Eski AKP'li bakan Hüseyin Çelik, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi ve bu durumu 'kendi militan yargımızı oluşturduk' ifadesiyle yorumladı. AYM, hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönünde karar vermiş, ancak yerel mahkeme ve Yargıtay bu karara uymayarak AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti. Bu karar, hukukçular ve muhalif siyasiler tarafından 'yargı darbesi' olarak nitelendirildi ve Yargıtay'a Cumhurbaşkanlığı'ndan destek geldi.
9 Kasım 2023

Gezi Parkı davasından dolayı tutuklu bulunan avukat ve TİP Milletvekili Can Atalay, milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atalay'ın durumunun Yargıtay ile TBMM Başkanlığı arasında yapılacak yazışmaların sonucuna göre netleşeceğini ifade etti. Tunç, Gezi davasının anayasal düzenle ilgili olduğunu ve dokunulmazlık kapsamı dışında kalan dosyalardan olduğunu belirtti.
7 Haziran 2023

Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliye talebi, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından meslektaşları ve arkadaşları İstanbul Barosu önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler, Yargıtay'ın kararının hukuk güvenliğini zedelediğini ve siyasi amaçlar taşıdığını iddia etti. Ayrıca, Yargıtay'ın benzer bir durumda olan TİP milletvekili Ahmet Şık'ın davasında farklı bir karar vermesine dikkat çekerek, bu durumun hukuk güvenliği ve yargının saygınlığı açısından önemli bir sınav olduğunu belirttiler.
18 Temmuz 2023

Yargıtay, Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karar veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Türkiye Barolar Birliği (TBB), bu kararı 'anayasal düzene karşı açık bir başkaldırı' olarak nitelendirdi ve Yargıtay üyelerinin görevden alınması için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu'na başvuruda bulunacaklarını açıkladı. TBB, ayrıca olağanüstü toplantı yaparak hukukun üstünlüğünü ve vatandaşların haklarını koruma adına atılacak adımları belirleyecek.
8 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay'ın Gezi davasında beş sanığın cezasını onamasına tepki olarak Hatay'dan Ankara'ya yürüyeceklerini duyurdu. Yargıtay, Osman Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet, TİP'ten milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'nun 18'er yıllık hapis cezasını onadı. Baş, 1 Ekim günü Hatay'dan Ankara'ya doğru ilk adımını atacağını belirtti.
28 Eylül 2023

