Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliyesine yönelik kararını 'yargısal aktivizm' olarak nitelendirerek eleştirdi. Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını 'milli yargıya saldırılara karşı reaksiyoner bir tavır' olarak övdü. Yargıtay, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve tahliyesine karar veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti. Bu karar, hukukçular ve muhalif siyasiler tarafından 'yargı darbesi' olarak yorumlanmıştı.
9 Kasım 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında verdiği kararı 'darbe girişimi' olarak nitelendirerek, TBMM Danışma Kurulu'nun toplanmaması üzerine TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemine başlayacaklarını duyurdu. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve sonrasında milletvekili seçilen Can Atalay'ın durumuyla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararının ardından geldi. Yargıtay, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
9 Kasım 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının uygulanmamasına avukatlar tepki gösterdi. İstanbul adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) kararı uygulamayan heyet hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu. Avukatlar, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı uygulamamasını eleştirdi ve bu durumun bir suç ihbarı olduğunu belirtti.
31 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Atalay, Twitter üzerinden bir mesaj yayımlayarak, daha önce konuşmayan veya yeterince tepki göstermeyen kişileri hukuksuzluklara karşı seslerini yükseltmeye çağırdı. Ayrıca TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Başkanlık Divanı'na da durumun ciddiyeti karşısında sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini belirtti ve yemin etmek için kendisine heyet gönderilmesini talep etti.
14 Temmuz 2023

Anayasa Mahkemesi, TİP milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı verdi, ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay bu karara uymadı. İstanbul Barosu, yerel mahkemenin ve Yargıtay'ın anayasayı göz ardı ettiğini belirterek, mahkeme başkanı ve üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, Atalay'ın tahliye edilmemesinin yeni bir suç teşkil ettiğini ifade etti.
28 Aralık 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Anayasa Mahkemesi'nin TİP milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararına rağmen, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyayı Yargıtay'a göndermesini eleştirdi. Akşener, bu durumun devlet kurumları arasındaki çatışmayı sonlandırma fırsatının heba edildiğini ve hukukun üstünlüğünün rafa kaldırıldığını belirtti. Ayrıca, iktidarın anayasal devlet krizi çıkarmakla meşgul olduğunu ve milletin sandıkta gereken cevabı vereceğini ifade etti.
27 Aralık 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası’nda hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanmadığını söylemesi üzerine ileri bir tarihe erteledi. Aynı gerekçeyle daha önce de AİHM'nin eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararının gündeme alınması ertelenmişti. Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor.
12 Ekim 2023

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına rağmen serbest bırakılmayan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için herkesi İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne çağırdı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak mahkeme heyeti kararı geciktirdi ve adliyeden ayrıldı. Kadıgil, Twitter'dan yayınladığı canlı videoda 'anayasaya bir parça saygı duyan herkesi', avukatları, milletvekillerini İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne çağırdı.
30 Ekim 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan ve TİP Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliye talebi, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi tarafından reddedildi. Avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi de oyçokluğuyla bu talebi reddetti. Yargıtay üyesi Özgür Cevahir, muhalefet şerhinde Anayasa'nın 14. maddesinin yeterli açıklıkta olmadığını ve yasama dokunulmazlığına müdahalenin hukuki belirlilik ve güvenliği sağlamadığını belirtti.
18 Temmuz 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararını tanımama ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi. Bakırhan, bu durumun hukuki güvenlik ve kurumsal işleyişi ortadan kaldırdığını ve siyasi iktidarın bu olayın baş sorumlusu olduğunu belirtti. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, ancak Yargıtay bu karara uymayarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
8 Kasım 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve sonrasında TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karşı çıkarak, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını 'anayasal düzene karşı kalkışma girişimi' olarak değerlendirdi ve derhal bastırılmasını istedi. Özel, bu gelişmeler üzerine partisinin Meclis grubunu olağanüstü kapalı toplantıya çağırdı. Yargıtay, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.
8 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, mahkeme üyeleri hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından ceza davası açılmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
3 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, hukuk fakültesi öğrencilerine yönelik bir sertifika töreninde yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmasının zorunluluğunu ve bu kararlara itiraz edilse bile uygulanması gerektiğini belirtti. Arslan, adli ve idari yargı sisteminde nihai ve bağlayıcı kararları verme yetkisinin Anayasa Mahkemesine ait olduğunu ve bu kararların uygulanmamasının gerekçe olamayacağını ifade etti. Açıklama, tutuklu TİP milletvekili Can Atalay hakkında AYM tarafından verilen hak ihlali kararlarının İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay tarafından tanınmaması bağlamında yapıldı.
12 Ocak 2024

