6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu Hatay'ın Antakya ilçesi ağır hasar gördü. Diken tarafından görüntülenen yıkıntılarda birçok bina yıkılmış veya hasar görmüş durumda. Resmi yardım ve arama kurtarma ekiplerinin henüz ulaşamadığı bölgelerde vatandaşlar kendi imkanlarıyla enkaz altında kalan yakınlarına ulaşmaya çalışıyor. 7 Şubat itibariyle ölü sayısı 3 bin 432, yaralı sayısı 20 bin 534 ve yıkılan bina sayısı 5 bin 775 olarak açıklandı.
7 Şubat 2023

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Yeşilköy'deki Murat Dilmener Hastanesi'ne taşınmasının ardından yaşanan sorunlar devam ediyor. Taşınma süreci hazırlıksız ve danışılmadan gerçekleştirildiği için hastanenin alt ve üst yapısı hizmet üretmeye yetmiyor. Taşınan eski pandemi hastanesinin durumu ne yerel ne de yurtdışından gelecek hastalara hizmet vermek için elverişli. En temel altyapı ve üst yapı sorunları sürüyor. Tıp fakültesinin 32 ameliyathanesi, taşınmayla sekize düştü. Birbiriyle ilgili klinikler iki yerleşke arasında parçalanmış, dağınık.
21 Temmuz 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'taki depremler sonrası oluşan sağlık durumuna ilişkin bilgi vererek, deprem bölgesinde herhangi bir salgın hastalığın olmadığını belirtti. İshal şikayetiyle başvuran hastalardan alınan numunelerde çeşitli etkenler tespit edilmiş olmasına rağmen, bunların salgın tanımına uymadığını ve beklenenden fazla sayıda olmadığını ifade etti. Ayrıca, Adıyaman ve Şanlıurfa'nın bazı ilçelerinde şebeke suyunun içme suyu olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.
22 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 62,5 milyon liralık yardım yapılmasına oy birliğiyle karar verdi. Bu yardım, Hatay'da imar, geçici barınma ve altyapı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılacak. Hatay Büyükşehir Belediyesi personeli için bin geçici konut inşa edilecek ve içme suyu, kanalizasyon, elektrik tesisleri için malzeme temini ve onarım çalışmalarına destek sağlanacak.
12 Nisan 2023

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Yönetim Kurulu, tesislerin depreme dayanıksız olduğu tespit edilmesi sonucu, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin çoğu faaliyetini durdurdu. Hastane, günlük 6 bin hastaya poliklinik hizmeti veren, 32 ameliyathanesi ve 800 yatağı bulunan büyük bir kurum. Yatan hastaların bir kısmı taburcu edildi veya başka hastanelere nakledildi. Öğrencilerin ve uzmanlık eğitimi alan hekimlerin eğitimleri de belirsizliğe girdi. Hastanenin daha önce iki kez güçlendirildiği, ancak 2019 Silivri depreminden sonra bazı bölümlerinin zarar gördüğü ve yeniden yapılanma projelerinin yıllardır gerçekleştirilmediği belirtiliyor. Taşınma süreci ve yeni yerin belirlenmesi konusunda da net bir bilgi yok.
28 Şubat 2023

