Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne bu yıl layık görülen isimleri sosyal medya hesabından duyurdu. Ödül kategorileri ve kazananları arasında Bilim dalında Süleyman Uludağ, Kültür dalında Ali Birinci, Müzik dalında Emel Sayın, Resim dalında İlhami Atalay, Karikatür dalında Hasan Aycın, Sinema dalında Sami Şekeroğlu, Dijital Sanat dalında Refik Anadol, Mimari dalında Sinan Genim ve Edebiyat dalında Nazan Bekiroğlu bulunuyor. Vefa Ödülleri'ne ise Attila İlhan, Barış Manço, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Muhsin Ertuğrul ve Samiha Ayverdi değer görüldü.
30 Ekim 2023

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilen insan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE) tarafından her yıl verilen 'Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü'ne' layık görüldü. Ödül komitesi, Kavala'yla birlikte Polonya'daki insan hakları ve kadın hakları aktivisti Justyna Wydrzynska ile Ukraynalı insan hakları savunucusu Yevgeniy Zakharov'u aday listesine almıştı. Ödülün sahibi Osman Kavala oldu.
9 Ekim 2023

Şarkıcı Melek Mosso, aldığı ödülü kadınlara adayarak, seslerinin kısılmayacağını belirtti. Bu sözler iktidara yakın kesimlerin tepkisini çekti ve sosyal medya üzerinden Mosso'nun AKP'li belediyeler tarafından düzenlenen konserlerinin iptal edilmesi için baskı yapıldı. Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi'nin düzenlediği festivaldeki konseri için de iptal baskısı yapıldı ancak Paradise Production Yönetim Kurulu Başkanı Esat Kaba, konserin iptal edilmediğini açıkladı.
7 Haziran 2023

NBA Play-off'larının başlamasıyla birlikte, LeBron James'in kariyerine ve başarılarına dikkat çekiliyor. LeBron, NBA tarihinin en yüksek skor rekorunu kıran bir basketbolcu olarak tanınıyor. Ayrıca başarılı bir iş adamı, Hollywood yıldızı ve hayırsever olarak da biliniyor. Spor dışında bir ajans ve prodüksiyon şirketi sahibi olan James, aynı zamanda kendi vakfı aracılığıyla hayır işleri yapıyor ve Akron'da bir okul açtı. Kariyerinde 2 Olimpiyat altını, 4 NBA MVP ödülü ve 19 NBA All-Star seçilmesi gibi başarılar bulunuyor. Ayrıca solak olmasına rağmen sağ eliyle şut atıyor, harika bir yüzücü ve Liverpool futbol takımının kısmi sahibi.
15 Nisan 2023

Rock müziğin ölümsüz isimlerinden Freddie Mercury'nin daha önce görülmemiş fotoğrafları, Sotheby's müzayedesinde satışa sunuldu. 'Freddie Mercury: Kendine Ait Bir Dünya' adlı koleksiyon, çoğunlukla 80'lerden kalma polaroidlerden oluşan 265 fotoğrafı içeriyor. Bu fotoğraflar, Queen'in efsanevi solistinin sahne dışındaki yaşamına ışık tutuyor. Koleksiyon, Mercury'nin doğum gününden bir gün sonra, 6 Eylül'de tamamlandı.
24 Eylül 2023

Alternatif rock müzik grubu Mor ve Ötesi ve pop şarkıcısı Aleyna Tilki, Ajda Pekkan'ın 'Yaz Yaz Yaz' şarkısını yeniden yorumladı. Şarkının prodüksiyonunu müzik prodüktörü Kaan Arslan gerçekleştirdi. Aleyna Tilki, bu düetin kariyerinde ayrı bir yeri olacağını belirtirken, Mor ve Ötesi üyeleri de Aleyna Tilki ile çalışmanın keyifli olduğunu ifade etti.
28 Temmuz 2023

İzlandalı rock grubu Kaleo, iki yıl aradan sonra yeniden İstanbul'a geliyor. Grup, 24 Temmuz'da Küçükçiftlik Park'ta sahne alacak. Konserde ön grup olarak Belçikalı rock grubu Balthazar'ın gitar vokali Jinte Deprez'in solo projesi J. Bernardt ve Sena Şener sahneye çıkacak. Kaleo, ilk albümleri 'A/B' ile büyük bir başarı elde etmişti.
2 Temmuz 2024

