Londra Metropolitan Polis Teşkilatı, 2019'da İsviçre'nin Cenevre kentindeki bir müzeden çalınan ve değeri 3,5 milyon sterlini bulan 3 eserden 2 milyon sterlinlik 15. yüzyıldan kalma tarihi vazonun Londra'da ele geçirildiğini açıkladı. Bu olayla ilgili olarak 3 kişi suçlu bulundu. Vazonun nerede olduğuyla ilgili çalışma, bir müzayede evine e-posta gelmesiyle başladı ve vazonun çalınan eser olduğunu anlayan müzayede evi, Londra polisiyle temasa geçti. Vazonun 2021'de İsviçre'ye teslim edildiği belirtildi.
20 Ağustos 2023

Reyhan Mente'nin gündelik nesnelerden kavramsal fotoğraflar içeren 'Muamma' adlı ilk kişisel sergisi ve 14 fotoğrafçının katıldığı 'Fotoğrafın Öyküsünü Yazmak' sergisi İFSAK Galeri'de ziyaretçilere açılıyor. 'Muamma' sergisinde insan ruhunu rahatsız eden duygular ve insanın içsel varlığına odaklanılırken, 'Fotoğrafın Öyküsünü Yazmak' sergisinde fotoğrafçılar karelerin hikayelerini yazarak sergiliyor. Her iki sergi de 18 Mayıs'a kadar Beyoğlu'ndaki İFSAK Galeri'de gezilebilir.
28 Nisan 2023

Ateş Alpar, Bengü Karaduman, Kerem Ozan Bayraktar ve Yaşam Şaşmazer, İstanbul Bienali'ne katılmama kararı aldıklarını duyurdu. Bu karar, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın (İKSV) bienal küratörlüğüne Defne Ayas'ı getirme kararını değiştirerek Iwona Blazwick'i ataması sonrası başlayan tartışmaların bir sonucu. Sanatçılar, bienal ve çevresindeki kutuplaşmaların sanat üretimi ve paylaşımı için elverişli bir zemin sunmadığını belirtti.
23 Ekim 2023

Haluk Bilginer ve Angelina Jolie'nin başrolünde yer aldığı, Pablo Larrain'in yönettiği yeni film 'Maria'nın setinden ilk kare paylaşıldı. Film, Yunan asıllı Amerikalı soprano Maria Callas'ın hayatını anlatıyor. Haluk Bilginer, filmde Yunan asıllı armatör Aristotle Onassis'i, Angelina Jolie ise Maria Callas'ı canlandırıyor. Filmin çekimleri Paris, Yunanistan, Budapeşte ve Milano'da yapılacak ancak vizyon tarihi henüz belirsiz.
29 Ekim 2023

Çağdaş sanatçı POLVO, toplumsal cinsiyet rolleri ve bireyselliğin kaybına dikkat çeken 'Why So?' adlı heykel sergisini BBprojecTT galerisinde açtı. Sergide, muz ve elma formlarıyla eril ve dişil cinsiyet temsilleri sembolize ediliyor. POLVO, geleneksel erkeklik anlayışına ve kadınların metalaştırılmasına karşı çıkarken, bireysellik ve çeşitliliğin önemini vurguluyor. Sergi, 1 Nisan 2023 tarihine kadar randevu ile ziyaret edilebilir.
27 Mart 2023

Fransa'da hükümetin, emeklilik reformunu mecliste oylamadan Anayasa'nın 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrasını kullanarak geçirmesi, ülke genelinde protestolara neden oldu. Bordeaux, Marsilya, Strazburg ve Nantes gibi şehirlerde binlerce kişi sokağa çıkarak hükümetin kararını protesto etti. Nantes'te polis ile göstericiler arasında gerginlik yaşanırken, Bordeaux'da göstericiler çöpleri ateşe verdi. Paris'te ise alışveriş merkezine girilerek ve Concorde Meydanı'na yakın bölgelerde polis kamyonları konuşlandırılarak gösterilere karşı önlemler alındı.
18 Mart 2023

İstanbul'daki Maçka Sanat Galerisi tarafından düzenlenen ve kentleşme temalı 'Neredeyiz?' sergisi, Didem Çapa'nın küratörlüğünde Ankara'daki Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nde açılıyor. Sergi, kent ve insan ilişkisini, geniş bir sanatçı katılımıyla ve son 70 yıl içinde değişen kent olgusunu merkeze alarak ele alıyor. 29 Nisan-3 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan sergide, birçok sanatçının eserleri yer alacak.
28 Nisan 2023

