T24 yazarı Tolga Şardan, 'MİT'in cumhurbaşkanlığına sunduğu yargı raporu' hakkında yazdığı bir makale nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Avukatlarının itirazı üzerine, İstanbul 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışına çıkış yasağı koşuluyla tahliye edildi. Hakim Murat Yıldız, tahliye gerekçesinde delillerin toplandığını ve adli kontrolün yeterli olacağını belirtti. Şardan, MİT raporunda adliyelerdeki skandal kararlar ve yargı mensuplarının ilişkilerine dair iddiaları gündeme getirmişti.
6 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Nükhet Sirman, saha araştırması kapsamında görüştüğü bir kişinin teknik takip altında olması gerekçesiyle 23 Mart 2024 tarihinde İstanbul'dan Mersin'e götürülerek gözaltına alındı. Gözaltı sürecinde herhangi bir somut delil bulunamamasına rağmen Sirman'ın gözaltında tutulması, Boğaziçili akademisyenler tarafından kanunsuz ve keyfi bir uygulama olarak nitelendirildi. Akademisyenler, Sirman'ın serbest bırakılmasını talep ederek, bu tür uygulamaların Türkiye akademisi için karanlık bir dönemin başlangıcı olmamasını dilediklerini belirtti.
26 Mart 2024

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunup serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl dört aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Abdullah'ın dosyası, uzlaştırma bürosuna gönderildi ancak taraflar uzlaşamadı. Davanın 9 Mart 2023'te görülen duruşmasında karar çıktı. Hakim, Abdullah'ın hakaret suçunu işlediğine hükmederek, indirimlerle beraber 65 gün karşılığı 1300 TL adli para cezası verilmesine hükmetti. Yargılama devam ederken Orhan'ın avukatı Mehmet Akkuş tarafından Abdullah'a tazminat davası açıldı.
21 Eylül 2023

Filistinli aktivist Ahid Temimi, İsrail hapishanelerinde serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada, kadın mahkumların susuz ve kıyafetsiz bırakıldığını, yerde uyumak zorunda kaldıklarını ve dövüldüklerini belirtti. Hamas ile İsrail arasındaki takas mutabakatı sonucu serbest bırakılan Temimi, İsrail'in tehditlerine rağmen direnişe devam edeceklerini ifade etti. Temimi'nin babası ise hala İsrail hapishanesinde tutulmaktadır.
30 Kasım 2023

Balıkesir Üniversitesi öğrencisi Ata Emre Akman, 10 Mayıs'ta teslimat için gittiği adreste 17 yaşındaki Erdoğan Özdemir tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Cinayetin ardından Özdemir tutuklandı ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi, ancak yaşı nedeniyle ceza talebi 18 ila 24 yıla indirildi. Özdemir'in babası Orhan Özdemir de oğlunu sakladığı iddiasıyla tutuklandı ve 'canavarca hisle veya eziyet çektirerek adam öldürmeye azmettirme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
23 Mayıs 2024

Sivas'ta 1993 yılında 33 aydının yakılarak öldürülmesi olayıyla ilgili firari sanıkların yargılandığı davanın 30. duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Mahkeme, dönemin başbakanı ve diğer yetkililerin tanık olarak dinlenmesi taleplerini reddetti. Katliamda kardeşini kaybeden bir mağdur, devletin olayın sorumlularını yeterince aramadığını iddia etti. Avukatlar, soykırım suçlamasıyla soruşturma talebinde bulunduklarını ve zamanaşımı tehlikesine dikkat çektiler. Mahkeme, sanıkların yakalanmasını beklemeye ve davanın katılımcılarını genişletmeye karar verdi.
26 Ocak 2023

Gazeteci Hrant Dink'in katili Ogün Samast hakkında, 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlamasıyla 7,5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep edilen yeni bir iddianame hazırlandı. Samast, daha önce 'iyi hal' indirimiyle denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilmişti. İddianamede, Samast'ın cinayeti işlerken ve sonrasında örgütün çıkar ve amaçları doğrultusunda hareket ettiği belirtiliyor. İddianame, İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
19 Kasım 2023

28 Şubat davasında hüküm giyen komutanlar Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak ve Erol Özkasnak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla affedilerek Sincan Cezaevi'nden tahliye edildi. Af kararı, 'sürekli hastalık ve kocama hali' gerekçesiyle alındı ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Aynı davada hüküm giyen Çetin Doğan da sabah saatlerinde tahliye edilmişti.
17 Mayıs 2024

Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun 2002 yılında öldürülmesiyle ilgili davanın devamında, aralarında eski Özel Kuvvetler komutanı albay Levent Göktaş'ın da bulunduğu altı sanık, yurt dışına çıkış yasağı adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Bu kararla birlikte dosyada tutuklu sanık kalmadı. Göktaş daha önce Bulgaristan'da yakalanmış ve Türkiye'ye iade edilmişti. Hablemitoğlu suikastı, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yeniden gündeme gelmiş ve soruşturma genişletilmişti.
19 Mayıs 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için başvuruda bulundu. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay'ın tahliye talebini oybirliğiyle reddetti. Kararda, Anayasa'nın 83 ve 14. maddeleri kapsamında yasama dokunulmazlığına ilişkin değerlendirme yapıldı ve Atalay'ın suçunun Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında yer aldığı ve seçimden önce soruşturmasına başlandığı için dokunulmazlıktan yararlanamayacağına karar verildi. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven hakkındaki ihlal kararları eleştirildi.
13 Temmuz 2023

