Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptığı anlaşma kapsamında Manisa'da bir fabrika kuracak. BYD Başkan Yardımcısı Stella Li, fabrikanın 8 ila 12 model arasında üretim yapacağını ve Türkiye'yi geleceğin teknolojisi ve inovasyon merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Li, fabrikanın 12 aydan kısa sürede inşa edilmesini umduklarını ve Avrupa ile çevre bölgelere ihracat yapmayı planladıklarını ifade etti.
12 Temmuz 2024

Türkiye'de seçimlerin ardından dolar kurundaki yükseliş otomobil sektörüne de etki etti ve birçok otomobil markası fiyatlarına zam yaptı. Tesla ve Toyota'nın ardından 11 otomobil markası daha yüzde 9'a varan oranlarda zam yaptı. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Twitter üzerinden Renault, Fiat ve Seat markalarının çeşitli modellerine yüzde 4 ila 5 arasında zam yapıldığını duyurdu.
2 Haziran 2023

Türkiye'de 2024 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilen binek otomobil ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7 oranında azalarak 2 milyar 578 milyon 961 bin dolara düştü. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin verilerine göre, otomotiv endüstrisinin toplam dış satışı 9 milyar 132 milyon 431 bin dolar olup, bunun yüzde 28,2'si binek otomobillerden sağlandı. En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Fransa, İtalya ve Britanya yer almakta ve bu üç ülkeye yapılan ihracat, toplam binek otomobil ihracatının yüzde 42,5'ini oluşturuyor.
26 Nisan 2024

Türkiye otomotiv pazarında, 2024 yılının ilk çeyreğinde otomatik vitesli otomobillerin pazar payı yüzde 89,3 olarak kaydedildi. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı yüzde 25,2 büyüyerek 295 bin 519 adete ulaştı. Otomatik şanzımanlı otomobillerin satışları, manuel vitesli otomobillere göre önemli bir üstünlük göstererek, satılan her 10 otomobilden 9'unun otomatik vitesli olduğunu ortaya koydu. Segment bazında, ultra lüks, lüks ve üst-orta segmentlerde otomatik şanzıman payı yüzde 100'e ulaştı.
12 Nisan 2024

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, resmi Instagram hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye pazarına gireceğine dair işaretler verdi. Paylaşımda 'Model Y' ve 'Türkiye 4/4' ifadeleri yer aldı, ancak bu tarihin ne anlama geldiği henüz net değil. Tesla'nın Türkiye'de ilk olarak Model 3 ve Model Y araçlarını satışa sunması bekleniyor. Ayrıca, Tesla'ya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından şarj ağı işletmeci lisansı verildiği ve şirketin Türkiye'de kuracağı şarj istasyonlarında tüm elektrikli araç modellerine hizmet vereceği belirtildi.
28 Mart 2023

Seçim sonrası döviz kurlarındaki rekor artışlar otomobil fiyatlarını etkiledi ve peş peşe zamlar geldi. Geçtiğimiz hafta Renault, Fiat ve Seat markaları yüzde 4-5 oranında zam yapmıştı. Dün ise yedi markadan 37 modele yüzde 5 ile 21 arasında zam yapıldığı duyuruldu. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Skoda'nın dört modeline yüzde 12-13, Ford'un üç modeline yüzde 10 ve Hyundai'nin iki modeline yüzde 8-9 zam geldiğini bildirdi. Ayrıca, Toyota'nın tüm modellerine de yüzde 8,5 oranında zam yapıldığı belirtildi.
13 Haziran 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları artarken, ikinci el piyasasına olan ilgi de arttı. Fırsatçıların al-sat yaparak fiyatları yükseltmesini engellemek amacıyla Temmuz 2022'de getirilen 'altı ay ve 6 bin kilometre' sınırı, Ticaret Bakanlığı tarafından 2024 yılına kadar uzatıldı. Bu kurala uymayan bireysel satıcılara da para cezası uygulanabilecek ve internet ilanlarına yönelik tedbirler alınacak.
21 Haziran 2023