Ankara Barosu üyesi avukatlar, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını protesto etmek için Ankara Adliyesi'nden Yargıtay'a yürüdü. TBB Başkanı Erinç Sağkan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve bazı milletvekilleri avukatlara destek verdi. Sağkan, Anayasa'nın temel kavramlarını savunmanın önemini vurguladı ve Türkiye'nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olup olmadığına dair sorular sordu. Bu olaylar, AYM'nin Gezi Parkı davasından hüküm giyen Can Atalay'ın milletvekili seçilmesi sonrası yaşanan yargısal süreçlerle bağlantılıdır.
10 Kasım 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partinin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) kapatma davasının seçimler sonrasına ertelenmesi ve tüm yargı işlemlerinin seçimlere kadar durdurulması talebiyle yeni bir başvuru yaptığını duyurdu. AYM daha önce Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine HDP'nin Hazine yardımının kesilmesi ve hesaplara bloke konulması kararını oy çokluğuyla almıştı. HDP, bu kararın hukuka aykırı olduğunu ve AYM'nin varlık nedenine aykırı olduğunu savunarak itiraz hakkını kullanacağını belirtti.
16 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Yargıtay arasında yaşanan krize dair yaptığı açıklamada, Yargıtay başkanıyla görüştüğünü ve Anayasa Mahkemesi başkanıyla da görüşebileceğini belirtti. Erdoğan, Yargıtay'ın ağırlıklı olduğunu vurgulayarak, bireysel başvuru sistemi ve Anayasa Mahkemesi üyeleriyle ilgili yasal düzenlemelerin sinyalini verdi. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuruları hızlandırma hedefini sağlamadığını ve 130 bin başvuru olduğunu ifade etti.
12 Kasım 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, mazbatasını alarak tutukluluğun sonlandırılması için başvuruda bulundu. Ancak Atalay hala serbest bırakılmadı ve bu yüzden yemin edemedi. Cezaevinde hazırladığı iki soru önergesi, yemin etmediği gerekçesiyle TBMM tarafından işleme alınmadı. Önergeler, Atalay yemin ettikten sonra değerlendirilecek.
13 Temmuz 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu avukat Can Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçildi ancak hala serbest bırakılmadı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atalay'ın durumunun Yargıtay ve TBMM Başkanlığı'nın vereceği karara bağlı olduğunu belirtti. TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise Atalay'ın kesinleşmiş bir hükmü olmadığını, Anayasa'ya göre milletvekili seçilmesinin ve TBMM Başkanlığı'na aday olmasının mümkün olduğunu ifade ederek Tunç'un açıklamalarına itiraz etti.
7 Haziran 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın serbest bırakılması için Almanya'da protestolar düzenlendi. TİP üyeleri, Atalay'ın Anayasa'ya aykırı bir şekilde tutuklu tutulduğunu ve milletvekili yeminini edememesinin hukuka ve seçmenlerin temsil edilme haklarına aykırı olduğunu belirtti. Atalay'ın avukatları, mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için başvuruda bulunmuş ancak Atalay hala serbest bırakılmamıştır. TİP, Meclis'te de protestolarını sürdürmektedir.
9 Temmuz 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvurunun sınırlandırılması için çalıştıklarını ifade etti. Tunç, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını yerine getirmeyen bir ülke gibi algılandığını, ancak bunun doğru olmadığını belirtti. AYM'ye bireysel başvurunun sınırlarının çizilmesi gerektiğini vurguladı. Bireysel başvuru hakkı, 12 Eylül 2010'daki referandumda kabul edilmişti.
6 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Gezi davası tutuklusu Can Atalay, seçim sonuçlarının kesinleşmesiyle birlikte cezaevinden tahliye edilmesinin beklendiğini ifade etti. TİP, Meclis'te Barış Atay'ın seçilememesine rağmen koltuk sayısını korudu. Atalay, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Hatay'a dönmek için hazır olduğunu ve çalışmalara başladığını duyurdu.
15 Mayıs 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu avukat Can Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, bir halk buluşmasında Atalay'ın durumuna dikkat çekerek, tahliye edilmemesinin siyasi bir mesele olduğunu ve hukuki bir temeli olmadığını belirtti. Baş, Anayasa'nın 83. maddesine göre milletvekilinin yargılanabilmesi için Meclis'ten karar çıkması gerektiğini vurgulayarak, Atalay'ın serbest bırakılması için kesintisiz bir mücadele yürütüleceğini ifade etti.
17 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi'nin iki kez tahliye kararı vermesine rağmen hala tutuklu olan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, cezaevinden yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye'nin gerçek gündeminin yoksulluk ve adaletsizlik olduğunu vurguladı. Atalay, özellikle yatağa aç giren çocuklar ve kamu hizmetlerinin kötü ifası gibi konulara dikkat çekti. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde İsrail politikalarını eleştirirken kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Saadet Partisi Milletvekili Hasan Bitmez'i de anarak saygı duruşunda bulundu.
25 Aralık 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis öngören 'sansür yasası' olarak adlandırılan 'dezenformasyonla mücadele yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini 8 Kasım'da görüşecek. AKP ve MHP'nin hazırladığı bu yasa, gazetecilik meslek örgütleri tarafından 'sansür yasası' olarak adlandırılmıştı. CHP, yasanın 29'uncu maddesinin iptali için AYM'ye başvurmuştu. AYM, başvurunun iptal istemini 8 Kasım'daki Genel Kurul gündeminde ele alacak.
2 Kasım 2023

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve bazı baro yöneticileri, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen ve milletvekili seçildikten sonra tahliye edilmeyen avukat Can Atalay'ın durumunu protesto etmek için Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklaması yaptı. TBB Başkanı Erinç Sağkan, Atalay'ın seçilmiş bir milletvekili olduğunu ve hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunmadığını belirtti. Sağkan, seçilmiş bir milletvekilinin yasama faaliyetine katılmasının engellenmesinin demokraside normalleştirilemeyeceğini ifade etti.
8 Eylül 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik karar okunurken, muhalefet tarafından TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a anayasa kitapçığı atıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu eylemi 'milli iradeye saygısızlık' olarak değerlendirerek kınadı ve TBMM Başkanlık kürsüsüne ve Meclis Başkanvekiline gösterilmesi gereken saygıyı vurguladı. Olay, Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararlarının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay tarafından tanınmamasının ardından gerçekleşti.
31 Ocak 2024

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasının hukuki bir zorunluluk olduğunu ve bu kararlara aykırı davrananların 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alabileceğini ifade etti. AYM'nin hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararının Yargıtay tarafından tanınmaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması kararı üzerine Sözüer, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesini hatırlattı. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine ve tahliye edilmesi gerektiğine karar vermişti.
9 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), avukatların dilekçelerinde kullandığı ifadeler nedeniyle uyarı cezası almasını 'ifade özgürlüğü hakkının ihlali' olarak nitelendirdi. İki avukat, müvekkillerinin polis tarafından dövüldüğünü iddia etmiş ve bu durumu raporlaştırmak istemişti. Ancak, muayeneyi yapan doktorun gerçeğe aykırı rapor hazırladığını iddia eden avukatlar, doktor hakkında şikayette bulunmuştu. Bu durum üzerine Eskişehir Barosu avukatlara uyarı cezası vermişti. AYM, avukatların ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi ve yeniden yargılama yapılması gerektiğini belirtti.
2 Kasım 2023
İşaretlediklerim