Avrupa'da haftada 35 saatlik çalışma sürelerinin yaygınlaşması, Türkiye'de de benzer taleplerin artmasına neden oldu. İşçi sendikaları, toplu iş sözleşmelerinde bu taleplerini daha güçlü bir şekilde dile getiriyorlar. Ancak Türkiye'de fazla çalışma yükü göz önünde bulundurulduğunda, azalan haftalık çalışma sürelerinin ek ücrete hak kazandıran bir zaman olarak değerlendirilmesi bekleniyor. Bakanlık, bu konuda bir düzenleme planı olmadığını belirtirken, bu değişimin işe bakış açısının değişimiyle mümkün olabileceği vurgulanıyor.
26 Şubat 2024

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Ankara'da demir yolu işçileriyle bir araya geldiği toplantıda, asgari ücretlilerle grev yapma isteğini dile getirdi. Atalay, asgari ücretlilerin yüzde 99'unun sendika üyesi olmadığını belirtti ve asgari ücretin artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, asgari ücretin konuşulmasının kira, gıda ve et fiyatlarına zam olarak yansıdığını ifade etti.
24 Eylül 2024

İstanbul Söğütlüçeşme İstasyonu'nda yüksek hızlı trenin ön camını temizlemeye çalışan bir taşeron firma çalışanı, yüksek gerilime kapılarak ağır yaralandı. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, TCDD ve TCDD TAŞIMACILIK AŞ'nin asli hizmetlerini taşerona verdiğini ve bu durumun işçilerin düşük maaşlarla ve yeterli eğitim almadan çalıştırılmasına yol açtığını belirtti. Ayrıca, trenlerin temizliğinin mevzuata aykırı bir şekilde yüksek gerilim altındaki hatlarda yapıldığına dikkat çekildi.
25 Mayıs 2023

Ankara 21'inci İş Mahkemesi'nin talebi üzerine Anayasa Mahkemesi, gazetecilere kıdem tazminatı ödenmesi için gerekli olan 'meslekte en az beş yıl çalışmış olma şartı'nı düzenleyen 5953 Sayılı Kanun hükmünü iptal etti. Ayrıca, kıdem tazminatının altı aydan az sürelerin hesaplamada dikkate alınmamasını öngören kural da iptal edildi. İptal gerekçesinde, basın işçileri ile diğer işçiler arasında yaratılan farklılığın ve kıdem tazminatı hesaplamasında belirli sürelerin gözetilmemesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.
14 Haziran 2023

Akbelen'deki kömür madeni çalışmaları nedeniyle ağaçların kesilmesi ve bu duruma karşı çıkan İkizköy direnişçilerine jandarmanın müdahalesi sonrasında, 'Beşli Çete' olarak bilinen Limak ve İçtaş ortaklığı YK Enerji, 'emekçiler' adına gazetelere tam sayfa ilan vererek maden ve santralleri savundu. İlan, iktidara yakın birçok gazetede tam sayfa yayınlandı ve muhalif Sözcü gazetesinde de yer aldı. İlanın yayınlanması, Sözcü gazetesine eleştirilere neden oldu.
30 Temmuz 2023

Sputnik Türkiye, sendikalaşan ve temel haklarını talep eden 24 çalışanını işten çıkardı. İşten çıkarılan çalışanlar ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, Süzer Plaza önünde eylem düzenledi. Sendika, Sputnik Türkiye yönetimini ve temsilcilerini eleştirdi ve işten çıkarılan üyelerin işe geri alınması ve toplu iş sözleşmesinin imzalanması talebinde bulundu.
8 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Metal-İş sendikasının Schneider Enerji Endüstrisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin Kocaeli Çayırova'daki grevini 'milli güvenliği bozucu nitelikte' olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle erteledi. Bu karar Resmi Gazete'de yayınlandı ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 63'üncü maddesi gereğince alındı. Erdoğan'ın başkanlığı döneminde 20'den fazla grev benzer gerekçelerle yasaklandı.
24 Ocak 2023

Perakende marketler zinciri Carrefour'un Esenyurt deposunda çalışan işçiler, promosyonlarının ödenmesi ve işten atılan arkadaşlarının geri alınması talebiyle iş bıraktı. Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası'nın duyurusuna göre, işçilerin talepleri kabul edildi. İşten atılan işçiler geri alınacak ve promosyonlar ekimde ödenecek.
28 Ağustos 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde, 13 Şubat'ta siyanürlü toprağın kayması sonucu meydana gelen büyük bir maden faciası sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında, saha sorumlusu dahil olmak üzere sekiz kişi gözaltına alındı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldı ve bu olay sonucunda dokuz işçi toprak altında kaldı. Gözaltına alınanlar arasında yabancı uyruklu bir kişi de bulunuyor. Olayın ardından çeşitli yetkililer ve şirketin tutumu eleştirilere konu oldu.
15 Şubat 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere 5 bin lira ödeme düzenlemesinin tamamlandığını açıkladı. Ancak bu düzenleme çalışan emeklileri kapsam dışında bıraktı. Bakan, bütçe kısıtlamaları nedeniyle bu kararı aldıklarını belirtti. Emekliler, artan enflasyona karşı maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek zam talebinde bulunuyorlardı.
11 Ekim 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Bel-Sen arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine belediye memurları iş bırakarak eylem yaptı. Kültürpark'ta toplanan memurlar, belediye başkanlık makamına yürüyerek barikatları yıktı ve Belediye Başkanı Cemil Tugay ile görüşme talebinde bulundu. Sendika temsilcisi Cevdet Keleş, belediye emekçilerinin sabrının taştığını belirterek, CHP İzmir İl Başkanlığına ve gerekirse CHP Genel Merkezi'ne yürüyeceklerini ifade etti.
13 Haziran 2024

