Dünyaca ünlü karaciğer nakli cerrahı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Çeşme'deki evinde beyin kanaması geçirdi ve acil olarak Dokuz Eylül Tıp Fakültesi'nde ameliyata alındı. Kalayoğlu, karaciğer naklini rutin ve kabul edilir bir tedavi olarak tıp dünyasına kazandıran öncü isimlerden biri olarak tanınıyor. 2006'dan bu yana Türkiye'de çeşitli hastanelerde görev yapan Kalayoğlu, son olarak Koç Üniversitesi Hastanesi'nde Organ Nakli Merkezi'nin başkanlığını yürütüyordu.
3 Ağustos 2024

Elon Musk'ın Neuralink şirketi için cerrahi robotlar tasarlayan Afshin Mehin, Wired dergisine verdiği röportajda, yapay zeka ve nöroteknolojinin birleşimiyle ortaya çıkabilecek etik ve gizlilik sorunlarına dikkat çekti. Mehin, bu teknolojilerin şirket çıkarlarına hizmet edip etmediği konusunda endişelerini dile getirdi ve kişisel verilerin korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Neuralink için tasarladığı beyin-bilgisayar arayüzleriyle felçli insanların bilgisayarları kontrol etmelerini sağlayan cihazlar geliştirdiğini ve bu alanda ödüller kazandığını belirtti.
22 Nisan 2024

Britanya'da binlerce kanser hastası, kişiye özel aşılarla yeni bir tedavi türünün denemelerine başlayacak. Bu denemeler, mRNA teknolojisini kullanarak kanser hücrelerini tanıyıp yok etmeyi ve hastalığın tekrarlama riskini azaltmayı amaçlıyor. İlk hasta olan 55 yaşındaki Elliot Pfebve, bağırsak kanserine karşı kişiye özgü bir aşıyla tedavi ediliyor. Denemeler, 2027'ye kadar sürecek ve aşıların geleneksel kemoterapiye göre daha az yan etki yaratması bekleniyor.
31 Mayıs 2024

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Yüksel Ürün, kanser hastalarının grip, zatürre ve Covid-19 gibi aşıları ihmal etmemeleri gerektiğini belirtti. Kanser tedavileri bağışıklık sistemini zayıflattığı için bu hastalar enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Aşılar, enfeksiyon kaynaklı ciddi sağlık sorunlarını önlemekte büyük rol oynuyor. Ürün, kanser tedavisinde enfeksiyonların tedavi sürecini aksatabileceğini ve ölümcül olabileceğini vurguladı.
2 Mayıs 2024

İsviçreli ilaç şirketi Roche, inflamatuar bağırsak hastalıklarına karşı ilaçlar geliştiren Telavant Holding'i 7,1 milyar dolara satın almayı planladığını duyurdu. Anlaşma, gerekli izinlerin alınmasının ardından 2024'ün ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. Bu satın alma ile Roche, ABD ve Japonya'da deneysel antikor RVT-3101'i geliştirme, üretme ve ticarileştirme hakkını elde edecek. Roche, RVT-3101'in başka hastalıkların tedavisinde de kullanılma potansiyeli olduğunu belirtti.
23 Ekim 2023

Dünya genelinde ve Türkiye'de kadınlar arasında en yaygın kanser türü olan meme kanseri, yılda 2,3 milyon kadını etkiliyor ve Türkiye'de her yıl 24 bin yeni vaka tespit ediliyor. Meme kanseri, farklı alt türleri olan ve her biri için farklı tedavi yöntemleri gerektiren bir hastalıktır. Üçlü negatif meme kanseri, agresif seyirli ve hızlı büyüyen tümörlerle karakterize edilir. 2018'den itibaren bu alt tür için 'akıllı kemoterapiler' gibi yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Korkmaz, bu tedaviler ve meme kanseri hakkında bilgi vermiş ve yeni tedavi yöntemlerinin meme kanseri tedavisindeki etkilerini açıklamıştır.
21 Mayıs 2023

