Galler'deki Bangor Üniversitesi'nden bilim insanları, Ay'da yaşamı mümkün kılacak bir enerji kaynağı geliştirdi. Bu enerji kaynağı, haşhaş tohumu kadar küçük nükleer hücrelerden oluşuyor ve bir araba boyutunda bir nükleer enerji santralinde kullanılacak. Bu teknoloji, Ay'ın öteki gezegenlere ulaşmak için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasını sağlayabilir. Ayrıca, bu teknoloji elektriği kesilen afet bölgelerinde de kullanılabilir.
4 Eylül 2023

Küresel Destinasyon Sürdürülebilirlik Endeksi, geri dönüşüm oranları, hava kirliliği seviyeleri, bisiklet yolu miktarı ve çevre dostu sertifikalı otel odalarının yüzdesi gibi 69 göstergeyi inceleyerek dünyanın en sürdürülebilir şehirlerini belirledi. İsveç'in Göteborg şehri, 2016-2021 yılları arasında her yıl endekse liderlik ederken, Oslo ve Glasgow da sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Bu şehirler, toplu taşıma araçlarının yenilenebilir enerjiyle çalışması, bisiklet ve elektrikli araç kullanımının teşvik edilmesi gibi özellikleriyle öne çıkıyor.
5 Nisan 2024

Britanya'da iklim değişikliğinin etkisiyle 1884'ten bu yana kaydedilen en sıcak Eylül ayı yaşandı. İngiltere'de bu Eylül'de kaydedilen 16,7 derece, bir önceki rekor olan 2006 Eylül'ündeki 16,5 dereceyi geride bıraktı. Britanya Meteoroloji Kurumu, bu yılki Eylül ayı ortalama sıcaklığının 15,2 derece olmasının, insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan neredeyse imkansız olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yıl Britanya'da hava sıcaklığına bağlı nedenlerle 4 bin 507 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
2 Ekim 2023

Japonya'nın Aomori kentinde, şiddetli kar yağışları sonucu toplanan karın yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanılması amacıyla bir araştırma başlatıldı. Tokyo'daki University of Electro-Communications ve yerel bilişim firması Forte Co. iş birliğiyle, hizmet dışı bir ilkokulun havuzunda biriken kar kullanılarak elektrik üretiminin fizibilitesi inceleniyor. Proje, depolanan karla soğutulan sıvının çevre havasıyla buharlaştırılması ve buharın türbin harekete geçirerek elektrik üretmesi prensibine dayanıyor. İlkbaharda elektrik üretimine başlanması hedefleniyor.
14 Ocak 2023

Birleşik Krallık'ın Oxford şehrinde meydana gelen gizemli patlamanın, yıldırım düşmesi sonucu olduğu belirtildi. Sosyal medyada paylaşılan görsellerde gökyüzünü aydınlatan büyük bir alev topu görülüyor. Patlamanın, gıda atıklarını biyogaza dönüştüren Severn Trent Green Enerji Santrali'nde meydana geldiği ve yıldırımın, tesisteki biyogaz tanklarından birini patlattığı açıklandı. Olayda herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmadığı bildirildi.
2 Ekim 2023

İsmet Berkan, İngiltere'de yaşanan siyasi değişimin Türkiye'de de en geç 2028'de benzer şekilde gerçekleşeceğini öngörüyor. Berkan, CHP'nin ülke çapında ezici bir zafer kazanarak Meclis'te çoğunluk elde edeceğini ve CHP'nin üç muhtemel adayından birinin Cumhurbaşkanı seçileceğini belirtiyor. İngiltere'deki İşçi Partisi'nin 5 yıl önceki seçimde kazanabileceğini ancak lider Jeremy Corbyn'in seçmene güven vermediğini vurgulayan Berkan, Türkiye'de de benzer bir durumun yaşandığını ve seçmenlerin 2023'te Tayyip Erdoğan ve Ak Parti'den vazgeçmeye hazır olduğunu ancak Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeterli güveni sağlayamadığını ifade ediyor.
6 Temmuz 2024