Steve Albini, 1980'ler ve 1990'lar boyunca ABD indie müzik sahnesinde önemli bir figür olarak bilinirken, Nirvana, Pixies ve PJ Harvey gibi sanatçılarla yaptığı çalışmalarla tanındı. Albini, müzik yapımcısı olarak değil, bir mühendis olarak anılmayı tercih ettiğini belirtmiş ve sanatçıların eserlerinden süresiz olarak para kazanmanın etik olmadığını düşündüğü için telif ücreti almayı reddetti. Chicago'da kendi stüdyosu Electrical Audio'yu yöneten Albini, müzik endüstrisine yönelik eleştirileri ve mizahi anlayışıyla da tanınıyordu.
9 Mayıs 2024

Efsanevi rock grubu Pink Floyd’un üyesi David Gilmour, yeni albümü 'Luck and Strange'deki 'Sings' adlı şarkısında Türkiye’den aldığı 'Cümbüş' adlı enstrümanı kullandı. Gilmour, bu enstrümanı Türkiye’de bir kasabada bir dükkandan aldığını ve alışılmadık sesine rağmen çalmayı öğrendiğini belirtti. Albümün, 1973’teki 'Dark Side of the Moon'dan beri yaptığı en iyi albüm olduğunu söyleyen Gilmour, albümdeki tutarlılığın ve heyecanın altını çizdi. Gilmour, sekiz yıl aradan sonra ilk turnesine çıkacak ve turne 9 Ekim’de Londra’da başlayacak.
9 Eylül 2024

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim gecesi Sinan Oğan'a özel olarak teşekkür ettiğini yazdı. İlk turda yüzde 5,17 oy alan ve daha sonra Erdoğan'a destek veren Oğan, Erdoğan tarafından 'cumhur ittifakının elemanı' olarak nitelendirilmişti. Seçim zaferinin ardından Erdoğan ve ittifak liderleriyle birlikte Beştepe'de poz veren Oğan'a Erdoğan'ın 'Duruşundan dolayı ayrıca teşekkür ederim' dediği aktarıldı. Ayrıca, Sözcü gazetesinde Sinan Oğan'ın bakanlık için adının geçtiği iddia edildi.
30 Mayıs 2023

ABD'li pop yıldızı Justin Timberlake, New York Hamptons'da alkollü araç kullanırken yakalandı ve gözaltına alındı. Timberlake'in gözaltı fotoğrafı Sag Harbor polis merkezi tarafından yayınlandı. Mahkeme yetkilisi, Timberlake'in Sag Harbor'da mahkemeye çıkarılacağını doğruladı. Timberlake, geçen yıl Oprah’ın Master Class programında aşırı içki içtiğini ve bağımlılığı için yardım aldığını açıklamıştı.
19 Haziran 2024

MFÖ grubunun üyelerinden sanatçı Özkan Uğur, 69 yaşında lenf kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Daha önce üç kez kanseri yenen Uğur, son aylarda hastalığın nüksetmesi sonucu entübe edilmiş ve vefat etmiştir. Özkan Uğur için 11 Temmuz Salı günü Taksim Camisi'nde öğle namazına müteakip cenaze namazı kılınacak ve Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecektir. Ayrıca aynı gün Atatürk Kültür Merkezi'nde anma töreni düzenlenecektir.
8 Temmuz 2023

Ankara'da bir eğlence mekanında 'istek parça' tartışması sonucu müzisyen Onur Şener'in öldürülmesi olayında beş sanık yargılanıyor. İki kamu personeli ve bir mühendis olan üç saldırgan tutuklanmış, iki kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Savcı, iki sanığın müebbet hapisle cezalandırılmasını, diğer üç sanığın ise beraatini talep etti. Mahkeme, sanıkların savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı 5 Temmuz'a erteledi.
31 Mayıs 2023

Amerikalı pop yıldızı Beyonce, 2018'den bu yana konser vermemiş olup, geçtiğimiz haftalarda Dubai'de bir otelin açılışında VIP konuklar için özel bir konser vermiştir. Yeni albümü 'Renaissance' ile bu yıl Grammy Müzik Ödülleri'nde dokuz adaylık kazanan sanatçı, Mayıs ayında Avrupa'da başlayacak ve Eylül'de ABD'de sona erecek bir dünya turnesine çıkacağını açıklamıştır. Turnede Beyonce'ye albümde birlikte çalıştığı sanatçılar da eşlik edebilir, ancak turne programı açıklanmış olmasına rağmen biletlerin ne zaman satışa çıkacağı henüz belirsizdir.
2 Şubat 2023