Böbrek nakli olan Selma Dilek ve karaciğer nakilli Teoman Erdoğan, 15-22 Nisan'da Avustralya'nın Perth şehrinde gerçekleşecek Dünya Organ Nakilliler Şampiyonası'nda yarışacak. Teoman Erdoğan, 2013 yılında siroz teşhisi konulduktan sonra zorlu bir sürecin ardından karaciğer nakli olmuş ve spor hayatına devam etmiştir. Erdoğan, nakil sonrası kazandığı başarıları ve madalyaları, organ nakli olan kişilerin de spor yapabileceğini göstermek ve Türkiye'de düşük olan organ bağışı oranlarını artırmak için bir fırsat olarak görüyor. Ayrıca, Türkiye'de organ nakilli sporcuların sayısının artması ve bu alanda bir federasyon kurulması gerektiğini vurguluyor.
22 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği ve birçok uzmanlık derneği, Covid-19 pandemisinin devam ettiğini hatırlatarak, yeni mRNA aşılarının (XBB.1.5 suşunu içeren) temin edilip yüksek riskli gruplara uygulanmasının hayati önemde olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün aşılama önerilerini güncellediği ve yüksek riskli grupların belirlendiği belirtildi. Ayrıca, birçok ülkenin eski aşıları bırakıp güncellenmiş Covid-19 aşılarına geçtiği, ancak Türkiye'nin bu konuda bir adım atıp atmadığına dair Sağlık Bakanlığı'nın herhangi bir açıklama yapmadığı ifade edildi.
26 Eylül 2023

Dünyanın en önemli beyin cerrahlarından Prof. Dr. Gazi Yaşargil, 99. yaşını adını taşıyan akademinin düzenlediği kongrede meslektaşlarıyla kutladı. Yaşargil, mikronöroşirürji teknikleri ve cerrahi aletler geliştirerek beyin cerrahisinde çığır açtı. İstanbul'da düzenlenen kongreye 36 ülkeden 218 konuşmacı katıldı. Kongrede, genç beyin cerrahlarına eğitim ve araştırma olanakları sağlanması hedeflendi.
6 Haziran 2024

ABD merkezli Time dergisi tarafından her yıl yayımlanan 'Dünyanın En Etkili 100 Kişisi' listesine bu yıl Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin ile şarkıcı Haluk Levent de dahil oldu. New York'ta düzenlenen gala gecesine, listedeki bazı isimler katılmadı, aralarında Haluk Levent de vardı. Galada, çeşitli sanat ve medya dünyasından ünlüler yer aldı. Haluk Levent, galaya katılmama kararını daha önce Elif Şafak'ın yazısına atıfta bulunarak açıklamıştı.
27 Nisan 2023

The Laringoscope dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, Covid-19 geçiren 20 milyondan fazla Amerikalı koku ve tat duyusunu kaybetti ve bu kişilerin en az yüzde 25'i bu duyularını geri kazanamadı. Araştırma, yaklaşık 29 bin 700 yetişkinle yapılan bir anket sonucuna dayanıyor. Covid-19 geçirmiş katılımcıların yüzde 60'ının koku, yüzde 58'inin ise tat duyusu kaybı yaşadığı belirlendi. Koku ve tat duyusu kaybı yaşayanların sırasıyla yüzde 24'ü ve yüzde 20'si sadece kısmi iyileşme gösterdi.
13 Haziran 2023

ABD'li girişimci Elon Musk'ın sahibi olduğu Neuralink firması, beyin çipleri üzerinde insan deneylerine başlamak için ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) onay aldığını duyurdu. Bu onay, felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı amaçlayan projenin önemli bir adımı olarak görülüyor. Daha önce primatlar üzerinde test edilen çipler, beyindeki sinyalleri başarıyla yorumlayıp cihazlara aktarabildi. Ancak uzmanlar, teknik ve güvenlik endişeleri nedeniyle ön çalışmaların dikkatli ve geniş kapsamlı yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.
26 Mayıs 2023

İstanbul Tabip Odası, 'Dr. Ali Özyurt Basında Sağlık Ödülleri' kapsamında Diken muhabiri Mesude Erşan'ı 'İnternet haber araştırma' kategorisinde ödüllendirdi. Erşan'ın 'İki yeni yerleşke bir eski Cerrahpaşa etmiyor' başlıklı haberi, Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi ve taşınan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin karşılaştığı sorunları ele aldı. Ödül töreni, 17 Mart 2024'te İstanbul Kültür Üniversitesi Bakırköy yerleşkesinde gerçekleştirilecek.
28 Şubat 2024

