İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde Türkiye'den 11, yurtdışından ise 9 olmak üzere toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisi sahnelenecek. Festival programı, belgesel tiyatrodan klasik sahnelemelere, çağdaş danstan mask tiyatrosuna, kukla sinemasından mekâna özgü eserlere, dans tiyatrosundan performatif enstalasyonlara uzanan geniş bir yelpazede eserler sunuyor. Festivalin yerli yapımlarında genç kuşak yazarlar, yönetmenler ve oyuncular ile özgün ve yeni metinler öne çıkarken, deneyimli oyuncular da izleyicilerle buluşacak.
31 Ağustos 2023

34. Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması'nda yarışacak dokuz film belirlendi. Festival, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 2-10 Kasım arasında düzenlenecek. Yarışacak filmler arasında Kıvanç Sezer’in 8X8, Melis Önel’in Aniden, Umut Evirgen’in Annesinin Kuzusu, Fikret Reyhan’ın Cam Perde, Tunahan Kurt’un Karganın Uykusu, Ayşe Polat’ın Kör Noktada, Umut Subaşı’nın Sanki Her şey Biraz Felaket, Cemil Ağacıkoğlu’nun Son Hasat ve Nehir Tuna’nın Yurt filmleri bulunuyor. Festivalin 'En İyi' ödülleri 10 Kasım’da Festival Ödül Töreni’nde sunulacak.
5 Ekim 2023

Ünlü yönetmen Martin Scorsese'nin Leonardo DiCaprio ve Robert De Niro'nun başrollerini paylaştığı 'Killers of the Flower Moon' isimli yeni filmi, 20 Mayıs'ta Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapacak. Scorsese, 1986'dan bu yana Cannes'da ilk kez bir film sunacak. Filmin kadrosunda ayrıca Lily Gladstone, Jesse Plemons ve diğer tanınmış oyuncular yer alıyor. Film, 1920'lerde Oklahoma'da Osage yerlilerinin petrol nedeniyle öldürülmesini ve FBI'ın soruşturmasını konu alıyor ve Türkiye'de 20 Ekim 2023'te vizyona girecek.
31 Mart 2023

5 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan İstanbul Komedi Festivali, altıncı kez düzenlenecek. Festivalde yerli ve yabancı birçok ünlü isim sahne alacak. Festival kapsamında çocuklar için de birçok eğlenceli ve öğretici tiyatro oyunları ve atölyeler düzenlenecek. Ayrıca festival, İngiliz komedyenleri Türk izleyicisiyle buluşturacak ve BrandWeek'te yer alacak.
23 Ekim 2023

Ayvalık Uluslararası Film Festivali, 14-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival öncesinde, Seyir Derneği tarafından 24 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında Açık Hava Film Geceleri düzenlenecek. Balıkesir Ayvalık'taki etkinlikte, dünya festivallerinde gösterilen 10 film sinemaseverlerle buluşacak. Filmler her gece 21:15'te gösterilecek ve biletler 17 Haziran'dan itibaren satışa sunulacak.
14 Haziran 2023

Disney, Türkiye'de Disney+ platformu ile 14 Haziran'da hizmete girdikten sonra, 2028 yılına kadar vizyona girecek 56 filmin listesini açıkladı. Listede Marvel Sinematik Evreni, Star Wars, Avatar ve birçok isimsiz Disney ve Pixar filmleri yer alıyor. Bazı filmlerin vizyon tarihleri de belirlenmiş durumda. İlk isimsiz Disney filmi 2023 yılı içinde izleyiciyle buluşacak.
22 Ocak 2023

1-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alacak 10 film belirlendi. Seçici kurulun değerlendirmesi sonucu belirlenen filmler Türkiye'de ilk kez Antalya'da sinemaseverlerle buluşacak. Ayrıca '8×8', 'Bildiğin Gibi Değil', 'Hayat', 'Kurban' ve 'Zamanımızın Bir Kahramanı' filmleri dünya ilk gösterimlerini festivalde yapacaklar. Festivalde ilk filmlerini gerçekleştiren yönetmenlerin aday olabildiği 'Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü' için ise 'Beraber', 'Yurt' ve 'Zamanımızın Bir Kahramanı' filmleri değerlendirilecek.
6 Eylül 2023