Finlandiya'daki Loviisa Nükleer Enerji Santrali, reaktörlerinde Rusya yerine ABD merkezli Westinghouse şirketinden tedarik ettiği yakıtı kullanmaya başladı. Finlandiya kamu enerji şirketi Fortum, Westinghouse tarafından tedarik edilen ilk nükleer yakıtın santrale yüklendiğini açıkladı. Bu değişiklikle, Loviisa santraline güvenilir ve Batılı bir alternatif sağlandığı belirtildi. Finlandiya hükümeti, santralin 2050 sonuna kadar işletme lisansına sahip olduğunu ve Westinghouse ile yapılan anlaşmanın yakıt tedarikini garanti altına aldığını bildirdi.
2 Eylül 2024

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, Riyad'da düzenlenen bir konferansta ülkesinin iç piyasa ve ihracat için nükleer yakıt üretme çalışmaları yürüttüğünü belirtti. Yapılan keşiflerle ülkede uranyum açısından zengin jeolojik alanlar tespit edildiğini ve bu kaynakların uluslararası yükümlülükler ve standartlara uygun olarak kullanılacağını ifade etti. Suudi Arabistan'ın Ulusal Atom Enerjisi Programı kapsamında ilk etapta iki büyük ticari nükleer reaktör inşa edileceği ve bu projenin genişletileceği bilgisi paylaşıldı.
12 Ocak 2023

Fransa, elektrikli araçların otobanda seyir halindeyken indüksiyon yoluyla ve asfalta yerleştirilen raylar üzerinden şarj edilmesini sağlayacak iki teknolojiyi test etmeye başladı. Paris yakınlarındaki A10 otoyolunda yürütülecek testlerde, asfaltın altına yerleştirilen manyetik bobinler ve asfaltla aynı hizada yerleştirilen raylar kullanılacak. Bu teknolojiler, elektrikli araçların şarj istasyonlarına uğramadan yolculuklarını sürdürmelerine ve daha küçük bataryalarla daha uzun mesafeler kat etmelerine olanak tanıyabilir. Göteborg Üniversitesi'nin araştırmasına göre, bu sistemler araçların menzil ihtiyacını ve batarya boyutunu önemli ölçüde azaltabilir.
15 Temmuz 2023

Mersin'de inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne nükleer yakıtın getirilmesiyle tesis teknik olarak çalışır hale geldi ve nükleer santral statüsü kazandı. Tesisin açılışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlık sorunları nedeniyle videokonferans yoluyla gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, önümüzdeki yıl nükleer enerjiden elektrik üretmeye başlayacaklarını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise santralin Erdoğan'ın kişisel başarısı sayesinde Türkiye'nin 100. yılına yetiştiğini ifade etti.
27 Nisan 2023

Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins, ülkesinin tamamen yenilenebilir enerjiye geçiş planını açıkladı. Hükümetin, iklim altyapısı fonunu başlatmak için BlackRock ile işbirliği yaptığını belirten Hipkins, Yeni Zelanda'nın dünyada yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefine ulaşan ilk ülke olabileceğini ifade etti. BlackRock'un sağladığı 2 milyar dolarlık fonun, bugüne kadar bir ülkeye yapılan en büyük dekarbonizasyon yatırımı olacağını duyurdu. Hipkins, bu gelişmenin Yeni Zelanda'nın 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefinde bir dönüm noktası olduğunu belirtti.
8 Ağustos 2023

Aksa Enerji, Özbekistan'da inşa edilen 430 megavat kapasiteli doğalgaz kombine çevrim santralinin ilk ünitelerini devreye alarak ticari üretime başladı. Santralin tamamlanmasıyla birlikte şirketin Özbekistan'daki kurulu gücü 1170 megavata yükselecek. Santralde kullanılacak doğalgaz, Özbekistan Hükümeti tarafından bedelsiz temin edilecek ve üretilecek elektrik 25 yıllık dolar bazlı garantili kapasite bedeli çerçevesinde satılacak. Aksa Enerji, bu yatırımı Özbekistan Enerji Bakanlığı'na bağlı National Electric Grid of Uzbekistan (NEGU) ile yaptığı anlaşma kapsamında sürdürüyor.
20 Eylül 2024

Bill Gates, şirketi TerraPower aracılığıyla nükleer enerjiye milyarlarca dolar daha yatırım yapmayı planlıyor. Şirket, ABD'nin Wyoming eyaletinde yeni bir nükleer tesisin temelini attı. Gates, nükleer enerjiyi doğal gaz gibi enerji kaynaklarıyla rekabet edebilir hale getirmeyi hedefliyor ve maliyetlerin düşeceğini öngörüyor. Gates, CNN'de yaptığı açıklamada şirketin maliyet hedefini tutturabileceğini ve karlı olacağından emin olduğunu belirtti.
17 Haziran 2024

