Filmekimi festivalinde bu yıl da dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş filmler gösterilecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği festival, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul’da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir’de sinemaseverlerle buluşuyor. Festivalde öne çıkan filmler arasında 'Zavallılar', 'Bir Düşüşün Anatomisi', 'The Zone of Interest', 'Öğretmenler Odası', 'Çocuk ve Balıkçıl', 'Dört Kız Kardeş', 'Umudunu Kaybetme', 'Canavar', 'Mükemmel Günler' ve 'Hayat' bulunuyor.
6 Ekim 2023

2022 yılında yatırımcılarına reel getiri sağlayan borsa, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı. Uzmanlar, 2022'de borsaya giren ve kazanç sağlayan yatırımcıların, 2023'te doğru şirket seçiminin daha fazla önem kazandığını belirtiyorlar. İktisatçı Tuncay Turşucu ve Allbatross Portföy Fon Yöneticisi Gökhan Uskuay, yatırımcılara şirketlerin finansal durumlarını, sektör döngülerini ve ekonomik politikaları takip etmeleri gerektiğini, profesyonel yardım almanın veya yatırım yönetimini profesyonellere bırakmanın önemini vurguluyorlar.
27 Ocak 2023

NASA ve SpaceX'in 2030'larda Mars'a astronot gönderme planları kapsamında yapılan bir araştırma, ilk mürettebatın tamamen kadınlardan oluşmasının avantajlı olabileceğini ortaya koydu. Mekansal Fizyoloji Tıp Enstitüsü'nden Jonathan P. R. Scott liderliğindeki ekip, erkek ve kadın astronotların uzay görevlerindeki oksijen tüketimi, enerji harcaması, karbondioksit ve ısı üretimi ile su gereksinimlerini inceledi. Erkek astronotların bu ölçümleri artırdığı, kadınların ise daha az beslenme gereksinimi ve oksijen tüketimi olduğu bulgulandı. Ayrıca, kadınlar için Mars'ta daha küçük yaşam alanı modülleri kurulabileceği belirtildi. Bu tür araştırmalar daha önce de yapılmış ve kadın astronotların avantajları vurgulanmıştı.
4 Mayıs 2023

Cannes Film Festivali'nde 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü alan Merve Dizdar, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için Türkiye'ye döndü. Kadıköy Lisesi'nde oy kullanırken vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılanan Dizdar, Reuters tarafından 'kutuplaşmış bir Türkiye'ye döndü' başlığıyla haberlere konu oldu. RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu'nun eleştirilerine maruz kalan Dizdar, kadın olmanın zorluklarına dikkat çektiği konuşmasında geri adım atmadı. Ödülünü Ankara gar katliamında bacağını kaybeden Nuray karakteri ve mücadeleci ruhlara adadı.
29 Mayıs 2023

Huffpost, terapistler Natasha Williams ve Justin Vafa William'dan 2024 yılı için alınabilecek yeni yıl kararları hakkında önerilerini paylaşmalarını istedi. Williams, radikal öz bakım ve sınırlar koymayı önerirken, William daha fazla uyumaya ve telefon kullanımını bilinçli şekilde azaltmaya odaklanmayı tavsiye ediyor. Radikal öz bakım, kişisel bakımın ötesine geçerek tükenmişlik ve bitkinlik gibi sorunlara proaktif bir yaklaşımı ifade ederken, sınırlar koymak stres faktörlerinden korunmayı amaçlıyor. Uyku kalitesinin artırılması ve telefon kullanımının azaltılması da fiziksel ve zihinsel sağlık için önemli görülüyor.
23 Aralık 2023

BBC teknoloji editörü Ben Morris, 2024'te öne çıkacak teknoloji trendlerini sıraladı. Üretken yapay zeka sistemleri, çeşitli içerikler üreterek bazı endüstri ve iş kolları için temel bir araç haline geldi. Google'ın çatı şirketi Alphabet, ChatGPT'ye rakip 'Gemini' adlı yapay zeka modelini tanıttı. Elektrikli otomobiller konusunda, Birleşik Krallık'ta satılan tüm araçların belli bir oranının elektrikli olması gerektiği ve bu alanda zorlukların devam edeceği belirtiliyor. İnsansı robotlar alanında ise Tesla'nın 'Optimus' adlı robotları dikkat çekiyor. Sağlık alanında ise semaglutide içeren kilo verme ilacı 'Wegovy' büyük başarı sağlayarak talebi karşılamakta zorlanıyor.
24 Aralık 2023

