Eğitim Bakanlığı, tüm il müdürlüklerine gönderdiği bir yazı ile özel okullarda düzenlenecek sosyal etkinliklerin Türk millî eğitiminin genel ve özel amaçlarına, temel ilkelerine ve Türkiye'nin örf, adet ve geleneklerine uygun olarak düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Talimatta, etkinliklerin millî, manevi ve kültürel değerleri yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak amacıyla yapılması, millî kültür ve değerlerle uyumlu olmayan etkinliklere kurumlarda yer verilmemesi gerektiği belirtildi. İlçe millî eğitim müdürlükleri ve özel okulların bu konuda bilgilendirilmesi ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi istendi.
10 Aralık 2023

Maarif Platformu, çeşitli tarikat ve sermaye odaklarından oluşan bir yapı olarak, eğitim müfredatında yapmayı planladıkları değişiklikleri açıkladı. Bu değişiklikler arasında, eğitim sisteminin yeni bir 'insan, toplum ve devlet tahayyülü' geliştirmesi, zorunlu eğitimin kaldırılması, ve eğitim terminolojisinde önemli değişiklikler yapılması gibi hedefler bulunuyor. Ayrıca, Türk İslam tarihi ve Osmanlı mirasının daha fazla vurgulanacağı, yerli ve milli unsurların öne çıkarılacağı bir müfredatın, Türkiye Yüzyılı Projesi'nin önemli bir parçası olduğu belirtiliyor.
2 Mart 2024

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Karabük'te yaptığı esnaf ziyareti sırasında eğitim müfredatında evrim teorisinin yer almasının çocukların PKK'lı olmasına yol açabileceğini öne sürdü. Erbakan, eğitim sisteminin ahlaki ve manevi kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini belirtti ve evrim teorisinin PKK tarafından da anlatıldığını ifade ederek, bu teorinin müfredata dahil edilmesinin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini savundu.
22 Haziran 2023

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Sinop'ta din görevlileriyle bir araya gelerek yaz Kuran kurslarının ve din görevlilerinin sorumluluklarının önemini anlattı. Erbaş, çocukların ve gençlerin İslam'la buluşturulması gerektiğini ve din görevlilerinin rol model olmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Gaziantep'te çocuk ve gençlere yönelik faaliyetler hakkında konuşan Erbaş, ilim-irfan yolunun 4-6 yaş Kuran kurslarından geçtiğini belirtti.
28 Temmuz 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi'ni eleştirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mezun edip atamadığı öğretmenleri kusurlu öğretmenlere dönüştüreceğini ve diplomalarını çalacağını iddia etti. Özel, bu durumu Cumhuriyet tarihinin en büyük kumpası olarak nitelendirdi. Ayrıca, teklifin yeterince tartışılmadan geçirilmek istendiğini ve bu durumun öğretmenlerin haklarını gasp edeceğini belirtti. Özel, eğitim müfredatının anayasa yapmak kadar önemli olduğunu vurguladı.
5 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu diploma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Filistin, Gazze ve Kudüs ile olan tarihsel ve duygusal bağlarını vurguladı. Erdoğan, Türkiye'nin coğrafi ve kültürel önemine dikkat çekerek, ülkenin bağımsızlığını ve güvenliğini korumanın zorluklarına değindi. Ayrıca, Türkiye'nin sınırlarını aşan bir vizyona sahip olması gerektiğini belirtti ve Filistin'deki duruma dikkat çekti.
30 Ağustos 2024

Taha Akyol, Türkiye'deki eğitim sisteminde okuma ve anlama sorunlarının devam ettiğini, ancak şehirleşmenin etkisiyle bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtiyor. Akyol, medresenin tahlilsiz ezberleme mirasının yerini siyasi sloganlar ve partizanlıklara bıraktığını ve bu durumun parti içi demokrasinin gelişmemesine neden olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Atatürk'ün dil devrimi sürecinde yaşanan dil değişikliklerine de değinerek, derinlikli düşüncenin ve kavrayışlı bir zihnin gelişmesi için dilin zengin ve derinlikli olması gerektiğini ifade ediyor.
28 Temmuz 2024

Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK), özel üniversitelerde eğitim verip muhalif medyada yazı yazan akademisyenlerle sözleşme yenilenmemesi için harekete geçti. Bu durum, sözleşme döneminin yaklaştığı bir dönemde gerçekleşti. İstanbul ve Ankara'daki bazı üniversiteler bu konuda uyarıldı. YÖK yetkilisi, akademisyenlerin üniversitedeki eğitime vakit ayırmaktan çok medyaya vakit ayırdığını ve yeni dönemde buna dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
15 Ağustos 2023

Kocaeli Darıca'da bir ortaokulda, velilerden biri çocuğuna saldırdığını iddia ettiği bir öğrenciyi bulmak için sınıfa girdi ve üç öğrenci yakını öğretmene saldırdı. Olay sonrasında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, saldırı hakkında soruşturma başlattıklarını ve adli sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı. Tekin ayrıca, şiddete karşı 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu bir an önce hayata geçireceklerini belirtti. Sosyal medyada büyük tepki çeken olay, öğretmenlerin güvenliği konusundaki endişeleri artırdı.
29 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerin ve öğretmenlerin cep telefonlarıyla derse giremeyeceğini açıkladı. Öğrencilerin cep telefonlarını derse girmeden teslim edeceklerini belirtti. Ayrıca, özel okul ve servis ücretlerine ilişkin yönetmelik değişikliğine gidildiğini ve TEFE-TÜFE oranına göre artış yapılacağını söyledi. Tekin, çocukların ve gençlerin hareketsizliğini gündeme alarak, sabah ders başlamadan önce bir fiziksel aktivite organizasyonu yapılmasını istediklerini belirtti.
5 Eylül 2023

Ozan Gündoğdu'nun yazısında, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in öğretmen sayısı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısı hakkında yaptığı çelişkili açıklamalar ele alınıyor. Tekin, 2023 yılında 60 binin üzerinde öğretmen açığı olduğunu belirtmişken, 2024 yılında öğretmen sayısının fazla olduğunu ima ediyor. Bu çelişkili açıklamalar, öğretmen atamaları ve eğitim politikaları konusunda kamuoyunda tepki çekiyor.
18 Haziran 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut, Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda eylül ayında açılacak dört yeni Kuran eğitim merkezini tanıttı. Bu merkezlerde hafızlığını tamamlamış ve LGS'ye girmiş öğrenciler, günün yarısında okula diğer yarısında ise Kuran eğitim merkezlerine gidecekler. Eğitim merkezlerinin müfredatı Diyanet tarafından hazırlanacak ve öğrenciler burslu olarak eğitim alacaklar. Ankara, İstanbul, Rize ve Bursa'da açılacak merkezler, cinsiyete göre ayrılmış olacak.
23 Ağustos 2024

Abbas Güçlü, Türkiye'de 10 milyona yakın üniversite mezununun ya işsiz olduğunu ya da öğrenim gördükleri alanla ilgisi olmayan işlerde çalıştığını belirtiyor. Meslek liselerinin çağın gerisinde kaldığını ve öğrencilerin üniversitelere yönlendirilmesinin teknik eleman eksikliğine ve işsizliğe yol açtığını ifade ediyor. Güçlü, gelişmiş ülkelerde mesleki eğitimin öneminin altını çizerek, Türkiye'nin eğitim politikalarını sorguluyor ve mesleki eğitime daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguluyor.
14 Nisan 2024