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Eye Film Müzesi iş birliğiyle 'Sinematografik Hazlar: Eye Film Müzesi’nden Bir Seçki' adlı film programını sunuyor. Program, 4 Haziran'a kadar Pera Müzesi Oditoryumu'nda izlenebilecek ve Avrupa sinemasının en eski örneklerinden seçilmiş filmleri içeriyor. Gösterimler, kadınların sinema endüstrisindeki rolünü vurgulayan eserler ve erken dönem komedileri gibi çeşitli türleri kapsıyor. Program, indirimli müze giriş biletiyle izlenebilir ve 18 yaş ve üzeri için uygundur.
24 Mayıs 2023

26'ncı Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla Ankara'da başlıyor. Festival, dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin filmlerini izleyiciyle buluşturacak ve filmler sonrasında gerçekleşecek söyleşiler ve panellerle kadınların birbirine ilham ve güç vermesi amaçlanıyor. Açılış töreninde Tilbe Saran, Asiye Dinçsoy, Belmin Söylemez, Selda Taşkın ve Öyküsu Özyürek'e çeşitli ödüller takdim edilecek. Festival, 1 Haziran'dan itibaren Büyülü Fener Kızılay Sineması'nda film gösterimlerine devam edecek.
31 Mayıs 2023

Bu hafta sinemalarda yedi yeni film vizyona giriyor. Bunlar arasında Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel hazırlanan 'Son Akşam Yemeği' ve yılın en çok beklenen animasyon filmi 'Çocuk ve Balıkçıl' bulunuyor. Diğer filmler ise 'Çok Aşk', 'Oyun Bitti', 'Bas Gaza Bas', 'Sır Şeytanın Kurbanları' ve 'Mavka: Ormanın Şarkısı' olarak sıralanıyor.
27 Ekim 2023

Ankara'nın ünlü sinema salonlarından Kavaklıdere Sineması, 2007 yılında kapanmasının ardından 16 yıl sonra yeniden açılmaya hazırlanıyor. Sinema, yenilenme çalışmaları öncesinde 15-16 Nisan tarihlerinde 'Bir Zamanlar Kavaklıdere; Sinemada Buluşalım!' adlı bir etkinlik düzenleyecek. Etkinlikten elde edilecek gelir, sinemanın yenilenmesi için kullanılacak. Etkinlik kapsamında söyleşiler, tiyatro oyunları, sinema gösterimleri, stand-up şovları ve konserler gerçekleştirilecek.
10 Nisan 2023

Bu hafta sinema salonlarında üçü yerli olmak üzere altı yeni film vizyona giriyor. Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan 'Sürü', suça sürüklenen bir çocuğun hikayesini anlatıyor. 'Örümcek Ağı' evinde tuhaf olaylar yaşayan bir çocuğun hikayesini, 'Lilith Cinleri' cinler ile insanlar arasındaki savaşı, 'Kaygısız Baş' ise bir adamın işinden kovulup memleketine dönmesini konu alıyor. Haftanın animasyonları arasında 'The First Slam Dunk' ve 'Bulmaca Kulesi 2: Eve Dönüş' bulunuyor.
28 Temmuz 2023

Ünlü yönetmen Çağan Irmak'ın dört yıl aradan sonra çektiği 'Sevda Mecburi İstikamet' filmi, bir baba-kız hikayesini konu alıyor ve başrollerde Selçuk Yöntem ve Selin Şekerci yer alıyor. Ayrıca bu hafta vizyona giren diğer filmler arasında komedi türündeki 'Düşeş 1-Mafya Sızıntısı', Steven Spielberg'in kendi çocukluğundan esinlenen 'Fabelmanlar', 1972 Romanya'sında geçen 'Metronom', bir cin tarafından evlat edinilen bir çocuğun hikayesini anlatan 'Evlad-ı Cin' ve animasyon filmi 'Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa' bulunuyor.
6 Ocak 2023