Kolombiyalı şarkıcı Shakira, İspanya'da 2012-2014 yılları arasında 14,5 milyon avro vergi kaçırmakla suçlanmıştı. İspanyol savcılığı, Shakira'nın gelirlerini ve varlıklarını vergi dairesinden gizleyerek off-shore şirketler aracılığıyla kaçırdığını iddia etmiş ve sanatçı hakkında sekiz yıl iki ay hapis ile 23 milyon avro para cezası talep etmişti. Shakira, bugün Barselona il mahkemesinde 2,9 milyon avro cezayı ödemeyi kabul ederek anlaşma yoluna gitti ve böylece davanın 12 duruşma sürmesi beklenen süreci kısaltmış oldu.
20 Kasım 2023

İstanbul Komedi Festivali, çağdaş sanatçı Mevlut Akyıldız'ın 'Altı da İstanbul, üstü de İstanbul' isimli desen sergisiyle açılışını yapacak. Festivalin sembolü olan İstanbul Boğazı'nın martıları, Akyıldız tarafından sanat eserine dönüştürüldü. Sanatçının üç deseni, festivalin altıncı yılı için özel üretim t-shirt ve bez çantalar üzerine uygulandı. Akyıldız'ın 90'lı yıllardan 28 eseri, festival boyunca Maximum Uniq Hall'de sergilenecek.
25 Ekim 2023

Güney Kore'de Leeum Sanat Müzesi'nde sergilenen Maurizio Cattelan'ın 'Komedyen' adlı eseri, sanat öğrencisi Noh Huyn-soo tarafından yenildi. Noh, aç olduğu için muzu yediğini ve bir sanat eserine zarar vermenin de sanat olabileceğini düşündüğünü belirtti. Müze, eserin yerine yeni bir muz yerleştirdi ve Noh hakkında şikayette bulunmadı. Cattelan'ın eseri daha önce de benzer bir durumla karşılaşmış ve 120 bin dolara satılmıştı.
1 Mayıs 2023

İstanbul'un önemli konser alanlarından Salon İKSV, 29 Eylül'de başlayacak sonbahar sezonunda La Femme, Jadu Heart, ENGIN, Yellow Days, Red Axes (Live), The Magnetic Fields, Joep Beving, Fabrizio Paterlini, Aime Simone ve Forest Swords gibi isimleri konuk edecek. Sonbahar sezonu, Fransa'nın rock'n roll grubu La Femme ile açılacak. Biletler, 25 Ağustos'ta satışa çıkacak ve öğrenci bileti fiyatları Eczacıbaşı Genç Bilet projesi kapsamında 10 lira olacak.
24 Ağustos 2023

Fransa'nın başkenti Paris'teki Eyfel Kulesi, İran'da Mehsa Emini'nin ölümü sonrası başlayan ve kadınların özgürlüklerini talep ettiği protestolara destek olmak amacıyla aydınlatıldı. Mehsa Emini, başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girip hayatını kaybetmişti. Emini'nin ölümü ülke genelinde protestolara yol açtı ve bu süreçte birçok kadın öldürüldü veya gözaltına alındı. Protestolara katılan bazı göstericiler idamla yargılanırken, dört kişinin idam cezası infaz edildi.
17 Ocak 2023

Ünlü besteci Wolfgang Amadeus Mozart'ın Avusturya'daki son evi olan ve 1130 yılında inşa edilen 50 odalı tarihi kale 'Schloss Stuppach', açık artırmaya çıkıyor. Kale, 3,7 dönümlük arazi üzerinde 26 bin 909 metrekarelik bir alana yayılmış ve dört katlı binada sinema, kütüphane, şapel ve zindan gibi benzersiz eski tarz odalar bulunuyor. Kale, tarih boyunca Napoleon Bonaparte ve Papa Pius VI gibi ünlü isimleri ağırlamış. Mozart'ın 'Requiem' eserini hazırlamaya başladığı bu yapı, daha önce 13.127 milyon dolar fiyatla değerlendirilmiş ve şu anda çeşitli bağımsız işletmelere ev sahipliği yapıyor.
21 Kasım 2023

ABD'nin San Francisco şehrinde, sanat galerisi sahibi Collier Gwin, kaldırımda oturan bir evsiz kadını hortumla ıslatarak kovduğu için tutuklandı. Sosyal medyada büyük tepki çeken bu olay, hava sıcaklığının 10 derecenin altına düştüğü bir zamanda gerçekleşti. San Francisco Polis Departmanı, Gwin'i 'kabahat' suçundan gözaltına aldı ve 2.500 dolar kefaletle serbest bırakılmasını belirledi.
19 Ocak 2023

