Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında, Türkiye'de milyonlarca abonesi olan Netflix Türkiye, Disney Plus, Spotify ve yüzlerce şubesi olan Starbucks gibi büyük markalar ve dijital platformlar, depremle ilgili sessiz kalmakla eleştirildi. Müşterilerin sosyal medyada başlattığı boykot çağrıları sonucunda bu markalar, depremle ilgili destek ve taziye mesajları yayımladı. Netflix 6 milyon TL bağış yaparken, diğer markalar da çeşitli yardım kampanyaları ve bağışlarla desteklerini ifade etti.
9 Şubat 2023

Jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Fox TV'de yaptığı açıklamada, İstanbul'da beklenen büyük depremin beş altı yıl içinde gerçekleşme ihtimalinin yüzde 60-70 arasında olduğunu ifade etti. 1999'dan bu yana geçen süre ve bilimsel çalışmalar ışığında, orta Marmara fayının kırılma olasılığının arttığını vurguladı. Ayrıca, İstanbul'da daha önce yaşanan 5,8 büyüklüğündeki depremin şehrin altyapısındaki zayıflıkları gözler önüne serdiğini ve bu durumun ciddi bir hazırlık gerektirdiğini belirtti.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrasında başlatılan ve televizyon kanallarının ortak yayınıyla desteklenen 'Türkiye Tek Yürek' bağış kampanyasında toplanan 115 milyar liranın kullanımının araştırılması için CHP tarafından verilen önerge, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Kampanya kapsamında Merkez Bankası'nın 30 milyar liralık bağışı ve 9 milyonu aşkın SMS ile yapılan bağışlar dikkat çekmişti. Ancak toplanan bağışların yaklaşık 31 milyar lirasının henüz yatırılmadığı belirtiliyor.
5 Temmuz 2023

6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'nin kuzeyini etkileyen deprem sonrasında Türkiye, Suriye'deki depremzedelere uluslararası yardımın gönderilmesi amacıyla Rusya'dan onay bekliyor. Türkiye, Kilis'teki Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarından yardım malzemelerinin geçişine izin verilmesi için Moskova ile görüşmeler yapıyor. Birleşmiş Milletler'in sağladığı ilk insani yardım konvoyu sadece Cilvegözü sınır kapısından geçebildi. Rusya, yeni sınır noktalarının açılmasına karşı çıkarken, Türkiye Esad karşıtı grupları desteklemeye devam ediyor.
10 Şubat 2023

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Suudi Arabistan ile Süper Kupa maçlarını beş yıl boyunca dörtlü turnuva formatında düzenlemek için görüşmeler yaptıklarını belirtti. Bu açıklama, İstanbul'da düzenlenen bir ekonomik forumda yapıldı. Daha önce, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın karşılaşacağı Süper Kupa maçının Suudi Arabistan'da oynanacağı iddiaları ortaya atılmış ve TFF bu durumu resmi olarak doğrulamıştı. İki kulüp ise maçın Türkiye'de oynanması için çağrıda bulunmuştu.
13 Kasım 2023

Avrupa Birliği, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'ye yeniden yapılanma sürecinde destek olmak için 7 milyar avro yardım sağlayacağını duyurdu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye'ye 1 milyar avro destek vereceklerini açıkladı. Ayrıca, Avrupa Yatırım Bankası da Türkiye'ye 500 milyon avro yardım yapacağını ve 2019'dan beri süren finansman yasağını kaldıracağını belirtti. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, toplam taahhüt edilen yardımın 7 milyar avroya ulaştığını ifade etti.
21 Mart 2023

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), gazeteci Fatih Altaylı'nın Süper Kupa'nın Suudi Arabistan'da oynanması fikrinin Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tarafından önerildiği iddiasını yalanladı. TFF, bu projenin ve yetkinin kendilerine ait olduğunu ve Türk futbolunun ekonomisini güçlendirmek amacıyla yapıldığını belirtti. Daha önce Fenerbahçe ve Galatasaray kulüpleri maçın Türkiye'de oynanması yönünde çağrıda bulunmuş, ancak TFF kararından vazgeçmemişti.
29 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deprem sonrası ihtiyaç sahiplerine yardım sağlamak amacıyla bir yardım kampanyası düzenledi. Kampanya kapsamında, ALO 153'te oluşturulan 'Deprem Hattı' aracılığıyla ihtiyaç listesi vatandaşlara duyuruldu. Toplanacak yardımlar Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi ve Kartal Lojistik Merkezlerinde alınacak. İBB tarafından belirlenen ihtiyaç listesinde yeni ve kullanılmamış malzemeler yer almakta ve ikinci el ürünler kabul edilmemektedir.
6 Şubat 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen iki büyük deprem sonrasında yedi gün süreyle milli yas ilan edildiğini duyurdu. İlk deprem 7,7, ikinci deprem ise 7,6 büyüklüğünde kaydedildi ve en az 100 artçı sarsıntı gerçekleşti. Bu depremler sonucunda 1651 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Milli yas süresince Türkiye genelinde ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilecek.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen iki büyük deprem, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin önünde ciddi zorluklar oluşturuyor. Depremler, Türkiye nüfusunun %15'ini etkileyen ve milli gelirin %10'una yakınını üreten bir bölgeyi vurdu. Üst düzey bir hükümet yetkilisi, seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceğine dair karar vermek için henüz erken olduğunu belirtti ve acıların henüz tam olarak yaşanmadığını, binlerce insanın göçük altında olabileceğini ifade etti.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Türkiye'ye yardım için gelen 74 ülkeden 7 binden fazla arama ve kurtarma ekibine, aralarında sanatçı ve akademisyenlerin de olduğu 516 kişi tarafından beş ayrı dilde teşekkür mesajı yayımlandı. Mesajda, yardım ekiplerinin insan hayatını kurtarmak, sahra hastaneleri kurmak ve yardım seferberliği düzenlemek gibi çeşitli yollarla destek oldukları belirtildi. İmzacılar arasında tanınmış isimler yer alıyor.
24 Şubat 2023