Hürriyet gazetesinde onlarca gazetecinin işten çıkarılmasının ardından, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yeterli üye sayısına ulaşarak toplu sözleşme görüşmeleri için yetki talebinde bulunmuştu. İşveren Demirören'in işten çıkarmalar ve hayali işe alımlar yapması sonucu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sendikaya yetki vermemişti. Ancak TGS'nin açtığı dava sonucunda İstanbul 24'üncü İş Mahkemesi sendikanın yeterli çoğunluğa sahip olduğunu tespit etmiş ve bakanlığın itirazına rağmen istinaf mahkemesi bu kararı onaylamıştır.
14 Haziran 2023

DİSK'e bağlı GENEL-İŞ Sendikası üyeleri, ücretlerin artırılması talebiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bazı belediyelerde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Şişli'de toplanan işçiler, taleplerini dile getiren pankartlar açarak halay çekip slogan attılar. Sendika temsilcisi Zuhal Kaynak, belediye işverenlerinin düşük ücret dayatmasına karşı olduklarını ve belediye gelirlerinin artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, kıdem tazminatı tavanı uygulamasının mağduriyet yarattığını ve vergide adalet talep ettiklerini ifade etti.
11 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ağlatan sözleriyle tanınan AKP'li Bolu Belediye Meclisi üyesi Hacer Çınar, ekonomik zamlara tepki gösterdi. Çınar, sağlık işçilerinin geriye dönük haklarının ödenmesi konusunda bir basın açıklaması yaptı ve 'sabırlarının tükendiğini' belirtti. Çınar, ev kiralarının, vergi oranlarının ve temel ihtiyaç maliyetlerinin arttığını, altın ve döviz fiyatlarının fırladığını ve bu durumun işçilerin yaşamını zorlaştırdığını ifade etti.
21 Temmuz 2023

Çorum'da akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış, mevsimlik tarım işçilerinin kaldığı çadırları su bastı. Üyük, Kadıkırı, Çeşmeören ve Bozboğa köylerinde çalışan 37 aile ve 290 tarım işçisi bu durumdan etkilendi. Jandarma ekipleri bölgeye sevk edilerek tahliye ve onarım çalışmaları başlattı. AFAD ve Kızılay ile koordinasyon sağlanarak işçilere battaniye, yemek ve sera naylonu temin edileceği bildirildi.
23 Ağustos 2024

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları, vergi adaleti talebiyle başlattıkları eylemin 30’uncusunu gerçekleştirdi. Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, ASM çalışanlarının yüksek vergi oranlarından şikayetçi olduğunu belirtti. Çalışanlar, vergi oranlarının yüzde 15 ile sınırlandırılmasını ve yıl içinde sabit kalmasını talep ediyor. Ayrıca, sabit gelirli oldukları için sabit vergi ödemek istediklerini vurgulayan çalışanlar, adaletsiz vergi uygulamalarına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ettiler.
2 Ekim 2024

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Anagold Madencilik temsilcilerini dinledi. Anagold Hukuk Direktörü Cem Aktolga, facia günü çatlakların tespit edildiğini ve jeoteknik mühendisinin heyelandan önce uyarılarda bulunduğunu belirtti. Toprak kaymasında kaybolan işçilerin cenazelerine ulaşılmaya devam ediliyor. Komisyon toplantısında tansiyon yükseldi ve milletvekilleri Anagold yetkililerine sorular yöneltti.
4 Haziran 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta siyanürlü liç alanında meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprağın altında kaldı. İkinci gününde devam eden arama kurtarma çalışmalarında, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamasına göre, AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan toplam 827 personel görev yapıyor. AFAD Başkanı Okay Memiş, arama kurtarma ekibi sayısının yeterli olduğunu ve dokuz işçiye ulaşmak için her türlü yöntemin denenmekte olduğunu belirtti.
14 Şubat 2024

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremler sonrasında deprem bölgesinde incelemeler yaparak bir rapor yayımladı. Raporda, AFAD'ın geç harekete geçmesi, koordinasyon ve ekipman eksikliği, sivil toplumun çalışmalara katılımının engellenmesi gibi konularda ciddi eksiklikler olduğu belirtildi. Ayrıca, madencilerin arama kurtarma çalışmalarında büyük özveri gösterdikleri ancak yeterli destek alamadıkları ve AFAD'ın bazı müdahale yöntemlerinin etkisiz olduğu ifade edildi.
11 Şubat 2023

Sağlık alanında faaliyet gösteren 19 sendika ve iki aile hekimliği dernekleri federasyonunun oluşturduğu SABİM, 1 ve 2 Ağustos'ta tüm yurtta iş bırakma kararı aldı. İki günlük iş bırakma eylemi tüm kamu hastaneleri ve ASM’lerde yapılacak. Eylemde, sadece acil sağlık hizmetleriyle hayati önem arz eden iş ve işlemler sürecek. SABİM, en düşük sağlık çalışanı maaşının yoksulluk sınırının üzerinde, en düşük hekim maaşının ise yoksulluk sınırının en az üç katı olacak şekilde düzenlenmesini talep ediyor.
26 Temmuz 2023
İşaretlediklerim