Fransa'nın başkenti Paris'te, hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarma planlarına karşı çıkan protestocular, lüks markalar grubu LVMH'nin genel merkezine girdi. Sendika lideri Fabien Villedieu, emeklilik sistemini finanse etmek için Cumhurbaşkanı Macron'un LVMH gibi yerlere bakması gerektiğini ifade etti. Paris polis şefi, protestocuların kapitalizmin sembollerine saldırabileceği konusunda uyarıda bulundu. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, göstericileri desteklediğini belirtti. LVMH'nin sahibi Bernard Arnault, hisselerin rekor seviyeye ulaştığı bir dönemde dünyanın en zengin insanı unvanını elinde bulunduruyor.
13 Nisan 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde 27 Haziran'da polis tarafından öldürülen Nael M'nin ardından başlayan gösteriler altıncı geceye girdi. Paris civarında 17 kişi gözaltına alındı. MEDEF Başkanı Geoffroy Roux de Bezieux, protestoların 1 milyar avrodan fazla maliyete neden olduğunu, 200 dükkanın yağmalandığını, 300 banka bayisinin ve 250 tütün dükkanının zarar gördüğünü açıkladı. Nael M'nin ölümüne tepki olarak ülke genelinde çeşitli kentlerde gösteriler düzenleniyor.
4 Temmuz 2023

Türk rock ve pop müziğin efsane ismi Barış Manço'nun vefatının 24. yılında, Manço'nun Cumhuriyetin 100. yılı için bestelemiş olduğu '2023' adlı eseri gündeme geldi. Eşi Lale Manço Ahıskalı, Barış Manço'nun bu eseri sahnelemeyi bir vasiyet olarak bıraktığını ve bu vasiyetin yerine getirileceğini belirtti. Manço'nun evi anma etkinlikleri kapsamında ziyarete açıldı ve Barış Manço Vapuru da sevenlerini ağırlayacak.
31 Ocak 2023

Prenses Diana'nın 1985 yılında giydiği ve tasarımcı Jacques Azagury tarafından tasarlanan mavi-siyah gece elbisesi, Los Angeles merkezli Julien’s Auctions tarafından düzenlenen bir müzayedede 1 milyon 148 bin dolara satıldı. Bu satış, Diana'nın açık artırmada bugüne kadar en yüksek fiyata satılan elbisesi olma özelliğini taşıyor. Elbise, Diana tarafından ilk olarak 1985'te İtalya'nın Floransa kentinde ve bir yıl sonra Kanada'nın Vancouver kentindeki bir ziyaret sırasında giyilmişti.
19 Aralık 2023

Polonya'nın başkenti Varşova'da bir kişi, vitrin mankeni gibi davranarak dükkanın kapanış saatinden sonra mücevherat çalmakla suçlandı. 22 yaşındaki zanlı, güvenlik kameralarında elinde bir çanta tutarken vitrinde hareketsiz dururken görüntülendi. Polis, zanlının mağazanın birkaç bölümünde dolaştığını, ardından da mücevherat kısmında durakladığını açıkladı. Zanlı, başka bir mağazadan da ürün çalmakla suçlandı ve 10 yıla kadar hapis cezası alabilir.
20 Ekim 2023

Queen grubunun efsanevi yıldızı Freddie Mercury'nin 'Bohemian Rhapsody'yi bestelediği Yamaha G2 model piyano, açık artırmada 2,2 milyon dolara satıldı. Mercury'nin ölümünden sonra yakın arkadaşı Mary Austin'e bıraktığı özel eşyalar arasında yer alan piyano, Sotheby's müzayede evi aracılığıyla satışa çıkarıldı. Ayrıca 'Bohemian Rhapsody'nin el yazması taslağı da 1,7 milyon dolara alıcı buldu.
7 Eylül 2023

İstanbul Modern, 17 Ekim'de başlayacak olan sonbahar dönemi için 'Modernite ve Modern Sanatın Tarihi' adlı yeni bir seminer programı düzenliyor. Program, katılımcılara sanat tarihine dair temel bilgiler sunmayı ve sanatı yorumlamalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ayrıca Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, Hikaye ve Roman Atölyesi, Günümüz Sanatı ve Yapay Zeka semineri ve Türkiye’de Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi seminerleri de düzenlenecek.
15 Ekim 2023

