Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy ve Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, İran'ın herhangi bir saldırısının Gazze'deki ateşkes müzakerelerini baltalayacağını ve yıkıcı sonuçlar doğuracağını belirtti. The Guardian'da yayımlanan ortak makalelerinde, İran'ın bölgedeki tansiyonu artırarak daha büyük bir savaşa yol açabileceği vurgulandı. İki ülke, Avrupa ve Orta Doğu'nun güvenliği için birlikte çalıştıklarını ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı çerçevesinde gerginliğin çözülmesi gerektiğini ifade etti.
18 Ağustos 2024

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkenin yüzde 8 ekonomik büyüme hedefini gerçekleştirebilmesi için 100 milyar dolar yabancı yatırıma ihtiyaç duyduğunu belirtti. Pezeşkiyan, ekonomik sorunların dış ilişkilerle bağlantılı olduğunu ve ABD ile Avrupa'nın uyguladığı yaptırımların bu durumu zorlaştırdığını ifade etti. Ayrıca, adalet ve ayrımcılıkla mücadeleye vurgu yaparak, halkın memnuniyetinin öncelikli olduğunu söyledi.
1 Eylül 2024

İngiliz enerji şirketi BP ile Irak hükümeti, Kerkük'teki dört petrol sahasının rehabilite edilip geliştirilmesine ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşma, Baba ve Avana, Bay Hasan, Cembur ve Habbas sahalarını kapsıyor. Irak hükümeti, bu bölgedeki petrol üretimini, doğalgaz ve güneş enerjisi yatırımlarını artırmayı hedefliyor. Ayrıca, her iki tarafın diğer keşif alanları üzerinde çalışma olasılığı da bulunuyor.
1 Ağustos 2024

ABD, Almanya'ya toplam değeri 5 milyar doları bulan 600 adet Patriot füzesiyle ilgili ekipman satışına onay verdi. Bu satış, Almanya'nın Ukrayna'ya yaptığı silah bağışlarının ardından azalan stoklarını yeniden doldurmasına yardımcı olacak. Ayrıca, bu satışın Avrupa'daki güvenlik ve istikrarın devamına önemli katkı yapacağı belirtildi. Aynı zamanda ABD, İtalya'ya da 738 milyon dolarlık silahlı insansız hava aracı satışına onay verdi.
16 Ağustos 2024

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter, kötü hava koşulları nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldı. İran İçişleri Bakanı Vahidi, kurtarma ekiplerinin henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. Helikopterde Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de bulunuyordu. Reuters'a konuşan bir İranlı yetkili, helikopterin yoğun sis nedeniyle düştüğünü ve kazanın ardından Cumhurbaşkanı Reisi ile Dışişleri Bakanının hayatlarının risk altında olduğunu ifade etti.
19 Mayıs 2024

Murat Ağırel, Türkiye'nin uyuşturucu trafiğindeki stratejik konumuna ve bu alandaki harcamaların artışına dikkat çekiyor. Türkiye, Balkan rotası üzerinde önemli bir geçiş noktası olarak, Avrupa'ya eroin sevkiyatında kilit rol oynamaktadır. 2023 yılında uyuşturucu ile mücadele için yapılan harcama, bir önceki yıla göre %82 artarak 4 milyar 264 milyon Türk Lirası'na ulaşmıştır. Ayrıca, Afganistan'daki haşhaş ekim alanlarının genişlemesi ve Taliban'ın uyuşturucu politikaları da bu konuda etkili olmaktadır.
23 Nisan 2024

Suudi Arabistan, Cezayir ve Kuveyt, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu çerçevesinde, petrol üretimindeki gönüllü kesintileri üç ay daha uzatma kararı aldı. Suudi Arabistan günlük 9 milyon varil, Cezayir 908 bin varil ve Kuveyt 2 milyon 413 bin varil petrol üretimi yapacak şekilde kesintileri haziran sonuna kadar sürdürecek. Bu kararlar, ülkelerin enerji bakanlıkları tarafından yapılan açıklamalarla duyuruldu.
4 Mart 2024

