Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası oluşan enkazın bertarafı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratları, atıl durumdaki açık maden sahalarını inceledi. Bölgedeki 20 bin maden sahasının kapasitesi değerlendirildi ve uygun sahaların listesi hazırlandı. 4T Platformu Başkanı Ali Rıza Öner, enkazın maden sahalarına dökülmesinin devletin işini kolaylaştıracağını ifade etti.
18 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de meydana gelen beş orman yangınının sebeplerini açıkladı. Hatay, Mersin ve Çanakkale'de çıkan yangınlarla ilgili soruşturma yürütüldüğünü belirtti. Hatay Belen'de çıkan yangının bahçe temizliği sırasında sazlık alanların yakılması sonucu meydana geldiği ve bu olayla ilgili iki kişinin gözaltına alındığı, birinin tutuklandığı, diğerinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı bilgisi verildi. Ayrıca Mersin Gülnar'da çocukların ateşle oynarken yangın çıkardığı ve Çanakkale'deki yangının rüzgarın etkisiyle büyüdüğü ifade edildi.
17 Temmuz 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, İliç'teki Çöpler Altın Madeni'nin kapasite artışı için verdiği ÇED olumlu raporunda heyelan riskinin bulunmadığı yazıyor. Eski bakan Murat Kurum, ÇED raporu ile toprak kayması arasında bir ilişki olmadığını ifade etmişken, İsmail Saymaz bu durumu eleştirerek, raporun heyelan potansiyelini göz ardı ettiğini vurguluyor. Raporda, çalışma alanının düşük yağış aldığı ve yüzeyde bitki örtüsünün az olduğu için heyelan potansiyeli taşımadığı belirtilmiş.
23 Şubat 2024

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan yangın yerleşim alanlarına sıçramış ve 15 kişi hayatını kaybetmişti. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi, yangının çıkış nedenlerini araştırarak birçok ihmal tespit etti. EMO'nun raporuna göre, elektrik dağıtım şebekesinin eski ve bakımsız olduğu, izolatörlerin kırık olduğu ve gerekli bakım çalışmalarının yapılmadığı belirlendi. Ayrıca, tarımsal sulama tesisinde yüksek gerilim işletme sorumlusunun bulunmadığı ve yangına karşı alınması gereken önlemlerin ihmal edildiği tespit edildi.
24 Haziran 2024

Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerinde çıkan yangınlarla ilgili hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Diyarbakır’da 7 bin 900, Mardin’de 7 bin dekar tarım alanının yandığını açıkladı. Yangınlar sonucunda 15 kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda hayvan telef oldu. Bakanlık, yangınların ardından bölgeye müdahale ve destek ekipleri gönderdi.
23 Haziran 2024

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Hatay'daki Yarseli Barajı'nın patladığına dair iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Bakan, deprem bölgesindeki baraj ve göletlerin sürekli izlendiğini ifade etti. Ayrıca, benzer asılsız bilgilerin Atatürk Barajı hakkında da yayıldığını ve kamuoyunun resmi incelemelerle bilgilendirildiğini hatırlattı. Kirişci, resmi kurumların dışındaki bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.
11 Şubat 2023

TBMM Genel Kurulu, Erzincan'da meydana gelen ve toprak kayması şeklinde gerçekleşen maden kazasını tüm yönleriyle incelemek üzere bir araştırma komisyonu kurulmasına karar verdi. Bu karar, maden kazasının nedenlerinin, sonuçlarının ve alınması gereken önlemlerin detaylı bir şekilde incelenmesi amacını taşıyor. Komisyonun kurulması, maden kazalarının önlenmesi ve iş güvenliği standartlarının artırılması konusunda atılmış önemli bir adım olarak görülüyor.
14 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yönelik eleştirilerde bulundu. Depremle ilgili AFAD verileri ve kendi açıklamaları arasındaki çelişkiye değindi. Deprem bölgesindeki konut inşaatları ve sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi. Muhalefeti beceriksizlikle suçladı ve askeriye, jandarma, polis hakkında yapılan eleştirilere tepki gösterdi. İmarla ilgili yasal düzenlemelerin gündemde olduğunu ve HDP'ye yapılan ziyaretleri eleştirdi. Ayrıca Muharrem İnce'nin açıklamalarına karşılık verdi.
29 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yi 'kayıp bakan Nemo' olarak nitelendirerek eleştirdi. Nebati, sel bölgesinde çamurlu suya battığı bir fotoğrafını paylaşarak Akşener'e yanıt verdi ve gerçekleri eğip bükerek kendi eğrilerini düzeltemeyeceklerini ifade etti. Akşener'in eleştirileri ve Nebati'nin yanıtı, Türkiye'deki ekonomik durum ve siyasi tartışmaların bir parçası olarak değerlendiriliyor.
29 Mart 2023

Kocaeli'nin Derince ilçesindeki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosunda bir patlama gerçekleşti. Patlamanın nedeni henüz belirlenemese de, yoğun duman ve toz bulutu oluştu ve bölgeye itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, patlamanın tahıl silosunda meydana geldiğini ve yaralıların olduğunu belirtti. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ise patlamanın buğday tozu kaynaklı sıkışma sonucu olduğunu düşündüklerini ifade etti.
7 Ağustos 2023