Edinburgh Üniversitesi, koyun Dolly'yi klonlayan İngiliz bilim insanı Ian Wilmut'un 79 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu. Wilmut, Roslin Enstitüsü'nde Keith Campbell ile birlikte 1996 yılında Dolly'yi klonlamıştı. Wilmut'a yıllar önce Parkinson teşhisi konmuştu. Dolly ise klonlandıktan sonra altı kuzu doğurmuş ve 2003'te ilerleyen akciğer hastalığı nedeniyle uyutulmuştu.
11 Eylül 2023

ABD'deki New York Üniversitesi'nde, iş kazası sonucu sol gözünü kaybeden bir hastaya dünyanın ilk tüm göz nakli yapıldı. 140'tan fazla sağlık çalışanının katıldığı 21 saatlik operasyonda, göz naklinin yanı sıra, sinir yenilenmesini desteklemek için donörün iliğinden alınan yetişkin kök hücreleri de enjekte edildi. Nakil yapılan gözün görme yetisi kazanıp kazanamayacağı henüz belirsiz olsa da, retinaya kan akışının olduğu gözlemlendi. Operasyon, estetik açıdan önemli bir başarı olarak değerlendiriliyor.
10 Kasım 2023

Oxford Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, doğru yaşam tarzı stratejileri ile genetik eğilimi yüksek olan bireylerin bile Alzheimer'a yakalanma riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koyuyor. Özellikle 50'li yaşlardan sonra vegan ağırlıklı beslenme, minimal işlenmiş gıdalar, kompleks karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ve düzenli egzersiz gibi faktörlerin Alzheimer'la mücadelede etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca, derin uyku fazlarının düzenliliği ve yoğunluğunun da bunama ile mücadelede önemli olduğu vurgulanıyor.
1 Temmuz 2024

Antibiyotiklere karşı gelişen direnç, her yıl 700 bin insanın ölümüne yol açıyor ve 2050 yılında bu sayının 10 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye, antibiyotik direnci ve kullanımında OECD ülkeleri arasında yüksek oranlara sahip. Uzmanlar, antibiyotik direncini sessiz ve sinsi bir pandemi olarak nitelendiriyor ve bu durumun sağlık sistemlerine yıllık 29 milyar dolar maliyeti olduğunu belirtiyor. Antibiyotiklerin yanlış veya gereksiz kullanımı, dozaj talimatlarına uyulmaması, tarım ve hayvancılıkta kullanımı ve kötü hijyen uygulamaları direncin artmasına neden oluyor. Yeni antibiyotik geliştirme süreci maliyetli ve zor olduğu için, mevcut antibiyotiklerin etkin kullanımı ve dirençle mücadelede uluslararası işbirliği gerekiyor.
18 Kasım 2023

TRT, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Oscar Ödül Töreni'nin Türkiye yayıncısı olarak listelenmişti. Ancak, 95'inci Oscar Ödül Töreni'nin yayın haklarından son anda vazgeçtiği belirtildi. Resmi bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen, bu kararın Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alındığı iddia edildi.
10 Mart 2023

Türk Toraks Derneği, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde mikroplastiklerin besin zincirimize girdiğini ve insan sağlığına olası zararlarına dikkat çekti. Plastik atıkların son 20 yılda iki kat arttığı ve 2019'da 353 milyon ton olduğu belirtilirken, UNEP plastik atıkların 2040'a kadar %80 azaltılmasını hedefliyor. Mikro ve nanoplastiklerin besin zincirine girişi ve sağlık üzerindeki potansiyel etkileri araştırılıyor. Türk Toraks Derneği yetkilileri, plastik atıkların çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine ve deprem sonrası enkaz kaldırma çalışmalarının tehlikelerine işaret etti.
5 Haziran 2023

Nikon Küçük Dünya Fotomikrografi Yarışması'nda ödüle layık görülen fotoğraflar açıklandı. Yarışmada birinciliği, kemirgen optik sinir başının canlı görüntüsüyle Hassanain Qambari kazandı. Yarışmada, mikroskopla görülebilen bir dünyanın güzelliğini yansıtan fotoğraflar teknik ve sanatsal yönleriyle değerlendirildi. 72 ülkeden ve çok çeşitli bilimsel disiplinlerden gelen 1900 başvuru arasından kazananlar seçildi.
20 Ekim 2023
İşaretlediklerim