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde bir Kuran kursunda çocuğu dövdüğü görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından gözaltına alınan imam, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İmama yurt dışına çıkış yasağı ve belirli aralıklarla imza atma zorunluluğu getirildi. Olay, sosyal medyada geniş çapta tepki topladı.
19 Nisan 2024

Demans hastası ve Kürt siyasetçi olan Aysel Tuğluk, 2012 tarihli bir soruşturma nedeniyle evinde gözaltına alındı ve Çağlayan adliyesine götürüldü. Hakkında daha önce 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan ifadesinin alınmasına yönelik yakalama kararı bulunan Tuğluk, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Kobani davasından yargılanan ve 10 yıllık hapis cezasının infazı sağlık nedeniyle bir yıl süreyle ertelenen Tuğluk, 27 Ekim'de Kocaeli Kandıra 1 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edilmişti.
8 Kasım 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay, mazbatasını almasına rağmen serbest bırakılmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Atalay'ı Silivri Cezaevi'nde ziyaret etti ve Atalay'ın serbest bırakılması gerektiğini, TBMM'nin iradesinin dışlanamayacağını belirtti. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise daha önce Kılıçdaroğlu'nun çağrısına, Atalay'ı serbest bırakma gücü ve sorumluluğunun olmadığını belirterek yanıt vermişti.
12 Temmuz 2023

İstanbul'da bir camide imamın Mustafa Kemal Atatürk'e dua etmesine 'Kafir' diyerek tepki gösteren ve bu anı sosyal medyada paylaşan şahıs tutuklandı. Anadolu Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda şüpheli Ahmet B., 'Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'a muhalefet' ve 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçlarından gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, savcılıktaki ifadesinin ardından tutuklandı.
11 Kasım 2023

Silivri Başsavcılığı, 15 yıl önce Münevver Karabulut'u öldürdükten sonra cezaevinde intihar ettiği açıklanan Cem Garipoğlu'nun otopsi kaydını istedi. Garipoğlu'nun ölmediği ve kaçırıldığı iddiaları üzerine, mezarının açılması ve cesedin incelenmesi talepleri bulunuyor. Bu talepler daha önce reddedilmişken, son başvuru Ekim 2023'te yapıldı ve süreç devam ediyor. İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan otopsi sırasında çekilen fotoğraf ve video kayıtlarının istenmesiyle, bilirkişi heyetinin raporuna göre mezarın açılıp açılmayacağına karar verilecek.
12 Mart 2024

Muğla'da 2020 yılında öldürülen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in davasında, katil zanlısı Cemal Metin Avcı'ya verilen müebbet hapis cezası 'haksız tahrik indirimi' ile 23 yıla indirilmiş, kardeşi Mertcan Avcı ise beraat etmişti. Gültekin ailesinin kararı istinafa taşıması sonucunda İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4'üncü Ceza Mahkemesi, davanın yeniden görülmesine karar verdi. Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, bu kararı önemli bir gelişme olarak değerlendirdi ve hukuki mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Dava 15 Şubat'ta yeniden görülecek.
17 Ocak 2023

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davada Cumhurbaşkanlığı müdahil oldu. Duruşma sırasında Cumhurbaşkanlığı avukatı Timuçin Üzel, davaya katılma talebinde bulundu ve Cumhurbaşkanlığı'nın 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlarından zarar gördüğünü belirtti. Mahkeme, Cumhurbaşkanlığı'nın 'anayasayı ihlal' suçundan zarar görme ihtimali bulunduğunu belirterek avukatın duruşmalara katılması talebini kabul etti. Bir sonraki duruşma 10 Ocak 2024'te yapılacak.
1 Kasım 2023

İstanbul Esenyurt'ta karakolda hayatını kaybeden Birol Yıldırım'ın ölümüne ilişkin 12 polisin yargılandığı dava sürüyor. Son tutuklu sanık İsmail Alperen Salman'ın tahliyesi ve tanıkların duruşmaya gelmemesi nedeniyle duruşma ertelendi. Yıldırım ailesinin avukatı, adaletin işletilmemesinden şikayetçi olup, olayın bir kafe sahibinin korunması için çıktığını ve bu kafeyle ilgili araştırma yapılmasını talep etti. Yıldırım'ın babası, sanıkları suçlarken, kardeşi tahliye edilen polisin mafya bağlantısı olduğunu iddia etti. Mahkeme, iki tanığın zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı 31 Mart'a erteledi.
23 Ocak 2023

İzmir'in Bayraklı ilçesinde, ağır ceza mahkemesinde görülen bir dava nedeniyle yakalama kararı bulunan C.K. gözaltına alındı. Arkadaşları B.Y. ve A.D. tarafından ziyaret sırasında getirilen simit içerisinde uyuşturucu haplar bulundu. İki şüpheli gözaltına alındı ve uyuşturucu madde ticareti suçundan işlem başlatıldı. B.Y. serbest bırakılırken, yaşı küçük olan A.D. tutuklandı. Gözaltında bulunan C.K. ise adliyeden serbest bırakıldı.
15 Ocak 2023

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü, Kadıköy'de hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle düzenlenmek istenen bir yürüyüş sırasında polis müdahalesine tepki gösterince bir polis amiri tarafından tokatlandı. Bu olayın ardından Encü'nün avukatları, polis memuru C.S. hakkında işkence suçlamasıyla tutuklanması talebiyle suç duyurusunda bulundu. Olay anını görüntüleyen bir muhabir de kısa süreliğine gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.
10 Ocak 2023
İşaretlediklerim