Batman'da intihar eden İpek Er'in tecavüz iddiasıyla suçlanan ve sonrasında serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle oyuncu Ezgi Mola'ya açılan davanın ardından, Mola'ya destek veren şarkıcı Melek Mosso hakkında da hakaret davası açıldı. Mosso, sosyal medyada yaptığı paylaşımda 'Tecavüzcüleri koruyan bu sisteme yazıklar olsun' demişti. Mosso, iddianamede Orhan'ı doğrudan hedef almadığını belirtti, ancak savcılık paylaşımı hakaret olarak değerlendirerek 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası talep etti.
30 Ocak 2023

2024 Oscar ödüllerinde Emma Stone, iki Oscar kazanan sekizinci aktris olma şansına sahip. Barbie'nin film müziği, filmin kendisinden daha yüksek ödül kazanma ihtimaline sahip. Cillian Murphy, en iyi erkek oyuncu ve en iyi film ödüllerinin aynı filme gitmesi trendini sonlandırabilir. Bradley Cooper, en çok Oscar adaylığı alıp ödül kazanamayanlar listesinde beşinci sırada yer alıyor. İki eşcinsel oyuncu aynı yıl Oscar'a aday gösterildi. Martin Scorsese, en yaşlı en iyi yönetmen adayı oldu. American Fiction filmi, iki siyah oyuncunun aday gösterildiği ilk film olarak tarihe geçti. Robert Downey Jr., Christopher Nolan'ın Oppenheimer filmiyle en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülüne aday gösterildi. Robbie Robertson, ölümünden sonra en iyi film müziği kategorisinde aday gösterildi.
10 Mart 2024

Türk sanatçı Refik Anadol, sanat ile mühendislik arasındaki sınırları bulanıklaştıran eserleriyle uluslararası alanda dikkat çekiyor. Yapay zeka kullanımıyla çağdaş sanat dünyasında önemli bir isim haline gelen Anadol, The Economist dergisinde övgüyle anıldı. Anadol'un eserleri, New York'taki Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından satın alındı ve Londra, Barcelona gibi şehirlerde önemli sergiler açtı. Eleştirilere rağmen, Anadol'un sanatının çağdaş sanat dünyasında daha fazla yer bulacağı belirtiliyor.
27 Şubat 2024

Piyanist Fazıl Say ve şarkıcı Cem Adrian, 24 Aralık Cuma akşamı Volkswagen Arena'da aynı sahneyi paylaşacak. Bu, ikilinin neredeyse 20 yıl sonra birlikte sahne alacağı ilk etkinlik olacak. Konserin bir bölümünde Say, kendi eserlerinin yanı sıra farklı bestecilerin eserlerini solo çalacak. Ardından Say ve Adrian, sevilen eserlerin yanı sıra izleyicilere sürpriz bir repertuvar sunacak.
3 Kasım 2023

Kanadalı Quebec Senfoni Orkestrası, kanserden hayatını kaybeden Grammy ödüllü orkestra şefi Bramwell Tovey anısına 'Umut Yayı' adında bir farkındalık kampanyası başlattı. Kanserden kurtulan bir kişinin saç tellerinden yapılan keman yayı, Tovey'in ölümünün birinci yıl dönümünde kullanıldı. LG2 yaratıcı ajansı iş birliğiyle gerçekleştirilen kampanyada, saç kaybını umut ve cesaret aracı olarak konumlandırmak amaçlandı. Tovey'i anma konserinde kullanılan bu özel keman yayı ile elde edilen gelir Quebec Kanser Vakfı'na bağışlanacak.
18 Temmuz 2023

Pop müziğin en büyük ikonlarından biri olan Michael Jackson'ın 1984 yılında Pepsi reklamında giydiği ikonik siyah-beyaz deri ceket, açık artırmada satışa çıkarılacak. Kostüm ve dekor satıcısı Propstore tarafından kasımda düzenlenecek açık artırmada ceketin en az 245 bin dolara alıcı bulması bekleniyor. Açık artırmada ayrıca George Michael, Amy Winehouse, David Bowie, Elvis Presley, Angus Young, John Lennon ve The Beatles'a ait eşyalar da satışa sunulacak.
11 Ekim 2023
İşaretlediklerim