Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Soçi'deki görüşmelerinde tahıl koridorunun yeniden canlandırılması konusunu ele aldı. Putin, Batı'nın verdiği sözleri tutması gerektiğini belirtti. Erdoğan, Ukrayna'nın yaklaşımlarını yumuşatması gerektiğini ve Putin'in Afrika ülkelerine 1 milyon ton tahıl göndermeye hazır olduklarını söylediğini aktardı. Putin ise Rus ürünlerine yaptırımların kaldırılması gerektiğini ve tahıl anlaşmasına geri döneceklerini ifade etti.
4 Eylül 2023

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan Rusya Büyükelçiliği, protestocular tarafından kuşatıldı. Büyükelçilik, bu durumda çalışmanın mümkün olmadığını belirtti ve Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'na diplomatik misyonun normal işleyişinin yeniden sağlanması için önlemler alınması talebinde bulundu. Bu olay, 2020'de Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında imzalanan ve Dağlık Karabağ'daki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan anlaşmanın ardından, Azerbaycan'ın Karabağ'da 'anayasal yapıyı yeniden tesis etmek' gerekçesiyle 'anti-terör operasyonu' başlatması sonucu bölgedeki tansiyonun yeniden yükselmesiyle gerçekleşti.
20 Eylül 2023

Güvenlik araştırmacıları, milyonlarca cihaza yüklenmiş ve kötü amaçlı yazılım içeren 17 finans uygulamasını tespit etti. Bu uygulamaların Google Play Store ve Apple App Store'dan kaçarak kullanıcılara zarar verebileceği belirtildi. ESET araştırmacıları tarafından yapılan açıklamada, bu uygulamaların telefonlardan derhal silinmesi ve şifrelerin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca kullanıcıların şüpheli e-posta ve mesajlara karşı dikkatli olmaları önerildi.
17 Aralık 2023

2011'de başlayan Suriye iç savaşı sonrası Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler kopmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl sonunda Suriye ve Rusya ile üçlü bir adım atma isteğini belirtmiş ve liderler olarak bir araya gelme ihtimalinden bahsetmişti. Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi şartıyla Erdoğan'la görüşebileceğini açıklamıştı. Nisan ayında Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları Moskova'da Suriye'deki durumu görüşmek üzere toplanacak.
28 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gençlere vergisiz telefon vaadi, 'Yükseköğretim Öğrencilerine Teknolojik Cihaz Ve İnternet Desteği Verilmesine İlişkin Karar' olarak Resmi Gazete'de yayınlandı. 1 Kasım'da yürürlüğe girecek olan kararla, 26 yaşından gün almamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yükseköğretim öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere teknolojik cihaz desteği ve bir yıllık internet desteği sağlanacak. Destek, nihai satış fiyatı 9 bin 500 lirayı aşmayan mobil telefon ve bilgisayarların elektronik faturayla alımlarında kullanılacak.
25 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber ve ATV'nin ortak yayınında, 27 Nisan'da gerçekleştirilecek olan Akkuyu nükleer santraline yakıt yükleme törenine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılma ihtimalinden bahsetti. Erdoğan, Putin'in ya bizzat törene katılacağını ya da online sistem üzerinden bağlanarak törene iştirak edeceğini ifade etti.
30 Mart 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, FOX TV'de katıldığı programda iktidarın 'Biz gitmeyeceğiz' şeklindeki mesajlarını eleştirdi ve vatandaşları sandığa gitmeye çağırdı. Seçim güvenliği konusunda her oy kullanma yerinde avukat bulunduracaklarını ve özel güvenlik önlemleri alındığını belirtti. Ayrıca, Rusya'nın Türkiye seçimlerine müdahale etmeyeceğini açıklamasını olumlu karşıladığını ve Türkiye'nin uyuşturucu sorunu ile mücadele edeceğini ifade etti. Ekonomik vaatler arasında asgari ücretin vergi dışı bırakılması ve ücretliler için ayrı bir vergi tarifesi oluşturulması yer aldı.
12 Mayıs 2023

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in ölümü hakkında Batı medyasında çıkan spekülasyonları reddetti. Peskov, Prigojin'in ölümünde Kremlin'in parmağı olduğu iddialarına tepki göstererek, bu tür spekülasyonların yalan olduğunu belirtti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olayla ilgili soruşturma başlattığını ve sonuçların hazır olduğunda yayınlanacağını ifade etti.
25 Ağustos 2023

