Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin Şam yönetimiyle diyalog arayışının çaresizlikten değil, olgunluktan kaynaklandığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkileri düzeltmek için mesajlarını sıklaştırmıştı. Esad, Türkiye'nin Suriye'deki askerlerini çekmesi ve teröre desteği bırakması şartıyla görüşebileceğini belirtmişti. Fidan, Sky News Arabia'ya verdiği röportajda, Türkiye'nin bölgedeki sorunları çözmek için her türlü diyaloğa açık olduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Esad'a yaptığı barış çağrısının herhangi bir çaresizlik veya zayıflık göstergesi olmadığını vurguladı. Fidan, bu çağrının liderlik vizyonunun bir yansıması olduğunu ve Suriye'deki karmaşık durumun çözümü için önemli bir adım olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Suriye'deki muhaliflerle olan ilişkisini ve mülteci politikasını da ele aldı.
14 Temmuz 2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki yükselen tansiyonun ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede Fidan, ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki YPG'yle beraber çalışmaktan vazgeçmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Irak ve Suriye'deki operasyonlara kararlı bir şekilde devam edeceklerini belirtti. Görüşmede ayrıca, Amerikan güçleriyle çatışmasızlık mekanizmasının ve bir Türk SİHA'sının düşürülmesi konusu da gündeme geldi.
6 Ekim 2023

Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı olarak birinci yılını doldurmasına rağmen bakanlık kadrolarına olan güvensizliğini sürdürüyor. Fidan, istihbarat kökenli olması nedeniyle güven konusunda daha ihtiyatlı davranıyor ve bakanlık kadrolarına kendi ekibini yerleştiriyor. Ayrıca, bakanlık personelinin tüm yazışmalarının kontrol altında tutulduğu iddia ediliyor. Bu güvensizlik ve merkeziyetçi yönetim anlayışı, bakanlık işleyişinde aksamalara neden oluyor.
4 Haziran 2024

Erdoğan ve kurmayları, dört yıl daha iktidarda kalma hedeflerini kamuoyuna sürekli olarak vurguluyor. Hakan Fidan’ın 3. Dünya Savaşı söylemi, bu stratejinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. AKP'nin, ekonomik sorunlar ve bölgesel krizler gibi konuları kullanarak gündemi saptırmaya çalıştığı belirtiliyor. Ancak, 31 Mart Yerel Seçimlerinde ortaya çıkan iktidar karşıtı iradenin hala güçlü olduğu ve halkın vaat edilen 'altın yıllara' inancının azaldığı ifade ediliyor.
6 Temmuz 2024

Kahire'de düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın adı anons edilince, Suriye heyeti salonu terk etti. Suriye heyeti, Fidan'ın konuşması bittikten sonra geri döndü. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye ile ilişkileri normalleştirmek istiyorsa kuzeydeki Arap topraklarından çekilmesi gerektiğini belirtti.
10 Eylül 2024

Barış Zeyrek, Türkiye'nin Körfez ülkeleri ile olan ekonomik ilişkilerinin kısa vadeli faydalar sağlayabileceğini ancak uzun vadeli ekonomik krizden çıkış için yeterli olmadığını belirtiyor. Yazısında, Türkiye'nin Batı ile ilişkilerini düzelterek yabancı yatırımları artırma ihtiyacına dikkat çekiyor. Zeyrek, Avrupa ve Amerika ile düşmanca söylemlerin sonlandırılması ve stratejik işbirliklerinin yeniden canlandırılmasının gerekliliğini vurguluyor. Ayrıca, Körfez ülkeleri ile sıkı ilişkiler kurmanın stratejik bir akıl yoksunluğu olduğunu eleştiriyor.
8 Mayıs 2024

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye ve Suriye'nin uygun koşullar oluştuğu takdirde bakanlar düzeyinde bir araya gelebileceğini belirtti. Bu görüşme, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Henüz kesin bir tarih veya detay verilmemiş olsa da, bu açıklama iki ülke arasındaki diplomatik temasların artabileceğine işaret ediyor.
12 Ağustos 2024

Türkiye'nin dış politika ve güvenlik odaklı çabaları çerçevesinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Müsteşarı İbrahim Kalın ve Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Bağdat ve Erbil'e ziyaretleri gerçekleşti. Bu ziyaretler, özellikle PKK ile mücadele ve Haşd-i Şaabi'nin PKK karşıtı operasyonlara dahil edilmesi konularında Bağdat ve Erbil ile işbirliği yapma amacını taşıyor. Ankara, ayrıca Süleymaniye yönetimini PKK'dan uzaklaştırmak ve bölgedeki İran etkisini sınırlamak istiyor. Bu diplomasi trafiği, Türkiye'nin bölgedeki güvenlik ve dış politika hedeflerine ulaşma çabasını yansıtıyor.
7 Mart 2024

Türkiye, Yunanistan'da başkent Atina yakınlarında başlayan ve pek çok yerleşim yerinin tahliye edilmesine neden olan orman yangınına karşı yardım önerisinde bulundu. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde Atina yönetimine 'yardıma hazırız' mesajını iletti. Yunanistan teklifi değerlendireceğini ve gerekirse kabul edeceğini bildirdi. Türkiye, geçmiş yıllarda yangınlarla mücadelede yetersiz kalmakla eleştirilmişti.
12 Ağustos 2024

Almanya'nın ana muhalefet partisi CDU'nun dış politika sözcüsü Jürgen Hardt, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının çözümünde Almanya ve Avrupa Birliği'nin (AB) gerekli olduğunu belirtti. Hardt, Türkiye'nin Rusya ve Çin ile olan ilişkilerinin ekonomik kaynak sağlamada yetersiz kalacağını ve Türkiye'nin AB ile işbirliği yapmak durumunda kalacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa ve Almanya'ya karşı dostane bir tutum sergilemesi ve insan hakları konusunda bazı beklentilere yanıt vermesi gerektiğini vurguladı.
29 Mayıs 2023

