Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yolsuzluk endeksinde Türkiye, 36 puanla 101'inci sırada yer aldı. 180 ülkenin değerlendirildiği endekste, Türkiye'nin bu yılki konumu, 1995'ten beri en kötü performans olarak kaydedildi. Türkiye, Arnavutluk, Ekvador, Kazakistan gibi ülkelerle aynı sırada bulunurken, Belarus 91., Macaristan 77., Çin 65. ve Suudi Arabistan 54. sırada yer alıyor. Türkiye'nin yıllara göre sıralaması giderek düşmekte olup, 1995 yılında 29'uncu sırada iken, 2022'de 101'inci sıraya kadar gerilemiştir.
31 Ocak 2023

Göteborg Üniversitesi ve Friedrich Alexander Üniversitesi tarafından hazırlanan Akademik Özgürlük Endeksi 2023 raporuna göre Türkiye, 179 ülke arasında 166. sırada yer alıyor. Türkiye, Kuzey Kore, Belarus ve Türkmenistan gibi ağır insan hakları ihlalleri ve özgürlük kısıtlamalarıyla suçlanan ülkelerle aynı grupta bulunuyor. Endeks, ülkeleri 'en iyi yüzde 10' ile 'en kötü yüzde 10' arasında on gruba ayırıyor ve Türkiye 'en kötü yüzde 10' grubunda sınıflandırılıyor.
26 Aralık 2023

Eurobarometer anketine göre, Avrupa Birliği vatandaşlarının %74'ü ulusal kamu kurumlarında yolsuzluk yapıldığını düşünüyor. En yüksek yolsuzluk algısı %97 ile Yunanistan'da görülürken, en düşük oran %13 ile Finlandiya'da kaydedildi. Türkiye'de yapılan bir ankette ise yolsuzluk yapıldığını düşünenlerin oranı %74,8 olarak belirlendi. Türkiye, Yolsuzluk Algı Endeksi'nde son 10 yılın en düşük puanını alarak 180 ülke arasında 101. sıraya gerilemiş.
5 Temmuz 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre Türkiye, 137 ülke arasında mutluluk endeksinde 106. sırada bulunuyor. Mutluluk seviyesi, gayri safi yurt içi hasıla, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi gibi kriterlere göre değerlendiriliyor. Türkiye'nin önünde ve arkasında Afrika ve Orta Doğu ülkeleri yer alıyor. En mutlu ülkeler sıralamasında Finlandiya ilk sırada yer alırken, Türkiye'nin komşuları arasında Yunanistan 58, Bulgaristan 77 ve Ermenistan 79. sırada bulunuyor.
21 Mart 2023

Uluslararası Organize Suç İnisiyatifi'nin Küresel Organize Suç Endeksi 2023 raporu, Türkiye'nin Avrupa'da organize suç endeksinin en yüksek olduğu ülkeyi gösteriyor. Türkiye'nin 2023 skoru 7,03 puan olup, bu skor 2021'de 6,89'du. Raporda, Türkiye'de özellikle cinsel sömürü ve zorla çalıştırma amaçlı insan ticaretinin yaygınlaştığı, genç kızların zorla evlendirildiği, devlet içinde yerleşik aktörlerin insan ticaretinde rol aldığı ve Türkiye'nin göçmen kaçakçılığında kilit transit ülke olduğu belirtiliyor.
27 Eylül 2023

Dünya Ekonomik Forumu'nun yayımladığı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde Türkiye, 146 ülke arasında 129. sırada yer alarak beş basamak geriledi. Türkiye'nin cinsiyet uçurumunun yüzde 63,8 kapanmış olduğu belirtilirken, ekonomik katılım, eğitim, sağlık ve siyasi imkanlar gibi dört ana alanda düşük sıralamalar elde etti. İzlanda endeksin en üst sırasında yer alırken, Afganistan son sırada bulunuyor.
21 Haziran 2023

European Policy Information Center (EPICENTER) tarafından hazırlanan ve Avrupa'daki yaşam tarzı düzenlemelerini değerlendiren Dadı Devlet Endeksi'ne (DDE) bu yıl Türkiye de dahil edildi. Türkiye, içki, tütün, e-sigara ve fast-food/meşrubat alanlarında uyguladığı yasaklar, düzenlemeler ve vergi oranlarına göre değerlendirilerek endekste birinci sırada yer aldı ve 'en az özgür' ülke olarak tespit edildi. Türkiye'nin genel skoru 54,2 olurken, en yakın rakibi 43,3 puanla Norveç oldu. Türkiye, dört temel kalemde üçünde birinci, tütün politikalarında ise üçüncü sırada yer aldı.
1 Haziran 2023

