Uluslararası Organize Suç İnisiyatifi'nin Küresel Organize Suç Endeksi 2023 raporu, Türkiye'nin Avrupa'da organize suç endeksinin en yüksek olduğu ülkeyi gösteriyor. Türkiye'nin 2023 skoru 7,03 puan olup, bu skor 2021'de 6,89'du. Raporda, Türkiye'de özellikle cinsel sömürü ve zorla çalıştırma amaçlı insan ticaretinin yaygınlaştığı, genç kızların zorla evlendirildiği, devlet içinde yerleşik aktörlerin insan ticaretinde rol aldığı ve Türkiye'nin göçmen kaçakçılığında kilit transit ülke olduğu belirtiliyor.
27 Eylül 2023

Esfender Korkmaz, pandemi sonrası yıllarda güven endekslerinin 2023 yaz başında arttığını, bunun nedeninin ekonomi yönetiminin değişmesi olduğunu belirtti. Ancak 2024 seçimleri nedeniyle ekonomi yönetiminin istikrar programı yapmadığını ve tasarruf önlemleri almadığını vurguladı. Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye gelmediğini, bunun en büyük nedeninin hukuk ve demokrasi sorunları olduğunu ifade etti. Korkmaz, kapı kapı dolaşıp döviz aramanın güvenirlik sorununu artırdığını ve Türkiye'nin sıcak paraya mahkûm olduğunu söyledi.
2 Haziran 2024

ABD merkezli çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, toplam iş gücünün yüzde 7'sine denk gelen 2 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. CEO Dan Schulman, zorlu makroekonomik ortamda şirketi güçlendirme ve yeniden şekillendirme çabalarına rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu ve bu kararın zorlukları ele almanın bir parçası olduğunu belirtti. Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların arttığı bir dönemde PayPal'ın bu adımı, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in de benzer işten çıkarmalar yaptığını duyurmasının ardından geldi.
1 Şubat 2023

Merkez Bankası, 21 Aralık 2022'de bankalara yurtdışına döviz transferi işlemlerinde eksik bilgi ve belge raporlamaları durumunda cezai bir ek ücret uygulanacağını bildirmişti. Belirlenen yükümlülükleri yerine getirmeyen bankalara toplamda 1 milyar TL'ye yakın ek ücret uygulandı. Bu uygulamada en yüksek ek ücret olan 240 milyon TL Akbank'a kesildi.
24 Şubat 2023

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, 26-27 Ekim'deki AB Liderler Zirvesi'nde genişleme planı konusunda teklifler sunacaklarını belirtti. Varhelyi, AB'nin 2030'a kadar genişleme için hazır olması gerektiğini ifade eden AB Komisyonu Başkanı Charles Michel'in sözlerini memnuniyetle karşıladığını söyledi. Varhelyi, genişleme konusunda gereksinimleri yerine getiren ülkelerin daha yakın olduğunu ve bu ülkelerin çalışmalarını hızlandırmaları gerektiğini belirtti.
31 Ağustos 2023

Avrupa Birliği, yapay zeka teknolojilerini düzenleyecek yeni bir yasada uzlaşma sağladı. Yasa, yapay zeka sistemlerinin güvenli, temel haklara ve birlik değerlerine saygılı olmasını gerektirecek ve risk temelli bir yaklaşımla düzenlenecek. Yüksek riskli sistemlere katı kurallar getirilirken, bazı kullanımlar yasaklanacak. Kolluk kuvvetleri, belirli durumlarda yapay zeka sistemlerini kullanabilecek. AB Komisyonu bünyesinde bir 'yapay zeka ofisi' kurulacak ve yasa ihlalleri için ağır para cezaları öngörülecek. Yasa, AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından resmi onayın ardından yürürlüğe girecek ve uygulamaya resmi onaydan iki yıl sonra başlanacak.
9 Aralık 2023