Avrupa Birliği (AB), florlu sera gazları ve ozon tabakasını incelten maddelerin kullanımını aşamalı olarak düşürecek. Bu kapsamda, hidroflorokarbonların tüketimi 2050'ye kadar tamamen sonlandırılacak. Ayrıca, hidroflorokarbon üretmek üzere tahsis edilen haklar, 2036'dan itibaren aşamalı olarak düşürülecek. Florlu sera gazları içeren ürünlerin satışı da kademeli olarak sona erecek.
5 Ekim 2023

Dünya genelinde artan çevresel farkındalık ve sürdürülebilir çözümler, yeşil yakalı işçilerin önemini artırıyor. Bu işçiler, enerji verimliliği, atık yönetimi, yenilenebilir enerji kaynakları gibi alanlarda çalışarak ekonomiye ve çevreye önemli katkılar sağlıyor. 2022'de yeşil yatırımlar 1,1 trilyon dolarla rekor kırarken, Türkiye'nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı %50'yi aştı. Ancak sanayicilerin büyük bir kısmı yeşil yetenekli çalışan bulmakta zorlanıyor. LinkedIn raporuna göre, yeşil becerilere sahip çalışanların işe alım oranı, iş gücü ortalamasından %29 daha yüksek.
22 Mart 2024

Güney Koreli batarya üreticisi SK On, Koç Holding ve Ford ile Türkiye'de elektrikli araç bataryası üretimi için yapılan ön anlaşmanın kesinleşmediğini duyurdu. Koç Holding, 2025'te yılda 30-45 GWh hacimde batarya üretecek fabrika kurulması planının devam ettiğini ve Ford'un Türkiye'de batarya yatırımı yapma konusundaki yaklaşımında bir değişiklik olmadığını belirtti. Güney Kore basınında SK On'un ekonomik koşullar nedeniyle anlaşmadan vazgeçtiği yönünde haberler yer alsa da, Koç Holding bu iddiaları yalanladı ve tüm alternatiflerin değerlendirildiğini açıkladı.
9 Ocak 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madeni için başlatılan ağaç kesimi sona erdi. 2019'dan bu yana madene karşı mücadele eden köylüler, ağaç kesimine karşı direniş gösterdi. Valilik, ağaç kesiminin sona erdiğini duyurdu ve bölgedeki eylemler sırasında polis ve jandarmaya saldırıldığı iddiasında bulundu.
30 Temmuz 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğalgaz ve petrol keşifleriyle ilgili yeni bir müjde olmadığını belirtti. Bayraktar, bu tür keşiflerin uluslararası standartlara göre duyurulması gerektiğini ve seçim dönemlerinde yapılan keşif açıklamalarının tartışmalara yol açtığını vurguladı. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali'nin üretime geçiş tarihinin bazı zorluklar nedeniyle ertelenebileceğini ifade etti.
20 Ağustos 2024

ABD merkezli otomobil üreticisi Ford, Avrupa'daki ürün geliştirme biriminde çalışan 3 bin 800 kişiden yüzde 65'inin, yani yaklaşık 2 bin 500 kişinin 2024'e kadar işten çıkarılacağını duyurdu. Bu karar, Almanya'nın Köln kentindeki fabrikada içten yanmalı motorlu araç üretiminin durdurulup elektrikli araç üretimine geçilmesi kararı sonrasında geldi. Alman IG Metall sendikası, işten çıkarmaların özellikle Almanya'daki tesisleri etkileyeceğini ve karara karşı direniş göstereceklerini belirtti. Ford yönetimi ise konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
23 Ocak 2023

OECD tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Britanyalı kadınlar dünyada en çok içki tüketen kadınlar listesinde birinci sırada bulunuyor, yüzde 26'sı ayda en az bir kez altı kadehten fazla içki içiyor. Erkeklerin oranı yüzde 45 olmasına rağmen, kadınlar arasında bu oran dikkat çekici. Alkol Değişimi UK İcra Kurulu Başkanı Dr. Richard Piper, hükümetin içki tüketiminin zararlarını azaltacak tedbirler alması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, OECD raporuna göre Britanya'da yetişkinlerin elektronik sigara kullanımı yüksek, ancak sigara içme oranları ortalamanın altında.
8 Kasım 2023
İşaretlediklerim