Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirme konusundaki kararlılıklarını vurguladı. Powell, enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiğini ve indirme sürecinin uzun bir yol olduğunu ifade etti. Fed'in faiz oranlarını geçen hafta yüzde 5-5,25 aralığında sabit tuttuğunu hatırlatan Powell, yıl sonuna kadar faiz oranlarının biraz daha yükseltilmesinin uygun olacağını düşündüklerini açıkladı.
21 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 5-5,25 aralığına çıkardı ve bu oran 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oy birliğiyle alındı. Fed, maksimum istihdam ve yüzde iki enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla bu artışı gerçekleştirdiğini belirtti. ABD'de enflasyon, 2022 haziran ayında yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış, mart ayında ise yüzde 5 olarak kaydedilmişti.
3 Mayıs 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 4,75-5 aralığına çıkardı. Bu karar, 2007'den bu yana görülen en yüksek faiz aralığına işaret ediyor. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oybirliğiyle alındı ve maksimum istihdam ile yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemeyi amaçlıyor. ABD'deki banka iflasları sonrası piyasalarda belirsizlik yaşanırken, yüksek enflasyon verileri sonucunda bu faiz artışı beklentisi güçlenmişti.
22 Mart 2023

Bayram öncesinde hızla yükselen dolar/TL kuru, yeni haftada daha sakin bir seyir izlemeye başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bankacılarla yaptığı görüşmede rezerv satışlarının sona erdiğini belirtmesi piyasada olumlu karşılandı. Ancak Bloomberg'e göre kamu bankalarının döviz satışı yapmaya devam ettiği ve Merkez Bankası'nın bu satışları likidite ihtiyacını karşılamak için yaptığını açıkladığı bildirildi. Ekonomistler ve Tunç Şatıroğlu gibi isimler, bu satışların aslında dolar kurunu belirli bir seviyede tutmak için yapıldığını öne sürüyor.
4 Temmuz 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla alındı. Fed, geçen yıl yüksek enflasyon karşısında faiz artışlarına başlamış ve toplamda 11 faiz artırımı yapmıştı.
20 Eylül 2023

Türkiye'de döviz talebinin artması ve TL'nin değer kaybetmesiyle kurlar yükseliyor ve bu durum Merkez Bankası'nın rezervlerindeki erimeyi hızlandırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimlerinin devam edeceğini belirtiyor ve iktidar, piyasada kontrol sağlamak için çeşitli düzenlemeler yapıyor. Merkez Bankası, seçim sonrası ilk haftada üç yeni düzenleme gerçekleştirdi. Ekonomistler ve piyasa oyuncuları, bankada döviz hesabı olan vatandaşların olumsuz gelişmelere hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade ediyorlar. Prof. Öner Günçavdı, bu durumun adı konmamış bir sermaye kontrolü olduğunu ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını kazanması halinde Türkiye'nin kredi açığının büyüyeceğini, bu durumun vatandaşa vergi yoluyla kaynak yaratma yükümlülüğü getireceğini belirtiyor.
19 Mayıs 2023

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Federal Rezerv Sistemi'nin (Fed) faiz oranlarını daha fazla artırmasına gerek kalmayabileceğini belirtti. Daly, ABD para politikasının kısıtlayıcı bölgeye girmesi, yüzde 2 enflasyona doğru ilerleme ve ABD Hazinesi getirilerindeki artışla birlikte bu durumun gerçekleşebileceğini ifade etti. Fed'in bir sonraki faiz kararı toplantısı 1 Kasım'da gerçekleşecek.
6 Ekim 2023

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine 2024 yılının ikinci çeyreğinde başlayacağını tahmin ediyor. Bu tahmin, Fed'in temmuzda politika faizini 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-5,50 aralığına çıkardığı bir dönemde geldi. Goldman Sachs ekonomistleri, faiz oranlarının önümüzdeki sene haziran sonuna kadar düşürülmeye başlanacağını ve bu noktadan itibaren kademeli olarak üç ayda bir indirime gidileceğini öngörüyor.
14 Ağustos 2023

Bloomberg ajansına konuşan işlemciler, Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasından önce kamu bankalarının dolar alımı yaptığını belirtti. Alımların 23,55 TL seviyesi civarında gerçekleştiği ifade edildi. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltti. Kamu bankalarının bu tür döviz piyasası işlemleri hakkında herhangi bir yorum yapmadığı kaydedildi.
22 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürecek kadar kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna ulaşıp ulaşmadıklarından emin olmadıklarını ifade etti. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından düzenlenen bir konferansta konuşan Powell, iş gücü piyasasının sıkılığının ve ekonomik büyümenin devam ettiğini, ancak gelecek çeyreklerde büyümenin yavaşlamasını beklediklerini söyledi. Enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşmasının garanti olmadığını ve gerekirse para politikasını daha da sıkılaştırmaktan çekinmeyeceklerini vurguladı.
10 Kasım 2023