2023 yılında Almanya'da çalışanlar toplam 1,3 milyar saat fazla mesai gerçekleştirdi, bu mesailerin yarısı ödenmedi. Sol Parti, ödenmeyen 775 milyon saat fazla mesai ile şirketlerin 32 milyar avro kar elde ettiğini belirtti. Ayrıca, bu fazla mesailerin 835 bin tam zamanlı iş oluşturabileceği ifade edildi. Milletvekili Susanne Ferschl, hükümeti fazla mesaiyi düzenleyecek yasalar çıkarmamakla eleştirdi ve ücretsiz fazla mesainin devlete de vergi kaybına neden olduğunu söyledi.
10 Mayıs 2024

KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

Merkez Bankası (MB), piyasa anketine artık sadece kurumsal katılımcılara yer vereceğini duyurdu. Bu karar, anketin temsil gücünü artırmak amacıyla alındı. Yeni katılımcı listesi ile ilk anket çalışması Ekim 2023 döneminde gerçekleştirilecek ve sonuçlar 20 Ekim 2023 tarihinde yayımlanacak. Bankanın eski başekonomisti Hakan Kara, bu kararı destekleyerek bankayı tebrik etti.
11 Ekim 2023

Market teslimat uygulaması Getir, yaklaşık 12 milyar dolar değer biçilen bir şirket olarak, Britanya pazarından çekilmeye hazırlanıyor. Bu karar, Britanya'da 1500 olmak üzere toplamda binlerce çalışanı etkileyebilir ve şirketin Avrupa'daki diğer pazarlarda da işleri durdurması gündemde. Getir, son dönemde yeniden yapılandırma danışmanları tuttu ve büyük hissedarlarından biri olan Abu Dabi fonu Mubadala'ya danışmanlık hizmeti veriliyor. Şirket, geçtiğimiz eylülde küresel çalışanlarının yüzde 10'unu işten çıkarmıştı ve şimdi yalnızca ABD ve Türkiye'de operasyonlarına devam edecek.
20 Nisan 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim 2023 iş gücü istatistiklerine göre, işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,5 seviyesine geriledi. Bu düşüşle işsizlik oranı Kasım 2012'den bu yana en düşük seviyeye ulaştı. İstihdam edilen kişi sayısı 246 bin artarak 31 milyon 835 bine yükselirken, istihdam oranı yüzde 48,5 olarak kaydedildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı ise yüzde 16,3'e düştü.
11 Aralık 2023

Ekonomist Atilla Yeşilada, 28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunun ardından Türkiye'de sermaye kontrollerinin getirilebileceği konusunda uyarıda bulundu. Merkez Bankası'nın döviz kurlarını kontrol altında tutma çabaları ve Kapalıçarşı'da oluşan ikili kur rejimi piyasada belirsizlik yaratıyor. Bankalara döviz çekimine sınırlama getirilmesi için sözlü talimatlar gittiği bildiriliyor. Yeşilada, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda pazartesi günü için sermaye kontrollerine hazır olunması gerektiğini ifade etti.
25 Mayıs 2023

Dünya genelinde işe alımlarda duraksama yaşanırken, çalışanlar sevmedikleri işlerde 'sessizce terk' yöntemine başvuruyor. Bu durum, çalışanların işlerini bırakmak yerine asgari düzeyde çalışmayı tercih etmeleri anlamına geliyor. İşgücü piyasasında talep, arzı büyük ölçüde geride bırakıyor ve çalışanların iş arama faaliyetleri artıyor. Uzmanlar, iş yerlerinin çalışanlarını motive etmek ve 'sessiz terk' sorununun yaygınlaşmasını engellemek konusunda sorumluluğu olduğunu belirtiyor.
31 Ağustos 2023

Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Mali İşler Komitesi, bankaların kripto varlıklarını tamamen karşılayacak kadar sermaye bulundurmalarını zorunlu kılan yasal düzenlemeyi kabul etti. Bu düzenleme, Basel III anlaşmasının uygulanmasına yönelik olup, AB bankalarını gelecekteki ekonomik şoklara karşı daha dayanıklı hale getirmeyi amaçlıyor. Kripto para birimleri bulunduran bankalara katı kurallar uygulanacak ve bu kurallar 2025 başında tam olarak yürürlüğe girecek. Yasa taslağı, AP Genel Kurulu'nda oylanacak ve sonrasında AB üyesi ülkelerle müzakere edilecek.
25 Ocak 2023

Facebook'un üst şirketi Meta, daha önce 11 binden fazla kişiyi işten çıkardıktan sonra, bu hafta binlerce kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Bloomberg'de yer alan habere göre, bu karar mali hedeflerle ilişkilendiriliyor. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmaya devam ediyor. Amazon ve Microsoft gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı.
7 Mart 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Euro Kapital Yatırım Ortaklığı AŞ ve Avrasya Petrol ve Turistik Tesisler Yatırımlar AŞ şirketlerinin pay piyasasındaki işlemlerinde usulsüzlük şüphesi nedeniyle dört kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uyguladı. SPK'nın 107'nci maddesine göre, sermaye piyasası araçlarının alım-satım işlemlerinde yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırıcı davranışlar suç teşkil ediyor.
17 Kasım 2023

Yaklaşan seçimlerle birlikte yabancı bankalar ve yatırımcılar, Türkiye ekonomisine dair analizlerini paylaşıyor. Analizler, AKP'nin iktidarda kalması durumunda 'normal' para politikasına dönüş ve muhalefetin kazanması halinde faiz oranlarında sert artış beklentisini içeriyor. Citi, Bank of America ve Morgan Stanley gibi kurumlar faiz oranlarının yüzde 40-50 aralığına çıkabileceğini öngörüyor. Ancak ekonomist Haluk Bürümcekçi, yabancı bankaların aceleci davrandığını ve yüksek faiz beklentilerinin ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade ediyor.
14 Nisan 2023

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı A. Tarık İşmen, diş hekimliği fakültelerinin akademik kadro yetersizliğine ve öğrenci sayısındaki hızlı artışa dikkat çekerek, önümüzdeki iki eğitim döneminde yeni öğrenci alınmamasını önerdi. Mevcut öğrencilerin mezuniyetiyle beş yıl sonra Türkiye'de her 970 kişiye bir diş hekimi düşeceği ve bu durumun AB ve OECD ortalamalarının üzerinde olduğu belirtildi. İşmen, nitelikli eğitim verilememesi, işsizlik ve mesleğin değer kaybı gibi sorunlara işaret ederek, eğitim veren fakültelerin kontenjanlarının azaltılması gerektiğini ifade etti.
22 Kasım 2023

Avrupa Birliği (AB), düzensiz göçmen girişi endişesiyle üye ülkelerin vize serbestisi anlaşmalarını askıya alma yetkisini genişletmeyi planlıyor. AB Komisyonu, vizesiz seyahatle bağlantılı yeni zorlukların ortaya çıktığını belirtti ve vizesiz seyahatin kötüye kullanılması durumlarını ele alacak donanıma sahip olmanın büyük önem taşıdığını ifade etti. Yeni kurallarla, üye ülkeler vize serbestisi uygulamalarını askıya alabilmek için daha geniş ve esnek gerekçeler öne sürebilecek.
19 Ekim 2023

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 'Ekonomik Görünüm' raporunda Türkiye'nin 2023 yılı büyüme beklentisini yüzde 4,3'ten yüzde 4,5'e, enflasyon beklentisini ise yüzde 52,1'den yüzde 52,8'e yükseltti. Ayrıca, 2024 yılı için enflasyon tahmini yüzde 39,2'den yüzde 47,4'e çıkarıldı. Raporda, sıkılaşan para politikasının ve yüksek enflasyonun tüketimi zayıflatacağı, fakat Türkiye'nin ihracatının 2025'te güçleneceği öngörülüyor.
29 Kasım 2023
İşaretlediklerim