Kim Kardashian, Sotheby's müzayede evinde düzenlenen 'Royal & Noble' müzayedesinde, Prenses Diana'nın geçmişte taktığı ve Filistin asıllı İngiliz iş insanı Naim Attallah tarafından hediye edilen 'Attallah Haçı' kolyesini 163 bin 800 Avro'ya satın aldı. Kolye, Diana tarafından son olarak Ekim 1987'de bir yardım galasında takılmış ve müzayede öncesi tahminlerin iki katından fazla bir fiyata satılmıştır. Sotheby’s London mücevherat başkanı Kristian Spofforth, Diana'nın mücevherlerinin piyasaya nadiren çıktığını ve bu parçanın yeni bir sahibe geçmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti.
19 Ocak 2023

Rock'n Roll'un Kralı olarak bilinen Elvis Presley'in kızı Lisa Marie Presley, 54 yaşında Kaliforniya'daki evinde ölü olarak bulundu. Ölüm haberini annesi Priscilla Presley sosyal medya üzerinden duyurdu. Lisa Marie Presley'nin kalp krizi geçirdiği ve hastaneye kaldırıldığı, ancak kurtarılamadığı bildirildi. Presley, son olarak Altın Küre Ödül Töreni'ne katılmıştı ve annesiyle birlikte Austin Butler'ın babasını canlandırdığı rolle 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünü almasını izlemişti.
13 Ocak 2023

Belçika'nın Nivelles kasabasında 16 yıl önce beş çocuğunu öldüren Geneviève Lhermitte, 'dayanılmaz psikolojik acılar' nedeniyle ötanazi hakkını kullanarak 28 Şubat'ta hayatına son verdi. 2007'de çocuklarını öldürdükten sonra yapılan psikiyatrik inceleme sonucunda ciddi zihinsel bozukluk içinde olduğu belirlenen Lhermitte, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 2019'da kapalı bir klinikte tedavi edilmesi koşuluyla tahliye edilen Lhermitte, hastalığının ilerlemesi üzerine ötanazi talebinde bulunmuş ve bu talep kabul edilmiştir.
2 Mart 2023

Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar, ödülünü Türkiye'de mücadele eden kadınlara armağan ettiği konuşması nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. İktidar kanadından gelen tepkilerde Dizdar'ın Türkiye'yi Batı'ya karşı kötülediği iddia edildi. Dizdar ise bu eleştirilere, konuşmasında ülkesini kötüleme niyeti olmadığını ve sadece iyi dileklerde bulunduğunu belirterek yanıt verdi.
2 Haziran 2023

Avusturyalı Marlene Engelhorn, büyükannesinden kalan 25 milyon avro değerindeki mirası dağıtmak için 50 kişilik bir ekip oluşturmayı planlıyor. Engelhorn, Avusturya'nın 2008'de miras vergisini kaldırmasını eleştirerek, siyasilerin geliri yeniden dağıtmadığı için kendisinin bu adımı attığını belirtiyor. Ekip, rastgele seçilen 10 bin adresten davet mektubu alacak kişiler arasından seçilecek ve marttan hazirana kadar Salzburg'da toplantılar yapacak. Ekip üyelerine seyahat masrafları ve hafta sonu başına 1200 avro ödenecek.
11 Ocak 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim - 25 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Festivalin açılışı, dans tiyatrosunun öncülerinden Pina Bausch'un Tanztheater Wuppertal topluluğu tarafından Türkiye'de ilk kez sahnelenecek olan 'Café Müller' ile yapılacak. Eser, insanın arzu ve yalnızlık hikâyesini anlatan bir dans tiyatrosu olarak tanımlanıyor. Gösterinin biletleri 10 Haziran'da satışa sunulacak ve öğrenciler için Eczacıbaşı Genç Bilet uygulaması ile indirimli biletler mevcut olacak.
7 Haziran 2023

