İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali'nde öne çıkan altı oyun belirlendi. Bu oyunlar arasında Pina Bausch'un başyapıtı Café Müller, İstanbul Rumlarının geçmişinden bugüne uzanan iki kısa oyunun yanı sıra hem sinema hem tiyatronun araçlarını kullanan deneysel bir performansla izleyicilerin karşısına çıkan Büyük Zarifi Apartmanı, Anadolu'nun masallarından ilham alarak kurgulanan ve anlatı tiyatrosuyla interaktif enstalasyonu birleştiren Çirkin, Wajdi Mouawad'ın Kız Kardeşler oyunu, Ercan Kesal'ın yazıp oynadığı Ayazmanın Yılanı ve ataerkillik, imtiyaz ve yaratıcılığa dair tabuları sorgulayan Ustalık Sınıfı yer alıyor.
1 Ekim 2023

Sinema ve tiyatro oyuncusu Ahmet Uğurlu, 30 Mayıs 2024 tarihinde hayatını kaybetti. Sanatçının vefatını sosyal medya üzerinden duyuran Zafer Algöz, Uğurlu'nun büyük bir sanatçı ve ilham kaynağı olduğunu belirtti. Ahmet Uğurlu, 'Tabutta Röveşata', 'Behzat Ç.' ve 'Yol Ayrımı' gibi yapımlarda rol almıştı. Cem Yılmaz da Uğurlu'nun vefatı üzerine taziye mesajı yayınladı.
30 Mayıs 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 22. Filmekimi festivali, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul'da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir'de sinemaseverlerle buluşacak. Festival, Cannes, Venedik, Locarno ve Toronto gibi uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturacak. Festivalin biletleri, 4 Ekim'de Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından 7 Ekim'de genel satışa açılacak. Festival, Sofia Coppola'nın 'Priscilla' filmiyle açılacak ve Altın Aslan'ı kazanan Yorgos Lanthimos'un 'Poor Things' filmiyle kapanacak.
28 Eylül 2023

Galatasaray taraftarları, Beşiktaş maçı öncesinde Cumhuriyet'in 100'üncü yılına özel bir koreografi gerçekleştirdi. 'İlelebet Cumhuriyet' ve '1923-2023' yazılarıyla dikkat çeken koreografide, Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır' sözüne de yer verildi. Ayrıca koreografide Atatürk'ün portresinin yanı sıra, Aziz Sancar, Metin Oktay, Bülent Korkmaz ve Okan Buruk gibi isimlerin yanı sıra madenci, öğretmen, çiftçi ve öğrenci figürleri de yer aldı.
21 Ekim 2023

PEN Yazarlar Derneği, kadın sorunlarına dikkat çeken çalışmaları nedeniyle bu yılki 'PEN Duygu Asena Ödülü'nü Gülseren Onanç, Pınar Selek ve Haluk Levent'e verdi. Gülseren Onanç, kadın hakları konusunda farkındalık yaratan çalışmaları; Pınar Selek, haksız yere yargılandığı ve beraat ettiği davalara rağmen toplumsal cinsiyet çalışmalarına devam etmesi; Haluk Levent ise Ahbap Platformu aracılığıyla gösterdiği dayanışma çabaları nedeniyle ödüle layık görüldü.
20 Şubat 2023

Bu yıl 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 60'ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Belgesel Film ve Kısa Metraj Yarışması'nda yer alacak yapımlar açıklandı. Ulusal Belgesel Film Yarışması'na 56 başvuru gelmiş ve sekiz film seçilmiş. Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda ise 164 başvuru arasından 14 film seçilmiş. Ödüller, 14 Ekim akşamı düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.
13 Eylül 2023

Antalya'nın Akseki ilçesinde, emekli avukat Faik Bozkurt tarafından verilen 'Noter Amca' ödülleri, bu yıl 18'inci kez düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 11 okuldan dereceye giren ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinden oluşan 39 başarılı öğrenci ödüllendirildi. Birinci olan öğrencilere çeyrek altın, ikinci ve üçüncü olanlara ise para ödülü verildi ve çeşitli hediyeler takdim edildi. Bozkurt, ödüllerin öğrencileri çalışmaya ve başarıya teşvik etmek amacıyla verildiğini belirtti.
8 Haziran 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Türkiye'de ilk olarak 30'uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde gösterilecek. Film, 29 Eylül'de Türkiye genelinde sinemalarda izleyiciyle buluşacak. 'Kuru Otlar Üstüne', İstanbul'a atanmayı bekleyen bir resim öğretmeninin taciz suçlamasıyla karşılaşması ve bu durumun hayatını nasıl etkilediğini konu alıyor.
14 Temmuz 2023

TRT, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Oscar Ödül Töreni'nin Türkiye yayıncısı olarak listelenmişti. Ancak, 95'inci Oscar Ödül Töreni'nin yayın haklarından son anda vazgeçtiği belirtildi. Resmi bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen, bu kararın Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alındığı iddia edildi.
10 Mart 2023

Türk oyuncu Fikret Kuşkan, İtalya'nın Puglia bölgesinde düzenlenen Ora!Fest Uluslararası Film Festivali'nde 'Roza' filminde sergilediği performansla 'en iyi aktör' ödülüne layık görüldü. Film, Hamit İzol'un kitabından uyarlanarak Mustafa Kotan yönetmenliğinde ve Sultan Turan Kızılay senaristliğinde çekildi. 'Roza', Urfa'dan Mersin'e göç eden mevsimlik işçi bir ailenin yaşadığı dramı konu alıyor ve eğitimsizlik, ekonomik sıkıntılar ve töre gibi temaları işliyor.
9 Haziran 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla RTÜK tarafından beş program durdurma cezası ve idari para cezasına çarptırıldı. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri Twitter üzerinden RTÜK'e karşı bir kampanya başlattı. Oyuncular Sendikası, cezayı 'sansür' olarak değerlendirerek, karardan dönülmesi çağrısında bulundu ve cezanın oyuncular ve teknik ekip üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
3 Nisan 2023

25. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 25 Ekim - 5 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde sekiz ülkeden 10 oyun ve Türkiye'den altı topluluğun sekiz oyunu izleyiciyle buluşacak. Toplamda 51 gösterinin yer alacağı festivalde ayrıca film gösterimleri, atölyeler, söyleşiler ve geniş kapsamlı bir Karagöz Figürleri Sergisi düzenlenecek. Festivalde Türk geleneksel gölge tiyatrosu Karagöz'e de özel bir bölüm ayrıldı.
16 Ekim 2023

Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliye talebi, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından meslektaşları ve arkadaşları İstanbul Barosu önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler, Yargıtay'ın kararının hukuk güvenliğini zedelediğini ve siyasi amaçlar taşıdığını iddia etti. Ayrıca, Yargıtay'ın benzer bir durumda olan TİP milletvekili Ahmet Şık'ın davasında farklı bir karar vermesine dikkat çekerek, bu durumun hukuk güvenliği ve yargının saygınlığı açısından önemli bir sınav olduğunu belirttiler.
18 Temmuz 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, bir video mesaj yayınlayarak Türk milliyetçilerine, Atatürkçülere ve ülkücülere, cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'a imza vermeleri için çağrıda bulundu. Özdağ, Türkiye'deki sığınmacı sorununa ve Türk milliyetçilerinin siyasi istismara uğramasına dikkat çekti. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) verilerine göre, Sinan Oğan'ın şu ana kadar topladığı imza sayısı 25 bin 925 olarak açıklandı ve imza verme işlemi 27 Mart'ta sona erecek.
24 Mart 2023

94 yaşındaki tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Yılmaz Gruda hayatını kaybetti. Sanatçının vefat haberini menajeri Tümoy Özokur, Instagram hesabından duyurdu. Gruda, bir süredir böbrek yetmezliği ve yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları nedeniyle Özel Güngören Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Gruda, aynı zamanda Attila İlhan'la beraber mavi hareketini yaratan şairlerden biriydi.
26 Temmuz 2023

Türkiye'de cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri sırasında, sanat dünyasından birçok ünlü isim oylarını kullanarak seçimlere katıldı. Şarkıcı Hadise, seçmenlere oy kullanma çağrısında bulunurken, sanatçı Şevval Sam özgürlük ve demokrasi temalı bir mesaj verdi. İrem Derici, Ata Demirer, Caner Özyurtlu, Zeynep Bastık, Çağla Şikel ve Ferhat Göçer gibi isimler de sandık başında olduklarını gösteren fotoğraflarını paylaştılar. Komedyen Mesut Süre ise oy kullanma deneyimini esprili bir dille anlattı.
14 Mayıs 2023

Bu yıl 30. yılını kutlayan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisine yönetmen Ömer Faruk Sorak başkanlık edecek. Sorak, kariyeri boyunca 'Vizontele', 'G.O.R.A.', 'Sınav', 'Yahşi Batı', 'Aşk Tesadüfleri Sever', '8 Saniye', 'Aşk Tesadüfleri Sever 2', 'Bandırma Füze Kulübü' ve 'Kendi Yolumda' gibi filmlere imza attı. Festivalin ödül tutarları artırıldı ve en iyi film ödülü 500 bin lira oldu. Festival 18-24 Eylül tarihlerinde düzenlenecek ve son başvuru tarihi 7 Ağustos.
28 Temmuz 2023

Işıl Özgentürk, bu yılki Cannes Film Festivali'nde kırmızı halıda boy gösteren Türk kadın oyuncuların, Türkiye'yi temsil ettiklerini iddia etmelerini eleştiriyor. Festivalde tek bir Türk filminin bile yer almadığını belirten Özgentürk, bu oyuncuların aslında dondurma, saat ve mücevher markalarını temsil ettiklerini vurguluyor. Dünyaca ünlü sinema oyuncularının Filistin'e yasak getiren kararı protesto ederken, Türk oyuncuların bu tür markaları tanıtmasının festivalin itibarını zedelediğini savunuyor.
26 Mayıs 2024

Ankara'da müzisyen Onur Şener'in 'istek parça' tartışması sonucu öldürülmesine ilişkin yargılanan beş sanığın duruşması gerçekleşti. Sanıklar, olay günü yaşananları anlatarak Şener'in psikolojisinin bozuk olduğunu iddia etti. Tutuklu sanıklar İlker Karakaş, Ali Gündüz ve Semih Soyalp'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi ve duruşma 8 Mart'a ertelendi. Maktulün yakınları ve tanıkların ifadeleri alındı, sanıkların cinayetle ilgileri olmadığını savunmalarına rağmen, maktulün ailesi sanıkları suçladı.
25 Ocak 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği İstanbul Müzik Festivali kapsamında, genç kadın müzisyenlere destek sağlayan 'Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu' projesinin bu yılki kazananları belirlendi. Toplam 21 genç kadın müzisyen, eğitim ve kariyer gelişimleri için fon desteği almaya hak kazandı. Seçimler, bir seçici kurul tarafından yapıldı ve kazananlar 11 Haziran'da Süreyya Operası'nda konser verecek.
28 Nisan 2023
İşaretlediklerim