BMW ve Toyota, hidrojenle çalışan araçların seri üretimine 2028'de başlamayı planladıklarını açıkladı. İki şirket, yeni nesil hidrojen yakıt hücresi teknolojisini ortaklaşa geliştirmek için işbirliği yapacak. Bu işbirliği, büyük miktarlarda üretim yapılmasını ve maliyetlerin düşürülmesini hedefliyor. Hidrojenle çalışan araçlar, hızlı yakıt ikmali ve uzun menzil avantajları sunarken, yüksek maliyet ve sınırlı yakıt istasyonu ağı gibi zorluklarla karşı karşıya.
5 Eylül 2024

2023 yılının başlamasıyla birlikte otomotiv sektöründe birçok marka fiyat listelerini güncelleyerek yeni zamları uygulamaya başladı. 2022 yılında kurdaki yükseliş ve artan maliyetler nedeniyle sık sık fiyat güncellemesi yapan otomobil markaları, yeni yılın ilk haftasında da zam yapmaya devam etti. Renault, Volkswagen, Hyundai gibi markaların web sitelerinde 'fiyatlarımız güncellenmektedir' uyarısı yer alırken, zam oranlarının ortalama yüzde 4 olması bekleniyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, yapılan analizlere dayanarak bu oranı öngördüklerini belirtti.
2 Ocak 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye'de popülerliğini artırmak amacıyla bir dizi şehri ziyaret edecek bir test sürüşü turu düzenliyor. Geçen yıl Türkiye pazarına Model Y ile giriş yapan Tesla, bu turda Model Y'nin tanıtımını yapacak. Tur, Sinop, Konya, Samsun, Mersin, Ordu, Adana, Giresun, Trabzon ve Gaziantep olmak üzere dokuz şehri kapsayacak ve katılımcıların test sürüşü yapabilmeleri için randevu almaları gerekecek.
10 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylül 2023'te BM Genel Kurulu sırasında Elon Musk ile görüşmüş ve Tesla'nın Türkiye'de fabrika kurması için çağrıda bulunmuştu. Ancak otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Tesla'nın Türkiye'de fabrika kurma planının olmadığını yazdı. Özpeynirci, Türkiye'nin 26 yıldır yeni bir otomotiv markasından yatırım almadığını ve mevcut yatırımların da ülkeden çekildiğini belirtti.
20 Kasım 2023

Türkiye'de 2023 yılının ilk dokuz ayında motosiklet satışları, otomobil satışlarını ilk kez geçti. Bu dönemde 667 bin otomobil ve 732 bin motosiklet satıldı. Otomobil ve yakıt fiyatlarının artması, pandemi sonrası eve servis talebinin artması, motosiklet fiyatlarının daha ulaşılabilir olması ve büyük şehirlerde trafiğe çözüm olması gibi nedenlerle motosiklete olan talep arttı. Motosiklet üreticileri, gelecek yıl satışların bir milyona ulaşmasını bekliyor.
25 Ekim 2023

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, Türkiye'de mayıs ayından itibaren Model Y teslimatlarına başladı ve üç ayda 2 bin adetten fazla araç satışıyla elektrikli araç satışlarında lider oldu. Ancak, Tesla'nın bu başarısı, şirketin Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'yle satış verilerini paylaşmaması nedeniyle resmi kayıtlara geçmedi. Tesla, şirket politikası gereği hiçbir ülkede otomotiv derneklerine üye olmadığı için satış verilerini sadece global çeyrek sonuçlar halinde açıklıyor.
4 Ağustos 2023