Gazeteci Melike Çapan'ın 'Yeniden Buluşacağız: İmroz'un 1964 Belleği' adlı sergisi, hedef gösterilme ve baskılar sonucunda iptal edildi. Çapan, serginin iptalini Twitter hesabından duyurdu ve sergiyi bekleyenlerden özür diledi. Serginin iptaline, bazı grupların resmi kurumlara baskı yapması neden olduğu belirtildi. Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı, sergiyi hedef göstererek, serginin devletin manevi şahsiyetini hedef aldığını ve Türk milletini rencide ettiğini iddia etti.
10 Ağustos 2023

Fransız oyuncu Adele Haenel, #MeToo hareketine kayıtsız kaldığı ve cinsel suçları görmezden geldiği gerekçesiyle Fransız sinema endüstrisini eleştiren bir mektup yayınladı. Haenel, bu mektupla birlikte sinemadan emekliliğini duyurdu. 2020 César Ödülleri'nde Roman Polanski'ye verilen ödüle tepki olarak salonu terk etmişti. Fransa'da #MeToo hareketi, ABD'deki kadar etkili olmamış ve cinsel saldırı iddialarıyla gündeme gelen bazı önemli isimler hakkında ciddi yaptırımlar uygulanmamıştır.
10 Mayıs 2023

Fransız arazi sanatçısı Guillaume Legros, bilinen adıyla Saype, Hatay'da yıkıntılar arasında çizdiği resmi tanıttı. Saype, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da yıkıma ve ardından bölgede gösterilen birlikteliğe dikkat çekmek amacıyla iç içe geçen tokalaşmış eller resmini çizdi. Saype'nin 'Duvarların Ötesinde' isimli projesinin 19'uncu ayağını Hatay'da tamamladığı belirtildi. Sanatçı, Hatay'ın Antakya, Defne ve Altınözü ilçelerinde üç ayrı noktada tebeşir ve kömürden yapılan bir boyayla çim ve toprak üzerine freskler çizdi.
14 Ekim 2023

Japon matbaacı Katsushika Hokusai tarafından 1830'larda yaratılan ve 'ukiyo-e' tekniğiyle basılan 'Kanagawa Oki Nami Ura' (Büyük Dalga) adlı eserin nadir bir baskısı, New York'taki Christie's müzayedesinde 2,76 milyon dolara satıldı. Bu satışla eser, Hokusai'nin şimdiye kadar en pahalıya satılan eseri oldu. Büyük Dalga, Chiba eyaletindeki deniz dalgalarıyla mücadele eden balıkçı teknelerini gösteriyor ve toplamda birkaç bin adet üretilmiş olmasına rağmen, kaç kopyasının hayatta kaldığı bilinmiyor.
25 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda yürütülen kazı çalışmalarında, antik Yunan mitolojisinde çoban ve sürülerin tanrısı olarak bilinen Pan'a ait bir heykel bulundu. Heykelin 1700 yıllık olduğu düşünülüyor ve Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Heykelin yüksekliği 20 santimetre, genişliği 18 santimetre olarak ölçüldü ve sol kol ile gövde altı kısmının kırık olduğu belirlendi. Pan'ın mitolojideki önemi ve 'panik' kelimesine ilham kaynağı olması da açıklamada yer aldı.
2 Haziran 2023

Fransa'nın başkenti Paris'te, silahlı olduğu ihbar edilen bir kişi polis tarafından vurularak öldürüldü. Olay, Paris'in 11. bölgesinde meydana geldi. Şüphelinin polislere silahını doğrultması üzerine polisler tarafından ateş açıldı ve şüpheli göğsünden aldığı dört kurşunla yaşamını yitirdi. Adli kaynaklar, ölen kişinin kimliğinin henüz belirlenemediğini ve elindeki silahın sahte olduğunu açıkladı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
23 Ocak 2023

Samsun'da Aysel Aktaş adlı bir kadın, yolda bulduğu 590 bin lirayı polis aracılığıyla sahibine ulaştırdı. Parayı düşüren kişi Adem Memiş, çantasını aracının bagajından düşürdüğünü belirtti ve karakola başvurdu. Polisin yönlendirmesi üzerine Aktaş, çantayı karakola getirip Memiş'e teslim etti.
24 Ekim 2023
İşaretlediklerim