Türkiye Savunma Bakanlığı, ABD'den 40 yeni F-16 Blok-70 uçağının tedariki ve mevcut 79 F-16 uçağının modernizasyonu, mühimmat ve teçhizatı içeren talebe ilişkin 'taslak teklif ve kabul mektubu' aldıklarını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye'nin hava kuvvetlerinin güçlendirilmesi ve modernize edilmesi yönünde önemli bir adım olarak görülüyor. Ayrıntılar henüz netleşmemiş olup, konuyla ilgili daha fazla bilgi bekleniyor.
29 Şubat 2024

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Bağdat arasında devam eden gerilim, bölgesel ve uluslararası aktörlerin de dikkatini çekiyor. ABD'nin Irak'tan çekilmesi beklenirken, İran'ın Bağdat üzerindeki nüfuzunun artması ve Süleymaniye'nin İran yanlısı tutumu, Erbil merkezli KDP'yi zor bir pozisyona sokuyor. KDP, Türkiye ve ABD ile ilişkilerini güçlendirerek hem yetkilerini korumaya çalışıyor hem de bölgedeki güç boşluğuna hazırlanıyor. Bu durum, IKBY ile Bağdat arasında daha fazla gerilime ve bölgedeki uluslararası nüfuz mücadelelerinin şiddetlenmesine yol açabilir.
11 Nisan 2024

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) tarafından yayımlanan raporda, ABD ile Çin arasındaki bilim ve teknoloji rekabetinde ticaret ağlarının kontrolünün kritik öneme sahip olduğu belirtildi. Raporda, kuantum teknolojileri, yarı iletkenler, biyoteknoloji, yapay zeka ve telekomünikasyon gibi alanlarda iki ülke arasındaki pazar rekabeti ve olası güvenlik tehditleri incelendi. ABD'nin ithalat kontrol mekanizmasının güvenlik tehditleri ve yerli işletmelerin üretimine etkileri üzerinde duruldu. Ayrıca, Çin'in kendi çip tasarımlarını geliştirerek ABD firmalarına olan bağımlılığını azaltma çabaları ve yapay zeka alanında ABD ile müttefiklerinin üstünlüğü ele alındı.
18 Şubat 2024

ABD, Güney Kore'nin yaklaşık 3,5 milyar dolar değerinde Apache helikopteri ve ekipman siparişine onay verdi. Pentagon'a bağlı Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA), bu helikopterlerin Hint-Pasifik bölgesinin siyasi istikrarını ve güvenliğini artırma çabasına katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, DSCA Avustralya'ya yaklaşık 100 milyon dolarlık 350 Javeline füzesi satışının da onaylandığını duyurdu.
20 Ağustos 2024

ABD yönetimi, kamu ve özel sektör ortaklığında kurulan Ulusal Yarı İletken Teknoloji Merkezi (NSTC) dahil olmak üzere çip araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine 5 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını duyurdu. Bu yatırımın, yeni teknolojilerin ticarileştirilmesini kolaylaştırarak ABD'nin ulusal güvenliğini güçlendireceği ve yarı iletkenlerin modern ekonominin omurgasını oluşturduğu, ancak ABD'nin küresel çip arzının yüzde 10'undan azını ürettiği belirtildi. Ayrıca, küresel çip satışlarının bu yıl yüzde 13,1 artması bekleniyor.
10 Şubat 2024

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, Gürbulak Gümrük Kapısı’nda İran’dan gelen bir tırda pudraya emdirilmiş 2,2 ton metamfetamin ele geçirdi. Yapılan testlerde, toz formda bulunan yasal yükün metamfetamin içerdiği tespit edildi. Bu rekor miktarda ele geçirilen uyuşturucuyla ilgili savcılık soruşturma başlattı.
4 Ağustos 2024