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye nüfusa göre kişi başına en fazla mahkum ve tutuklunun olduğu ülke. 31 Ocak 2022 itibarıyla Türkiye'deki cezaevlerinde 303 bin 945 mahkum veya tutuklu bulunuyor. Bu sıralamada Türkiye'yi İngiltere, Polonya, Fransa, Almanya, İtalya, Ukrayna ve İspanya izliyor. Ayrıca, Türkiye'de 100 bin kişi içinde 355 kişi cezaevinde bulunuyor.
27 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri'ne göre, Türkiye'de yoksulluk oranı 0,5 puan azalarak yüzde 13,9'a geriledi. Farklı medyan gelir yüzdelerine göre hesaplanan yoksulluk oranları incelendiğinde, medyan gelirin yüzde 60'ı esas alındığında yoksulluk oranı 0,1 puan artarak yüzde 21,7'ye çıkarken, yüzde 40'ı esas alındığında 0,2 puan azalarak yüzde 7,4'e düştü. Ayrıca, medyan gelirin yüzde 70'i esas alındığında yoksulluk oranı 0,4 puan artarak yüzde 29,7'ye yükseldi. Hane halkı tipine göre değişiklikler gözlemlenirken, tek kişilik hane halklarında yoksulluk oranı 2 puan artışla yüzde 9,5 olurken, çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişilik hane halklarında 3,7 puan azalarak yüzde 8'e geriledi.
30 Ocak 2024

İstanbul Politikalar Merkezi ve Ankara Enstitüsü tarafından yapılan 'Türkiye'de Dindarlık Algısı' araştırması, katılımcıların %73'ünün Türkiye'de dindarlığın azaldığını düşündüğünü ortaya koydu. Araştırmada, katılımcıların %41'i dindar insanların devlet yönetiminde yer almasını olumlu bulurken, %37'si buna karşı çıktı. Siyasi partilerin dini söylemler kullanmasından rahatsızlık duyanların oranı %53 iken, Diyanet İşleri Başkanlığı'na güvenenlerin oranı %35,4 ve dini kurum ve cemaatlere güvenenlerin oranı ise yalnızca %13,9 olarak belirlendi.
7 Kasım 2023

Avustralya merkezli insan hakları derneği Walk Free'nin 2023 Küresel Kölelik Endeksi'ne göre Türkiye, her bin kişiden 15,6'sının 'modern köle' olarak tanımlandığı bir oranla Avrupa ve Orta Asya'da en yüksek modern köle oranına sahip ülke oldu. Türkiye bu oranla dünya genelinde 8'inci sırada yer alırken, Hindistan listenin ilk sırasında bulunuyor. Raporda Türkiye, modern kölelikle mücadele konusunda en az eylemde bulunan ülkelerden biri olarak gösterildi. Modern kölelik, insanların zorla çalıştırılması, borç esareti, soy temelli kölelik, zorla evlilik ve ev hizmetlerindeki kölelik gibi çeşitli sömürü yollarını içeriyor.
24 Mayıs 2023

ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House'un 2023 raporunda, Türkiye internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı. Rapor, Türkiye'de internet özgürlüğünün son on yılda istikrarlı bir şekilde azaldığını belirtti. Sansürün yaygın olduğu ve yüzlerce web sitesi, çevrimiçi makale ve sosyal medya gönderisinin engellendiği veya kaldırıldığı belirtildi. Ayrıca, hükümetin çevrimiçi ifadeyi suç sayan ve sansürü artıran yasalar çıkardığı, dezenformasyonu körükleyen trol ağları oluşturduğu ve gazetecileri, aktivistleri ve sosyal medya kullanıcılarını yasal suçlamalarla karşı karşıya bıraktığı ifade edildi.
4 Ekim 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan ankete göre Türkler, geleceğe en karamsar bakan ulus olarak öne çıkıyor. Ankete katılan Türklerin %60'ı geleceğe karamsar bakarken, yaşamak için ilk tercih olarak AB ülkelerini gösteriyor. Güvenlik konusunda ABD ile işbirliğini, değerler konusunda AB'yi, ticarette ise Çin'i tercih ediyorlar. Türkler ayrıca liderden ülkenin bağımsızlığını savunmasını bekliyor ve nükleer silahlanmaya karşı çıkmıyor. Rusya-Ukrayna savaşında barışın önündeki en büyük engel olarak Batı'yı görenlerin oranı %50.
15 Kasım 2023