Hatay'ın Antakya ilçesindeki deprem enkazında arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Maruf Cilli Apartmanı'nın enkazında farklı milletlerden insanlar bulunuyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin gönderdiği iş makinesi enkazı kaldırmak için çalışıyor. Enkaz altında kalanlar arasında Hatay'da sayıları azalan Rum Ortodokslardan Doç. Dr. Betül Balıkçıoğlu da var. Arama kurtarma ekipleri, enkazdan ses alındığı için umutla bekliyorlar, ancak çalışmalar zorlu şartlar altında devam ediyor. Gece boyunca süren çalışmalar sonucunda, enkazdan canlı çıkarılma umudu bir poşetin rüzgarla sallanmasıyla son buluyor. Ertesi gün çorba dağıtımı yapılıyor ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Enkazdan çıkarılan cansız bedenler, bekleyen ailelere teslim ediliyor.
20 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Hatay'ın Antakya ilçesinde enkaz altında kalan yedi aylık Hamza bebek, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından 140 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Ekipler, yıkılan bir apartmanın enkazından gelen sesleri takip ederek bebeğe ulaştı ve hemen hastaneye kaldırıldı. Kurtarma çalışmaları deprem bölgesinde devam ediyor.
12 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası Hatay Antakya'da yaşanan yardım ve arama kurtarma çalışmalarında eksiklikler olduğu belirtiliyor. CHP Meclis üyesi Eren Erdem, bölgede ekskavatör ve vinç gibi önemli arama kurtarma ekipmanlarının olmadığını, çok az enkazda çalışma yapıldığını ve su bile bulunamadığını ifade ediyor. Depremzedelerden Nihat Okuyan, yardım araçlarının Hatay'ın girişinden geri gönderildiğini ve ulaşımın engellendiğini söylüyor. CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki ise yardımların yetersiz olduğunu ve bir sisteme oturmadığını belirtiyor.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma yol açan depremler sonrasında, Hatay'da yıkılan bir binanın enkazında kalan dört aylık Ayşe bebek, arama-kurtarma ekipleri tarafından 57 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Bebek, sağlık ekiplerine teslim edilerek tedavi için hastaneye sevk edildi. Depremler sonucunda son açıklamalara göre 6 bin 44 bina yıkıldı.
8 Şubat 2023

Hatay'ın Arsuz ilçesinde İspanya'dan gelen ekipler tarafından kurulan 200 hasta kapasiteli sahra hastanesinde çalışan İspanyol sağlık personeli, depremzedelerle daha iyi iletişim kurabilmek için Türkçe öğrenmeye başladı. Gönüllü çevirmenlerin de desteğiyle Türkçe pratiği yapan ekip, İspanya Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı tarafından paylaşılan bir videoda Türkçe çalışmalarını gösteriyor.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan çifte depremin ardından, evlerini taşımak isteyen vatandaşlardan fahiş fiyatlar talep eden nakliye şirketlerine karşı, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Malatya valilikleri tarafından ev taşıma bedellerine azami sınırlar getirildi. Şanlıurfa, Malatya ve Hatay valilikleri tarafından yapılan açıklamalarda, belirlenen ücretlerin üzerinde fiyat talep eden firmalara cezai işlem uygulanacağı duyuruldu. Vatandaşların fırsatçılık yapan firmalar hakkında şikayette bulunabilecekleri iletişim kanalları da paylaşıldı.
18 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası en ağır hasar gören şehirlerden Hatay'da salgın riskine karşı alınan tedbirleri anlattı. Bakan Koca, güvenilir su ve gıda sağlanması, hijyenik WC'lerin kurulması ve çöp toplama gibi konularda yoğunlaştırılan tedbirlerden bahsetti. Ayrıca, şebeke suyunun sadece temizlik amaçlı kullanılması gerektiğini belirtti. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği ise mevcut yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıklar için risk oluşturduğunu ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini duyurdu.
22 Şubat 2023

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında en çok can kaybının yaşandığı Hatay'daki yıkımlarla ilgili olarak imar affını eleştirdi. TV 5 yayınında konuşan Savaş, binaların statik hesaplarına uygun olmayan ek katlar nedeniyle yapıların zarar gördüğünü ve af politikalarının bu durumu teşvik ettiğini belirtti. Ayrıca, belediyelerin, müteahhitlerin ve denetim firmalarının daha katı kurallarla hareket etmesi gerektiğini ve belediyesinin suçlu bulunması halinde yargılanması gerektiğini söyledi.
15 Şubat 2023