Türkiye'de ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenleri, yeni müfredatın onay sürecinde yeterince bilgilendirilmediklerini ve aceleyle imza atmaya zorlandıklarını belirtiyorlar. Öğretmenler, müfredat taslaklarını görmeden veya okumadan imza attıklarını ifade ediyor. Talim Terbiye Kurulu ve çeşitli derneklerden oluşan komisyon, müfredat değişikliklerinde önemli roller oynamış. Yeni müfredatta, bazı bilimsel teorilerin çıkarılması ve dini içeriklerin eklenmesi dikkat çekiyor.
3 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye genelinde 20 bin öğretmen ataması yapılacağını açıkladı. Atamalar, çeşitli branşlarda gerçekleştirilecek olup, sınıf öğretmenliği, din kültürü ve ahlak bilgisi, özel eğitim ve rehberlik gibi alanlarda yoğunlaşacak. Atama süreci, KPSS puanları ve mülakat sonuçlarının yarı yarıya dikkate alınmasıyla yürütülecek. Bakan Tekin, ekonomik zorluklar içinde bu atamalar için destek veren kurumlar ve Cumhurbaşkanına teşekkürlerini iletti.
7 Mayıs 2024

Emre Kongar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni eğitim politikalarını eleştirerek, bu politikaların bilim karşıtı olduğunu ve Arap kültür emperyalizmini desteklediğini iddia etti. Kongar, Türkiye'nin laik ve antiemperyalist yapısının hem Doğu hem de Batı dünyası için bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, yeni 'Maarif Modeli' ve 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' teklifinin çocukları 17. yüzyıl bilgi seviyesine indireceğini savundu.
28 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, muhalefetin ekonomi politikalarını eleştirdi. Muhalefetin emekli maaşları ve ikramiyeler üzerinden siyaset yürüttüğünü belirten Erdoğan, muhalefetin iktidara gelmesi halinde ekonominin iki günde çökeceğini ve Türkiye'nin yeniden uluslararası kuruluşlara bağımlı hale geleceğini savundu. Ayrıca, geçmişte olduğu gibi IMF'ye para dilenmek zorunda kalacaklarını öne sürdü.
5 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Eğitim Teknolojileri AR-GE ve Kalite Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, teknolojinin ve dijitalleşmenin hayatımızın her alanına nüfuz ettiğini belirtti. Erdoğan, sosyal medya ve oyun platformlarının gençler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve ırkçılık gibi tehlikeleri körüklediğini vurguladı. Ayrıca, dijital dünyanın denetimsiz yapısının pek çok tehdidi beraberinde getirdiğini ve çocukların ruh ve beden sağlığının her türlü hesabın üzerinde olduğunu ifade etti. Erdoğan, çocukların çevrimiçi mahremiyetini korumak için gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirtti.
6 Eylül 2024

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Maliye Bakanı Şimşek ile birlikte öğretmen atamaları hakkında önümüzdeki hafta bir açıklama yapacaklarını duyurdu. Beklentiler 100. yılda 100 bin kadro yönünde olmasına rağmen, kadro sayısının bu kadar yüksek olmayacağı öngörülüyor. Ayrıca, müfredat taslağının açıklanması ve diğer önemli eğitim sorunlarının göz ardı edilmesi eleştiriliyor. Öğretmen atamaları konusunda sürekli bilgilendirme yapılmaması ve yeterli kadro açılmaması, öğretmenler arasında hayal kırıklığı yaratmış durumda.
26 Nisan 2024

Selin Nakıpoğlu, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adıyla hayata geçirilen yeni müfredat programının AKP'nin siyasi sloganını içerdiğini ve biat eden bir nesil yetiştirme amacı taşıdığını iddia ediyor. Nakıpoğlu, bu müfredata karşı kurulan 'Müfredatı Geri Çekin Platformu' ve 11 Haziran'da yapılacak boykottan bahsediyor. Müfredatın, Cumhuriyet ve özgür düşünceye düşman görüşler doğrultusunda hazırlandığını ve kitapların tarikat ve cemaatlerle bağlantılı şirketlere ihale edildiğini belirtiyor.
8 Haziran 2024
İşaretlediklerim