31 Mayıs – 7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan 26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, İran'da 'ahlak polisi' tarafından öldürülen Mehsa Emini anısına ve kadınların özgürlük mücadelesine dikkat çekmek amacıyla 'İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş' adlı bir film seçkisi sunacak. Seçki, 1979'dan günümüze İran kadın hareketini yansıtan uzun ve kısa metrajlı filmleri içeriyor. İranlı yönetmen Mania Akbari festivalde konuk olarak yer alacak ve 'Ne Cüretle Bunu İstersin?' filminin gösterimi sonrası bir konuşma yapacak. Festivalde ayrıca, İran sinemasında çantanın simgesel kullanımını ele alan 'İran Çantası' ve toplumsal çatışmaları otobiyografik bir bakış açısıyla sunan 'Bir Ailenin Röntgeni' gibi filmler de gösterilecek.
4 Mayıs 2023

2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası final maçı Avustralya ve Yeni Zelanda'da gerçekleşti. İspanya ve İngiltere takımları karşı karşıya geldi. Maç, Avustralya'nın Sidney kentindeki Accor Stadı'nda oynandı. İspanya, İngiltere'yi 1-0 mağlup ederek şampiyon oldu.
20 Ağustos 2023

2024 yılında yapay zeka teknolojisi, iş dünyasında önemli değişiklikler ve gelişmeler getirecek. Engelli çalışanlar için yardımcı araçlar olarak kullanılacak, işe alma ve işten çıkarma süreçlerini daha adil hale getirecek, işyerlerinde çeşitliliği artıracak, çalışanların yapay zeka ile çalışma isteğini ve beceri geliştirme ihtiyacını artıracak. Ayrıca, teknolojiye ayak uydurmanın zorlukları devam edecek ve düzenleyicilerin, teknolojinin sınırlarını belirlemesi ve insan iş gücünün haklarını koruması gerekecek.
13 Ocak 2024

Avrupa Parlamentosu, her yıl insan hakları ve düşünce özgürlüğü alanında verdiği Sakharov Ödülü'nü bu yıl Mehsa Emini ve 'Kadın, Yaşam, Özgürlük Hareketi'ne verme kararı aldı. İran'da 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya giren ve hastanede ölen Emini'nin ölümü, ülkede ve dünyada büyük tepki çekmişti. Ödül töreni, 13 Aralık'ta Strazburg'da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu sırasında düzenlenecek.
19 Ekim 2023

Anadolu Ajansı, Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak 100 yaşını aşmış 10 kadını fotoğrafladı. Bu kadınlar arasında Malatya'dan Fatma Göçer, Emine Yeşil, Güllü İçli, Hafi Can, Sultan Kaya ve Zeliha Boyraz, Eskişehir'den Elife Gündüz ve Meryem Şan, Ankara'dan Ümmügülsüm Gürsoy ve Erzurum'dan Aliye Göker bulunuyor. Kadınlar, fotoğraflar çekilirken Atatürk ve Cumhuriyet hakkındaki düşüncelerini ve anılarını paylaştılar.
27 Ekim 2023

Türkiye'de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasında, kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önde olduğu belirtiliyor. Dış basın, Erdoğan'ın önde gitmesini ve muhalefetin durumunu çeşitli açılardan değerlendiriyor. The Guardian, İstanbul, Ankara ve İzmir'de muhalefetin önde olmasına rağmen Erdoğan'ın genelde önde olduğunu ve 'İstanbul'u yöneten Türkiye'yi yönetir' söyleminin geçerliliğini yitirdiğini belirtiyor. BBC, altılı masanın geniş yelpazesinin sandığa yansımadığını ifade ederken, diğer uluslararası medya kuruluşları da seçim sonuçlarını ve Erdoğan'ın liderliğini değerlendiriyor.
28 Mayıs 2023

New York Times Magazine'in ödüllü yazarı Jazmine Hughes, Filistinlilere destek veren ve İsrail'in Gazze kuşatmasını protesto eden bir bildiriye imza attığı için yayın politikalarını ihlal etmekle suçlandı ve editörle görüşmesinin ardından istifa etti. Aynı bildiriye imza atan başka bir yazar Jamie Lauren Keiles de kişisel nedenlerle dergiden ayrıldığını açıkladı. Bildiri, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarını ve bölgedeki gazetecilerin ölümlerini kınayan bir içerikle yüzlerce kişi tarafından imzalandı.
6 Kasım 2023