Telif süresi dolan klasik çocuk karakterleri, korku filmi yönetmenlerinin elinde yeni birer korku filmi karakterine dönüşmeye başladı. 'Winnie the Pooh: Kan ve Bal' filmiyle başlayan bu akım, 'Sindirella'nın Laneti' ve şimdi de 'Uyuyan Güzel'in Katliamı' ile devam ediyor. Louisa Warren'ın yönetmenliğini üstlendiği bu yeni film, Uyuyan Güzel karakterinin karanlık bir katil olarak yeniden yorumlanmasını konu alacak. Film, 2023 yılının ilerleyen aylarında vizyona girecek ve Lora Hristova başta olmak üzere birçok oyuncuyu kadrosunda barındıracak.
2 Haziran 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında üçü yerli olmak üzere toplam dokuz yeni film izleyiciyle buluşacak. Yerli yapımlardan biri olan 'Güneşi Söndürmem Gerek', sevgilisini kaybettikten sonra hayata tutunmaya çalışan Umut'un hikayesini anlatıyor. 'Hayalet Avcıları: Ürperti' aksiyon ve komedi unsurlarını harmanlayarak kadim bir şeytani gücün dünyayı tehdit etmesini konu alıyor. 'Lassie: Yepyeni Bir Macera' ve 'Riki Rhino: Kahraman Kanatlar' gibi aile ve çocuklara yönelik filmler de vizyona girerken, 'İhtiyar Delikanlı' yeniden gösterime giriyor ve haftanın korku temalı filmleri arasında 'Winnie the Pooh: Kan ve Bal 2', 'Sahipsiz', 'Mir’at İblisin Laneti' ve 'Cin Günü' bulunuyor.
28 Mart 2024

Todd Phillips'in yönetmenliğini yaptığı ve Joaquin Phoenix ile Lady Gaga'nın başrollerini paylaştığı 'Joker 2: Folie à Deux' filminin çekimleri New York'ta sürüyor. Lady Gaga, ilk Joker filminden ikonik hale gelen 'Joker Merdivenleri'nde görüntülendi. Bu merdivenler, Joker karakterinin dans ettiği sahne ile ünlü olmuştu. Yeni filmde Lady Gaga'nın canlandırdığı Harley karakteri, bu merdivenlerden çıkarken gösteriliyor. Filmin 4 Ekim 2024'te vizyona girmesi planlanıyor.
3 Nisan 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Galaları, Brendan Fraser'ın başrolünü üstlendiği ve Oscar adaylığı beklenen 'Balina' filmi ile 2023 yılının ilk gösterimini yapacak. Darren Aronofsky'nin yönettiği ve Venedik Film Festivali'nde prömiyer yapan film, 16 ve 17 Ocak tarihlerinde İKSV Galaları'nda özel gösterimle izleyici karşısına çıkacak. Film, aşırı kiloları ve ruhsal sorunları olan bir İngilizce öğretmeninin hikayesini anlatıyor. Türkiye'de 10 Şubat'ta vizyona girecek olan filmin biletleri 6 Ocak'ta satışa sunulacak.
3 Ocak 2023

Cinsel istismarla suçlanan ABD'li yönetmen Woody Allen, Venedik Film Festivali'nde yeni filmi 'Coup de Chance'ın galasında beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Allen, üvey kızı Dylan Farrow tarafından çocukken taciz etmekle suçlanmış, ancak bu iddiaları reddetmişti. Festivalin Allen'ı davet etmesi eleştirilere neden olmuştu. Allen, 'iptal kültürü' hakkında ise 'çok aptalca' bulduğunu belirtti.
5 Eylül 2023

Nehir Tuna'nın yönettiği ilk uzun metraj filmi 'Yurt', 80. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı ve beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Film, 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı. Filmin konusu, dini bir yurtta kalan 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet'in yaşadıklarını anlatıyor. Festivalin ödülleri 9 Eylül'de açıklanacak.
4 Eylül 2023

31 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde dünya genelinden 64 film gösterilecek. Festival 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla düzenleniyor ve açılış gecesinde sinemadaki kadın emeğini onurlandıran çeşitli ödüller verilecek. Festivalde özel gösterimler, FIPRESCI Ödülü'ne aday filmler ve çeşitli tematik bölümler yer alacak. Ayrıca İranlı yönetmen Mania Akbari festivalin konuğu olacak ve festivalde Türkiye'den kadın filmleri de gösterilecek. Biletler 27 Mayıs'ta satışa çıkacak ve Ankara Büyükşehir Belediyesi öğrencilere 1000 bilet hediye edecek.
25 Mayıs 2023
İşaretlediklerim