Çin, 1 Ağustos'tan itibaren ulusal güvenliği korumak amacıyla galyum ve germanyum gibi kimyasal bileşiklerin ihracatını sıkı denetimlere tabi tutacak. Bu metaller, çip ve iletişim ekipmanları üretimi ile savunma sanayisinde önemli rol oynuyor. Çin bu metallerin dünya arzının büyük bir kısmını sağlıyor ve bu hamle diğer ülkelerin üretim kapasitelerini artırmalarını gerektirebilir. Şu anda Rusya, Ukrayna, Güney Kore, Japonya, ABD ve Belçika bu metalleri üretmekte ve Kongo'nun da üretime başlaması bekleniyor.
4 Temmuz 2023

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 3'üncü güç ünitesine, iç koruma kabuğunun 5'inci katmanı kuruldu. 396 ton ağırlığında ve 6,5 metre yüksekliğindeki metal yapı, paletli vinç yardımıyla yerine taşındı. Akkuyu NGS güç üniteleri, modern ve yüksek teknolojili VVER-1200 tipi reaktörlerle donatılıyor ve çeşitli dış etkilere karşı çift koruma sağlıyor. Santralin işletme ömrü 60 yıl olarak planlanıyor.
14 Ağustos 2024

Türkiye'de beş evden biri yeterince ısıtılamıyor ve bu oran Avrupa Birliği ortalamasının üç katı. TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın verilerine göre, 2021'de enerji faturalarını geç ödeyen evlerin oranı yüzde 24,5 olarak hesaplandı. Göreli yoksulların yaklaşık yarısı kışın yeterince ısınamayan evlerde yaşıyor ve yüzde 42,8'i elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemekte zorlanıyor. 2023'te yaklaşık 4 milyon 379 bin eve elektrik yardımı yapıldı ve kömür yardımından yararlanan hanelerin sayısı 1 milyon 896 bine ulaştı.
25 Temmuz 2024

Britanya, Trident nükleer füze sistemini test etmek amacıyla HMS Vanguard denizaltısından bir deneme atışı gerçekleştirdi ancak bu atış ikinci kez başarısızlıkla sonuçlandı. Füze, Atlantik Okyanusu'na düşmeden önce planlanan mesafeyi kat edemedi. Deneme atışlarında nükleer savaş başlıkları kullanılmıyor. Her bir deneme atışının maliyeti 21,5 milyon dolar olup, bu son başarısızlık hem Britanya hem de Trident füze üreticisi ABD için utanç verici olarak değerlendiriliyor. Nükleer silahlara karşı kampanya yürüten CND grubu, bu tür harcamaların durdurulması gerektiğini vurguluyor.
21 Şubat 2024

Çevre örgütü Germanwatch, dünyanın bu yıl için yenilenebilir kaynaklarının çarşamba günü itibarıyla tüketilmiş olduğunu duyurdu. İnsanlık, dünyanın 1,7 katı büyüklüğünde bir gezegene sahipmişçesine yaşıyor ve bu yoğun kaynak kullanımı devam ederse 2030 yılında iki gezegene ihtiyaç olacak. Germanwatch'ın siyasi direktörü Christoph Bals, doğal kaynakların 50 yılı aşkın süredir her yıl aşırı kullanıldığını belirtti.
31 Temmuz 2023

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Almanya'nın Grünheide bölgesindeki fabrikasında 25 bin avro değerinde yeni bir elektrikli araç üretme planları yapıyor. Tesla CEO'su Elon Musk, 2020 yılında yeni geliştirilen batarya teknolojisi ile 25 bin dolarlık bir araç üreteceklerini açıklamıştı. Şirketin 2030 yılına kadar 20 milyon araç teslim etme hedefi bulunuyor. Ancak aracın üretimine ne zaman başlanacağı henüz netlik kazanmamış.
6 Kasım 2023