Elazığ'ın Palu ilçesinde meydana gelen ardışık depremler sonrası yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bölgede büyük bir deprem beklentisi içinde olmadığını belirtti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, Kahramanmaraş'taki büyük depremlerin ardından Malatya, Ovacık, Nazimiye-Karakoçan ve ilişkili fayların yüklendiğini ve bu faylarda küçük çaplı sarsıntıların olabileceğini ifade etti. Görür, daha önce kırılan faylar nedeniyle Elazığ'da büyük depremler beklemediğini ve Elazığ'ın bundan sonra çevre illerdeki depremleri hissedeceğini söyledi.
20 Şubat 2023

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Amasra'da meydana gelen maden faciasındaki ihmalin belgesini paylaştı. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) içindeki yazışmalara göre ocak havalandırmasıyla ilgili aspiratörün değiştirilmesi gerektiği belirtilmiş ama dört yıldır çözüm için adım atılmamış. Yavuzyılmaz, patlamadan sonra aspiratörün hızla değiştirildiğini ve bu durumun delil karartma olduğunu iddia etti.
2 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnişe destek vermek için bölgeye gideceği öğrenildi. Akbelen Ormanı'ndaki 740 dönümlük alanda bulunan ağaçlar, termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapmak için YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. İkizköylüler karara itiraz etmiş ve nöbet tutmaya başlamıştı. Kılıçdaroğlu'nun bölgede basın açıklaması yapması bekleniyor.
27 Temmuz 2023

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Anagold Madencilik temsilcilerini dinledi. Anagold Hukuk Direktörü Cem Aktolga, facia günü çatlakların tespit edildiğini ve jeoteknik mühendisinin heyelandan önce uyarılarda bulunduğunu belirtti. Toprak kaymasında kaybolan işçilerin cenazelerine ulaşılmaya devam ediliyor. Komisyon toplantısında tansiyon yükseldi ve milletvekilleri Anagold yetkililerine sorular yöneltti.
4 Haziran 2024

Cemalettin Küçük, Kışladağ-Eşme-Uşak bölgesinde altın madenciliğinin çevresel yıkıma yol açtığını ve yerel halkın zorunlu göçe tabi tutulduğunu belirtiyor. Altın Madencileri Derneği'nin 'sorumlu altın işletmeciliği' etkinliği düzenleyeceği duyurulurken, bölgedeki madencilik faaliyetlerinin su kaynaklarını kirlettiği ve tarım alanlarını yok ettiği vurgulanıyor. Yerel halk, bu duruma karşı direniş gösteriyor ve seslerinin duyulmasını istiyor.
15 Mayıs 2024

Ardahan’ın Göle ilçesinde altı ayrı maden sahası oluşturulmuş olup, bu sahalardan bazıları Koza Altın ve Cemar Madencilik'e verilmiştir. Bölgedeki meralar, köyler ve ilçe merkezi madencilik faaliyetleri nedeniyle tehdit altındadır. Devlet Su İşleri, taşkın riski olan alanların kullanılmaması gerektiğini belirtmiş, ancak bu alanlar Koza Altın’ın ruhsat sahasının büyük bir kısmını kapsamaktadır. Avukat Cömert Uygar Erdem, maden sahalarının deprem ve taşkın riskleri taşıdığını ve bu durumun doğal hayat ile can ve mal güvenliği açısından tehlikeli olduğunu vurgulamaktadır.
20 Haziran 2024

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen heyelanda toprak altında kalan dokuz işçiden üçünün daha cansız bedenine ulaşıldı. Şimdiye kadar sekiz işçinin cenazesine ulaşılırken, bir işçinin bedeni henüz bulunamadı. Cenazelerin kimlikleri yapılacak DNA testlerinden sonra belirlenecek. Olayla ilgili olarak maden sahası müdürü asli kusurlu bulunarak tutuklandı.
6 Haziran 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Erzincan-Bingöl fay hattının kısa süre içinde kırılacağını belirtti. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından, Görür bu fay hattının tarihsel olarak uzun süredir kırılmadığını ve enerji biriktiğini ifade etti. Elazığ ve Maraş depremlerinin Doğu Anadolu fayının aktif olduğunun göstergesi olduğunu ve bu fay hattının Akdeniz'e kadar enerji transfer edebileceğini söyledi.
8 Şubat 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde devam eden orman yangınına karadan müdahale edildiği yönünde haber yapan Anadolu Ajansı'nı (AA), Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki yalanladı. Tiryaki, arazi yapısı nedeniyle yangına karadan müdahale edilemediğini ve mücadelenin hava araçlarıyla sürdürüldüğünü belirtti. Bakan yardımcısının bu açıklaması da AA tarafından abonelerine geçildi.
27 Temmuz 2023

Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir şirket tarafından işletilen yer üstü linyit ocağında hafriyat çalışması sırasında toprak kayması oldu. Meydana gelen çökme sonucu dört işçi toprak altında kaldı. Kurtarma çalışmaları sonucunda üç işçi kurtarılırken, Fesih Acar isimli işçi hayatını kaybetti. Olay yerine itfaiye, AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri sevk edildi.
9 Mayıs 2023
İşaretlediklerim