Japon Tokyo Üniversitesi'nden Prof. Dr. Masataka Kinoşita ve Doç. Dr. Hiroe Miyake, Türkiye'deki depremlerde yaşanan can kayıplarının temel sebebinin binaların sağlamlığı eksikliği olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen şiddetli depremler sonrası, Japon uzmanlar Türkiye'de yapıların güçlendirilmesi gerektiğini ve altyapı bakımlarının sürekli yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'de deprem bilincinin artırılması ve yapı denetimlerinin özellikle yıkıcı depremlerin olmadığı yerlerde yoğunlaştırılması gerektiğini belirttiler.
9 Şubat 2023

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, KYK yurtlarındaki asansörlerin bakımlarının yapıldığını iddia etti ve sosyal medyada provokasyon amaçlı paylaşımlara izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Bu açıklama, Aydın'daki bir KYK yurdunda asansörün düşmesi sonucu bir öğrencinin hayatını kaybetmesinin ardından geldi. Öğrenciler, asansörün arızalı olduğunu ve bunu yurt yetkililerine bildirdiklerini, ancak asansörün tamir edilmediğini belirtmişlerdi. Bakan Bak, olayın adli makamlarda olduğunu ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılacağını vurguladı.
3 Kasım 2023

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde, bir Atatürk heykeline balyozla zarar veren bir kişi, vatandaşların ihbarı üzerine polis tarafından gözaltına alındı. Şüpheli Y.U., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve savcılık sorgusunun sonrasında tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olayın ardından Akyazı Belediyesi, zarar gören heykelin çevresini güvenlik şeridi ile çevirerek tadilat çalışmalarına başladı.
29 Şubat 2024

Japonya'nın 2011'deki depremle zarar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başlaması üzerine, Çin Japonya'dan tüm deniz ürünlerinin ithalatını durdurdu. Çin'in bu kararı, Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun denize boşaltılmasının yol açtığı nükleer serpinti riskini önlemeyi ve Çinli tüketicilerin sağlığını korumayı amaçlıyor. Japonya, ilk aşamada yedi gün içinde 7 bin 800 ton atık suyu okyanusa boşaltmayı planlıyor ve Mart 2024'e kadar toplam 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun tahliyesi planlanıyor.
24 Ağustos 2023

Japonya'da Covid-19 pandemisi nedeniyle uygulanan maske takma zorunluluğu, üç yıl sonra hafifletildi. Bu süre zarfında sürekli maske takan Japon vatandaşları, maskesiz dönemde nasıl gülümseyeceklerini unuttuklarını hissediyorlar. Tokyo'da yaşlı bakım merkezlerinde ve diğer kurumlarda gülümseme atölye çalışmaları ve seminerleri düzenleniyor. Egaoiku gibi kuruluşlar, gülümseme eğitimlerine olan talebin arttığını ve bu eğitimlerin önemini vurguluyorlar.
16 Mayıs 2023

Japonya'nın en yüksek noktası olan Fuji Dağı'nda kaybolan üç dağcının cesetleri bulundu. Şizuoka Eyalet Emniyeti, kaybolan dağcılar için başlatılan arama faaliyetleri sonucunda dağın Şizuoka'ya bakan krateri yakınlarında cesetlere ulaştı. Dağcıların ölüm nedeni hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. Fuji Dağı, temmuz-eylül sezonunda 200 bini aşkın ziyaretçi çekiyor ve bu dönemde kazalar yaşanabiliyor.
27 Haziran 2024

Japonya Savunma Bakanlığı, Çin'e ait iki H-6 ve Rusya'ya ait iki Tu-95 tip bombardıman uçağının Japonya'ya yakın sularda ortak uçuş yaptığını bildirdi. Japon Denizi'nden Doğu Çin Denizi'ne doğru gerçekleşen bu uçuşa karşılık Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri savaş uçakları havalandı. Japonya hava sahasının ihlal edilmediği belirtilirken, uçuşun bir güç gösterisi olarak nitelendirildiği ve endişelerin diplomatik yollarla Rusya ve Çin'e iletilmekte olduğu ifade edildi. Ayrıca Güney Kore de benzer bir durumu kendi hava savunma sahasında yaşadığını duyurdu.
7 Haziran 2023

