2023 Nobel Kimya Ödülü'nü kazananların isimleri, resmi açıklamadan yaklaşık dört saat önce İsveç basınına sızdırıldı. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi Genel Sekreteri Hans Ellegren, durumun talihsiz olduğunu ve ne olduğunu bilmediklerini belirtti. Ödülü kazananlar Moungi Gabriel Bawendi, Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov oldu. Bu bilim insanları, kuantum noktalarının keşfi ve senteziyle ilgili çalışmalarından dolayı ödülü kazandı.
5 Ekim 2023

Goldman Sachs'ın Mart 2023 tarihli raporuna göre, yapay zeka teknolojisi insanların yaptığı işlerin dörtte birini üstlenebilir. Ancak, her meslek dalı yapay zekanın etkisine açık değil. Meslekler, yapay zekanın etkisine açıklığına göre üç gruba ayrılıyor: yaratıcı meslekler, insanları derinlemesine anlamanız gereken meslekler ve çok fazla hareket kabiliyeti, el becerisi ve öngörülemeyen ortamlarda problem çözme yeteneği gerektiren işler. Bu durum, hem iş dünyasını hem de ekonomik sistemleri etkileyebilir.
25 Eylül 2023

ABD merkezli yapay zeka firması Aizip ve MIT'den bilim insanları, gelişmiş yapay zeka sistemlerinin insan yardımı olmadan daha küçük yapay zeka sistemleri üretebildiğini keşfetti. Aizip CEO'su Yan Sun, bu durumu 'kendi kendine evrilebilen yapay zeka' olarak nitelendirdi. Aizip'in kurucularından Yubei Chen, büyük ve küçük yapay zeka sistemlerinin birlikte çalışarak eksiksiz bir ekosistem oluşturacağını ve bu sistemlerin çeşitli alanlarda kullanılabileceğini belirtti.
19 Aralık 2023

Meta, yaklaşık 100 dilde metinden konuşmaya, konuşmadan metne, konuşmadan konuşmaya ve metinden metne olmak üzere farklı türlerde çeviri yapabilen yapay zeka modeli 'SeamlessM4T'yi tanıttı. Bu model, farklı dilleri konuşan insanların birbirleriyle daha etkili iletişim kurmalarına yardımcı olacak. Meta, bu 'hepsi bir arada sisteminin', hataları ve gecikmeleri azalttığını, çevirinin kalitesini artırdığını belirtti.
23 Ağustos 2023

Yapay zeka kullanılarak Prof. Dr. Celal Şengör'ün ilahi söylediği ve Kürtçe uzun hava söyletilen sahte videolar sosyal medyada yayıldı. Şengör, bu videoların ahlaksızlık olduğunu belirterek, kendisine ait olmayan ifadelerin teknoloji kullanılarak kendisine atfedilmesine tepki gösterdi. Gazeteci Fatih Altaylı'ya konuşan Şengör, videoyu hazırlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını ve dava açacağını ifade etti.
14 Temmuz 2023

Massachusetts Teknoloji Üniversitesi (MIT) tarafından yapılan bir çalışma, şu an için insan emeğinin yapay zekaya kıyasla daha ekonomik olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, yapay zekanın belirli iş rollerini üstlenme potansiyelini ve işletmelerin çalışanları yapay zeka ile değiştirme olasılığını değerlendirdi. Özellikle görsel analiz gerektiren işlerde, yapay zekanın otomasyon için ekonomik olarak cazip olmadığı bulundu. Neil Thompson, yapay zeka kaynaklı işgücü kaybının yavaş ve az dramatik olacağını belirtti.
23 Ocak 2024

Alman otomobil üreticisi Volkswagen, Tüketici Elektroniği Fuarı'nda (CES) yaptığı açıklamayla, OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT'yi 2024'ün ikinci çeyreğinden itibaren bazı araç modellerine entegre etmeyi planladığını duyurdu. ChatGPT, Volkswagen'in elektrikli araç serisi ID.7, ID.4, ID.5, ID.3 ve yeni Tiguan, Passat, Golf modellerinde kullanılacak.
9 Ocak 2024

