türkiye'ye yeni görevler verecek. ABD, Türkiye'nin Suriye ile normalleşmesini istemiyor ve NATO'nun Ukrayna'ya yardımlarını artırması bekleniyor. Erdoğan iktidarının NATO'ya bağlılığı ve Türkiye'nin NATO içindeki önemi vurgulanıyor.
9 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep'te gençlerle buluşma programında, dünyada liderler arasında sadece kendisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kaldığını belirtti. Erdoğan, diplomatik ilişkilerdeki başarısını, yabancı liderlerle diyalog mekanizmasını sürdürmeye borçlu olduğunu ifade etti. Ayrıca, eski Almanya Başbakanı Schröder ile olan ilişkilerinden bahsederek, Schröder'in kendisine olan saygısını vurguladı.
8 Aralık 2024

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD'nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump ile telefonda görüşmediğini belirtti. The Washington Post'un, Trump'ın Putin'e Rusya-Ukrayna Savaşı'nda gerginliği düşürme çağrısı yaptığına dair haberini yalanlayan Peskov, bu bilgilerin gerçeğe dayalı olmadığını söyledi. Peskov, Putin'in Batılı liderlerle temas kurmayı planlamadığını ancak buna açık olduklarını ifade etti.
11 Kasım 2024

Rusya'nın bütçesi sadece petrol ve doğalgaz gelirlerine dayanmazken, vergiler, devlete ait işletmelerin kârları ve enerji dışı ihracat gelirleri de önemli katkılar sağlıyor. 2023 yılında Rusya'nın petrol ve doğalgaz dışı gelirleri yüzde 16 artış gösterdi. İhracat yüzde 28 düşüşle 425 milyar dolar civarında gerçekleşirken, ithalattaki gerileme ile 140 milyar dolara yakın ticaret fazlası verildi. Batılı ülkelerin yaptırımlarının etkisi tartışılırken, Rusya'nın mevcut küresel konjonktürü lehine kullanarak ekonomik bedeli hafifletmeye çalıştığı belirtiliyor.
6 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esed'in görüşmesi için Moskova, Bağdat ve Türkiye-Suriye sınırındaki Kesep kapısı öne çıkan yerler arasında. Görüşmenin ağustos ayında gerçekleşmesi bekleniyor ve tarih ile yer konusunda ihtiyatlı olunması gerektiği belirtiliyor. Görüşme için Rusya Devlet Başkanı Putin ve Irak Başbakanı Sudani'nin de inisiyatif aldığı ifade ediliyor. Temmuz ayında arka kapı diplomasisi yoğunlaştırıldı ve Rus Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Naryshkin, Şam'dan sonra Ankara'ya gelerek MİT Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü.
29 Temmuz 2024

Türkiye, Rusya ve İran ile olan doğalgaz sözleşmelerinin sona ermesi yaklaşırken, enerji tedarikini çeşitlendirmek amacıyla Amerikan enerji şirketi ExxonMobil ile 2,5 milyon ton LNG temini için 1,1 milyar dolarlık bir anlaşma üzerinde görüşüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşmanın 10 yıllık olabileceğini ve ticari şartlar üzerindeki görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Türkiye'nin diğer ABD'li doğalgaz üreticileriyle de benzer görüşmeler yaptığı, bu adımların Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltmayı hedeflediği ifade edildi.
29 Nisan 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakere etmenin sonuç vermeyeceğini belirterek, Ukrayna'nın müzakerelerde desteğe değil, yeterli sayıda silaha ihtiyacı olduğunu söyledi. Macaristan'da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nde konuşan Zelenski, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda gerilimin artmasının nedeninin Rusya olduğunu vurguladı. Ayrıca, Rusya'ya yönelik yaptırımların artırılması çağrısında bulundu ve adil bir barış için yapıcı fikirlere açık olduklarını ifade etti.
7 Kasım 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya'daki G20 Liderler Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, Rusya'nın yeni nükleer doktrininin NATO yetkilileri tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Rusya'nın, balistik füze saldırılarına nükleer yanıt verme yetkisi tanıyan doktrini onaylaması, uluslararası güvenlik endişelerini artırdı. Erdoğan, Rusya'nın kendini koruma hakkına sahip olduğunu belirtirken, NATO'nun da benzer adımlar atması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Ukrayna ve Rusya arasında bir ateşkesin sağlanmasının önemine dikkat çekti.
19 Kasım 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 12 Şubat'ta planlanan Türkiye ziyareti, seçim takvimi nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. Rus haber ajansı RIA'nın bildirdiğine göre, ziyaret Nisan sonuna kadar gerçekleşmeyecek. Hem Rusya'da Mart ayında devlet başkanlığı seçimleri hem de Türkiye'de Mart sonunda yerel seçimler yapılacak.
7 Şubat 2024