ABD'deki Silikon Vadisi Bankası'nın iflası ve Credit Suisse ile ilgili yaşanan sorunlar, piyasalarda güvenli liman olarak görülen altının değerini artırdı. Ekonomi gazetesi yazarı Şeref Oğuz, mevcut kaotik ortamın devam edeceğini ve altının önemli bir ekonomik araç olacağını belirtti. Oğuz, ons altın için 2 bin 100 dolarlık bir fiyat tahmininde bulundu.
21 Mart 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından oy birliğiyle alındı. FOMC, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedeflediğini belirtti. Ayrıca, son göstergelerin ekonomik aktivitenin üçüncü çeyrekte güçlü bir hızda büyüdüğüne işaret ettiği bildirildi.
1 Kasım 2023

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, 26 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında hem Türk Lirası hem de döviz mevduatlarında azalma yaşandı. Bu durum, seçim öncesi dönemde TL'nin değer kaybını önlemek için yapılan döviz satışları ve piyasa dışı düzenlemeler sonucu rezerv kayıplarının arttığı bir döneme denk geliyor. Net rezervlerin ekside seyretmesi, sermaye kontrolüne varabilecek önlemlerin gelebileceği yorumlarını beraberinde getiriyor. Ekonomist Tunç Şatıroğlu'nun da dikkat çektiği bu mevduat azalışı, piyasalarda endişe yaratıyor.
8 Haziran 2023

Türkiye Merkez Bankası, döviz kurlarını belirli bir seviyede tutmak amacıyla 'arka kapı' satışları yaparak 3 Mart-14 Nisan tarihleri arasında 43 ton altın satarak 2,3 milyar dolar değerinde döviz rezervlerini desteklemeye çalıştı. Bloomberg'e göre, banka Aralık 2021'den 20 Mart 2023'e kadar piyasalara 128 milyar dolarlık müdahalede bulundu ve bu müdahaleler son bir ayda arttı. Ekonomist Uğur Gürses, Merkez Bankası'nın likit döviz ihtiyacını karşılamak için altın satışlarının yanı sıra yabancı para efektiflerini de döviz hesaplarına geçirdiğini ve toplamda 5,5 milyar dolarlık varlığın likit dövize çevrildiğini belirtti.
24 Nisan 2023

Türkiye Merkez Bankası, faiz oranlarını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Ancak bu artış, enflasyonun yüzde 40 seviyesinde olduğu bir dönemde piyasalar ve ekonomistler tarafından yetersiz bulundu. Britanyalı ekonomist Timothy Ash, artışın piyasaları ikna etmek için yeterli olmadığını belirtti. Merkez Bankası'nın eski başkanı Naci Ağbal'ın faiz artırımı sonrası görevden alınmasına atıfta bulunarak, piyasanın yeni artışlar konusunda şüpheci olacağını ifade etti.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 15'e çıkarmasının ardından piyasa aktörlerinin bu artışı yeterli bulmaması sonucu döviz kurları yükseldi. Bu durum, 20 Haziran'da yüzde 34 zamla 11 bin 402 liraya yükseltilen asgari ücretin dolar karşılığının 482 dolardan 467 dolara düşmesine neden oldu. Dolar/TL kuru saat 17:00 itibariyle 24,32 seviyesine ulaştı.
22 Haziran 2023

Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık faiz artışının ardından nihai faiz tahmininde yukarı yönlü riskler olduğunu belirtti. Banka analistleri, faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 70 olacağını tahmin ediyor. Merkez Bankası, bir haftalık repo faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltmişti. Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın yılın geri kalanında somut faiz artışları yapmaya devam etmesini bekliyor.
22 Eylül 2023

Merkez Bankası, 2024 yılı için açıklanan yüzde 49 oranındaki asgari ücret artışının ocak ayında enflasyonu yükselteceğini ifade etti. Banka, 21 Aralık'ta gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısının özetinde bu durumu paylaştı ve enflasyonun şubat ayı ve sonrasında yavaşlayarak yılın ilk yarısında düşüş eğilimine gireceğini öngördü. Ayrıca, Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 42,5 seviyesine çıkardığı bilgisi de verildi.
28 Aralık 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltme kararı sonrası döviz kurları gerilerken, Borsa İstanbul'daki yükseliş hızlandı. Dolar/TL kuru 28.47 seviyesinden 28.17'ye, avro/TL kuru ise 30,05 bandından 29.67 seviyesine geriledi. BIST 100 endeksi 7591 puandan 7648 puana kadar çıktı. Yeni ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Ancak, ilk iki toplantıda yapılan faiz artışı ekonomistlerce yetersiz ve eksik bulundu.
26 Ekim 2023
İşaretlediklerim