Google'ın yapay öğrenme konusunda uzmanlaşmış şirketi DeepMind, tıp alanında soruları yanıtlamak üzere bir yapay zeka tabanlı sohbet robotu olan Med-PaLM'ı geliştirdi. Doktorlar tarafından sorulan sorulara verilen yanıtların %92,6'sı doğru bulundu. Bu oran, doktorların kendi aralarında verdiği yanıtların doğruluk oranı olan %92,9 ile hemen hemen aynı. Ayrıca, robotun verdiği potansiyel zararlı tavsiyelerin oranı da gerçek doktorlarınkine eşit çıktı. Yapay zekanın yanılma payı da doktorlarla benzerlik gösteriyor.
4 Ocak 2023

Microsoft, yapay zeka girişimi OpenAI'ye 10 milyar dolarlık bir yatırım yapmak için görüşmeler yürütüyor. Bu yatırım, OpenAI'nin değerini 29 milyar dolara çıkarabilir. Yatırım tamamlandığında Microsoft'un OpenAI'de yüzde 49 hisseye sahip olması bekleniyor. Microsoft, daha önce 2019 yılında OpenAI'ye bir milyar dolar yatırım yapmış ve şimdi Bing arama motorunu ChatGPT ile güçlendirmeyi planlıyor.
10 Ocak 2023

Mustafa Dağıstanlı, Türkçe'nin anlatım zenginliğini ve cümle yapısını geliştirmek için tarihi metinlere ve yazarlara bakmanın önemini vurguluyor. Nâzım Hikmet'in çeviri sırasında karşılaştığı zorlukları ve Evliya Çelebi'nin eserlerindeki cümle yapılarını örnek vererek, eski Türkçe'nin anlatım gücünü ve cümle yapısındaki zenginliği gösteriyor. Ayrıca, Ragıp Gelencik'in 'Dil ve Politika' kitabından alıntılar yaparak, cümle yapısının anlam üzerindeki etkisini ve dilin sadeleşmesi için yapılan çabaları ele alıyor.
12 Kasım 2023

Çin, halkının ruhuna zarar veren veya duygularını inciten konuşma ve giyinmeyi yasaklayan bir yasa tasarısı yayınladı. Tasarı, yerel kahramanların ve şehitlerin isimlerine hakaret etmeyi, iftira atmayı veya başka bir şekilde ihlal etmeyi ve anıt heykellerine zarar vermeyi de yasaklıyor. Ancak, yasa tasarısı neyin yasak olduğunu net olarak ortaya koymuyor ve bu durum halkta endişe yaratıyor. Ülkedeki hukuk uzmanları da yasa tasarısındaki belirsizliğin kişilik haklarının ihlaline yol açabileceğini belirtiyor.
8 Eylül 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bir blog yazısında yapay zekanın giderek yaygınlaşmasıyla insanların beş yıl içinde kişisel asistanlara sahip olacağını belirtti. Bu asistanlar, kullanıcıların telefon veya bilgisayarlarına söyledikleri komutları yerine getirebilecek. Gates, bu yazılımların 'temsilci' olarak adlandırılabileceğini ve kullanıcı hakkında bilgi sahibi oldukça daha iyi önerilerde bulunabileceğini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın sağlık, eğitim, üretkenlik ve eğlence gibi alanları nasıl dönüştüreceğine dair görüşlerini paylaştı.
12 Kasım 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, platformdaki haber bağlantılarında görsel ve başlığın kalkacağını duyurdu. Bu değişiklikle beraber haber bağlantılarında sadece görsel yer alacak. Musk, Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefinin olduğunu dile getirirken, Çin merkezli dev platform WeChat'ten övgüyle söz ediyor. Ancak, daha önce birçok teknoloji firması, bankacılık devleri karşısında bu yola çıkmış ve uzayan onay süreçleriyle rekabet karşısında vazgeçmişti.
23 Ağustos 2023

Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MEXT), ilk ve orta dereceli okullarda üretken yapay zeka kullanımını sağlayacak yeni yönergeleri kabul etmeyi planlıyor. Yeni yönergeler, derslerde fikirlerin formüle edilmesi ve tartışmaların derinleştirilmesi için yapay zekanın sınırlı düzeyde kullanımını öngörüyor. Ancak, geniş çaplı kullanım teşvik edilmiyor ve öğrencilerin akademik performanslarını ölçecek sınavlarda yapay zekanın kullanılması önerilmiyor.
24 Haziran 2023

