Gezi Parkı davasından tutuklu olan avukat Can Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçildi. Avukatları, Atalay'ın mazbatasını alarak tutukluluğun sona ermesi için başvuruda bulundu, ancak Atalay hala serbest bırakılmadı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine yönelik eleştirilerine, milletvekilinin serbest bırakılması konusunda ne karar verebileceğini ne de böyle bir gücü olduğunu ifade ederek yanıt verdi. Kurtulmuş, karar verme sorumluluğunun mahkemede olduğunu ve Yargıtay'ın ilgili ceza dairesinin kararının beklenmesi gerektiğini vurguladı.
22 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararını görüşmek üzere gündemine aldı. Ancak bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine görüşme ileri bir tarihe ertelendi. AYM, Demirtaş'ın 'tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluğa ilişkin kararların etkili itiraz güvencesi içermeyen, bağımsız ve tarafsız hâkim ilkelerine aykırı olan sulh ceza hâkimliklerince verilmesi nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği' iddiasını ele alacaktı.
26 Temmuz 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın serbest bırakılması için avukatları mazbatasını alarak başvuruda bulundu ancak Atalay hala serbest bırakılmadı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atalay'ın durumunun Yargıtay ile Meclis Başkanlığı arasındaki yazışmalar sonucunda netleşeceğini belirtti. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, milletvekillerinin yeminlerinin gereği olarak Atalay'ın serbest bırakılması için ses çıkarmaları gerektiğini ifade etti.
14 Haziran 2023

Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı, 'canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme' suçundan haksız tahrik hükümleri uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kardeşi Mertcan Avcı ise 'suç delillerini gizleme, değiştirme ve yok etme' suçundan dört yıl hapis cezası aldı. Daha önce Cemal Metin Avcı'ya haksız tahrik indirimi uygulanarak cezası 23 yıla indirilmiş, kardeşi Mertcan Avcı beraat etmişti. Ancak Gültekin ailesinin itirazı üzerine İzmir Bölge Adliye Mahkemesi davanın yeniden görülmesine karar verdi.
10 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Hatay'da yıkılan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, yurt dışına kaçma girişimi sırasında İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı. Gaziosmanpaşa başsavcılığı, Coşkun hakkında soruşturma başlattı. Coşkun, polis ekiplerince gözaltına alınarak İstanbul Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü'ne götürüldü ve emniyetteki işlemleri devam ediyor.
10 Şubat 2023

Kobani eylemleri sırasında öldürülen Yasin Börü'nün katilleri olarak suçlanan sanıklar, mahkeme tarafından beraat etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri, bu davada ağır cezalar verilmesi gerektiğini sıkça vurgulamıştı. Mahkeme, Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl üç ay hapis cezası verdi. Ancak, Yasin Börü'nün ölümüyle ilgili suçlamalarda 36 sanık hakkında 'suçun sabit olmaması' nedeniyle beraat kararı çıktı.
16 Mayıs 2024

Çorum'da Başöğretmen İmam Hatip Ortaokulu'nda bir öğrenci fenalaştıktan sonra hastaneye gönderildi. Bu olayın ardından öğrencinin velisi ve yakını, okul müdürü Hacı Ömer Atılgan ve okul görevlisi Mehmet Öztürk'e zincirle saldırdı. Saldırganların yakalanması için çalışmalar devam ederken, yabancı uyruklu D.H.H. ve A.A.M.M. hakkında yurt dışı çıkış yasağı kararı alındı. Başsavcılık, olayla ilgili tüm delillerin toplandığını ve soruşturmanın sürdüğünü belirtti.
10 Haziran 2024

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can olayıyla ilgili yargılanan polislere, resmi belgede sahtecilik suçundan altı yıl beş ay hapis cezası verildi. Mahkeme, işkence suçlamasını dikkate almadı ve polislerin birden fazla belgede sahtecilik yapmalarına rağmen cezada artırım uygulamadı. İstanbul valisinin polislerin soruşturulmasına izin vermemesi ve mahkemenin işkenceyle ilgili suç duyurusunda bulunmaması eleştirildi. Can ailesinin avukatları ve duruşma savcısı karara itiraz etti.
5 Temmuz 2023

İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kapalı görülen H.K.G. çocuk istismarı davasının ikinci duruşması gerçekleşti. Sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel, Kadir İstekli ve anne Fatıma Gümüşel'in ifadeleri alındı ve suçlamaları reddettiler. Savcı, sanıkların 'çocukların cinsel istismarı' suçundan 31,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti. Mahkeme, sanık avukatlarının talebi üzerine duruşmayı 31 Mart'a erteledi. H.K.G., babası tarafından altı yaşındayken Kadir İstekli ile 'evlendirilmiş' ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek şikayetçi olmuştu.
27 Şubat 2023

2014 yılında Okmeydanı Cemevi'nde cenaze törenine katılmak üzere bekleyen Uğur Kurt'u öldüren polis Sezgin Korkmaz'ın yargılandığı davada, mahkeme görüntülerin izlenmesi ve bilirkişi raporu alınması talebini reddetti. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) ihlal kararında olayla ilgili görüntülerin mahkeme heyeti tarafından izlendiği ancak bu konuda bir bilirkişi incelemesi yapılmadığı belirtilmişti. Duruşmada, Kurt'un eşi Narin Kurt, 'Görüntüleri izlemeden haklıyı haksızı nasıl ayıracaksınız? Biz dokuz yıldır adalet bekliyoruz' dedi.
10 Ekim 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, mazbatasını alarak tutukluluğun sonlandırılması için başvuruda bulundu. Ancak Atalay hala serbest bırakılmadı. Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Meclis'teki basın toplantısında bu duruma tepki göstererek, seçilmiş bir milletvekilinin parlamentoda olması gerektiğini ifade etti.
2 Haziran 2023