Hakan Fidan'ın Türkiye'nin suistimale açık vize rejimine müdahale ettiği ve bu amaçla Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın kurulmasını istediği belirtiliyor. Türkiye'de vize verme konusunda sıkılaştırmaya gidilmesi, Afrika ülkelerinden gelen başvuruların da reddedilmesine yol açmış. Bu durum, Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Türkiye'nin vize rejimindeki değişiklikler, hem iç hem de dış politikada önemli sonuçlar doğuruyor.
3 Temmuz 2024

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin tutumunun net olduğunu ifade etti. İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi ve Türkiye'nin iade taleplerinin reddedilmesi gibi olaylar iki ülke ile Türkiye arasındaki ilişkileri gerdi. Akar, İsveç ve Finlandiya'nın terörle mücadele konusunda Türkiye ile iş birliği yapmalarını ve taahhütlerini yerine getirmelerini beklediklerini belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor ve şu anda sadece Macaristan ve Türkiye onaylamadı.
23 Ocak 2023

Ayşenur Arslan, Devlet Bahçeli'nin 25 Haziran'daki TBMM grup konuşmasında, Türkiye'yi 3. Dünya Savaşı fikrine ısındırmaya çalıştığını iddia etti. Arslan, Bahçeli'nin konuşmasının Erdoğan'a Sinan Ateş mesajı vermek amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın mültecilerin geri dönüşü ve Suriye politikası hakkındaki açıklamalarına dikkat çekti. Arslan, Suriye ile normalleşme sürecinin önemine vurgu yaparak, bu sürecin Türkiye'ye de yansımasını temenni etti.
27 Haziran 2024

Yerel seçimlerin yoğun gündemi arasında, Türk dış politikasında önemli bir ivmelenme dönemi yaşandığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türk dış politika yapıcılarının, uluslararası sistemin kaotik durumunu stratejik değerlendirmelerle ele aldığı ve dosyalar arası irtibatları gözettiği ifade ediliyor. Bu süreçte, komşularla olan gerginliklerin yerini ortak çözüm arayışı ve işbirliği alırken, Türkiye'nin yurtdışındaki askeri varlığı güvenlik, istikrar ve ekonomik işbirliği üreten bir konuma getiriliyor. Güvenlik, savunma sanayisi, enerji ve ticaret sektörleri Türkiye'nin dış politika hedeflerine katkı sağlayarak bir 'çarpan etkisi' oluşturuyor.
23 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası rezerv birikimini artırmak ve yatırımları çekmek için rasyonel politikalar uyguladığını ifade etti. Yaklaşık iki yıl süren 'yeni ekonomi modeli' sonrasında enflasyon ve cari açık artış gösterdi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasıyla rasyonel politikalara dönüş sinyali verildi, ancak piyasalar ve yabancı yatırımcılar henüz güven kazanmış değil. Erdoğan, Körfez ülkelerinden yatırım beklediğini ve bu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konularında da olumlu bir kanaat olduğunu belirtti.
13 Temmuz 2023

Yusuf Karadaş, Erdoğan iktidarının Irak ziyaretinin, İsrail ve İran arasındaki artan gerilimler ışığında daha da önem kazandığını belirtiyor. Türkiye'nin, NATO ile iş birliği yaparak Ortadoğu'da İran'ı dengeleme ve bölgesel rejimlerle ilişkilerini güçlendirme çabaları üzerinde duruluyor. Ayrıca, Rusya ve Çin gibi diğer bölgesel güçlerin bu dengeleme çabalarını boşa çıkarabileceği ve PKK'nin bölgedeki etkisinin göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Erdoğan'ın yaklaşan ABD ziyareti ve NATO zirvesi, bu politikaların geleceği açısından belirleyici olacak.
22 Nisan 2024

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye sınır hattında incelemelerde bulundu ve yasa dışı geçiş iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yüksek teknoloji ile donatılmış ve görevini başarıyla yerine getirdiğini belirtti. Yasa dışı geçişle ilgili videoların ve fotoğrafların Türkiye sınırlarıyla ilgisi olmadığını ifade etti ve eleştirilere, 'İsteyen, kendine güvenen varsa yasadışı geçişi denesin' diyerek meydan okudu.
24 Mayıs 2023

İbrahim Kahveci, Türkiye'nin uyguladığı ekonomi programının dış dengeyi sağlama ve döviz ihtiyacını karşılama amacına ulaşamadığını belirtiyor. Tüketim malı ithalatının yüksek seviyelerde olduğunu ve başarının sadece düşen küresel enerji fiyatlarına bağlı olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, finansal yatırımlardan gelen döviz akışının sınırlı olduğunu ve kalıcı iyileşmeler için daha sert önlemler gerektiğini vurguluyor. Kahveci, mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını ve alt gelir gruplarının bu durumdan en çok etkileneceğini öne sürüyor.
6 Mayıs 2024

Milli Savunma Bakanı ve AKP Kayseri milletvekili adayı Hulusi Akar, Kayseri'deki bir aday tanıtım toplantısında konuştu. Türkiye'nin bölgedeki sorunların çözümünde anahtar rol oynadığını ve daha güçlü olması gerektiğini belirtti. Katılımcıların 'Vur de vuralım, öl de ölelim' sloganlarına, terörle mücadelenin devam ettiğini ve Türkiye'nin bu beladan kurtulacağını ifade ederek yanıt verdi.
16 Nisan 2023
İşaretlediklerim