Şanlıurfa'da yaşanan sel felaketinin ardından, suyun çekilmesi için kullanılan kepçe yöntemi vatandaşların ve siyasetçilerin tepkisini çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından övülen müteahhitin yaptığı Abide Kavşağı da sular altında kaldı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, önlem alınmaması ve etkili müdahale edilmemesi gerekçesiyle protesto edildi. Deva Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Evrim Rızvanoğlu, yaşananları 'insan yapımı bir felaket' olarak nitelendirdi ve iktidarın yanlış politikalarını eleştirdi.
15 Mart 2023

Muğla'nın Milas ilçesindeki İkizköy sakinleri, Işıkdere mevkiindeki kömür madeni projesi için yapılan çalışmaların 4 bin yıllık tarihi eserleri yok ettiğini iddia ederek YK Enerji hakkında suç duyurusunda bulundu. İkizköy halkı, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Muğla 3. İdare Mahkemesine başvurmuş, ancak herhangi bir yanıt alamamıştı. Avukat İsmail Hakkı Atal, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğini belirtti. Yargı süreci devam ederken, şirketin arkeolojik bölgeyi kepçelerle kazdığı ve İkizköylülerin bu durumu jandarmaya ve savcılığa taşıdığı bildirildi.
7 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında meydana gelen ve bir kılavuz lokomotifin raydan çıkmasına neden olan olayı Twitter üzerinden duyurdu. Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nı etiketleyerek, projenin geç tamamlanmasını ve güvenlik konusundaki endişelerini dile getirdi. Paylaşılan görüntülerde, heyelan sonucu ray altındaki toprağın boşaldığı ve direklerin yamulduğu görülüyor. Karasu, hattın güvenliğiyle ilgili şüphelerini daha önce de dile getirdiklerini ancak seslerinin duyulmadığını belirtti.
18 Haziran 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, FOX TV'de katıldığı bir programda Yedisu fay hattında 7.4 büyüklüğünde bir deprem olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Görür, bu fay hattının en son 1784 yılında kırıldığını ve bölgede uzun bir süre geçtiğini belirterek, Erzincan depreminin bu fay hattına enerji transfer etmiş olabileceğini ve Doğu Anadolu fayındaki hareketlerin de Yedisu fayını etkileyebileceğini ifade etti. Daha önce de benzer uyarılarda bulunan Görür, özellikle Tunceli-Pülümür bölgesi için endişe duyduğunu dile getirdi.
3 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde incelemelerde bulundu. Erdoğan, deprem bölgelerinde yaşanan zorluklara değinerek, kısa sürede durumu toparladıklarını belirtti. Ayrıca afet yönetim sistemini geliştireceklerini ve kentsel dönüşüm konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Erdoğan, depremde yıkılan şehirleri bir yıl içinde yeniden inşa etmeyi hedeflediklerini ve bu süre zarfında halktan sabır istediğini söyledi.
28 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'çılgın projesi' Kanal İstanbul için İstanbul'un Karadeniz kıyısındaki Çiftalan köyünde çimento limanı yapılması planlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın onay verdiği limanın inşa edilmek istendiği alan, balıkların yumurtlama, barınma ve beslenme alanı çıktı. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda liman çalışmalarının yapılacağı bölgedeki zeminin habitat yapısının olumsuz etkileneceği belirtildi. Çimento limanını yapmak isteyen YD Madencilik şirketi, söz konusu alanı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden kiralamış.
23 Haziran 2023

İstanbul'da etkili olan sağanak yağış ve fırtına, çeşitli bölgelerde hasara yol açtı. Eyüpsultan'da bir evin duvarı toprak kayması sonucu yıkıldı ve içeri toprak doldu. Fatih'te tarihi bir binada kısmi çökme oldu ve itfaiye ekipleri arama yaptı. Esenyurt ve Ümraniye'de su baskınları yaşandı, yollar ve dükkanlar zarar gördü.
30 Kasım 2023

Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerinde 21 Haziran'da çıkan yangınların nedeni olarak elektrik telleri gösterildi. Yangınlarda 15 kişi hayatını kaybetmiş, 15 bin dekar alan yanmış ve 1000 hayvan telef olmuştu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın raporuna göre, yangın elektrik direğinden çıkan kıvılcımların ekinlerin üzerine düşmesiyle başladı. Yangın, bölgedeki elektrik hatlarındaki sorunlar ve ihmaller nedeniyle meydana geldi.
25 Haziran 2024

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı'nın çevresindeki 190 parsellik tarım arazisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan acele kamulaştırma kararıyla linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere kamulaştırıldı. Daha önce, bu bölgedeki ağaçların Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlamak amacıyla kesilmesi planlanmış, ancak yerel halkın itirazları ve direnişleriyle karşılaşılmıştı. Geçen yıl ormanlık alanda ağaç kesimi girişimleri sırasında köylülerin müdahalesi ve ardından çıkan yangınlar, bölgede büyük tepkilere neden olmuştu.
12 Mart 2024

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Hatay'ın Erzin ilçesinde meydana gelen hasarın azlığı dikkat çekti. Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, bu durumu kaçak yapılaşmaya izin vermemelerine bağladı. Uzmanlar ise ilçenin jeolojik yapısı, tektonik konumu ve düşük katlı yapılaşmanın etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca, yerel halkın evlerini inşa ederken zeminleri kayalıklarla güçlendirmesi ve Amanos Dağları'nın depremin etkisini azalttığı düşünülüyor. Erzin, Hatay'da can kaybının yaşanmadığı tek ilçe olarak kayıtlara geçti.
11 Şubat 2023

