İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 7-18 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 42. İstanbul Film Festivali'nin 'Ulusal Yarışma' bölümünün jüri başkanlığını yönetmen ve senarist Emin Alper yapacak. Jüri üyeleri arasında oyuncu Farah Zeynep Abdullah, görüntü yönetmeni Emre Tanyıldız, kurgucu Aylin Zoi Tinel ve yazar Seray Şahiner bulunuyor.
26 Ocak 2023

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 12 Mart'ta düzenlenecek olan 95. Oscar ödülleri için adayları açıkladı. 'Everything Everywhere All At Once' filmi 11 dalda adaylık kazanarak öne çıktı. Bu filmi, 'The Banshees of Inisherin' ve 'All Quiet on the Western Front' filmleri 9'ar dalda adaylıkla takip etti. Adaylar, Akademi Başkanı Janet Jang'ın açılış konuşmasının ardından Riz Ahmed ve Alison Williams tarafından duyuruldu.
24 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ünlü şair Nazım Hikmet Ran'ı vefatının 60. yılında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda düzenlenecek bir etkinlikle anacak. Etkinlik, 3 Haziran Cumartesi günü saat 21:00'de başlayacak ve edebiyat, sinema, tiyatro, müzik dünyasından birçok sanatçının katılımıyla gerçekleşecek. İstanbullular, etkinliğe 'İstanbul Senin' uygulaması üzerinden kayıt yaptırarak ücretsiz katılabilecekler. Anma gecesinde, Yetkin Dikinciler anlatımı ve Ferhat Livaneli orkestrasının müzikleri eşliğinde, Nazım Hikmet'in şiirleri ve şarkıları seslendirilecek.
30 Mayıs 2023

Oyuncu Kadir İnanır, Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar'ın ödül konuşmasına yönelik eleştirilere Instagram üzerinden tepki gösterdi. Dizdar, ödülünü Türkiye'de hak ettiği güzel günleri bekleyen mücadeleci ruhlara armağan etmişti. Bu konuşma iktidar kanadından tepki çekmiş ve Dizdar hedef haline gelmişti. İnanır, eleştirenleri saygılı olmaya, ayağa kalkıp alkışlamaya çağırdı.
31 Mayıs 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti BBVA sponsorluğunda düzenlenen 31’inci İstanbul Caz Festivali, ödül gecesiyle başladı. Açılış töreni Avusturya Konsolosluğu Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleştirildi ve geceye siyaset, iş ve sanat dünyasından birçok isim katıldı. Festivalde Nilüfer Verdi ve Nino Varon'a 'Yaşam Boyu Başarı Ödülleri' verildi. Festival, 4-18 Temmuz tarihleri arasında popüler ve yeni isimlerle dolu bir program sunacak.
4 Temmuz 2024

İstanbul Modern Sinema, 2-5 Mayıs tarihleri arasında 'Gelecek Kısa' adlı bir kısa film seçkisini sunuyor. Bu seçki, animasyon, belgesel ve diğer türlerden oluşan 25 kısa filmi içeriyor ve yılın dikkat çeken, ilk kez gösterilen ve festivallerden ödülle dönen yapımları barındırıyor. Küratör Müge Turan, kısa filmin piyasa koşullarından bağımsız, araştırma alanı olarak özgür bir format olduğunu vurguluyor. Programda çeşitli yönetmenler tarafından çekilen filmler, farklı temalar ve hikayeler üzerinden izleyiciye sunuluyor.
29 Nisan 2024

AKP'li Denizli Büyükşehir Belediyesi, LGBTİ+ haklarına destek verdikleri ödül konuşmaları nedeniyle sanatçılar Melike Şahin ve Mabel Matiz'in konserlerini iptal etti. Mabel Matiz, ödülünü Türkiyeli LGBTİ+ bireylere ithaf etmiş, Melike Şahin ise toplumsal özgürlüklerle ilgili umut dolu bir konuşma yapmıştı. Şahin'in bu konuşmasının ardından AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi de sanatçının konserini iptal etmişti. Ayrıca, benzer bir durum Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yaşanmış ve Melek Mosso konserini iptal etmeyen AKP'li belediye başkanı Cüneyt Yüksel, sosyal medya baskıları sonucu istifa etmişti.
18 Haziran 2023