2022 PISA araştırması sonuçlarına göre, Türkiye okuma, matematik ve fen alanlarında sırasıyla 36, 39 ve 34'üncü sıralarda yer alarak OECD ortalamasının altında kalmıştır. Türkiye'nin puanları 2018'e göre sabit kalmış veya değişmiş olsa da sıralamada yükselmiştir. Araştırmada Singapur tüm alanlarda birinci sırada yer alırken, dünya genelinde öğrencilerin performansında 2018'e kıyasla düşüş gözlemlenmiştir. PISA, OECD tarafından yürütülen ve 2000 yılından bu yana her üç yılda bir tekrarlanan bir değerlendirme programıdır.
5 Aralık 2023

Ekonomi profesörü Steve Hanke tarafından yayımlanan 2022 Dünya Sefalet Endeksi'ne göre Türkiye, 101,601 puanla dünyanın en sefil 10'uncu ülkesi oldu. Endekste birinci sırada 414,7 puanla Zimbabve yer alırken, en az sefalet yaşanan ülke 8,51 puanla İsviçre olarak belirlendi. Türkiye'deki sefaletin en büyük etkeni yüksek enflasyon olarak gösterildi. Hanke, ekonomik sefaletin yüksek enflasyon, yüksek borçlanma maliyetleri ve işsizlikten kaynaklandığını ve azaltmanın yolunun ekonomik büyümeden geçtiğini ifade etti.
27 Mayıs 2023

Bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi ve Konferans Ligi'nde mücadele eden Türk futbol takımları, 3'üncü eleme turunun ardından en fazla ülke puanı toplayan ülke oldu. Toplamda oynadıkları 16 maçın 13'ünü kazanan Türk temsilcileri, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet aldı. Bu sonuçlarla Türk ekipleri toplamda 14 puana ulaştı ve bunun ülke puanına yansıması 3,5 puan oldu. Türkiye'nin yanı sıra bu puana ulaşan diğer ülke Polonya oldu.
18 Ağustos 2023

Açık Toplum Vakıfları tarafından dünya genelinde yapılan bir ankete göre, 18 ila 35 yaş arası gençlerin üçte biri demokrasiye inanmıyor ve güçlü bir lideri desteklemekte sakınca görmüyor. Türkiye'deki oran ise yüzde 50. Ankette, gençlerin yüzde 57'si demokrasiyi herhangi bir yönetim biçimine tercih edilebilir bulurken, yüzde 42'si askeri yönetimi destekliyor. Türkiye özelinde ise, yüzde 50'lik kesim seçimlerle ya da parlamentoyla uğraşmayan bir liderin ülke yönetimi için iyi bir seçenek olduğunu düşünüyor.
12 Eylül 2023

Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO), Türkiye'nin yolsuzlukla mücadeledeki performansını değerlendirdiği raporunda, Türkiye'nin 2015'te kabul edilen 22 tavsiyeden sadece üçünü tatmin edici bir şekilde uyguladığını, dokuzunu kısmen uyguladığını ve 10'unu ise hiç uygulamadığını belirtti. Milletvekilleri, hakimler ve savcılar arasında yolsuzluğun önlenmesi amacıyla verilen tavsiyelerin yeterince yerine getirilmediği ve yasama sürecinin şeffaflığının arttırılması gerektiği vurgulandı. Türkiye'ye, alınan tedbirlere ilişkin bir raporu en geç 30 Haziran 2024'e kadar sunması talep edildi.
7 Aralık 2023

EBS Danışmanlık verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk altı ayında satılan sıfır otomobil sayısı 430 bin 372 adet oldu. Bu rakam, nüfusa oranlandığında her 1000 kişiden sadece beşinin yeni otomobil satın alabildiğini gösteriyor. Avrupa Birliği ortalamasının 1000 kişi başına 10,7 araç olduğu dikkate alındığında, Türkiye Avrupa'da 32 ülke arasında 30. sırada yer alıyor. Otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyon nedeniyle zor bir dönemden geçiyor ve bu durum vatandaşların alım gücünü olumsuz etkiliyor.
19 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye'de işsizlik oranı mayıs ayında bir önceki aya göre 0,7 puan düşerek yüzde 9,5 seviyesine geriledi. 15 yaş ve üstü kişilerde işsiz sayısı 193 bin kişi azalarak 3 milyon 328 bin kişiye düştü. İstihdam oranı ise 0,1 puan artışla yüzde 48,5 oldu. Genç işsizlik oranı 1,2 puan azalarak yüzde 17'ye düşerken, haftalık ortalama çalışma süresi 0,3 saat azalarak 44,1 saat olarak kaydedildi.
10 Temmuz 2023
İşaretlediklerim