Milyarder iş insanı Bill Gates, ineklerin metan gazı salınımını azaltmayı amaçlayan deniz yosunu bazlı yem geliştiren Avustralyalı Rumin8 şirketine 12 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Rumin8'in geliştirdiği yem katkı maddesi, laboratuvar denemelerinde metan emisyonlarını yüzde 95'e kadar azaltma potansiyeline sahip. Şirket, bu katkı maddesini laboratuvarda üreterek inek yemlerine eklemeyi ve yıl sonuna kadar ürünü satışa sunmayı hedefliyor. İneklerin metan salınımını azaltma çabaları, küresel ısınma ve iklim kriziyle mücadelede önemli bir rol oynuyor.
25 Ocak 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, HaberTürk kanalında yaptığı açıklamada, Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'ndan elde edilecek doğalgazın Türkiye'nin konutlarda kullanılan doğalgaz ihtiyacını 33 yıl karşılayabileceğini belirtti. Dönmez, sahadaki maksimum üretim seviyesine dört yıl içinde ulaşılmasının hedeflendiğini ve bu sayede gaz ithalatının yüzde 30 azalacağını ifade etti. Ayrıca, Mart ayı sonunda doğalgazın evlere iletileceğini ve ilk fazda yıllık 3,5-4 milyar metreküp gaz üretileceğini söyledi.
6 Ocak 2023

Leeds Üniversitesi'nin hazırladığı Küresel İklim Değişikliği Göstergeleri raporuna göre, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma her 10 yılda 0,26 derece artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2013-2022 döneminde sanayi öncesi döneme göre 1,14 derece olan küresel sıcaklık artışı, 2014-2023 döneminde 1,19 dereceye yükseldi. Fosil yakıt emisyonları, iklim değişikliğinin başlıca nedeni olarak gösterilirken, çimento üretimi, tarım ve ormansızlaşma gibi diğer kirlilik kaynaklarının da ısınmaya katkıda bulunduğu belirtildi. BM, küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma kararlılığının azaldığını vurguladı.
5 Haziran 2024

Türkiye, Germanwatch, Yeni İklim Enstitüsü ve İklim Eylem Ağı tarafından hazırlanan İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde bir önceki yıla göre dokuz sıra gerileyerek 63 ülke arasında 56. sırada yer aldı. Endeks, sera gazı emisyonları, enerji tüketimi, yenilenebilir enerjinin kullanımı ve iklim politikası kategorilerinde ülkelerin iklim performansını değerlendiriyor. Türkiye, yenilenebilir enerji kategorisinde 'orta', diğer kategorilerde ise 'düşük' ve 'çok düşük' performans gösterdi. Uzmanlar, Türkiye'nin iklim hedeflerinin küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefiyle uyuşmadığını belirtiyor.
9 Aralık 2023

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehri, BM İklim Değişikliği Konferansı'na ev sahipliği yapıyor. Zirvede iklim krizi, artan etkileri ve alınması gereken önlemler tartışılacak. Ancak BAE'nin fosil yakıt üretiminde önde gelen bir ülke olması ve zirvenin başkanının bir petrol şirketinin başında olması eleştirilere neden oluyor. Zirve, 12 Aralık'a kadar devam edecek ve 200 hükümetin temsilcilerini ağırlayacak. Ayrıca, 2015 Paris Anlaşması hedeflerinin gerçekleştirilmesi ve 2030'a kadar temiz enerjiye geçişin hızlandırılması gibi konular da gündemde olacak.
30 Kasım 2023

İngiltere Kralı 3. Charles, iklim ve çevre konularına verdiği destek çerçevesinde, enerji tüketimini azaltmak amacıyla Buckingham Sarayı'nda bulunan yüzme havuzunun sıcaklığını düşürdü. Bu durum, havuzu kullanan bazı saray çalışanlarının üşümesine neden oldu. Kral Charles'ın ayrıca sarayda kullanılmayan odalarda ışıkların açık olup olmadığını kontrol ettiği ve kışın bile pencerelerini açık tuttuğu belirtildi. Buckingham Sarayı konu hakkında yorum yapmayı reddetti.
1 Haziran 2023