Kaş Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Feyzoğlu, adliyedeki tuvalet krizi nedeniyle Afyonkarahisar’a savcı olarak atandı. Feyzoğlu, avukat Hakan Tüzen ile adliye tuvaletinde yaşanan tartışmanın ardından Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından tenzili rütbeyle başka bir göreve atanmıştı. Olay, Antalya Barosu ve Türkiye Barolar Birliği aracılığıyla Adalet Bakanlığı'na taşınmış ve tuvalet sorunu çözülmüştü. HSK, 4 bin 299 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi.
14 Haziran 2024

Japonya'da 'anti-NHK Partisi' üyesi ve YouTuber olarak bilinen Higaşitani Yoşikazu, seçildiği günden beri meclis oturumlarına katılmadığı için milletvekilliği düşürüldü. Kendisine tanınan özür dileme hakkını kullanmayan Higaşitani'ye en ciddi kınama cezası verildi ve iktidar ve muhalefetin oylarıyla vekilliği düşürüldü. Bu olay, Japonya'da 70 yıl sonra bir parlamento üyesinin vekilliğinin düşürülmesi olarak kayıtlara geçti. Higaşitani, maaş ve ek ödemelerle toplamda 19 milyon yen (140 bin dolar) gelir elde etmişti.
15 Mart 2023

Geçen hafta sonu Barcelona'da yüzlerce kişi, turistlere su tabancalarıyla saldırarak onları kaçırdı. Barcelonalılar, turizm gelirinin adil dağıtılmadığını ve aşırı turistleşmenin yaşam maliyetlerini artırdığını belirterek protesto düzenledi. Belediye Başkanı Jaume Collboni, kısa dönem kira ruhsatlarını iptal ederek turistlerin daire kiralamasını yasaklamayı planlıyor. Benzer sorunlar Yunanistan, Japonya, Hollanda ve İtalya gibi diğer turistik bölgelerde de yaşanıyor.
10 Temmuz 2024

Japonya'nın Hiroşima eyaletinde, bir kaplama fabrikasının güvenlik kameralarına yansıyan ve sonrasında kaybolan bir kedinin, fabrikadaki altı değerlikli krom (Kromiyum-6) dolu bir tanka düştüğünden şüpheleniliyor. Fabrika çalışanları ve Fukuyama Belediyesi, kedinin dokunulduğunda veya solunduğunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek kimyasal maddeyle temas etmiş olabileceği konusunda halkı uyardı. Belediye, kedinin bulunması için devriyeleri artırdı ve eğer anormal görünen bir kediyle karşılaşılırsa, ona dokunulmaması ve yetkililere haber verilmesi gerektiğini belirtti.
14 Mart 2024

İYİ Parti tarafından, KYK yurtlarında meydana gelen asansör kazaları ve olası ihmallerin araştırılması için TBMM Genel Kurulu'na sunulan önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerge, KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda bir asansör kazasında Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesi ve benzer asansör sorunlarının haberleri üzerine verildi. İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, KYK yurtlarında asansör denetimsizliği, barınma krizi ve can güvenliği sorunlarına dikkat çekti.
14 Kasım 2023

Ünlü sokak sanatçısı Banksy, Kuzey Londra'da Finsbury Park'ta ortaya çıkan yeni bir duvar resminin kendisine ait olduğunu sosyal medya üzerinden doğruladı. Eser, kesilmiş bir ağacın arkasına yeşil boya püskürtülerek yaprak görünümü verilmiş ve yanında bir püskürtücü tutan kişinin şablonunu içeriyor. Eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ve yerel sakinler eserden memnuniyetlerini dile getirdiler. Islington Belediyesi, eserin korunacağını ve çürük durumdaki kiraz ağacının sağlık durumunun kötüye gittiğini belirtti.
19 Mart 2024

Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ülkelerine yapacağı ziyaret sırasında ABD'nin New York ve Los Angeles şehirlerinde yapacağı 'transit ziyaretler' Washington ile Pekin arasında gerilime neden oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, bu ziyaretlerin ABD'nin tek Çin politikasıyla uyumlu olduğunu ve Çin'in aşırı tepki göstermesine gerek olmadığını ifade etti. Çin ise Tayvan liderinin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile muhtemel görüşmesini 'tek Çin' ilkesine aykırı bir provokasyon olarak değerlendirerek karşı tedbirler alacağını duyurdu.
30 Mart 2023

Beyin ve mesane arasındaki iletişim, tuvalete yetişme ihtiyacını belirliyor. Bu durum, 'Latchkey incontinence' olarak adlandırılıyor ve evin giriş kapısının kilidine anahtarı soktuğunuzda işeme güdüsünün bastırılamayacak bir hal alması anlamına geliyor. Beyin, mesaneye ne zaman kasılıp kasılmayacağını bildiriyor ve tuvalet göründüğünde mesanenin kasılmasını engelleyen mesajlarını geri alıyor. Bu durum, özellikle idrar veya sindirim problemlerinden muzdarip kişilerde yaygın. Ayrıca, 'utangaç mesane sendromu' olarak adlandırılan bir durumda, kişiler insan içinde tuvalete girmekte zorlanıyor ve eve gelir gelmez acil işeme ihtiyacı hissediyorlar.
1 Ekim 2023

Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun oğlu Kişida Şotaro, başbakanlık resmi konutunda parti düzenlediği için görevinden alınacak. Shukan Bunshun dergisinde yer alan haberde, partiye dair görseller paylaşıldı. Başbakan Kişida, oğlunun davranışlarını uygunsuz bulduğunu ve 1 Haziran'da resmi görevinden alınacağını duyurdu. Kişida Şotaro, babasının başbakanlığının ilk yılında yönetici sekreteri olarak atanmıştı.
30 Mayıs 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde Çin'e ait 29 askeri hava aracı ve dört savaş gemisinin görüldüğünü duyurdu. Bu araçlardan 21'i Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ne (ADIZ) girdi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın Tayvan ile ilgili yaptığı açıklamalar ve Çin'in tepkisi, bu askeri hareketliliğin ardından geldi. Daha önce ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti de bölgede gerilimi artırmıştı.
2 Mart 2023

İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan tarihi Zeyrek Çinili Hamam, 13 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden hizmete açılıyor. Hamam, müzesi, tarihi Bizans sarnıçları, etkinlik alanı ve bahçesiyle İstanbul kültür-sanat haritasındaki yerini alacak. Açılış, 30 Eylül 2023'te, 'Kalıntıların Şifası' isimli sergiyle gerçekleşecek. Sergi, hamamın 13 yıllık restorasyon sürecinden ilham alarak, tarihi kalıntıların onarımı sırasında açığa çıkan katmanların, bizi kişisel ve toplumsal düzeyde dönüştürebilme olasılıklarını araştırıyor.
30 Eylül 2023

Hong Kong bandıralı 6 bin 551 tonluk 'Jintan' isimli kargo gemisi, Japonya'nın Nagazaki eyaleti açıklarında battı. Gemi, Danjo Adaları'nın 110 kilometre batısında suya gömüldü ve 22 mürettebatından 4'ü kurtarıldı. Mürettebatın 14'ü Çin, 8'i Myanmar vatandaşı. Japonya Sahil Güvenliği, kayıp mürettebatın kurtarılması için çalışmalarını sürdürüyor.
25 Ocak 2023

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Aydın'daki KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda bir asansörün arızalanıp düşmesi ve bir üniversite öğrencisinin hayatını kaybetmesi sonrasında asansörlere karekod koyacaklarını açıkladı. Bu karekodlar sayesinde herkes asansörün tüm bakım sürecini görebilecek. Öğrenciler, asansörün arızalı olduğunu ve bunu uzun süredir yurt yetkililerine bildirdiklerini ancak asansörün tamir edilmediğini dile getirmişti.
3 Kasım 2023
İşaretlediklerim