Şubat ayında Hatay'da meydana gelen dört depremin ardından arama-kurtarma çalışmalarının sona ermesiyle moloz kaldırma işlemlerine geçildi. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın asbestli molozların yalıtımlı bir alana taşınacağına dair verdiği söz yerine getirilmedi. Molozlar, kanserojen madde içermelerine rağmen, usulüne uygun olmayan şekilde boş alanlara ve sulak bölgelere dökülüyor. Bu durum, asbestin su ve toprakla teması sonucu çevre sağlığı için ciddi riskler oluşturuyor ve tüm Türkiye'yi tehdit ediyor.
7 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, telekomünikasyon şirketlerinin bir aylık süre için görüşmeleri ücretsiz sağlayacağını duyurdu. AFAD, 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiğini ve 147 bin 934 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Adıyaman'da yıkılan binaların müteahhitleri, yurtdışına kaçmaya çalışırken yakalandı. Hatay Havalimanı'nın onarımı tamamlandı ve uçuşlar yeniden başladı. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, yedi aylık Hamza bebek enkaz altından kurtarıldı.
12 Şubat 2023

Sağlık Bakanlığı, 109'uncu dönem devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında 1724 yeni mezun hekim ve uzman hekimin atamasını gerçekleştirdi. Atanan hekimlerin büyük bir kısmı deprem bölgesine gönderildi, ancak birçok hekim için ne çalışacakları sağlık kurumu ne de barınacak yer bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede ciddi barınma ve altyapı sorunları yaşanıyor. Hekimler, çalışacakları yerlerin güvenli olmasını, temel ihtiyaçların karşılanmasını ve devlet hizmet yükümlülüğü sürelerinin kısalmasını talep ediyorlar. Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve ayrımcılığa uğradıklarını belirtiyor.
7 Mart 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu'nun raporuna göre, özellikle Hatay ve çevre illerde temel ihtiyaçlar ve birinci basamak sağlık hizmetleri yeterli düzeyde sağlanamıyor. Birçok aile sağlığı merkezi (ASM) çalışmazken, temiz içme ve kullanma suyu, tuvalet, yıkanma, barınma ve ısınma gibi temel ihtiyaçlar karşılanamıyor. Ayrıca rutin aşılama, gebe ve bebek izlemleri, topuk kanı taramaları gibi koruyucu sağlık hizmetleri yetersiz durumda. TTB, hükümete ve Sağlık Bakanlığı'na acil çağrıda bulunarak, temel ihtiyaçların ve sağlık hizmetlerinin sağlanması için işbirliği ve hızlı hareket etme çağrısında bulunuyor.
2 Mart 2023

Hatay Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem sonucu Antakya ilçesinde bir bina yıkıldı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden hasar gören ve eşya çıkarmaya çalışan dört kişi enkaz altında kaldı. AFAD, PAK ve UMKE ekiplerinin yürüttüğü arama kurtarma çalışmaları sonucunda üç kişinin cansız bedenine ulaşıldı ve bir kişi yaralı olarak kurtarıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasına göre, bu olayla birlikte can kaybı altıya yükseldi.
21 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında 10 ildeki hasar tespit verilerini yayınladı. En çok hasar gören ilçeler Gaziantep'in Nurdağı, Adıyaman'ın Merkez, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ve Hatay'ın Antakya ilçeleri olarak belirlendi. Toplamda 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiği depremler sonucunda binlerce bina yıkıldı veya ağır hasar aldı. Bakanlık hasar tespit çalışmalarına devam ediyor.
14 Şubat 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde, depremler sonucu ağır hasar gören bir binanın yıkım çalışması sırasında çökme meydana geldi. İş makinesiyle birlikte çöken binanın altında kalan operatör, AFAD ve Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerince kurtarıldı. Ağır yaralanan operatör, hastaneye kaldırıldı. Olayın ardından inceleme ve soruşturma başlatıldı.
28 Temmuz 2023
İşaretlediklerim