İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'ye hem güneyden hem de kuzeyden saldırdıklarını ve yerleşim bölgelerine girdiklerini belirtti. Gallant, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ı ortadan kaldıracaklarını ve Gazze'den İsrail'e yönelik bir güvenlik tehdidi olmayacağını iddia etti. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'la savaşa girme niyetinde olmadığını, ancak herhangi bir olası gelişmeye karşı hazır olduklarını belirtti.
4 Kasım 2023

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran’ın başkenti Tahran’da öldürüldü. Hamas ve İran, suikastın İsrail tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti. İsrail bu iddiaları reddederken, İran İsrail’e direkt saldırı emri verdi. Haniye’nin yerine Yahya Sinvar, Hamas’ın yeni Siyasi Büro Başkanı olarak seçildi.
6 Ağustos 2024

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak milletvekili seçimlerinde Sivas'tan aday adayı olmak üzere valilik görevinden istifa ettiğini duyurdu. Doğan, Hatay'da görev yaptığı süre zarfında yaşanan sel baskınları, orman yangınları, pandemi ve İdlib'deki çatışmalar gibi zorlu olaylarda görevini layıkıyla yürüttüğünü ifade etti. Ayrıca, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar da sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa etmişti.
15 Mart 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'a karşı tam taarruza geçtiklerini belirtti. Gazze'nin asla eskisi gibi olmayacağını ifade eden Gallant, tüm kısıtlamaları kaldırdıklarını ve Gazze Şeridi sınırını kontrol altına aldıklarını söyledi. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısına karşılık olarak 'Demir Kılıçlar' harekatını başlatmış ve Gazze Şeridi'ni dört gündür yoğun biçimde bombalıyor.
11 Ekim 2023

Yayın hayatına 1 Mart'ta başlayan Sözcü TV'nin genel yayın yönetmeni Yılmaz Özdil, görevini bıraktığını duyurdu. Özdil, Sözcü TV'yi kurma görevini tamamladığını ve bundan sonraki sürecin yeni genel yayın yönetmeni Korcan Karar ve ekibinin liderliğinde devam edeceğini belirtti. Özdil, bu kararını 'Çok muhabbet, tez ayrılık, bırakmayı bilmek lazım' sözleriyle ifade etti.
7 Mart 2023

Yerel seçimlerin ardından İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı olan Bilge Yılmaz, partisinden istifa ettiğini duyurdu. Yılmaz, partideki kurumsal yapı ve liderlik sorunlarına dikkat çekerek, İYİ Parti'nin mevcut durumunun Türkiye için gerekli değişimi sağlayamayacağını belirtti. Ayrıca, Meral Akşener'in liderlik tarzı ve Altılı Masa sürecindeki tutumunu eleştirdi. Yılmaz, İYİ Parti'nin toplumun tamamına hitap edebilecek bir yapıya dönüşmesi gerektiğini vurgulayarak, bu süreçte umduğunu bulamadığı için partiden ayrıldığını açıkladı.
21 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarının ardından kurduğu Savaş Kabinesi'ni feshetti. Bu karar, kabinenin iki önemli üyesi Benny Gantz ve Gadi Eisenkot'un istifalarının ardından geldi. Kabinenin feshi, aşırı sağcı siyasetçilerin yeni kabinede daha güçlü olmasının yolunu açabilir ve bu durum ABD ve batılı ülkelerle ilişkilerin kötüleşmesine neden olabilir.
18 Haziran 2024

Evren Barış Yavuz, İsrail ile yapılan ticaret üzerine yaptığı bir paylaşım sonrası gözaltına alındı ve sonrasında tutuklandı. Yavuz, Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle Türkiye'de İsrail ile ticaretin durdurulması yönünde kamuoyunda baskı oluştuğunu ve hükümetin bu ticareti özel şirketlere atfettiğini belirtmişti. Yavuz'un dikkat çektiği jet yakıtı ticareti, Ticaret Bakanlığı'nın İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne getirdiği kısıtlamalar arasında yer alıyordu. Yavuz'un gözaltına alınmasına, paylaşımında kullandığı ve Bayraktar ailesi üyelerinin olduğu bir fotoğrafın da etkisi oldu.
13 Nisan 2024

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail'in İran'a düzenlediği saldırıyı sosyal medya üzerinden 'zayıf' olarak değerlendirdi. İsrail'den bir milletvekili olan Tally Gotliv, İsrail'in güçlü bir devlet olduğunu ve caydırıcılığın yeniden tesis edilmesini umduğunu belirtti. İsrail Dışişleri Bakanlığı, büyükelçiliklere İran'a yapılan saldırı hakkında açıklama yapmamalarını istedi. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine saldırı düzenlemiş ve bu saldırıda yedi Devrim Muhafızları subayı ölmüştü. İran ise geçen hafta 'Gerçek Vaat' operasyonu ile İsrail'e karşılık vermişti.
19 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Kudüs'teki evinin önünde protesto düzenlendi. Protestocular, Gazze saldırılarını protesto ederek Netanyahu'nun derhal istifa etmesini talep etti. Ayrıca, ateşkes ilan edilmesi ve rehinelerin takas yoluyla kurtarılması çağrısında bulundular. Protesto sırasında polislerle protestocular arasında arbede yaşandı.
4 Kasım 2023

İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, partisinin yerel seçimlerde tüm iller için aday çıkarma kararını desteklemediğini belirterek istifa ettiğini açıkladı. Aynı gün içinde eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da İYİ Parti'den ayrıldığını duyurdu. Erdem, siyasete katılma amacının Türkiye'nin zorlu dönemini atlatma ve adil bir hukuk devleti yapısının yeniden sağlanmasına katkıda bulunmak olduğunu ifade etti. İstifa kararını, İYİ Parti'nin 2019 yerel seçimlerinde başarı getiren güç birliğini sonlandırma kararını yanlış bulması ve mevcut kazanımların riske atılmasını kabul edememesi olarak gerekçelendirdi.
10 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze'de gerçekleşen bir hava saldırısında yedi yardım görevlisinin ölümüne yol açan 'vahim hatalar' yapıldığını ve bu nedenle iki üst düzey subayın görevden alındığını duyurdu. Jose Andres'in Dünya Merkezi Mutfağı'nda (WCK) çalışan bu kişiler, İsrail'in saldırısında hayatını kaybetti. WCK, saldırının kasıtlı yapıldığını iddia etmişti. İsrail ordusu, soruşturma sonucunda ciddi hatalar ve prosedür ihlalleri tespit edildiğini ve bu kapsamda bir albay ve bir binbaşının görevden alındığını, ayrıca Güney Komutanlığı'nın başındaki generalin de resmi olarak kınandığını açıkladı.
5 Nisan 2024

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Nevatim Üssü'nde yaptığı ziyaret sırasında İsrail'in F-35 'Adir' savaş uçaklarına sahip olduğunu ve Ortadoğu'nun her yerine ulaşabilecek güçte olduklarını ifade etti. Halevi, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarda Hamas'a sert darbeler vurduklarını iddia etti ve Gazze dışındaki tehditlere karşı da harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi.
6 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni havadan vurmayı sürdürürken, kara harekatına da hazırlanıyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'nin tamamen kuşatılması için emir vermiş ve bölgenin elektrik, yakıt ve yiyecek ikmali kesilmişti. İsrail, kara harekatı için sınıra asker ve zırhlı araç yığınağı yoğunlaştırıyor. El Cezire'ye göre sınıra yığılan asker sayısı 100 bine yaklaştı.
9 Ekim 2023

Sosyal medyada 'internetçi abi' olarak tanınan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi ve İYİ Parti'nin kurucu genel başkan yardımcısı Taylan Yıldız, partisinden istifa ettiğini duyurdu. Yıldız, istifa sebebini kişisel değil 'sistemsel' olarak nitelendirdi ve temayül yoklamasının düşük katılımlı olmasını eleştirerek 'liyakat' vurgusu yaptı. Daha önce İBB Meclis üyeliğinden istifa ederek milletvekili adayı olan Yıldız, temayül yoklamasında geri sıralarda yer alarak aday gösterilmemişti.
19 Haziran 2023

İsrail Ordusu Askeri Savcısı Yifat Tomer-Yerushalmi, Gazze'de İsrail askerlerinin gerçekleştirdiği bazı uygulamaların suç niteliği taşıdığını ve bu konuda soruşturma başlatıldığını açıkladı. İsrail askerlerinin, terk edilmiş evleri yasal onay almadan yaktığı bildirildi. Savcı Yerushalmi, yaşanan olayların İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin değerleriyle bağdaşmadığını ve kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, sivil mülklerin emirlere aykırı olarak imha edilmesi gibi vakaların soruşturulması gerektiğini ve askeri savcılığın olaylara karışanlar hakkında tedbirler alacağını ifade etti.
21 Şubat 2024

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun yargı reformunu durdurma çağrısı yapan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden alması, ülke genelinde büyük protestolara yol açtı. İsrail'in çeşitli şehirlerinde 600 binden fazla kişinin katıldığı gösteriler düzenlendi. Protestolar, Netanyahu'nun yargı reformu planına karşı çıkan İsrailliler tarafından 12 haftadır sürdürülüyor. İsrail üniversiteleri de eğitimi durdurarak süresiz greve başladı. İsrail meclisindeki yasama komisyonu, yargı reformu yasa tasarısının ikinci ve üçüncü oylamasının yapılmamasına karar verdi.
27 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'i Milli Savunma Bakanı olarak atadı. Bu atama sonucunda boşalan Genelkurmay Başkanlığı pozisyonuna, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever geçici olarak atandı. Avsever, yeni bir isim atanana kadar bu görevi yürütecek.
5 Haziran 2023

BBC, İsrail'in hedefindeki Hamas'ın lider kadrosunu derledi. İsrail, 7 Ekim'deki saldırı sonrası Hamas'ı ortadan kaldıracağını ilan etmişti. Hamas liderlerinin çoğu, İsrail'in suikast girişimlerine karşı halk içine pek çıkmıyor. BBC'nin derlediği Hamas lider kadrosunda İsmail Haniye, Yahya Sinvar, Muhammed Dayf, Marvan İsa, Halid Meşal ve Mahmud Zahar bulunuyor.
23 Ekim 2023
İşaretlediklerim