Şanlıurfa ve Adıyaman'ı etkileyen sel felaketinde can kaybı 17'ye yükseldi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, felaketi küresel ısınmaya bağladı ve kuraklık riskinin ortadan kalkması nedeniyle bir memnuniyet ifade etti. Habertürk TV'de yaptığı açıklamada, Atatürk Barajı'nda su seviyesinin 300 bin metreküp arttığını belirtti ve yağışların düzensizliğine rağmen toprağın suya kavuşmasının önemli olduğunu vurguladı.
17 Mart 2023

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı. Yangın, Salı günü saat 12.30 sıralarında başlamış ve rüzgarın etkisiyle 15 kilometrelik hatta yayılmıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 97 kişinin dumandan etkilendiğini ve 37 kişinin tedavisinin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, yangın nedeniyle bazı köylerin tedbir amacıyla boşaltıldığı bildirildi.
24 Ağustos 2023

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 şehri etkileyen depremler sonrasında, Türkiye'deki baraj ve göletlerin durumunu değerlendirdi. Bakan Kirişci, 110 baraj ve 30 göletten 90'dan fazlasının incelendiğini ve Sultansuyu Barajı'nın suyunun boşaltılmaya başlandığını açıkladı. Ayrıca, bazı baraj ve göletlerde minör sızıntılar olduğunu ancak bunların önemli olmadığını ifade etti.
8 Şubat 2023

Rize'nin İkizdere ilçesinde, Türkiye'nin yaşadığı depremlere rağmen Cengiz İnşaat'ın taş ocağı çalışmaları sürmektedir. Yöre halkı, bölgede dinamit patlatıldığını ve iş makinelerinin çalıştığını belirtmiştir. Rize İdare Mahkemesi'nin kararıyla yapılan keşif sonucunda taş ocağının çevreye kalıcı hasarlar vereceği ve teknik olarak uygun olmadığı belirtilmiştir. Buna rağmen Cengiz İnşaat'ın faaliyetleri devam etmektedir. İyidere sahilinde planlanan lojistik liman için gerekli hammadde temini amacıyla İşkencedere Vadisi'nde acele kamulaştırma kararı alınmış ve bölge halkının direnişi jandarma engeliyle karşılaşmıştır.
16 Şubat 2023

İçişleri Bakanlığı, Akbelen'deki jandarma personeline 'Eşkiya gibi hareket edemezsiniz' diyen CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal hakkında hukuki sürecin başlatıldığını duyurdu. Tanal'ın bu söylemi, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin direnişi sırasında gerçekleşti. İçişleri Bakanlığı, Tanal'ı kınayarak, Jandarma Teşkilatı'nın 'Kanun ordusu' olduğunu ve 184 yıldır eşkıyalarla mücadele ettiğini belirtti.
30 Temmuz 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üçüncü nükleer santral için Çin'le yürütülen müzakerelerin son aşamasında olduğunu açıkladı. Santralin Kırklareli İğneada'da kurulması planlanıyor. Bayraktar, nükleer enerji olmadan Türkiye'nin ve dünyanın karbon nötrlüğüne ulaşamayacağını savundu. Ayrıca, Akkuyu'daki ilk santralin inşaatına ilişkin bilgi verdi ve Sinop'ta planlanan ikinci santral için Ruslarla ve Güney Kore'yle görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
15 Eylül 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bakanlık önünde gerçekleşen bombalı saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Yerlikaya, saldırıda iki saldırganın öldüğünü ve iki polisin hafif yaralandığını belirtti. Yaralanan polislerin hayati tehlikesinin olmadığını ifade eden Yerlikaya, terörle ve suç örgütleriyle mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.
1 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında rahatsızlanması sonucu yarınki Mersin mitingini ve bazı televizyon programlarını iptal ettiğini duyurdu. Erdoğan, midesini üşüttüğünü ve doktor tavsiyesiyle evde istirahat edeceğini belirtti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, Erdoğan'ın Akkuyu Nükleer Güç Santrali törenine online katılacağını, ancak Mersin mitinginin ileri bir tarihte yapılacağını açıkladı. Ayrıca, Erdoğan'ın katılacağı diğer televizyon programlarının da iptal edildiği bildirildi.
26 Nisan 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de 29 zeytin ağacının sökülmesiyle ilgili olarak, Limak'ın da ortak olduğu YK Enerji şirketi herhangi bir ilgilerinin olmadığını açıkladı. İkizköy KARDOK Derneği Başkanı Nejla Işık ve çevre aktivistlerinin avukatı İsmail Hakkı Atal, ağaçların YK Enerji tarafından söküldüğünü duyurmuştu. YK Enerji ise ağaçların bölge halkından bir vatandaş tarafından başka bir alana transfer edilmek istendiğini ve bu durumun vatandaşın resmi beyanlarından anlaşıldığını belirtti. Ayrıca şirket, çevre ve toplumla uyumlu faaliyetlerde bulunduğunu ve doğal afetlerde de destek sağladığını vurguladı.
7 Mart 2023
İşaretlediklerim