Beyoğlu'nda bulunan ve 63 yıl Türkiye İş Bankası şubesi olarak hizmet veren tarihi Boudouy Apartmanı, 29 Ekim 2023'te resim ve heykel müzesi olarak açıldı. Müze, Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu'ndan eserler sergiliyor ve kalıcı sergi, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başı Türk resim sanatının öncülerini ve Cumhuriyet dönemi sanatçılarını içeriyor. Ayrıca süreli sergiler de düzenleniyor ve müze haftanın altı günü ziyaret edilebiliyor. Giriş, yıl sonuna kadar ücretsiz.
2 Aralık 2023

Fransa'da, Başbakan Elisabeth Borne'nin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısını oylamadan geçirme kararı sonrası başkent Paris başta olmak üzere çeşitli kentlerde emeklilik reformu karşıtları gösteri düzenledi. Paris'te Concorde Meydanı'nda toplanan binlerce kişi ile polis arasında gergin anlar yaşandı ve göstericiler meydandan ara sokaklara dağıldı. Gösteriler sırasında 120 kişi gözaltına alındı ve Nantes, Lyon, Rennes gibi diğer kentlerde de gerginlikler yaşandığı bildirildi.
17 Mart 2023

Fransız kadın haklarına odaklanan haber bülteni Les Glorieuses, Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) verilerini kullanarak, Fransa'da kadınların erkeklerle maaş eşitliği sağlanana kadar yıl sonuna dek ücretsiz çalışmış gibi sayılacağı tarihi hesapladı. Bu tarih 6 Kasım saat 11:25 olarak belirlendi. Maaş eşitsizliğinin sona ermesi için şirketlere, kamu sübvansiyonlarına ve vergi avantajlarına erişimin cinsiyet eşitliği şartına bağlanması gibi öneriler sunuldu. Ayrıca düşük ücretli meslek gruplarının maaşlarının artırılması ve doğum izinlerinin eşitlenmesi talep edildi.
7 Kasım 2023

Çağdaş sanat dünyasının önemli isimlerinden Haluk Akakçe, 53 yaşında hayatını kaybetti. Akakçe, bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu. Video enstalasyonları, duvar resimleri, akrilik ile ahşap panel ve kâğıt üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Akakçe, Türk sanatında önemli bir iz bırakmıştı. Eserleri, aralarında New York’taki MoMA PS1, Londra’daki Tate Modern, Graz’daki Thyssen-Bornemisza Art Contemporary ve İstanbul’daki Pera Müzesi’nin de olduğu pek çok müzede sergilendi.
9 Ekim 2023

Bu hafta Türkiye sinemalarında, Ridley Scott imzalı 'Napolyon' başta olmak üzere, farklı türlerde beş yeni film izleyici ile buluşuyor. 'Napolyon' filmi, ünlü Fransız liderin hayatını ve eşi Josephine ile ilişkisini ele alıyor. 'Kızıl Gökyüzü' yangın tehdidi altındaki bir grup arkadaşın hikayesini, 'Aybüke: Öğretmen Oldum Ben' ise terör saldırısında hayatını kaybeden genç bir öğretmenin hikayesini anlatıyor. 'Zina' adlı yerli korku filmi, para kazanma hırsıyla yola çıkan genç kadınların başına gelenleri konu alırken, 'Maşa ile Koca Ayı: Sonsuz Eğlence' ise çocuklara yönelik bir animasyon filmi olarak dikkat çekiyor.
24 Kasım 2023

Londra'daki müzelerde, British Museum'da yaklaşık iki bin eserin kaybolması, zarar görmesi veya çalınması olayının ardından, diğer müzelerde de envanter kayıtlarına göre 1700'e yakın eserin kayıp olduğu tespit edildi. Ulusal Portre Galerisi, Victoria ve Albert Müzesi, Greenwich Kraliyet Müzeleri ve Doğa Tarihi Müzesi gibi önemli kurumlar, kayıp eserler arasında sanat eserleri, fosiller ve tarihi objelerin bulunduğunu açıkladı. İmparatorluk Savaş Müzesi ise maddi değeri düşük ve seri üretimde bulunan 550 eserin kayıp olduğunu duyurdu. Müzeler, kayıp eserlerin çalındığı anlamına gelmeyebileceğini, bazen katalog güncellemelerinin yapılmamasından kaynaklanabileceğini belirtti.
10 Ocak 2024
İşaretlediklerim