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, The Guardian gazetesine kültürel önerilerde bulundu. Pamuk, Louvre Müzesi'ni, Annie Ernaux'nun anı kitabının film uyarlaması 'Kürtaj'ı, Tacita Dean'in 'Geography Biography' adlı film enstalasyonunu, Norveçli romancı Dag Solstad'ın 'Mahcubiyet ve Haysiyet' adlı kitabını, 'Çernobil' adlı diziyi ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü' adlı romanının tiyatro uyarlamasını önerdi.
9 Ekim 2023

Ev kadınlığından milyarlar kazanarak ünlü olan iş insanı Martha Stewart, 81 yaşında ABD'de yayınlanan Sport Illustrated dergisinin mayo sayısının kapak modeli olarak tarihe geçti. Dominik Cumhuriyeti'nde çekilen fotoğraflarla derginin en yaşlı kapak modeli olan Stewart, bu deneyimi 'tarihi bir fırsat' olarak nitelendirdi ve yaşlı bir kadının da güzel görünebileceğini ve kendini iyi hissedebileceğini göstermek istediğini belirtti.
16 Mayıs 2023

IMF Direktörü Kristalina Georgieva, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, 2023 yılının dünya ekonomisi için zorlu geçeceğini belirtti. Amerika, Avrupa Birliği ve Çin'in eş zamanlı olarak yavaşlamasının yeni yılı zorlu kılacağını ifade etti. IMF, daha önce küresel ekonomik büyüme görünümünü düşürmüş ve bunun sebepleri arasında Ukrayna'daki savaş, enflasyon baskısı ve yüksek faiz oranları gösterilmişti. Çin'in Covid-19 politikasındaki değişiklikler ve vakaların artması da ekonomik belirsizlikleri artırıyor.
1 Ocak 2023

77'nci Cannes Film Festivali'nin jüri başkanlığını, 'Barbie' filminin yönetmeni Greta Gerwig üstlenecek. 14-25 Mayıs tarihleri arasında Fransa'da düzenlenecek olan festivalde Gerwig, jüri başkanı olarak görev yapacak ve bu rolü İsveçli yönetmen Ruben Östlund'dan devralacak. Festivalin ilk kadın başkanı Iris Knobloch ve festival direktörü Thierry Fremaux, Gerwig'i statükoyu sarsan bir yönetmen olarak tanımladı. Gerwig, Cannes'da jüri başkanı olarak görev yapacak olmanın kendisini şaşkın, heyecanlı ve gururlu hissettirdiğini belirtti.
14 Aralık 2023

ABD'de yayınlanan Time dergisi, 2023 yılının en popüler video oyunlarını listeledi. Listede, çeşitli türlerdeki oyunlar yer alıyor ve bu yılın oyunlarının genel teması insan ilişkilerinin gücü olarak belirtiliyor. Listede birinci sırada 'Alan Wake II' yer alırken, 'Baldur’s Gate 3' ve 'Spider-Man 2' gibi oyunlar da üst sıralarda kendine yer buluyor. Ayrıca, 'Dead Space' ve 'Resident Evil 4' gibi klasiklerin yeniden yapım versiyonları da listeye dahil edilmiş.
9 Aralık 2023

Avustralya'da bir polis teşkilatı, 'Barbie' filminin yıldızı Margot Robbie'nin 96. Oscar Ödülleri'nde en iyi kadın oyuncu dalında aday gösterilmemesi üzerine esprili bir 'soruşturma' başlattığını duyurdu. Robbie ve filmin yönetmeni Greta Gerwig'in aday gösterilmemesi eleştirilere yol açmış, Ryan Gosling ve Hillary Clinton gibi ünlüler akademiye tepki göstermişti. Victoria polisi, Robbie'nin 'çalınan' adaylığı ile ilgili Facebook üzerinden esprili bir paylaşımda bulundu.
26 Ocak 2024

Resmi Gazete'nin duyurusuna göre, TÜİK başkan yardımcılıklarına Furkan Metin, Serdar Öz ve Aydın Keskin Kadıoğlu atandı. TÜİK yönetiminde son yıllarda sık sık değişiklikler yaşanmakta ve bu atamalarla birlikte son üç yılda beş farklı kişi TÜİK başkanlığı görevini üstlenmiş oldu. Şu anki TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'dır.
23 Şubat 2023
İşaretlediklerim