CHP, Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu TİP milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararlarına uymayan İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi hakkında harekete geçti. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri için HSK'ye disiplin soruşturması açılması, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi üyeleri için ise Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'na görevden çekilme talebinde bulunuldu. CHP'nin dilekçelerinde, AYM kararlarının bağlayıcı olduğu ve siyasi nedenlerle uygulanmadığı vurgulandı.
5 Ocak 2024

CHP, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına rağmen serbest bırakılmayan milletvekili Can Atalay için miting düzenliyor. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, partilerinin bu mitinge katılmayacağını açıkladı. Can Atalay, Gezi Parkı davasından hüküm giymiş ve AYM, hak ihlali kararı vererek tahliyesini istemişti. Ancak Yargıtay, AYM'nin kararını tanımayarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.
8 Ocak 2024

Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay ile ilgili tahliye kararını tanımaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine, HEDEP tarafından Meclis'e sunulan 'AİHM ve AYM kararlarına uyulmamasının engellenmesi' önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HEDEP Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Yargıtay'ın tutumunu Anayasa Mahkemesi ve Meclis iradesini ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olarak nitelendirdi. Muhalefetin desteklediği önergeye karşı çıkan AKP ve MHP, önergenin reddedilmesini sağladı.
9 Kasım 2023

Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi, TİP milletvekili Can Atalay'ın avukatlarının, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına uymayan Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin kararına yaptığı itirazı inceledi ve itirazın kabul edilemez olduğuna karar verdi. Gerekçe olarak, 3'üncü Ceza Dairesi'nin kararının itiraz yolu açık olmaması gösterildi. Bu kararın ardından, kararın tebliğ işlemleri Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi tarafından yapılacak.
20 Kasım 2023

Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını sahiplenerek, AYM'yi hukuk sistemini kaosa sürükleyecek kararlar almakla itham etti. Yargıtay, AYM'nin bireysel başvuru incelemelerinde anayasal ve yasal sınırları aştığını ve yerleşik içtihatları tersine çevirdiğini iddia etti. Ayrıca, AYM'nin 'süper temyiz mahkemesi' gibi algılandığına ve bireysel başvuru sisteminin yargı sistemini zayıflattığına dikkat çekildi. Yargıtay, AYM'nin uygulamalarının hukuki sonuçlarını eleştirerek, yargısal görev ve yetkileri kapsamında verilen kararlara yönelik saygınlığı zedeleyen tepkilerin üzüntüyle karşılandığını belirtti.
10 Kasım 2023

AKP Grup Başkan Vekili Leyla Şahin Usta, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürüleceğini duyurdu. Anayasa Mahkemesi, Atalay hakkında hak ihlali kararı vermiş, ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay bu kararları tanımamıştı. Yargıtay'ın kararı Meclis'te okunduğunda Atalay'ın vekilliği düşecek. Atalay, Gezi Parkı davasından 18 yıl hapse mahkum edilmiş ve AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu, ancak Yargıtay AYM'nin kararını tanımayarak Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine hükmetmişti.
30 Ocak 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP milletvekili ve Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay'ın durumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Tunç, yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu, en doğru kararı vereceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve herkesin anayasa ve kanunlarla bağlı olduğunu ifade etti. Tunç, yüksek mahkemeler arasında çatışma ortaya koymanın doğru olmadığını ve hukuk devletini zedeleyecek yorumlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
1 Kasım 2023
İşaretlediklerim