Çin'de bir mucit, uzun mesafe ilişkilerde çiftlerin birbirleriyle fiziksel olarak yakınlaşmalarını sağlamak amacıyla basınç sensörleri ve sıcak silikon dudaklarla donatılmış bir öpüşme cihazı yaptı. Cihaz, kullanıcının dudaklarının basıncını, hareketini ve sıcaklığını taklit ederek gerçek bir öpüşme hissi yaratıyor ve sesi de iletebiliyor. Cihaz, Çin'in sosyal medya ağı Weibo'da tartışma konusu oldu ve Taobao'da 41 dolara satışa sunuldu. Mucit Jiang Zhongli, bu fikri üniversitede kız arkadaşıyla ayrı şehirlerde yaşadığı dönemde geliştirdiğini belirtiyor.
26 Şubat 2023

Türkiye'de yazar Murat Kahraman, Ahmet Ümit ve Yavuz Ekinci'nin eserleri sansürlenerek toplatılma kararı alındı. PEN Türkiye, Türkiye Yayıncılar Birliği ve Türkiye Yazarlar Sendikası gibi kuruluşlar, 2023 yılının ilk üç ayında beş kitabın sansürlendiğini belirterek bu duruma tepki gösterdi. Edebiyatçılar ve yayıncılar, Twitter üzerinden yaptıkları paylaşımlarla sansüre karşı çıkarak ifade özgürlüğüne vurgu yaptılar. Doğan Kitap ve Everest Yayınları gibi yayınevleri de sansür kararlarını eleştirdi ve destek mesajları yayınladı.
21 Mart 2023

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, xAI adında yeni bir yapay zeka şirketi kurduğunu duyurdu. Şirketin amacı 'Evrenin gerçek doğasını anlamak' olarak belirlendi. xAI ekibi, yapay zeka alanında önemli katkılarda bulunmuş ve büyük buluşlara öncülük etmiş uzmanlardan oluşuyor. Musk, yapay zeka robotlarının geliştirilmesi için güvenlik protokolleri ve bağımsız denetimlerin önemini vurgulamış ve 'TruthGPT' adında bir platform başlatmayı planladığını açıklamıştı.
13 Temmuz 2023

Bulgar yazar Georgi Gospodinov'un 'Zaman Sığınağı' adlı romanı, tarihin üzerinde mutabık kalınmış bir hikaye olduğunu işleyerek Booker Ödülü'ne layık görüldü. Roman, Alzheimer hastaları için yaratılan ve geçmişin belirli anlarını yeniden canlandıran klinikler etrafında dönüyor. Bu kliniklerin başarısı, Alzheimer hastası olmayan kişilerin de ilgisini çekiyor ve klinikler popüler hale geliyor. Zeynep Karaarslan Başaran'ın değerlendirmesine göre, kitap kronolojik olmayan yapısı, karakterizasyon eksikliği ve anlatıcının güvenilmezliği ile okuyucuya meydan okuyor ve ulus-devletlerin çöküşü ile geleceksizlik ihtimalini ele alıyor.
24 Mayıs 2023

Instagram, kullanıcıların kendi isteklerine göre özelleştirebilecekleri ve sohbet edebilecekleri yapay zeka destekli sanal arkadaş özelliği üzerinde çalışıyor. Bu özellikle kullanıcılar, yapay zekayla soruları yanıtlamak, karşılaştıkları zorlukları konuşmak, fikirler üzerinde beyin fırtınası yapmak ve daha fazlası için sohbet edebilecekler. Kullanıcılar, sohbet robotunun cinsiyetini, yaşını, etnik kökenini ve kişilik özelliklerini seçebilecekler. Bu özellik, 'Her' filmi akıllara getiriyor, filmde bir insanın yapay zeka ile yaşadığı ilişkiye odaklanılıyor.
2 Kasım 2023

Almanya'da ilk kez sadece yapay zekayla çalışan bir radyo istasyonu yayın hayatına başlıyor. 'Audiotainment Südwest' adlı medya kuruluşunun internet üzerinden yayın yapacak kanalının adı 'bigGPT' olarak belirlendi. 'bigLayla' adlı sanal sunucunun dinleyicilerle yapay zeka konusunda sohbet etmesi de planlanıyor. Proje için ABD'li Futuri Media şirketiyle bir sözleşme imzalandı.
5 Ağustos 2023
İşaretlediklerim