Ali Gültiken, Beşiktaş'ın Konyaspor ile oynadığı maçta gösterdiği performansı ve takımın gelecekte başarılı olabileceğine dair ipuçlarını ele aldı. Yazısında, Semih'in golcülüğü ve kendine olan güveninin takımın başarısında önemli bir rol oynadığını, Rashica ve Cenk Tosun gibi diğer oyuncuların da maçın kazanılmasında etkili olduğunu belirtti. Gültiken, Beşiktaş'ın bu maçtaki performansıyla 'bu takım olacak' duygusunu taraftarlarına gösterdiğini ifade etti.
20 Şubat 2024

Ankara'nın ünlü sinema salonlarından Kavaklıdere Sineması, 2007 yılında kapanmasının ardından 16 yıl sonra yeniden açılmaya hazırlanıyor. Sinema, yenilenme çalışmaları öncesinde 15-16 Nisan tarihlerinde 'Bir Zamanlar Kavaklıdere; Sinemada Buluşalım!' adlı bir etkinlik düzenleyecek. Etkinlikten elde edilecek gelir, sinemanın yenilenmesi için kullanılacak. Etkinlik kapsamında söyleşiler, tiyatro oyunları, sinema gösterimleri, stand-up şovları ve konserler gerçekleştirilecek.
10 Nisan 2023

Özcan Alper'in ulusal ve uluslararası festivallerden ödüllerle dönen son filmi 'Karanlık Gece', Netflix kütüphanesine eklendi. Film, Alper'in Murat Uyurkulak'la birlikte yazdığı senaryoda, 'suç ortaklığı' ve onu koruyan suskunluğun yol açtığı 'şiddet sarmalı'nı küçük bir kasabada geçen hikayeyle anlatıyor. Oyuncu kadrosunda Berkay Ateş, Cem Yiğit Üzümoğlu, Pınar Deniz, Taner Birsel ve Sibel Kekilli'nin yer aldığı film bugün Netflix kütüphanesine eklendi.
13 Ekim 2023

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in cinayetiyle ilgili olarak, cinayetin tetikçisi olduğu iddia edilen Eray Özyağcı'yı Ankara dışına çıkardığı öne sürülen Tolgahan Demirbaş yeniden gözaltına alındı. Ayrıca MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın özel kalem müdürü olduğu iddia edilen Emre Y. ve avukat Serdar Öktem de gözaltında. Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili şu ana kadar 15 kişi tutuklanmış, ancak tetikçi Eray Özyağcı henüz yakalanamamıştır.
25 Ocak 2023

Selman Nacar'ın son filmi 'Tereddüt Çizgisi', 80. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı. Filmin galasına, yönetmen Nacar'ın yanı sıra oyuncular Tülin Özen, Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Erdem Şenocak, Okan Avcı, Buket Gülbeyaz, Zeynep Tözüm, Ahmet Kutlu ve film ekibi katıldı. Filmin dünya haklarını, Shoplifters, The Square ve A War gibi uluslararası film kategorisinde Oscar adayı olan filmleri de temsil eden Magnolia Pictures aldı.
5 Eylül 2023

Yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu, 67 yaşında hayatını kaybetti. Giritlioğlu, kariyerine TRT'de çocuk programları ve belgeseller çekerek başladı ve 1989'da 'Kantadon Tango' filmiyle yönetmenlik kariyerine adım attı. 'Suyun Öte Yanı', 'Salkım Hanım'ın Taneleri' ve 'Güz Sancısı' gibi önemli filmlere imza atan Giritlioğlu, aynı zamanda 'Sultan Makamı', 'Çemberimde Gül Oya' ve 'Hatırla Sevgili' gibi popüler dizilerin yapımcılığını üstlendi. Giritlioğlu'nun vefatı, Türk sinema ve televizyon dünyasında büyük bir kayıp olarak değerlendiriliyor.
23 Eylül 2024