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 2016'da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında işlenen suçlarla ilgili açılan davada, 'kaçma şüphesi olmadığı' gerekçesiyle tahliye edilen eski Terörle Mücadele Müdürlüğü Amiri Ünal Uyar'ın yurtdışına kaçtığı ortaya çıktı. Müşteki avukatı Mehmet Demir, duruşmada Uyar'ın kaçışını dile getirdi. Mahkeme, bazı sanıklar hakkında İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma izni alınıp alınmadığını sorgulama ve eksik hususları giderme kararı alarak duruşmayı 2 Kasım'a erteledi.
10 Temmuz 2023

Yaz saati uygulaması hakkında belgesel çekerken tutuklanan yönetmen Sibel Tekin, 'silahlı örgüte üye olma' suçlamasıyla gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, delillerin toplandığını ve adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağını belirterek Tekin'in tahliyesine karar verdi. Tekin, yurt dışına çıkış yasağı ve ayda iki kez imza atma yükümlülüğü ile serbest bırakıldı ve yargılanmasına 23 Şubat'ta başlanacak.
30 Ocak 2023

Çiftlik Bank davasının önemli isimlerinden ve Mehmet Aydın'ın 'kara kutusu' olarak bilinen Osman Naim Kaya, Uruguay'dan Türkiye'ye getirildi. Kaya, 'kara para aklama', 'vergi kaçırma', 'suç örgütü üyesi olma', 'dolandırıcılık' gibi suçlardan aranıyordu ve hakkında kırmızı bülten çıkarılmıştı. Uruguay'dan Brezilya üzerinden İstanbul Havalimanı'na getirilen Kaya, polis tarafından alınarak işlemleri için Havalimanı Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.
8 Nisan 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, mazbatasını alarak tutukluluğun sonlandırılması için başvuruda bulundu. Ancak Atalay hala serbest bırakılmadı ve bu yüzden yemin edemedi. Cezaevinde hazırladığı iki soru önergesi, yemin etmediği gerekçesiyle TBMM tarafından işleme alınmadı. Önergeler, Atalay yemin ettikten sonra değerlendirilecek.
13 Temmuz 2023

Demirören Medya'nın sahibi Yıldırım Demirören'in eşi Revna Demirören'in şoförü İlker, DHA muhabiri Rojda Altıntaş'a bir trafik kazası haberini yayımlamaması için baskı yapmış. Kazada Murat Aci hayatını kaybetmiş ve kazayı 17 yaşındaki Timur C'nin yaptığı, annesi Eylem Tok tarafından yurtdışına kaçırıldığı belirtilmiş. İlker, Altıntaş'a haberin yayımlanmaması için Yıldırım ve Revna Demirören'in müdahale edeceğini söylemiş. Altıntaş, bu baskıya iki ay sonra sosyal medyada tepki göstermiş.
10 Mayıs 2024

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin sıktığı gaz fişeğiyle başından vurulup hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ailesinin açtığı davada Türkiye'ye yönelik mahkumiyet kararına yapılan itirazı reddetti. AİHM, Berkin'nin ölümüyle ilgili Türkiye'de yetkililerin sorumlularla ilgili etkili bir soruşturma yapmamasının insan hakları ihlali teşkil ettiği görüşüne varmıştı. Türkiye'nin davayı Büyük Daire'ye götürme talebi de reddedildi.
27 Haziran 2023

6 Nisan'da CHP İstanbul İl Başkanlığı binası civarında silahla ateş açılması olayıyla ilgili gözaltına alınan dört şüpheliden üçü, yurt dışına çıkış yasağı ve belirli günlerde karakola imza atma şartıyla serbest bırakıldı. Firari şüpheli Emre D. için yakalama kararı çıkarıldı. Şüphelilerin emniyetteki ifadelerine göre, Emre D. sosyal medyada canlı yayın yaparken silahla havaya ateş açmış. Zanlılardan üçünün daha önce çeşitli suçlardan kayıtları bulunuyor.
11 Nisan 2023

İnsan hakları aktivisti Osman Kavala, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin beraat ettiği halde, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında yeniden tutuklandı. Kavala, 2015 gündür hapiste bulunuyor ve beraat kararının ardından yaşadığı süreci 'işkence' olarak tanımlıyor. Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarına rağmen serbest bırakılmayan Kavala, Türkiye'deki yargı süreçlerinin manipüle edildiğini ve ceza sisteminin kötüye kullanıldığını ifade ediyor.
8 Mayıs 2023

Hrant Dink'in katili Ogün Samast, 16 yıl hapis yattıktan sonra tahliye edildi. Yeni hazırlanan iddianamede, Samast'ın 'silahlı terör örgütü adına suç işlemek' suçundan 7,5 ila 12 yıl arası hapis cezası talep ediliyor. Ancak Dink ailesinin avukatı Hülya Deveci, bu suçun zamanaşımına uğradığını belirtiyor. Samast daha önce 'tasarlayarak adam öldürmek' ve 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmış, ek ceza almasına rağmen tamamını yatmadan tahliye edilmişti. Yargıtay, örgüt üyeliği suçlamasıyla ilgili dosyayı zamanaşımı nedeniyle kapattı.
20 Kasım 2023
İşaretlediklerim