8 Nisan 2024'te Meksika, ABD ve Kanada'da nadir görülen bir tam güneş tutulması meydana gelecek. Bu olay, Türkiye'den izlenemeyecek ve Türkiye'de izlenebilecek bir sonraki önemli Güneş tutulması 2 Ağustos 2027'de gerçekleşecek. Bu tutulma, Güneş'in faaliyet döngüsünün zirvesinde meydana gelecek ve koronanın görünümü, güneşi çevreleyen aura, önceki tutulmalara göre farklı olacak. Güneş'in artan aktivitesi nedeniyle daha büyük bir korona gözlemlenebilecek.
23 Mart 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, British American Tobacco (BAT) ürünlerinin düşük kar marjı nedeniyle satılmayacağını açıkladı. Dündar, BAT'nin satış politikaları ve yüksek komisyonlar nedeniyle karlarının sıfıra indiğini belirtti. Yaklaşık iki hafta önce Kent Drange Blue ürününü boykot eden bayiler, olumsuz geçen görüşmeler sonucu BAT'nin tüm ürünlerini raflarından kaldırma kararı aldı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu da boykota katılacağını duyurdu.
30 Nisan 2024

Alman otomotiv endüstrisi, bir zamanlar dünya lideri olmasına rağmen, Çin endüstrisine yerini bırakıyor. Yılın ilk yarısında Alman otomotiv üreticileri Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen satış ve karlarını artırdı ancak yılın tamamına yönelik tahminler hayal kırıklığına uğrattı. Çin, elektrikli araçlar konusunda yükselişini sürdürüyor ve dünyadaki mevcut elektrikli araçların yaklaşık yarısı Çin yapımı. Alman markaları, Çin'deki statü sembolü özelliğini kaybediyor ve Çinliler, gelenekselleşmiş Alman üst sınıf araçlarından vazgeçiyor.
7 Ağustos 2023

Türkiye, Avrupa'dan en çok plastik atık ithal eden ülke konumunda olup, dünya genelinde altıncı, Avrupa'da ise ikinci sırada yer alıyor. Plastik sektörü, yıllık 44 milyar dolar gelirle büyük bir ekonomik güç oluştururken, çevreci tedbirler bu sektörün tepkisiyle karşılaşıyor. Örneğin, 2021'de getirilen plastik atık ithalatı yasağı sekiz gün sonra kaldırılmış ve tek kullanımlık içecek ambalajlarına depozito uygulaması sürekli ertelenmiştir. Çevre Bakanlığı, depozito uygulamasının 2024'te zorunlu hale geleceğini belirtmiş, ancak alınan tedbirler sınırlı kalmıştır.
25 Nisan 2024

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde, tek elektrik santralinin yakıt yetersizliği nedeniyle hizmet dışı kalması sonucu 2 milyonu aşkın nüfuslu bölgenin elektriği tamamen kesildi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'nin tamamen kuşatılması için emir verdiğini ve bölgedeki tüm hizmetlerin kesileceğini belirtmişti. Gazze'deki son elektrik santrali de yakıt yetersizliğinden dolayı devre dışı kaldı.
11 Ekim 2023

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye'de ikinci bir nükleer güç santrali inşa edeceklerini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yeni santral inşasını Rusya'ya emanet etme kararı aldığını belirtti. Yeni santralin muhtemelen Sinop'ta inşa edileceği ifade edildi. Bu gelişme, 2010 yılında Mersin'in Akkuyu ilçesinde inşa edilmeye başlanan ilk nükleer güç santrali projesinin ardından geliyor.
28 Şubat 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Eylül 2022'de konutlarda eylül itibarıyla geçerli olacak elektrik tarifesine yüzde 20 zam geldiğini bildirmişti. Ancak seçimlerden önce, 1 Nisan 2023'te elektriğe yüzde 16 indirim uygulanmıştı. Seçimleri kazanan iktidar, bu süreçten sonra birçok kalemde zam yapmıştı. Ancak sektör kaynaklarına göre, ekim ayına kadar elektrik tarifelerinde zam beklenmiyor.
29 Temmuz 2023

Toyota, elektrikli araçlar için geliştirdiği yeni batarya teknolojileri sayesinde 2027 yılında 1200 kilometre menzile ulaşabilecek araçlar üreteceğini açıkladı. Şirket, lityum-iyon pillerin ömrünü artırıp daha hızlı şarj edilebilmesini sağlayacak teknolojiyi 2026'da, katı hal bataryalarını ise 2027'de piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu gelişmeler, elektrikli araçların maliyetini düşürebilir ve benzinli araçlara kıyasla daha çevreci bir alternatif sunabilir.
10 Temmuz 2023
İşaretlediklerim