Apple, Mac bilgisayarları için A13 çip ile güçlendirilmiş ve kapalıyken bile akıllı ekran olarak işlev görebilen yeni bir monitör geliştiriyor. The Verge tarafından aktarılan Bloomberg haberine göre, bu yeni ekran iOS 17'nin 'StandBy' özelliğine benzer işlevselliklere sahip olacak. StandBy özelliği, iPhone'un kapalıyken bile saat, takvim ve müzik gibi uygulamalara erişim sağlamasına olanak tanıyor. Apple'ın bu özelliği daha büyük ekranda daha fazla veri ve özellikle sunacak şekilde monitöre uyarlamayı planladığı belirtiliyor, ancak detaylar sınırlı.
3 Temmuz 2023

Rusya eski devlet başkanı ve başbakanı Dimitri Medvedev, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rus lider Vladimir Putin hakkında çıkardığı tutuklama emrine tepki gösterdi. Medvedev, Putin'in yabancı bir ülkede tutuklanması halinde bunun Rusya tarafından savaş ilanı olarak kabul edileceğini ifade etti. Ayrıca, böyle bir durumda Rusya'nın Alman parlamento binasını ve başbakanlık ofisini vurabileceği tehdidinde bulundu.
23 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlere kısa bir süre kala İletişim Başkanlığı Başkanı Fahrettin Altun ve ekibini Cambridge Analytica tarzı faaliyetlerde bulunmamaları konusunda uyardı. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, İletişim Başkanlığı'nın dark web ile anlaşma yapmaya çalışmasının yabancı istihbarat servislerinin eline düşmelerine neden olabileceğini belirtti. İletişim Başkanlığı'nın 2018'de çıkarılan bir kararnameyle tüm kurumlardan istediği bilgileri alma yetkisine sahip olduğu, CHP'nin bu durumu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı ancak talebin reddedildiği bilgisi verildi. Fahrettin Altun ise Kılıçdaroğlu'nun iddialarını reddederek, İletişim Başkanlığı'nın demokrasiyi ve kamu çıkarını korumak için çalıştığını ifade etti.
2 Mayıs 2023

Rusya'da 2024 başkanlık seçimlerine katılmak isteyen eski gazeteci Yekaterina Duntsova'nın adaylık başvurusu, seçim komisyonu tarafından reddedildi. Duntsova, Ukrayna savaşının sonlandırılması ve siyasi mahkumların serbest bırakılması amacıyla kampanya yürütmek istiyordu. Red kararının ardından, Mart 2024'te yapılacak seçimlerde şu ana kadar kayıt yaptırabilen tek aday Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu. Rusya anayasasının 2020'de değiştirilmesiyle Putin'in yeniden aday olmasının önü açılmıştı.
24 Aralık 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına Twitter üzerinden bir video ile seslenerek, seçimlerde oy kullanmalarını 'vatan borcu' olarak nitelendirdi. Kılıçdaroğlu, yurt dışı seçim çevresi oluşturma, emekli aylıklarının iyileştirilmesi, sağlık hizmetlerinden eşit yararlanma, otomatik bilgi paylaşımı anlaşmasından kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesi, otomobil kalış sürelerinin uzatılması, uçak bileti fiyatlarının düşürülmesi ve telefon kullanım sürelerinin uzatılması gibi vaatlerde bulundu. Ayrıca, seçim günü 1 milyon kişinin sandık başında olacağını ve demokrasi mücadelesine destek olunmasını beklediğini ifade etti.
19 Mayıs 2023

İktidara yakın gazeteci Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP'ye 2024 yerel seçimleri için hazırlıklara başlama talimatı verdiğini yazdı. Erdoğan, partisinin MKYK toplantısında Ankara ve İstanbul'da seçim kazanma umudunu dile getirdi ve Kurban Bayramı'nda çalışmalara başlanılmasını istedi. Ayrıca, 'çalınmadık kapı bırakmamalıyız' diyerek seçim çalışmalarının hemen başlaması gerektiğini vurguladı.
21 Haziran 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim vaatlerini içeren bir SMS göndermesinin ardından, GSM operatörlerine seçim döneminde SMS yoluyla propaganda yapılmasının yasak olduğunu hatırlatan bir yazı gönderdi. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu imzalı yazıda, Yüksek Seçim Kurulu'nun ilgili yasağı içeren kararı hatırlatıldı ve operatörlere mevzuata uyulması konusunda uyarıda bulunuldu. Daha önce MHP'nin Manisa milletvekili adaylarının da benzer bir yasağı ihlal ederek sahte bilgiler içeren mesajlar gönderdiği belirtildi.
26 Mayıs 2023