Suudi Arabistan'da oynanacak olan Süper Kupa finalinde, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın 'Yurtta sulh, cihanda sulh' yazılı Atatürk pankartı ile maça çıkmak istemesine Riyadlı yetkililer izin vermedi. Bu durum üzerine her iki takımın da maça çıkmayı reddetme ihtimali ortaya çıktı. Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altıntop, Suudi Arabistan'ın taahhütnameye uymak zorunda olduğunu ve toplantıların devam ettiğini belirtti. Taraftarlar sosyal medyada takımlarının maça çıkmaması yönünde tepki gösteriyor.
29 Aralık 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlar için destek sağlamak amacıyla Halk TV'de 'Bir Kira Bir Yuva Özel' adlı bir yardım programı düzenleyecek. Programa millet ittifakı liderleri, sanatçılar, gazeteciler ve dünyanın farklı ülkelerinden belediye başkanları katılacak. Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremzedelere 10'ar bin lira kira desteği sağlamayı hedeflediklerini belirtti. 6 Şubat'taki depremler 11 ilde büyük yıkıma yol açmış ve en az 42 bin 310 kişinin ölümüne neden olmuştu.
22 Şubat 2023

Samsun'da oynanan Süper Lig'in 4. haftasındaki Samsunspor-İstanbulspor maçı, şiddetli sağanak yağış nedeniyle ertelendi. Maçın 12. dakikasında hakem Burak Şeker, topun zeminde zıplamadığını belirterek karşılaşmayı durdurdu ve takımları soyunma odasına gönderdi. Yaklaşık 20 dakika sonra sahaya çıkan Şeker, zeminin durumunu kontrol ettikten sonra maçı erteledi. Maçın ne zaman oynanacağı Türkiye Futbol Federasyonu tarafından belirlenecek.
3 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'da düzenlenmesi planlanan Süper Kupa finalinde yaşanan 'Atatürk' krizi sonrası yaptığı açıklamada, sporun siyasetin bir parçası haline getirilmesinin yanlış olduğunu belirtti. Galatasaray ve Fenerbahçe takımlarının, Suudi yönetiminin Atatürk posteri ve milliyetçi slogan içeren pankartlara itirazı üzerine maçı oynamayı reddedip Türkiye'ye dönmesinin ardından gelen tepkiler üzerine konuşan Erdoğan, muhalefetin açıklamalarını istismar siyaseti olarak nitelendirdi ve Türkiye'nin itibarını koruma konusundaki kararlılığını vurguladı.
30 Aralık 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve Türkiye'nin birçok yerinde hissedilen iki büyük depremin ardından, Habertürk kanalı Hatay'ın İskenderun ilçesinden canlı yayın yaparken, bir vatandaşın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AFAD'a yönelik eleştirileri sırasında yayının sesini 10 saniyeliğine kesti. Yayın sırasında spiker, tepki gösteren insanların AFAD'ın gelmediğini ve yardımların ulaşmadığını söylediklerini belirtti. Sesin kesilmesinin ardından vatandaşın eleştirileri devam etti.
7 Şubat 2023

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) Suudi Arabistan'da oynanmasına karar verdiği Süper Kupa finali, Suudi yönetiminin Atatürk posteri, Fenerbahçe'nin 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' pankartı ve tişörtüne, Galatasaray'ın 'Ne mutlu Türküm diyene!' pankartına itirazı sonucu iptal edildi. Her iki kulüp de maçın Türkiye'de oynanmasını istemiş, ancak TFF geri adım atmamıştı. Kriz, maçın başlamasına saatler kala ortaya çıktı ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ile Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek'in TFF yetkilileriyle yaptığı toplantı sonrasında, maçın oynanmayacağı oyunculara tebliğ edildi.
29 Aralık 2023

Fenerbahçe, Suudi Arabistan'da oynanması planlanan ancak Atatürk posteri, 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' pankartı ve 'Ne mutlu Türküm diyene!' ifadelerine Suudi yönetiminin itiraz etmesi üzerine gerçekleşmeyen Süper Kupa finali hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada, kulübün değerlerinin her şeyin üstünde tutulduğu ve yaşananların sadece sportif bir mesele olmadığı, siyaset ve dış politika ile ilişkilendirilmesinin yanlış olduğu belirtildi. Ayrıca, kulübe ve yöneticilere yönelik gerçek dışı iddialar için hukuki adımlar atılacağı ifade edildi.
31 Aralık 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve çevre illerin itfaiye, arama ve kurtarma ekipleri, deprem bölgesine yardım için yola çıktı. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan tarifeli seferlerle bölgeye gönderilen ekipler arasında 80 AFAD görevlisi, 968 arama kurtarma gönüllüsü ve 4 K9 köpeği bulunuyor. Ayrıca Azerbaycan'dan 370 kişilik bir arama kurtarma ekibi de deprem bölgesine intikal ediyor.
6 Şubat 2023

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) Riyad'da düzenlemeyi planladığı Süper Kupa finali, Suudi yönetiminin Atatürk posteri, 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' pankartı ve Atatürk tişörtüne itiraz etmesi sonucu iptal edildi. Galatasaray ve Fenerbahçe kulüpleri, bu engel kaldırılmadığı sürece maça çıkmayacaklarını açıkladı. İptal kararı sonrası sosyal medyada TFF'ye yönelik eleştiriler ve iki kulübe destek mesajları yayımlandı.
29 Aralık 2023
İşaretlediklerim