Tesla'nın Türkiye'de satışa sunduğu elektrikli otomobil modelleri ve fiyatları hakkında bilgiler verildi. Y modelinin üç farklı versiyonu satılacak ve fiyatlar 1 milyon 548 bin 732 lira ile 1 milyon 778 bin 832 lira arasında değişiyor. Mayısın ikinci haftasında teslimatların başlayacağı ve yıl sonuna kadar talebin yüzde 90'dan fazlasının karşılanacağı belirtildi. Tesla'nın Türkiye'de iki mağaza açacağı ve servis hizmetlerinin çevrimiçi olarak planlanacağı ifade edildi.
27 Nisan 2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çinli elektrikli araç üreticileri BYD ve Chery'nin Türkiye'de yatırım yapmayı planladığını ve bu konuda ileri düzeyde görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Kacır, yatırımların kısa sürede tamamlanmasını arzu ettiklerini ve Türkiye'nin otomotiv endüstrisindeki altyapısının bu yatırımlar için önemli bir avantaj olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Gümrük Birliği üyeliğinin de Çinli markaların Avrupa pazarında büyüme hedeflerine katkı sağlayacağını vurguladı.
17 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2023 Ekim ayında trafiğe kaydedilen 75 bin 494 otomobilden 8 bin 340'ı elektrikli otomobil olarak belirlendi. Bu oran, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 766'lık bir artışa işaret ediyor. Elektrikli araçların toplam içindeki payı Ekim 2022'de yüzde 2,2 iken, 2023 Ekim ayında yüzde 11'e yükseldi. Ayrıca, 2023 yılının ilk 10 ayında kaydedilen elektrikli otomobil sayısı geçen yıla göre yüzde 716 artarak 45 bin 50'ye ulaştı.
22 Kasım 2023

2023'te rekor satışlar gerçekleştiren otomotiv sektörü, yüksek enflasyon ve döviz kuru artışı nedeniyle zorluklarla karşılaşıyor. Özellikle lüks otomobil tüketicileri, fiyatların hızla artması nedeniyle siparişlerini iptal etme eğiliminde. Türkiye, otomobil vergisinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor ve bu durum, otomobillerin fiyatının yarıdan fazlasını oluşturuyor. Ayrıca, döviz kuru artışı ve otomobillerdeki zam furyası, otomobillerin Türkiye'de ulaşılabilir olmasını zorlaştırıyor.
26 Temmuz 2023

Son bir buçuk yılda otomobiller, altın ve döviz yatırımlarına göre daha fazla değer kazandı. VavaCars'ın Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli'ye göre, çip krizi ve yükselen enflasyon nedeniyle sıfır araç bulunamaması ve ikinci el araçlara olan talebin artması, otomobillere olan yatırımın popülerliğini artırdı. Ocak 2022'den Mayıs 2023'e kadar ikinci el otomobiller ortalama yüzde 87 değer kazanırken, bu oran altında yüzde 58, dövizde ise yüzde 43 olarak gerçekleşti.
3 Haziran 2023

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Skoda markasının 2023 model araçlarına yüzde 4 ile 8 arasında zam yapıldığını duyurdu. 2022 yılında kurdaki yükseliş ve artan maliyetler nedeniyle otomobil markaları sık sık fiyat güncellemesi yapmak zorunda kalmıştı. Uzmanlar, 2023 modellerine daha fazla zam geleceği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Özpeynirci'nin açıklamasına göre Skoda'nın Fabia, Scala, Kamiq ve Octavia modellerinin fiyatları arttı.
27 Ocak 2023

Türkiye'de döviz kurundaki hareketlilik nedeniyle otomobil fiyatlarında gelecek hafta ortalama yüzde 3 oranında bir artış bekleniyor. İthal otomobillerin fiyatları, döviz kurlarındaki değişimden hızlı bir şekilde etkileniyor. Ekonomi gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre, otomobil markaları fiyat artışlarını mayıs ayında uygulamayı planlıyor ve seçim sonrasında daha büyük zamların olacağı tahmin ediliyor. İkinci el otomobil fiyatları ise şimdiden yükselmeye başladı.
24 Nisan 2023
İşaretlediklerim