Alman hava yolu şirketi Lufthansa, Ortadoğu'daki mevcut güvenlik durumu nedeniyle Tahran'a olan uçuşlarını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Şirket, bu kararı titiz bir değerlendirme sonucunda aldığını ve 11 Nisan'a kadar Tahran'a yapılan ve bu kentten gerçekleştirilen uçuşları askıya aldığını belirtti. Lufthansa sözcüsü, şirketin misafirlerinin ve mürettebatının güvenliğini birinci öncelik olarak gördüğünü ve durumun 11 Nisan'da tekrar değerlendirileceğini ifade etti.
11 Nisan 2024

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, İkinci Dünya Savaşı sırasında uçağı düşürülen amcası Ambrose J. Finnegan'ın yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini belirtti. Biden, amcasını onurlandırmak için Pennsylvania'daki bir savaş anıtını ziyaret ettiğinde bu açıklamayı yaptı. Ancak, ABD Savunma Bakanlığı ve askeri kayıtlar, amcasının Pasifik Okyanusu'na düşen uçağında öldüğünü ve yamyamların olayla ilgili olduğuna dair bir kanıt olmadığını belirtiyor. Beyaz Saray'dan konuyla ilgili ek bir açıklama yapılmadı.
18 Nisan 2024

ABD'nin batı bölgesinde, yüksek irtifada uçan ve kimliği belirsiz bir balon tespit edildi. Balon, Colorado eyaleti üzerinde yaklaşık 12 bin metre irtifada uçarken görüldü ve doğuya, Georgia eyaletine doğru sürüklendiği belirtildi. İlk incelemeler sonucu balonun bir tehdit oluşturmadığı kaydedildi. Bu olay, ABD ile Çin arasında daha önce yaşanan bir krizi hatırlattı; Çin'e ait olduğu iddia edilen bir istihbarat balonu, ABD'nin hassas askeri tesislerinin üzerinden geçmiş ve Amerikan ordusu tarafından düşürülmüştü.
24 Şubat 2024

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan Bell 212 model helikopter düştü. Bu helikopter, 1979'dan önce ABD tarafından İran'a tedarik edilmiş ve ambargolar nedeniyle modifiye edilerek kullanılıyordu. Kazada Cumhurbaşkanı Reisi hayatını kaybetti. ABD, kazayla ilgili suçlamaları reddetti.
21 Mayıs 2024

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı taşıyan helikopter, olumsuz hava şartları nedeniyle Vanadzor kentine zorunlu iniş yaptı. Paşinyan, her şeyin yolunda olduğunu ve yolculuğuna kara yoluyla devam ettiğini belirtti. Başbakan, araçla Tashir'e doğru yola çıktı.
25 Mayıs 2024

ABD, Asya-Pasifik bölgesinde Çin'e karşı askeri varlığını ve işbirliklerini güçlendiriyor. Bu kapsamda, ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kişida ve Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile bir üçlü zirve düzenleyerek bölgede ortak savunma taahhütlerini vurguladı ve Çin'e karşı ortak devriye düzenleme planları açıkladı. Ayrıca, ABD ve Japonya ikili askeri işbirliklerini güçlendirme kararı alarak, Japonya ile ortak bir komuta yapısı kurma, bölgede ortak bir hava ve füze savunma ağı geliştirme ve üçlü askeri tatbikatlar yapma planlarını duyurdu.
13 Nisan 2024

ABD yönetimi, 26 Ocak'ta Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışına ilişkin Kongre'ye resmi bildirimde bulundu. Yasal olarak belirlenen 15 günlük inceleme süreci, herhangi bir engelleme olmadan tamamlandı. Bu süreçte sadece Kentucky Senatörü Rand Paul tarafından bir itiraz gündeme geldi ancak bu itiraz Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde herhangi bir işleme tabi tutulmadı. Böylece, Türkiye'nin ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 uçağın modernizasyonu için talep ettiği satışın önünde herhangi bir engel kalmadı.
11 Şubat 2024
İşaretlediklerim