Türkiye, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma çabası içinde ABD ile enerji işbirliği anlaşmaları yapmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile görüşmelerde bulunmuş ve iki ülke arasında yeni bir enerji ve iklim diyaloğu başlatılması konusunda önemli adımlar atılmıştır. Ayrıca, Türkiye BOTAŞ ve ExxonMobil arasında 10 yıl süreyle her yıl 2,5 milyon ton LNG alımı yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştır. Bu işbirlikleri, Türkiye'nin enerji güvenliğini artırma ve enerji geçişini hızlandırma hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
10 Mayıs 2024

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz'de gıda sevkiyatının ve nükleer santrallerin güvenliğine ilişkin yeni bir anlaşma önerisini kabul ettiklerini, ancak Ukrayna'nın bu anlaşmayı kabul etmediğini belirtti. Lavrov, Ukrayna'nın nükleer santralleri bombalama planları olduğunu iddia etti. Türkiye'nin arabuluculuğuyla imzalanan tahıl koridoru anlaşması, Ukrayna'nın ihracatını yeniden başlatmıştı, ancak Rusya, kendi tahıl ve gübresini ihraç edemediği için anlaşmadan çekilmişti. Türkiye, anlaşmayı yeniden başlatmak için girişimlerde bulunmuştu.
2 Eylül 2024

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova'da yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı desteklemeye devam edeceğini belirtti. Peskov, Suriye'deki durumun istikrara kavuşturulması için gerekli duruşun belirleneceğini ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Almanya Başbakanı Olaf Scholz aracılığıyla Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e mesaj iletmediğini söyledi. Peskov, Gürcistan'daki durumu Ukrayna'daki Meydan olaylarına benzetti.
2 Aralık 2024

Mehmet Ali Güller, Erdoğan’ın Esad’a yönelik mesajının sadece iç politik ihtiyaçlardan değil, bölgesel gelişmelerin dayatmasından kaynaklandığını belirtiyor. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrantyev ile yaptığı görüşmede Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesine olumlu yaklaştığını ifade etti. Bölgedeki ABD etkisinin azalması ve Türkiye ile Irak merkezli Kalkınma Yolu projesi gibi faktörler, bu mesajların arkasındaki itici güçler olarak öne çıkıyor.
1 Temmuz 2024

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve İran dışişleri bakanlarıyla Katar'ın başkenti Doha'da Suriye'deki durumu görüşeceklerini açıkladı. Lavrov, bu görüşmenin Suriye'deki durumun istikrara kavuşmasına yardımcı olmasını umduğunu belirtti. İdlib bölgesindeki anlaşmaların uygulanması ve Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) durumu gibi konuların ele alınacağı toplantı, Astana Süreci çerçevesinde düzenlenecek. Lavrov ayrıca, ABD ve Rusya'nın savaş halinde olmadığını ve iki ülke arasında normal ilişkiler kurmak istediklerini ifade etti.
6 Aralık 2024

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının ilk iki yılındaki iklim maliyeti, 175 ülkenin tek tek ürettiği yıllık sera gazı emisyonlarından daha yüksek oldu. Savaş, doğrudan çatışmalar, arazi yangınları, zorunlu göç ve fosil yakıt altyapısına yönelik saldırılar nedeniyle en az 175 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyon üretti. BM Genel Kurulu, Rusya'nın savaş nedeniyle tazminat ödemesi gerektiğini belirtti ve Avrupa Konseyi, iklim emisyonlarını da içerecek bir hasar kaydı oluşturdu. Bu durum, küresel iklim acil durumunu daha da kötüleştirdi.
15 Haziran 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan'da düzenlenen KGAÖ Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Ukrayna'nın ABD ve Britanya yapımı füzelerle Rus topraklarına saldırmasının bu ülkelerin çatışmaya katılması anlamına geleceğini belirtti. Putin, Rusya'nın askeri üretim kapasitesinin NATO ülkelerinin toplamından on kat daha fazla olduğunu ve üretimin gelecek yıl artacağını söyledi. Ayrıca, Ukrayna'nın nükleer silaha sahip olması durumunda Rusya'nın tüm silahlarını kullanacağını ifade etti. Putin, 'Oreşnik' isimli kıtalararası balistik füzenin dünyada bir benzeri olmadığını ve Kiev'deki karar merkezlerinin hedef alınabileceğini belirtti.
28 Kasım 2024
İşaretlediklerim