Ödüllü senarist ve yönetmen Emin Alper, Fyodor Dostoyevski'nin 'Öteki' adlı eserini tiyatroya uyarlayarak yönetmenliğini üstlendiği ilk oyunun prömiyerini 12 Ocak'ta gerçekleştirecek. Cem Yiğit Üzümoğlu, Erdem Şenocak, Derya Karadaş ve Gökhan Yıkılkan gibi isimlerin rol aldığı oyun, sahne, ışık ve ses tasarımıyla dikkat çekiyor. Oyun, izleyicilere bireyin kendi zıttıyla karşılaşması durumunda ne yapacağını sorgulatan bir konuya sahip. 'Öteki', sezon boyunca İstanbul'daki çeşitli sahnelerde izleyiciyle buluşacak.
7 Aralık 2023

Türk sinema dünyasının tanınmış isimlerinden Tolga Savacı, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Savacı'nın gençliğinden son haline kadar olan fotoğraflarıyla anıldığı haberde, vefatının detaylarına dair ek bilgilerin ilerleyen zamanlarda paylaşılacağı belirtildi.
26 Şubat 2024

İstanbul Modern Sinema'nın 'Yönetmenlerle Buluşma' serisinin sekizinci konuğu olarak Tayfun Pirselimoğlu seçildi. 14-21 Mart 2024 tarihleri arasında yönetmenin yedi uzun ve iki kısa filmi izleyicilerle buluşacak. Gösterimler sırasında Pirselimoğlu'nun filmlerinde yer alan oyuncular ve sanat yönetmeni Natali Yeres gibi isimler de katılım sağlayacak. Ayrıca, 15 Mart'ta bir söyleşi etkinliği düzenlenecek. Programda, Pirselimoğlu'nun Kafkaesk anlatımla karanlık ve absürt bir polisiyeye dönüşen son filmi 'Kerr' ve daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş kısa filmi 'Sükût Altındır' da yer alıyor.
13 Mart 2024

Türk tiyatro, sinema ve seslendirme sanatçısı İsmail Köksal Engür, böbrek yetmezliğine bağlı komplikasyonlar nedeniyle 77 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçının vefatını oyuncu Cengiz Bozkurt sosyal medya üzerinden duyurdu. Engür, 'Leyla ile Mecnun' dizisindeki 'ak sakallı dede' rolüyle tanınıyordu ve birçok tiyatro oyunu, sinema ve dizi filmde rol almıştı. Ayrıca 'SüngerBob KareŞort' çizgi dizisinde Squidward karakterini seslendirmiş ve çeşitli ödüller kazanmış bir sanatçıydı.
27 Mart 2023

Bu hafta sinema salonlarında üçü yerli olmak üzere toplam 10 yeni film izleyici ile buluşacak. Oscar adayı 'Geride Kalanlar', yerli aksiyon filmi 'Emanet', gençlik filmi 'Hayatımız Roman', yabancı aksiyon filmi 'Tetikçi', Arnavut yapımı 'The Albanian Virgin', duygusal drama 'Hatır', korku filmleri 'Hayali' ve 'Rahha', animasyonlar 'Süper Kahramanlar: Sihirli Dünya' ve 'Minik Fare ve Sevimli Ayının Maceraları' bu haftanın dikkat çeken yapımları arasında yer alıyor.
7 Mart 2024

Komik Evcil Hayvan Fotoğraf Ödülleri bu yılki kazananlarını açıkladı. Ödüller, evcil hayvanların hayatımızdaki olumlu ve hayati rolünü vurgulamayı ve hayvan refahına katılımı teşvik etmeyi amaçlıyor. Kazananlar arasında köpek, kedi, at ve diğer canlılar kategorilerinde ödüller verildi. Ayrıca halkın seçimi ve sahibinin aynısı gibi özel kategorilerde de ödüller sahiplerini buldu.
8 Haziran 2024

73. Berlin Film Festivali'nin programı açıklandı ve 16-26 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek. Festivalde 18 film 'Altın Ayı' ödülü için yarışacak ve Türk yönetmenlerin filmleri öne çıkıyor. Burak Çevik, Helin Çelik, Ayşe Polat ve İlker Çatak gibi yönetmenlerin yeni yapımları festivalde yer alacak. Jüri başkanlığını Kristen Stewart yapacak ve Steven Spielberg onursal Altın Ayı ödülünü alacak.
24 Ocak 2023
İşaretlediklerim