Rusya, kendi Vikipedi benzeri çevrimiçi ansiklopedisi Ruwiki'yi hayata geçiriyor. Ruwiki'nin beta testi 2023'ün ortalarında başladı ve şu anda Vikipedi'nin Rusça bölümünden daha fazla makale içeriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, projeye 2022'nin ortalarında onay verdi. Özellikle Ukrayna'nın işgalinden sonra Rusya'nın bağımsız platformlara olan baskısı arttı ve Vikipedi'ye Ukrayna işgaliyle ilgili içerikler nedeniyle para cezaları uygulandı, ancak platform henüz yasaklanmadı.
15 Ocak 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ziyareti, bölgede ve enerji piyasalarında yarattığı etkiler nedeniyle tartışma konusu oldu. Putin, Ukrayna savaşı sonrası tecrit edilmişken, Birleşik Arap Emirlikleri'nde sıcak bir karşılama aldı. Bu durum, Batı ile Arap toplumları arasındaki ilişkilerdeki makasın Gazze'deki durum nedeniyle açılmasına bağlandı. Ancak Rusya'nın Ortadoğu'daki etkisi sınırlı ve önceliği Ukrayna ve Kafkaslar ile Orta Asya'da etkisini yeniden göstermek. Putin'in ziyaretinin asıl amacı, enerji piyasalarındaki konumları ve silah satışları nedeniyle Körfez ülkeleriyle koordinasyonu güçlendirmek olarak görülüyor. Petrol piyasasında OPEC+ üyesi olmamakla birlikte Rusya'nın koordinasyona dahil edilmesi gerektiği ve ABD'nin kayaç petrolü üretimiyle piyasayı sürüklediği belirtiliyor. Ayrıca, İklim Zirvesi'nde fosil yakıtların geleceği ve Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol'un çevre dostu enerjiye geçişteki çabaları ve aldığı ödül de ele alınıyor.
10 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada, Türkiye'nin terörle mücadele stratejisi çerçevesinde Suriye'nin kuzeyindeki terör yuvalarına yönelik yeni bir harekatın sinyalini verdi. Erdoğan, bölgede emperyalist güçlerin planlarına karşı Türkiye'nin kendi güvenliği için gerekli tedbirleri alacağını ve önümüzdeki aylarda bu doğrultuda adımlar atılacağını belirtti. Daha önce de benzer sinyaller veren Erdoğan'ın bu açıklamaları, bölgedeki ABD ve Rusya'nın karşı çıkması nedeniyle hayata geçirilememişti.
16 Ocak 2024

Veri analizi firması Datailor'ın raporuna göre, son bir ayda Türkiye Twitter'ında yaklaşık 12 bin Rus ve Macar menşeli hesap etkinleştirildi. Bu hesapların etkinleştirilmesi, daha önce ABD başkanlık seçimlerinde sosyal medyaya müdahale ile suçlanan Rusya'nın eylemleriyle ilişkilendiriliyor. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İletişim Başkanlığı'nı yabancı istihbarat servislerinin etkisine girmeme konusunda uyararak, seçimlere yakın dönemde 'pis işler' yapılacağına dair endişelerini dile getirdi.
5 Mayıs 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir teknoloji programında yerli otomobil Togg ile gezerken, araç kullanırken telefonunu kullanarak 'KİM' adlı kimlik tespit uygulamasını canlı yayında denedi. Uygulama, ShiftDelete kurucusu Hakkı Alkan'ın fotoğrafını çekerek kimliğini birkaç saniye içinde tespit etti. Soylu, bu teknolojiyi gösterirken 'Bu devletin çok büyük güçleri var' ifadesini kullandı. 2023 yılında araç kullanırken telefonla ilgilenmenin cezasının 951 TL olduğu belirtiliyor.
8 Mayıs 2023
İşaretlediklerim